Άνευ όρων επίταξη ιδιωτικών κλινικών Δεν έχουν νοσηλεύσει πανελλαδικά ούτε ένα κρούσμα κορονοϊού! Του Κυριάκου Νασόπουλου
Άνευ όρων επίταξη ιδιωτικών κλινικών Δεν έχουν νοσηλεύσει πανελλαδικά ούτε ένα κρούσμα κορονοϊού!
Ασφυκτική -και ολοένα επιδεινούμενη- είναι η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία αλλά και συνολικά στο ΕΣΥ. Σύμφωνα με τις επίση μες ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ την Πέμπτη το απόγευμα, ο αριθμός των διασωληνωμένων ήταν 499, ενώ συνολικά 4.079 ασθενείς με Covid-19 βρίσκονταν στα νοσοκομεία.
Η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) και το μαχόμενο υγειονομικό κίνημα συνεχίζουν να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας ότι η Αθήνα, η Λάρισα και άλλες πόλεις μετατρέπονται με ταχείς ρυθμούς σε Θεσσαλονίκη σε ό,τι αφορά τον αριθμό των ασθενών που νοσούν από Covid-19 και χρειάζονται νοσηλεία. Παράλληλα, έστω και την ύστατη στιγμή, προτείνουν στην «αιφ- νιδιασμένη» -κατά δήλωση του ίδιου του πρωθυπουργού στη βουλή στις 12/11- από την κατάσταση κυβέρνηση, συγκεκριμένη δέσμη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Αυτό που μπαίνει πιο επιτακτικά από ποτέ, ιδιαίτερα στη βόρεια Ελλάδα, είναι να τεθούν «στην απόλυτη διάθεση του κράτους υποχρεωτικά, άνευ όρων, το σύνολο των δομών και του υγειονομικού προσωπικού του ιδιωτικού τομέα υγείας και να ενταχθεί σε ενιαίο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της επιδημίας». Μέχρι το βράδυ της Πέμπτης, οι κλινικάρχες της Θεσσαλονίκης αρνούνταν να διαθέσουν άμεσα κλίνες για τη νοσηλεία ασθενών με Covid-19, επικαλούμενοι το αυξημένο κόστος, παρά το γεγονός ότι η απελπιστική κατάσταση στα νοσοκομεία της πόλης ανάγκασε το υπουργείο Υγείας να τους απειλήσει με επίταξη. Σε δηλώσεις του, ο ΓΓ της Ομοσπονδίας Π. Παπανικολάου έκανε λόγο για «πλήρη λιποταξία των ιδιωτικών κλινικών, οι οποίες θησαυρίζουν από όσους δεν μπορούν να νοσηλευτούν στα νοσοκομεία, με την κάλυψη του κράτους». Όπως αποκάλυψε, οι κλινικάρχες δεν είχαν νοσηλεύσει από τον Φεβρουάριο μέχρι και τη Πέμπτη ούτε ένα κρούσμα κορονοϊού σε όλη τη χώρα. Τελικά το πρωί της Παρασκευής το υπουργείο προχώρησε στην υποχρεωτική «επίταξη» δύο κλινικών, με το αζημίωτο βέβαια.
Παράλληλα, η ΟΕΝΓΕ ζητά να προσληφθούν με έκτακτη ρύθμιση σε μόνιμες θέσεις ειδικευμένων γιατρών ΕΣΥ όλοι οι γιατροί που έχουν υποβάλλει σχετική αίτηση την περίοδο 2018-2020 (χωρίς επιλογή, με γρήγορο έλεγχο τυπικών προσόντων), ενώ με τον ίδιο τρόπο να γίνουν οι αναγκαίες μόνιμες προσλήψεις νοσηλευτικού και λοιπού υγειονομικού προσωπικού, καθώς και να μονιμοποιηθεί όλο το επικουρικό προσωπικό. Επίσης, για την άμεση κάλυψη των αναγκών σε ό,τι αφορά τις υποδομές, επιβάλλεται η αξιοποίηση και στελέχωση κάθε κτιριακής νοσοκομειακής δομής που παραμένει ανενεργή σε όλη τη χώρα και η ανάπτυξη εκτάκτως δομών περίθαλψης και σε άλλα μη νοσοκομειακά δημόσια κτίρια.
Τέλος η ΟΕΝΓΕ προτείνει τη δημιουργία επείγοντος έκτακτου σχεδίου διάταξης όλων των δομών και όλου του προσωπικού δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με απόλυτη ευθύνη του κράτους και επισημαίνει ότι ο ΕΟΔΥ πρέπει να σταματήσει να δίνει απλώς τηλεφωνικές οδηγίες και να προχωρήσει σε πολλά επαναλαμβανόμενα και πλήρως δωρεάν τεστ σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού.
«Η κυβέρνηση, αντί να επιβάλλει πρόστιμα σε υγειονομικούς που επιστρέφουν από το νοσοκομείο στο σπίτι τους, [...] αντί να καλεί σε απολογία γιατρούς επειδή θέλουν να τιμήσουν το Πολυτεχνείο, αντί να απειλεί με εισαγγελείς γιατρούς που αναδεικνύουν την έλλειψη στελεχωμένων ΜΕΘ, [...] να πάρει έστω και τώρα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού», σημειώνει.
ΠΗΓΗ: Πριν
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου