Επικαιροποιημένη στρατηγική του ΝΑΤΟ για την «αλλαγή της ισορροπίας δυνάμεων» Ρωσία-Κίνα στο στόχαστρο

 Επικαιροποιημένη στρατηγική του ΝΑΤΟ για την «αλλαγή της ισορροπίας δυνάμεων»

 Ρωσία-Κίνα στο στόχαστρο


Ως μοναδική ευκαιρία  να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις μεταξύ Ευρώπης και Βόρειας Αμερικής, χαρακτήρισε την πρώτη συνάντηση των υπουργών άμυνας του ΝΑΤΟ, με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση Μπάιντεν, ο ΓΓ της συμμαχίας Γιεςν Στόλτενμπεργκ.

Ο κ. Στόλντενμπεργκ ο οποίος είναι και ο «πνευματικός πατέρας» του μετασχηματισμού «ΝΑΤΟ 2030», υποστήριξε ότι αφορά τον πολιτικό συντονισμό μεταξύ των Συμμάχων. «Να χρησιμοποιήσουμε περισσότερο το ΝΑΤΟ ως πλατφόρμα διαβούλευσης και συντονισμού, σε περισσότερα θέματα και σε περισσότερες μορφές», είπε χαρακτηριστικά.

Επιπλέον εξαπέλυσε επίθεση σε Ρωσία και Κίνα, υποστηρίζοντας ότι υπονομεύουν την «τάξη» που βασίζεται σε κανόνες και δεν μοιράζονται τις κοινές αξίες των κρατών μελών του ΝΑΤΟ.



Χαρακτηριστικά, για την αντιμετώπιση των «προκλήσεων» που προκύπτουν από την όξυνση των ανταγωνισμών και τις ανακατατάξεις στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, τόνισε στα κράτη - μέλη την ανάγκη υιοθέτησης των στόχων που έχουν μπει με τη στρατηγική για το «ΝΑΤΟ 2030», κείμενο - μπούσουλας για τις αναπροσαρμογές στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής αυτής συμμαχίας στη νέα δεκαετία.

Θυμίζουμε ότι η εν λόγω στρατηγική καταρτίστηκε από επιτροπή εμπειρογνωμόνων της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, δημοσιοποιήθηκε αρχές Δεκέμβρη και βάζει τους άξονες ώστε «το ΝΑΤΟ (...) να προσαρμοστεί για να καλύψει τις ανάγκες ενός πιο απαιτητικού στρατηγικού περιβάλλοντος που χαρακτηρίζεται από την επιστροφή της συστημικής αντιπαλότητας, την επίμονα επιθετική Ρωσία, την άνοδο της Κίνας».

Προειδοποιεί ότι «την επόμενη δεκαετία, η Κίνα θα αμφισβητήσει την ικανότητα του ΝΑΤΟ (...) να διασφαλίσει τις κρίσιμες υποδομές και αναδυόμενες τεχνολογίες όπως τα 5G, όπως και να προστατέψει ευαίσθητους τομείς της οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των αλυσίδων ανεφοδιασμού. Σε πιο μακροπρόθεσμο επίπεδο, η Κίνα είναι ολοένα πιο πιθανό να προβάλει στρατιωτική ισχύ παγκόσμια, συμπεριλαμβανομένης δυνητικά και της ευρωατλαντικής περιοχής».

Σε αυτό το πλαίσιο ζητάει «το ΝΑΤΟ (...) να σκιαγραφήσει ένα παγκόσμιο σχέδιο για την καλύτερη αξιοποίηση των συνεργασιών του για την προώθηση των στρατηγικών συμφερόντων του», βάζοντας στόχο να «εμβαθύνει τη συνεργασία» μέχρι και «με τους εταίρους στην Ινδία και τον Ειρηνικό».

Εξάλλου, ο Στόλτενμπεργκ στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας ενημέρωσε ότι στην ερχόμενη Σύνοδο Κορυφής θα ζητήσει «επικαιροποίηση» της λεγόμενης «Στρατηγικής Αντίληψης» (Strategic Concept) του ΝΑΤΟ, ακριβώς «για να είμαστε έτοιμοι απέναντι στις νέες συνθήκες», όπως είπε.

Θύμισε ότι το τωρινό κείμενο συντάχθηκε το 2010, ωστόσο έκτοτε «το περιβάλλον ασφαλείας άλλαξε δραματικά. Δεν είχαμε τότε την τωρινή αλλαγή ισορροπίας δυνάμεων και την άνοδο της Κίνας», είπε, όπως και ότι «τότε χαρακτηρίζαμε τη Ρωσία στρατηγικό εταίρο, όμως έκτοτε η στάση της άλλαξε...».

Σημείωσε ότι όλες αυτές οι αλλαγές θα γίνουν σε στενή συνεργασία με την ΕΕ και με άλλους «εταίρους» (μέχρι την Ιαπωνία και την Αυστραλία), «δημοκρατίες με παρόμοιο τρόπο σκέψης», όπως τις χαρακτήρισε, «για να προασπίσουμε τις αξίες μας απέναντι σε χώρες όπως η Ρωσία και Κίνα».

Ενώ τόνισε πως με τη νέα αμερικανική κυβέρνηση υπάρχει πλέον μια «μοναδική ευκαιρία να αντιμετωπίσουμε από κοινού προκλήσεις που κανείς δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνος του», την ώρα που και ο νέος υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Λ. Οστιν, έστελνε «ξεκάθαρο μήνυμα» - όπως ο ίδιος το χαρακτήρισε - ότι «θα πρέπει να συσκεπτόμαστε μαζί, να αποφασίζουμε μαζί και να δρούμε μαζί», καθώς «οι ΗΠΑ είναι δυνατότερες όταν ενεργούν ως μέλος μιας ομάδας».

«Ανθεκτικότητα» και κίνητρα απέναντι στους ανταγωνισμούς

Το πλαίσιο της παραπέρα όξυνσης των ανταγωνισμών αποτυπώνεται και στις υπόλοιπες αποφάσεις της Συνόδου:

-- Για παροχή και «κινήτρων» στα κράτη - μέλη, και συγκεκριμένα το ΝΑΤΟ να αναλαμβάνει κεντρικά την κάλυψη εξόδων μονάδων που τα κράτη - μέλη θα κληθούν να στείλουν στα συγκροτήματα μάχης («battlegroups») της λυκοσυμμαχίας σε Βαλτική και Πολωνία, των αεροσκαφών που θα περιπολούν στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, των πλοίων που θα μπουν στις ΝΑΤΟικές αρμάδες στη Μαύρη Θάλασσα και αλλού, ανάμεσά τους και ελληνικά.

Ο γγ του ΝΑΤΟ άλλωστε χαιρέτισε το γεγονός ότι φέτος θα είναι η έβδομη συνεχόμενη χρονιά αυξημένων στρατιωτικών δαπανών. Οτι 9 κράτη - μέλη αναμένεται να πιάσουν τις ΝΑΤΟϊκές νόρμες δαπανώντας φέτος το 2% του ΑΕΠ για την άμυνα τους και 24 να ξοδέψουν τουλάχιστον το 20% των στρατιωτικών δαπανών τους σε νέο εξοπλισμό.

Ενώ προωθείται και «μια πρωτοβουλία για την αμυντική καινοτομία του ΝΑΤΟ, προκειμένου να προωθήσουμε τη διαλειτουργικότητα και την ενίσχυση της διατλαντικής συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής καινοτομίας», κάτι που συνεπάγεται νέες κούρσες εξοπλισμών, χρυσοπληρωμένων από τους λαούς, αλλά και νέους κινδύνους.

-- Τέθηκε επίσης στόχος για τη διασφάλιση της λεγόμενης ανθεκτικότητας (resilience) των κρατών - μελών, να καθιερωθεί «ετήσια επισκόπηση των τρωτών σημείων σε κρίσιμες υποδομές και τεχνολογίες της Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που προέρχονται από ξένη ιδιοκτησία και επιρροή», να τεθούν «σαφέστεροι και πιο μετρήσιμοι εθνικοί στόχοι ανθεκτικότητας». Θυμίζουμε ότι η «ανθεκτικότητα» αφορά την απαίτηση του ΝΑΤΟ λιμάνια, οδικά, σιδηροδρομικά και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα να μην εξαγοράζονται από επιχειρηματικούς ομίλους αντίπαλων ιμπεριαλιστικών κέντρων, προσπάθεια η οποία ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά των ανταγωνισμών που πληρώνουν οι λαοί.



-- Παράλληλα, για τη διασφάλιση της ΝΑΤΟικής «συνοχής» κι ενώ οι ανταγωνισμοί οξύνονται και αντανακλούν και στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, στη Σύνοδο συζήτησαν «τρόπους αύξησης του πολιτικού συντονισμού μεταξύ των συμμάχων. Με περισσότερες διαβουλεύσεις για περισσότερα θέματα, συμπεριλαμβανομένων οικονομικών θεμάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια». «Εχουμε τις διαδικασίες για να το κάνουμε ήδη από σήμερα. Αλλά χρειαζόμαστε περισσότερη πολιτική βούληση για να τις χρησιμοποιήσουμε», είπε ο γγ του ΝΑΤΟ, σε μια σαφή αναφορά ότι τα πράγματα σφίγγουν ακόμα περισσότερο και δεν θα επιτρέπονται... λοξοκοιτάγματα ή αμφισβήτηση της συνοχής της συμμαχίας εκ των έσω.

-- Επί του πεδίου, αποφάσισαν τον οκταπλασιασμό των δυνάμεων στο Ιράκ, με την αύξηση των ΝΑΤΟικών στελεχών από 500 σε 4.000, «σε περιοχές και πέραν της Βαγδάτης», και με «επέκταση του αντικειμένου (scope) της αποστολής του NATO» (πέρα από την «εκπαίδευση» των ιρακινών Ενόπλων Δυνάμεων) «προκειμένου να στηρίξει τις ιρακινές δυνάμεις καθώς καταπολεμούν την τρομοκρατία και να διασφαλίσουν ότι ο ISIS δεν θα επιστρέψει».

Ενώ συμφώνησαν στη συνέχιση και εντατικοποίηση των κοινών ασκήσεων, εκπαιδεύσεων και συνεκπαιδεύσεων με χώρες - «εταίρους», όπως η Ουκρανία και η Γεωργία.

Συνένοχη των επικίνδυνων σχεδιασμών η κυβέρνηση

Οι εν λόγω ΝΑΤΟικοί στόχοι μπαίνουν με φαρδιά - πλατιά την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης.

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, στην παρέμβασή του στη Σύνοδο τόνισε πως «η Ελλάδα εναρμονίζεται πλήρως με τους στόχους της Συμμαχίας σε ό,τι αφορά τις αμυντικές δαπάνες» - με το λαό να ματώνει με πάνω από 4 δισ. ευρώ κάθε χρόνο ενώ η κυβέρνηση έχει δρομολογήσει και νέο εξοπλιστικό πρόγραμμα-μαμούθ - επικαλούμενος τις απειλές που αντιμετωπίζει, οι οποίες βέβαια έρχονται από τη ΝΑΤΟική σύμμαχο Τουρκία.



Ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε «τη σημασία της διαδικασίας "ΝΑΤΟ 2030" ως μέσου ενίσχυσης του ελλείμματος συνοχής», ενώ επιπρόσθετα αναφέρθηκε στην «ανάγκη εμβάθυνσης της συνεργασίας» ΕΕ - ΝΑΤΟ σε περισσότερους τομείς, ζητώντας «μια σημαντική αλλαγή νοοτροπίας, προκειμένου να υπερκεραστούν υφιστάμενα εμπόδια που αφορούν τη συμπερίληψη όλων των μελών και των δύο Οργανισμών στη συνεργασία αυτή», θέλοντας να βάλουν και την Κύπρο βαθύτερα στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς.

Την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης φέρει και η απόφαση για αύξηση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Ιράκ, με τον υπουργό Αμυνας να σπεύδει να πει ότι η αποστολή «θα απαιτήσει περισσότερους πόρους και η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συνεισφέρει, εντός των δυνατοτήτων της».

Όπως ανακοινώθηκε, κατά τις εργασίες συζητήθηκαν οι συμμαχικές επιχειρήσεις και αποστολές, με έμφαση στην αποστολή στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, καθώς και η συναφής πρόοδος διάθεσης δυνάμεων και κάλυψης κενών από τα κράτη - μέλη της συμμαχίας.

Ο Έλληνας υπουργός χαιρέτισε το γεγονός ότι οι ιρακινές αρχές επιβεβαίωσαν τη συγκατάθεσή τους στην αποστολή στο Ιράκ και ταυτοχρόνως αναγνώρισαν το ρόλο τους στη διασφάλιση του εμπλεκόμενου προσωπικού του ΝΑΤΟ.

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος ανέφερε, επίσης, ότι η περαιτέρω καθοδήγηση από πλευράς Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, στους τομείς της εκπαίδευσης και της ανάπτυξης ικανοτήτων από τις δομές ασφάλειας και άμυνας του Ιράκ, θα απαιτήσει περισσότερους πόρους και η Ελλάδα είναι πρόθυμη να συνεισφέρει, εντός των δυνατοτήτων της.

Σε ό,τι αφορά στο Αφγανιστάν, ο Ν. Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων στη Ντόχα, τη 12η Σεπτεμβρίου 2020, αποτελεί ιστορικό βήμα για τη διαμόρφωση των προϋποθέσεων ειρήνης. Εξέφρασε, δε, την ανησυχία του για τον αργό ρυθμό των συνομιλιών και την αυξανόμενη βία στη χώρα, η οποία εγείρει σημαντικές προκλήσεις για τη συνολική ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή. Υπογράμμισε ότι η προωθούμενη διαδικασία ειρήνευσης θα πρέπει να είναι καθοδηγούμενη από την ηγεσία του Αφγανιστάν και να αποτελεί ιδιοκτησία της χώρας, περιλαμβάνοντας το σύνολο της αφγανικής κοινωνίας, στην οποία καθίσταται απόλυτα αναγκαία η ισότιμη εκπροσώπηση των γυναικών, των νέων και της κοινωνίας των πολιτών.

Επισήμανε επίσης, ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η εκ νέου μετατροπή του Αφγανιστάν σε ασφαλές καταφύγιο τρομοκρατικών οργανώσεων και ομάδων, που θα προκαλέσει, μεταξύ άλλων, πρόσθετα μεταναστευτικά ρεύματα προς την Ευρώπη.

Εξάλλου, η κυβέρνηση, η οποία διαπραγματεύεται το διάστημα αυτό και την πολυετή «ανανέωση» της κατάπτυστης συμφωνίας για τις βάσεις με τις ΗΠΑ, παραχωρώντας πάνω από 20 σημεία σε όλη την Ελλάδα, δηλώνει «πρόθυμη να συνεισφέρει» σε κάθε βρωμοδουλειά ΗΠΑ και ΝΑΤΟ: Από την αποστολή δυνάμεων στον Περσικό και το Μάλι, έως τα ΝΑΤΟικά σχήματα - αναχώματα σε Κίνα και Ρωσία που στήνονται προς ανατολάς με χώρες του Περσικού Κόλπου, όπως έδειξε και το πρόσφατο «Φόρουμ Φιλία».

Υπογράμμισε επίσης, τον πλήρη σεβασμό της χώρας μας στο θεμελιώδη κανόνα της Συνθήκης του ΝΑΤΟ και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, για την ειρηνική επίλυση οποιασδήποτε διαφοράς, με βάση το διεθνές δίκαιο, καθώς και την αποφυγή προκλητικών ενεργειών που είναι αντίθετες με τις αρχές της Συμμαχίας.

Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στην ανάγκη εμβάθυνσης της συνεργασίας ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ σε περισσότερους τομείς. Εμβάθυνση η οποία θα απαιτήσει βέβαια μια σημαντική αλλαγή νοοτροπίας προκειμένου να υπερκεραστούν υφιστάμενα εμπόδια που αφορούν στην συμπερίληψη όλων των μελών και των δύο οργανισμών στη συνεργασία αυτή, αλλά και τον σεβασμό της αυτονομίας τους στην λήψη αποφάσεων, τη θεσμική τους ανεξαρτησία και τις διαφορετικές διαδικασίες τους.

Ο κ. Παναγιωτόπουλος ανέδειξε τη σημασία της συνεργασίας Ε.Ε. -ΝΑΤΟ για την περαιτέρω ενίσχυση του διατλαντικού δεσμού, τη δυναμική που προσδίδει στη συνεργασία αυτή η νέα αμερικανική κυβέρνηση, καθώς επίσης και την ανάγκη αμοιβαίας κατανόησης των απειλών που αντιμετωπίζουν τα Κράτη - Μέλη.



Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας της Τουρκίας  Χουλουσί Ακάρ είπε ότι στη συνεδρίαση του ΝΑΤΟ υπογράμμισαν τη σημασία της ενότητας των συμμάχων στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.  Στην διήμερη συνεδρίαση ο Ακάρ που εκπροσώπησε την Τουρκία μέσω βιντεοδιάσκεψης και είπε:

"Αναφέραμε σαφώς στους συμμάχους μας ότι οι περιορισμοί άδειας, οι απόπειρες κυρώσεων και οι απειλές κατά της χώρας μας αποδυναμώνουν τη συμμαχία".

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας τόνισε ότι εάν οι σύμμαχοι είναι ισχυροί θα είναι ισχυρή και η συμμαχία και είπε:

“ Υπογραμμίσαμε τη σημασία του να ενεργούν οι σύμμαχοι με ενότητα στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας”.

Τέλος ο Ακάρ τόνισε ότι η Τουρκία γιορτάζει την 69η χρονιά της ένταξης στο ΝΑΤΟ και σημείωσε ότι ανέφεραν πως η Τουρκία εντός της συμμαχίας θα συνεχίσει να εκπληρώνει πλήρως τις δεσμεύσεις της και να διαδραματίζει ενεργό ρόλο.

Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν κατατεθεί άνω των 40 προτάσεων που αφορούν τη στρατηγική της Συμμαχίας, την παγκοσμιοποιημένη εμπλοκή της (με άλλους διεθνείς οργανισμούς) τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και των πανδημιών στο διασυμμαχικό περιβάλλον, το μέλλον των σχέσεων με την Μόσχα και το Πεκίνο, την κυβερνοασφάλεια, την αντιμετώπιση εξελιγμένων τρομοκρατικών δικτύων και υβριδικών απειλών, την ενίσχυση της πολιτικής συνεργασίας μέσα στους κόλπους του ΝΑΤΟ, τη συνεργασία με διάφορα κράτη που έχει το ΝΑΤΟ ανά τον κόσμο (από άλλες ηπείρους)την ένταξη πολλών νέων τεχνολογιών σε προγράμματα της Συμμαχίας τις σχέσεις του ΝΑΤΟ με την ΕΕ κα. Η ανωτέρω ατζέντα έχει τεθεί προς διαβούλευση στις Συνόδους των υπουργών άμυνας και εξωτερικών του ΝΑΤΟ για το 2021. Στην Σύνοδο των υπουργών άμυνας των κρατών -μελών του ΝΑΤΟ συμμετείχαν και οι υπουργοί άμυνας της Σουηδίας και της Φινλανδίας δηλαδή δύο κρατών- μελών της ΕΕ που συνεργάζονται με την Ατλαντική Συμμαχία σε διάφορες αποστολές σε Αφγανιστάν, Ιράκ, Αφρική κα, ενώ υπήρξε και τη τηλε-επικοινωνία με τον αρμόδιο επίτροπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια Ισπανό Ζοσέπ Μπορέλ που μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στις αποστολές της ΕΕ σε Μεσόγειο, Μάλι κα.

 

Επιμέλεια: Νίκος Πυλιώτης

ΠΗΓΗ: ΝΑΤΟ, Ριζοσπάστης, Liberal.gr, Capital.gr, skai, trt.net, ambassadorsatlarge.com

Σχόλια