Καραβάνι 8.000 απελπισμένων από την Ονδούρα στον δρόμο για τις ΗΠΑ

 Καραβάνι 8.000 απελπισμένων από την Ονδούρα στον δρόμο για τις ΗΠΑ


Άνδρες, γυναίκες, παιδιά, οικογένειες ολόκληρες από την Ονδούρα έφτασαν με τα πόδια στη Γουατεμάλα και κατευθύνονται προς τις ΗΠΑ, μια πορεία σχεδόν 3.000 χιλιομέτρων, σε αναζήτηση καλύτερης τύχης. Προσπαθούν να σωθούν από την ακραία φτώχεια και τη βία, προβλήματα που επιδεινώθηκαν εξαιτίας των τυφώνων που έπληξαν πέρυσι τη χώρα τους, αλλά και από την πανδημία.

Σε εθνική κλίμακα, 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι - ο μισός πληθυσμός της Ονδούρας - επλήγησαν από τους κυκλώνες, άφησαν 100 νεκρούς, με τις κατολισθήσεις και τις πλημμύρες κατέστρεψαν ολόκληρες κοινότητες, σύμφωνα με την κυβέρνηση. Πάνω από 85.200 σπίτια υπέστησαν ζημιές· 6.100 καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Ήδη προτού χτυπήσουν οι δύο κυκλώνες, οι οποίοι εκτιμάται ότι στοίχισαν τη ζωή σε περίπου εκατό ανθρώπους, η Ονδούρα βρισκόταν αντιμέτωπη με συρρίκνωση της οικονομίας της κατά 10,5% του ΑΕΠ φέτος, εξαιτίας του αντίκτυπου της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

«Αφού έχασαν τα σπίτια τους, το βιός τους, και ακόμη τις δουλειές τους, άνθρωποι που ήταν ήδη φτωχοί έχουν πλέον βρεθεί σε ακόμα χειρότερη κατάσταση», σημείωσε ο Νέλσον Γκαρσία, διευθυντής της Επιτροπής Κοινωνικής Δράσης των Μενονιτών (CASM), οργάνωσης αρωγής.

Παρά το γεγονός ότι τους έχουν προειδοποιήσει ότι δεν θα γίνουν δεκτοί στις ΗΠΑ, έχουν δηλώσει ότι θα συνεχίσουν όπως και να έχει.

Σχεδόν 6.000 άνθρωποι εισήλθαν στη Γουατεμάλα τις προηγούμενες ημέρες, ενώ ακόμη 2.000 μπήκαν στη χώρα σήμερα Σάββατο, παρά την προσπάθεια των στρατιωτών να τους σταματήσουν στα σύνορα. Είναι το πρώτο καραβάνι μεταναστών που ξεκίνησε για τις ΗΠΑ από την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ.

Ο Δημοκρατικός πολιτικός έχει υποσχεθεί ότι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα αντιμετωπίζονται με περισσότερη ανθρωπιά από ό,τι στην προεδρία Τραμπ, που χαρακτηρίστηκε από τη σκληρή στάση του, όταν παιδιά χωρίζονταν από τους γονείς τους, κρατούνταν σε χώρους που θυμίζουν φυλακές και τους απαγορεύτηκε να κυκλοφορούν έξω έως ότου εξεταστούν τα αιτήματά τους για άσυλο ή άδεια παραμονής.



Οι αρχές του Μεξικού, της Ονδούρας και της Γουατεμάλας έχουν αναπτύξει χιλιάδες στρατιώτες για να αποτρέψουν τη μετακίνηση των ομάδων μεταναστών, ωστόσο το καραβάνι είναι τόσο μεγάλο που δεν μπορούν πλέον να το ελέγξουν. Αν και ο στρατός της Γουατεμάλας συνέλαβε και κρατά κάποιους εξ αυτών, μεταξύ των οποίων οικογένειες, οι άνθρωποι αυτοί είναι απελπισμένοι και γι' αυτό αποφασισμένοι να φτάσουν στις ΗΠΑ.

«Δεν έχουμε τίποτα για να ταΐσουμε τα παιδιά μας, ζούμε στους δρόμους», είπε στο Reuters η Μαρία Χεσούς Πας, μητέρα τεσσάρων παιδιών που έχασε το σπίτι της στη διάρκεια των τυφώνων.

«Μην σπαταλάτε το χρόνο και τα χρήματά σας ριψοκινδυνεύοντας την ασφάλεια και την υγεία σας», είπε ο Μαρκ Μόργκαν, εν ενεργεία Επίτροπος της Υπηρεσίας Τελωνείων και Προστασίας των Συνόρων των ΗΠΑ (CBP). Είναι ένα «θανατηφόρο» ταξίδι, τους προειδοποίησε.

Δεκάδες καραβάνια μεταναστών έχουν αναχωρήσει από την Ονδούρα από τον Οκτώβριο του 2018, αλλά όλα βρέθηκαν μπροστά σε χιλιάδες Αμερικανικούς συνοριοφύλακες και στρατιώτες που αναπτύχθηκαν στα νότια σύνορα με το Μεξικό κατόπιν εντολής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η Γουατεμάλα, το Μεξικό και η Ονδούρα έχουν υπογράψει μια συμφωνία με την αμερικανική κυβέρνηση Τραμπ, με βάση την οποία χαρακτηρίζονται «ασφαλείς τρίτες χώρες» και δεσμεύονται να συνεργάζονται με τις ΗΠΑ για να σταματήσουν τις μεταναστευτικές ροές από χώρες της Κεντρικής Αμερικής.

Ο αριθμός των εκτοπισμένων από το 2016 ως τον Ιούνιο του 2019 έφθασε τους 7.446 εξαιτίας απειλών, δολοφονιών συγγενών, αποπειρών εκβίασης ή ακόμη στρατολόγησης ανηλίκων από τις συμμορίες, σύμφωνα με την έκθεση, η οποία υπογραμμίζει, όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, τη «βαρύτητα του προβλήματος των εξαναγκαστικών εκτοπίσεων στην Ονδούρα».

Η Ονδούρα, στο «τρίγωνο του θανάτου» που σχηματίζει μαζί με το Ελ Σαλβαδόρ και τη Γουατεμάλα, πλήττεται από τη γάγγραινα των μάρας, των συμμοριών που ελέγχουν τη διακίνηση ναρκωτικών και άλλες εγκληματικές δραστηριότητες.

Στη χώρα των 9,43 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφεται ένας από τους υψηλότερους δείκτες ανθρωποκτονιών στον κόσμο — εξαιρουμένων εμπόλεμων ζωνών — που εκτιμάται πως ανερχόταν σε 41,2 ανά 100.000 κατοίκους το 2018 από το Πανεπιστημιακό Παρατηρητήριο της Βίας.

 

Επιμέλεια: Ν.Π.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ, Ναυτεμπορική, Εφσυν, Reuters

 

Σχόλια