Οι πλούσιες χώρες θα εμβολιάζονται, οι φτωχές όχι και η πανδημία θα παραμένει και θα θερίζει
Σχεδόν ένας στους τέσσερις ανθρώπους μπορεί να μην πάρει εμβόλιο Covid-19 έως τουλάχιστον το 2022, επειδή οι πλούσιες χώρες με λιγότερο από το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού έχουν δεσμεύσει το 51% των δόσεων των πιο υποσχόμενων εμβολίων, ανέφεραν οι ερευνητές.
Οι χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος - που φιλοξενούν πάνω από το 85% του παγκόσμιου πληθυσμού - θα πρέπει να μοιραστούν το υπόλοιπο, δήλωσαν ερευνητές από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Johns Hopkins Bloomberg στις ΗΠΑ .
Μια αποτελεσματική απάντηση στην πανδημία απαιτεί από τις χώρες υψηλού εισοδήματος «να συμμετάσχουν σε μια δίκαιη διανομή εμβολίων Covid-19 σε ολόκληρο τον κόσμο», έγραψαν.
«Η αβεβαιότητα σχετικά με την παγκόσμια πρόσβαση στα εμβόλια Covid-19 εντοπίζεται όχι μόνο σε συνεχιζόμενες κλινικές δοκιμές, αλλά και από την αποτυχία των κυβερνήσεων και των κατασκευαστών εμβολίων να είναι πιο διαφανείς και υπεύθυνοι για αυτές τις ρυθμίσεις», πρόσθεσαν.
Από τις 15 Νοεμβρίου, τα έθνη υψηλού εισοδήματος είχαν προπαραγγείλει σχεδόν 7,5 δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων από 13 κατασκευαστές, ανέφερε η εφημερίδα.
Αυτό περιελάμβανε την Ιαπωνία, την Αυστραλία και τον Καναδά που έχουν συλλογικά περισσότερες από 1 δισεκατομμύρια δόσεις, αλλά αντιπροσώπευαν λιγότερο από το 1% των τρεχουσών περιπτώσεων Covid-19, ανέφερε.
Ακόμα κι αν τα εμβόλια των κορυφαίων κατασκευαστών φτάσουν την προβλεπόμενη μέγιστη παραγωγική τους ικανότητα, σχεδόν το 25% του παγκόσμιου πληθυσμού μπορεί να μην πάρει τα εμβόλια για άλλο ένα έτος ή περισσότερο, σύμφωνα με το έγγραφο.
Ο συνασπισμός της People's Vaccine Alliance την περασμένη εβδομάδα δήλωσε ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες πρέπει να μοιράζονται ανοιχτά την τεχνολογία και την πνευματική ιδιοκτησία τους μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ώστε να μπορούν να παρασκευαστούν περισσότερες δόσεις.
Οι ερευνητές του Τζον Χόπκινς δήλωσαν ότι η Διευκόλυνση COVAX του ΠΟΥ θα μπορούσε να διαδραματίσει βασικό ρόλο στη διασφάλιση δικαιότερης πρόσβασης σε εγκεκριμένα εμβόλια, αλλά έχει εξασφαλίσει μόνο 500 εκατομμύρια δόσεις, πολύ κάτω από τον στόχο του να παρέχει τουλάχιστον 2 δισεκατομμύρια δόσεις μέχρι το τέλος του 2021
Ξεκίνησε τον Απρίλιο, το παγκόσμιο σύμφωνο που στοχεύει να συγκεντρώσει κεφάλαια από πλουσιότερες χώρες και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς για να επιταχύνει την ανάπτυξη και κατασκευή εμβολίων Covid-19 και να τα διανείμει ισότιμα σε όλο τον κόσμο.
Μέχρι στιγμής έχει εξασφαλίσει το ήμισυ της χρηματοδότησης που χρειάζεται και οι ΗΠΑ και η Ρωσία - βασικοί παράγοντες στην ανάπτυξη και κατασκευή εμβολίων - δεν έχουν συμμετάσχει, ανέφερε η μελέτη Johns Hopkins.
ΠΗΓΗ: Theguardian,
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου