Το εργασιακό μοντέλο 996 σκοτώνει τους εργαζόμενους στην Κίνα Της Λίτσας Φρυδά

 Το εργασιακό μοντέλο 996 σκοτώνει τους εργαζόμενους στην Κίνα


Της Λίτσας Φρυδά

Η κουλτούρα της υπερεργασίας στις μεγάλες ντόπιες και πολυεθνικές εταιρείες στην Κίνα αναπτύσσεται αλματωδώς, επιδεινώνο­ντας τις ήδη άθλιες εργασιακές συνθήκες και αυξάνοντας την εργασιακή εξουθένω­ση, καθώς η πίεση της πανδημίας έχει κά­νει την αγορά εργασίας ακόμα πιο σκλη­ρή.

Αναπτύσσεται ιδιαίτερα στον υπερ­ανταγωνιστικό τομέα της τεχνολογίας και στοχεύει στην αύξηση της παραγωγικότη­τας, αναφέρει στους Global Times ο ειδικός σε θέματα διαδικτύου Liu Dingding.

Οι Κινέζοι εργαζόμενοι διαμαρτύρο­νται χρόνια τώρα για προβλήματα υγείας λόγω των απαιτήσεων του εργασιακού μοντέλου 996, δηλαδή 6ήμερη εργασία, 9:00 πμ-9:00 μμ. Η έντονη κριτική ενα­ντίον αυτού του μοντέλου αναζωπυρώ­θηκε πρόσφατα στα κινέζικα μέσα κοι­νωνικής δικτύωσης, μετά τον πρόσφατο θάνατο δύο νεαρών εργαζομένων της εταιρείας Pinduoduo, μιας από τις μεγα­λύτερες κινεζικές διαδικτυακές πλατφόρ­μες πωλήσεων στον τομέα των αγροτικών προϊόντων.

Η 22χρονη Ζανγκ, επιστρέφοντας σπίτι στη 1.30 π. μ. στις 29 Δεκεμβρίου, έπειτα από ένα εξαντλητικό ωράριο, κατέρρευσε και πέθανε λίγο αργότερα στο νοσοκομείο. Η Ζανγκ εργαζόταν στο νεο­σύστατο τμήμα Duoduo Maicai, πασί­γνωστο για τον άγριο ανταγωνισμό του απέναντι σε άλλες εταιρείες του κλάδου, όπως η Meituan και για την πίεση που ασκεί στους εργαζόμενους.



Στις 9 Ιανουαρίου, ο νεαρός μηχανι­κός Ταν, που είχε αποφοιτήσει πρόσφατα από το Πανεπιστήμιο του Σετσουάν και το τελευταίο εξάμηνο εργαζόταν στα κεντρι­κά γραφεία της εταιρείας στη Σανγκάη, αυτοκτόνησε πηδώντας στο κενό από τον 27ο όροφο του πατρικού του σπιτιού, όπου είχε επιστρέψει την προηγούμενη μέρα, έχοντας πάρει «αναιτιολόγητη»(!) άδεια από τη δουλειά. Την περίοδο της απα­σχόλησης τους, η Pinduoduo πίεζε τους υπαλλήλους της να είναι συνδεδεμένοι 300 ώρες το μήνα για να εκμεταλλευτεί την αυξανόμενη ζήτηση υπηρεσιών διανο­μής προϊόντων επισιτισμού, ανεβάζοντας το ποσοστό των διαδικτυακών πωλήσεων κατά 14,8%. Αρκετοί παραιτήθηκαν, ενώ εργαζόμενος που κατήγγειλε δημόσια ότι το ίδιο διάστημα και άλλος συνάδελφός του κατέρρευσε στη δουλειά και μεταφέρ­θηκε με ασθενοφόρο, απολύθηκε.

Εξοργιστική ήταν η απάντηση που δόθηκε από επίσημο λογαριασμό της Pinduoduo, μετά τον θάνατο της Ζανγκ, σε ερώτηση χρήστη του μέσου κοινωνικής δικτύωσης Zhihu, αν θα έπρεπε να θεω­ρηθεί υπεύθυνη η εταιρεία: «Κοιτάξτε αυ­τούς τους ανθρώπους στον πάτο [της κοι­νωνίας]. Ποιος δεν ανταλλάσσει τη ζωή του για χρήματα; Δεν το θεώρησα ποτέ πρόβλημα του καπιταλισμού, αλλά κοινω­νικό πρόβλημα. Αυτή είναι εποχή σκλη­ρής δουλειάς. Μπορείς να επιλέξεις να περάσεις τις μέρες σου εύκολα και άνετα. Αλλά είσαι υποχρεωμένος να αποδεχτείς τις συνέπειες της ευκολίας και της άνε­σης [...]». Αν και απαλείφθηκε λίγα λε­πτά αργότερα, το σχόλιο ξεσήκωσε θύελ­λα αντιδράσεων, αφού η υπερεργασία έχει γίνει κανόνας σε μια αγορά εργασίας όπου η παραίτηση ή η άρνηση υπερωριακής απασχόλησης δεν αποτελεί καν επι­λογή για πολλούς.

Η Pinduoduo ανακοίνωσε πως θα δη­μιουργήσει υπηρεσία ψυχολογικής υπο­στήριξης για τους εργαζομένους, κίνηση αντίστοιχη με της Ταϊβανέζικης Foxconn Technology, υπεργολάβου της Apple στην Κίνα και υπ’ αριθμόν ένα προμηθεύτριας ηλεκτρονικών εξαρτημάτων σε πολυεθνικές. Μετά το κύμα αυτοκτονιών εργαζομένων στο εργοστάσιο στη Σεντσέν το 2ο1ο, ζητούσε από τους υπαλλήλους της να υπογράφουν πως, αν χρειαστεί, θα δεχθούν ψυχιατρική βοήθεια και δεν θα αυτοκτονήσουν, ενώ άπλωνε δίχτυα ασφαλείας γύρω από τα κτίρια για να αποτρέφει άλματα στο κενό.

Τον Μάρτιο του 2019, εργαζόμενοι στον τομέα της τεχνολογίας ξεκίνησαν τη διαδικτυακή καμπάνια 996-ΜΕΘ ενά­ντια στις εξουθενωτικές πρακτικές που υποβάλλουν οι εταιρείες στους συνήθως νεαρούς εργαζόμενους, με σύνθημα: «Αν δουλεύεις 996, καταλήγεις σε ΜΕΘ». Παρότι το μοντέλο 996 αποτελεί παραβία­ση του κινεζικού εργατικού δικαίου που προβλέπει οκτάωρη εργασία με ανώτα­το όριο τις 44 ώρες εβδομαδιαίως, καμιά εταιρεία δεν έχει τιμωρηθεί για αυτό, καθώς οι τοπικές κυβερνήσεις ενισχύουν τέτοιες πρακτικές, επισημαίνει, μιλώντας στη South China Morning Post (SCMP) η Άντζελα Ζανγκ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Νο­μικής του Πανεπιστημίου του Χονγκ-Κονγκ. Στη SCMP ανα­φέρονται και άλλες μορφές καταστρατήγησης του ωραρίου: στην πλατ­φόρμα παραγωγής βίντεο Kuaishou και στον διαδικτυακό κολοσσό ByteDance, οι εργαζόμενοι δουλεύουν μια επιπλέ­ον μέρα ανά 15ήμερο, ενώ στη Huawei Technologies Co., προμηθεύτρια της κινεζικής τηλεφωνίας, υποχρεούνται σε μια επιπλέον εργάσιμη τον μήνα, έναντι κάποιας αμοιβής ή άδειας αντισταθμιστι­κού χαρακτήρα. Καταγγελίες για ι6ωρες βάρδιες, ατελείωτες συνεχόμενες μέρες χωρίς ρεπό, μη καταβολή των δεδου­λευμένων και εξαναγκαστική εργασία μαθητών και φοιτητών στο πλαίσιο των σπουδών τους, γίνονται εδώ και χρόνια. Σε διαδικτυακή έρευνα της εταιρείας Ζίλιαν Ζαοπίν το 2019, το 70% των 10.000 συμμετεχόντων δήλωσαν πως δεν πλη­ρώνονταν τις υπερωρίες, ενώ οι εταιρείες ισχυρίζονται πως οι εργαζόμενοι υπερεργάζονται εθελοντικά.

Την κουλτούρα της εργασιακής γαλέρας εξωράισε ο Κινέζος μεγιστάνας Τζακ Μα, ιδρυτής της μεγαλύτερης εταιρείας τεχνολογίας στην Κίνα, Alibaba, χαρα­κτηρίζοντας το μοντέλο 996 ευλογία για τους νέους, προσθέτοντας: «Αν έρθεις στην Alibaba, θα πρέπει να είσαι έτοιμος να δουλέφεις 12 ώρες την ημέρα, αλλιώς γιατί να έρθεις; Δεν χρειαζόμαστε αυτούς που δουλεύουν χαλαρά οκτάωρα». «Οι κερδισμένοι τα παίρνουν όλα, το μεγά­λο ψάρι τρώει το μικρό, το γρήγορο ψάρι τρώει το αργό [...] αυτός ο άγριος ανταγω­νισμός έκανε αμέτρητους εργαζόμενους να πληρώσουν ακριβό τίμημα, σωματικά και ψυχικά», αντιτείνει ο Γιάνγκ Γκουογκίνγκ, λέκτορας στο Κέντρο Αξιολόγησης Ανθρώπινου Δυναμικού, Ινστιτούτου του ΚΚ Κίνας. Ένα είναι σίγουρο: η εργατική τάξη στην Κίνα πεθαίνει εξουθενωμένη στη δουλειά.

* Στίχος από το ποίημα Κατάπια ένα Φεγ­γάρι από Σίδερο, του Ξου Λίζι, εργάτη στη Foxconn και ποιητή που αυτοκτόνησε στις 30 Σε­πτέμβρη 2014 σε ηλικία 24 ετών.

 

ΠΗΓΗ: Πριν

Σχόλια