Στα λαϊκά στρώματα το 94,4% των φόρων

 Στα λαϊκά στρώματα το 94,4% των φόρων


Η συνεχιζόμενη υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας, σε συνδυασμό με τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων και του εγχώριου κεφαλαίου, αποτυπώνεται στην εξέλιξη των μεγεθών του κρατικού προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με τα οριστικά στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους που δημοσιεύτηκαν χτες, στο 11μηνο Γενάρη - Νοέμβρη το πρωτογενές αποτέλεσμα εμφανίζει έλλειμμα 13,7 δισ. ευρώ, ενώ το ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού (μαζί με δαπάνες για τόκους) εκτοξεύει το έλλειμμα στα 18,25 δισ. ευρώ.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, μέσω του οποίου διενεργούνται παρεμβάσεις στήριξης της εργοδοσίας, έφτασαν στο 11μηνο στα 8,4 δισ. ευρώ (από 3,17 δισ. στο περσινό 11μηνο), κυρίως λόγω των δαπανών για την αποζημίωση ειδικού σκοπού επιχειρήσεων, για την επιδότηση τόκων επιχειρηματικών δανείων, για το μέτρο της ενίσχυσης των επιχειρήσεων με τη μορφή της επιστρεπτέας προκαταβολής κ.ά.

Το σύνολο των δαπανών εμφανίζεται στα 60,38 δισ. ευρώ (από 46,5 δισ. πέρυσι), ως αποτέλεσμα των παρεμβάσεων στήριξης των εργοδοτών.

Η μάζα των φορολογικών εσόδων υποχώρησε στα 39,1 δισ. (από 45,9 δισ. πέρυσι). Μεταξύ άλλων, ο φόρος εισοδήματος σε «νομικά πρόσωπα» (κάθε είδους εταιρείες) διαμορφώθηκε στα 3,4 δισ. Όπως προκύπτει, η συμβολή των επιχειρήσεων στη συνολική μάζα των φόρων που φορτώνεται στις πλάτες του λαού διαμορφώνεται σε συμβολικά επίπεδα, συγκεκριμένα στο 5,6%.

Με ένα τεράστιο ταμειακό έλλειμμα που φτάνει τα 14,8 δισ. ευρώ θα κλείσει η φετινή χρονιά για τον προϋπολογισμό, η οποία θα μείνει στην Ιστορία ως ένα «μαύρο έτος» για την οικονομία που δεν έχει ξαναϋπάρξει μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τέτοιας κλίμακας συντονισμένη παύση της οικονομικής δραστηριότητας δεν είχε ποτέ συναντήσει η επιχειρηματική αγορά, η οποία για να έρθει στα επίπεδα που ήταν προ πανδημικής κρίσης θα πρέπει να περιμένει τουλάχιστον δυο χρόνια ώς το 2023, από τη στιγμή που το 2021 κάνει ποδαρικό με lockdown στην οικονομία. Κάτι που σημαίνει ότι ο στόχος για αύξηση του ΑΕΠ κατά 8,1 δισ. ευρώ σε απόλυτα νούμερα στα 171,9 δισ. ευρώ, από το φετινό χαμηλό των 162,8 δισ. ευρώ, είναι ήδη χαμένος με το «καλημέρα» της νέας χρονιάς.

Ακόμη και οι τελευταίες αναλύσεις θεωρούν επισφαλή την κυβερνητική πρόβλεψη για ανάπτυξη 4,8% τον επόμενο χρόνο, από τη στιγμή που ο προϋπολογισμός του 2021 έχει καταρτιστεί με βασική υπόθεση τη λήξη της πανδημίας τον Απρίλιο του 2021. Κάτι που επίσης σημαίνει ότι αν η πανδημία υπερβεί τον συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα που έχει θέσει το οικονομικό επιτελείο, τότε κανένα σενάριο, ούτε καν το δυσμενές (προβλέπει ανάπτυξη 3,3% και πρωτογενές έλλειμμα 4,5% του ΑΕΠ το 2021), θα είναι σε θέση να πιάσει τη νέα αρνητική μακροοικονομική/δημοσιονομική τροπή των πραγμάτων.

 

ΠΗΓΗ: Ριζοσπάστης, Εφσυν

Σχόλια