Η Επιτροπή κατά των βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης εγκαλεί την Ελλάδα για κακομεταχείριση προσφύγων και μεταναστών και ζητά να σταματήσει τις επαναπροωθήσεις
Η Επιτροπή κατά των βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης εγκαλεί την Ελλάδα για κακομεταχείριση προσφύγων και μεταναστών και ζητά να σταματήσει τις επαναπροωθήσεις
Η Επιτροπή του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή εξευτελιστικής μεταχείρισης ή τιμωρίας (CPT) δημοσίευσε σήμερα την έκθεση σχετικά με την ad hoc (επί τούτω) επίσκεψή της στην Ελλάδα, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 13 έως τις 17 Μαρτίου 2020, μαζί με την απάντηση των Ελληνικών αρχών.
Στην έκθεση, η CPT
αναγνωρίζει τις σημαντικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές αρχές
στην αντιμετώπιση μεγάλου αριθμού μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα και ότι
απαιτεί συντονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση. Ωστόσο, αυτό δεν μπορεί να απαλλάξει το ελληνικό κράτος από τις
υποχρεώσεις του για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το καθήκον της μέριμνας που
οφείλεται σε όλους τους μετανάστες που κρατούν οι ελληνικές αρχές.
Η CPT διαπίστωσε ότι οι συνθήκες κράτησης στις οποίες κρατούνταν οι μετανάστες σε ορισμένες εγκαταστάσεις στην περιοχή του Έβρου και στο νησί της Σάμου θα μπορούσαν να ισοδυναμούν με απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση. Η έκθεση υπογραμμίζει εκ νέου τις διαρθρωτικές ελλείψεις στην πολιτική κράτησης της μετανάστευσης στην Ελλάδα. Οι μετανάστες συνεχίζουν να κρατούνται σε κέντρα κράτησης αποτελούμενα από μεγάλα φραγμένα κελιά γεμάτα με κρεβάτια, με κακό φωτισμό και αερισμό, τουαλέτες σπασμένες και σαραβαλιασμένες, ερειπωμένα και σπασμένα μπάνια, ανεπαρκή προϊόντα προσωπικής υγιεινής και καθαριστικά υλικά, ανεπαρκή τροφή και χωρίς πρόσβαση σε υπαίθρια καθημερινή άσκηση. Η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω από υπερβολικό συνωστισμό σε πολλές από τις εγκαταστάσεις. Επιπλέον, δεν δόθηκε στους μετανάστες σαφείς πληροφορίες σχετικά με την κατάστασή τους.
Η CPT διαπίστωσε για άλλη μια φορά ότι οικογένειες με παιδιά, ασυνόδευτα και διαχωρισμένα παιδιά και άλλα ευάλωτα άτομα (με σωματική ή ψυχική υγεία, ή έγκυες γυναίκες) κρατούνταν σε τέτοιες τρομερές συνθήκες χωρίς κατάλληλη υποστήριξη. Η CPT καλεί τις ελληνικές αρχές να τερματίσουν την κράτηση ασυνόδευτων παιδιών και παιδιών με τους γονείς τους σε αστυνομικά ιδρύματα. Αντ 'αυτού, θα πρέπει να μεταφέρονται σε κατάλληλες εγκαταστάσεις υποδοχής που ανταποκρίνονται στις συγκεκριμένες ανάγκες τους.
Η έκθεση επισημαίνει επίσης ότι η CPT έλαβε και πάλι συνεπείς και αξιόπιστους ισχυρισμούς ότι οι μετανάστες επαναπροωθούνται πίσω από τα σύνορα του ποταμού Έβρου προς την Τουρκία. Οι ελληνικές αρχές πρέπει να ενεργήσουν για να αποτρέψουν τέτοιες επιστροφές. Η CPT εγείρει επίσης ανησυχίες σχετικά με πράξεις της Ελληνικής Ακτοφυλακής που εμποδίζουν τα πλοία που μεταφέρουν μετανάστες να φτάσουν σε οποιοδήποτε ελληνικό νησί και αμφισβητεί το ρόλο και τη συμμετοχή του FRONTEX σε τέτοιες επιχειρήσεις.
Η CPT καλεί επίσης τις ελληνικές αρχές να λάβουν σθεναρά μέτρα για την εξάλειψη της κακομεταχείρισης των κρατουμένων μεταναστών από την αστυνομία. Η έκθεση αναφέρεται σε αρκετούς ισχυρισμούς από μετανάστες ότι είχαν κακομεταχειριστεί από μέλη της Ελληνικής Αστυνομίας ή / και από την Ακτοφυλακή είτε κατά τη σύλληψη είτε μετά από μεταφορά τους σε τόπο κράτησης. Η φερόμενη κακομεταχείριση συνίστατο κυρίως σε χαστούκια στο κεφάλι και κλοτσιές και χτυπήματα στο σώμα.
Στην απάντησή τους, η Ελληνική Αστυνομία παρέχει πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης των κρατουμένων μεταναστών. Δηλώνουν επίσης ότι η υποτιθέμενη πρακτική των οπισθοδρόμησης στα σύνορα είναι αβάσιμη και εντελώς λανθασμένη. Όσον αφορά τους ασυνόδευτους ανηλίκους, γίνεται αναφορά, μεταξύ άλλων, σε μια νέα στρατηγική για τον τερματισμό της κράτησής τους και στη μεταφορά τους από τα κέντρα υποδοχής των νησιών σε ασφαλείς εγκαταστάσεις διαμονής στην ηπειρωτική χώρα.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου