Μια νέα βάση των Αμερικανών στην Ελλάδα

 Μια νέα βάση των Αμερικανών στην Ελλάδα


Η εκστρατευτική θαλάσσια βάση USS Hershel "Woody" Williams (ESB 4), μετέφερε την αρχική της θέση από το Norfolk, Va, στον κόλπο της Σούδας, Ελλάδα, από την 1η Οκτωβρίου 2020, αναφέρει U.S. Sixth Fleet Public Affairs στις 2 Οκτωβρίου.

 Ρότα λοιπόν για τη Σούδα έχει χαράξει το τεράστιο σκάφος του Αμερικανικού Ναυτικού «USS Hershel "Woody" Williams», αποπλέοντας από την έως τώρα βάση του στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια για τη νέα του μόνιμη βάση στην Κρήτη. Μια μεταστάθμευση που ανακοινώθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μ. Πομπέο, στην Ελλάδα, σε άλλο ένα δείγμα της κλιμάκωσης της εμπλοκής της χώρας σε επικίνδυνους σχεδιασμούς και ανταγωνισμούς.

Δεν περνά απαρατήρητο, βέβαια, ότι μετά την επίσκεψη Πομπέο στη Θεσσαλονίκη, το ρόλο της οποίας εκθείασε για την υλοποίηση σχεδιασμών της χώρας του, από τη ρωσική πρεσβεία γνωστοποιήθηκε ότι στο λιμάνι της πόλης έφτασε το «Smolny», εκπαιδευτικό πλοίο του στόλου της Βαλτικής του Ρωσικού Ναυτικού. Τον περασμένο μήνα είχε ελλιμενιστεί και στον Πειραιά.

Το Hershel "Woody" Williams διεξάγει αποστολές διοίκησης των ΗΠΑ στην Αφρική στη Μεσόγειο και στα ύδατα γύρω από την Ανατολική, τη Νότια και τη Δυτική Αφρική, για να συμπεριλάβει τον Κόλπο της Γουινέας και επιχειρεί με περιφερειακούς εταίρους. 

«Το Hershel 'Woody' Williams παρέχει μια νέα ικανότητα στο πεδίο, το οποίο ενισχύει τη διαλειτουργικότητά μας με τους συνεργάτες μας σε όλο το φάσμα των θαλάσσιων επιχειρήσεων», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος Gene Black, διοικητής του έκτου στόλου των ΗΠΑ. «Ο μοναδικός σχεδιασμός του πλοίου ενισχύει τις διυπηρεσιακές επιχειρήσεις με τις κοινότητες των ΗΠΑ Marine Corps και Special Operations, γεγονός που βελτιώνει την ικανότητά μας να διασφαλίζουμε τη θαλάσσια ασφάλεια και σταθερότητα».     

Λόγω της εκτεταμένης αποστολής του πλοίου στο εξωτερικό, η Military Sealift Command (MSC) θα πραγματοποιήσει τη συνήθη συντήρηση της σε υπάρχουσες εγκαταστάσεις στον κόλπο της Σούδας και σε άλλα λιμάνια του εξωτερικού. 

«Το πλοίο αποδεικνύει πραγματικά την ασύγκριτη θαλάσσια ευελιξία και επαγγελματισμό του Αμερικανικού Ναυτικού», δήλωσε ο καπετάνιος David Gray, διοικητής του Hershel «Woody» Williams. 

«Λειτουργούμε με πλήρωμα Ναυτικών και πολιτών οι οποίοι, από την άφιξή μας στον Έκτο Στόλο, έχουν υποστηρίξει την εκπαίδευση των Ναυτικών Σωμάτων και Ειδικών Επιχειρήσεων των ΗΠΑ, καθώς και αποστολές εταίρων από την Ανατολική Μεσόγειο στον Κόλπο της Γουινέας.  

Η διπλή αποστολή του πλοίου παρέχει στις ΗΠΑ μια αναπτυσσόμενη ναυτική παρουσία μπροστά στην Αφρική, καθώς και αυξημένη ναυτική δύναμη μέσω ολοκληρωμένων επιχειρήσεων του Ναυτικού και του Ναυτικού Σώματος, συμπεριλαμβανομένης της θαλάσσιας αεροπορίας και της υποστήριξης σε αμφίβιες επιχειρήσεις. Άλλες λειτουργίες και ικανότητες εκπαίδευσης που εκτελεί το πλοίο περιλαμβάνουν υποστήριξη σε ειδικές λειτουργίες, διοίκηση και έλεγχο και στάση εξοπλισμού.

 Οι αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις Ευρώπης-Αφρικής και ο 6ος στόλος των ΗΠΑ, με έδρα στη Νάπολη της Ιταλίας, διεξάγουν όλο το φάσμα των κοινών και ναυτικών επιχειρήσεων, συχνά σε συνεργασία με συμμάχους και διυπηρεσιακούς εταίρους, προκειμένου να προωθήσουν τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ και την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ευρώπη και Αφρική αναφέρουν  U.S. Sixth Fleet Public Affairs.

Μια νέα βάση στην κυριολεξία λοιπόν στη χώρα χωρίς συζήτηση, χωρίς υπογραφές, χωρίς "ανταλλάγματα", χωρίς τίποτα.

Εν τω μεταξύ για άλλη μια φορά η Ελλάδα βρέθηκε στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης ΗΠΑ - Ρωσίας: Η εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ ρωτήθηκε, με αφορμή την επίσκεψη Πομπέο, πώς μπορεί η Αθήνα να προωθήσει τα «κοινά συμφέροντα» στην Ανατολική Μεσόγειο. Η απάντησή της ήταν ότι «η διαμάχη της Ανατολικής Μεσογείου παραμένει στην επικαιρότητα. Υπάρχουν πολλά πράγματα που σχετίζονται με τη Συρία, το ΝΑΤΟ, τη Ρωσία, καθώς και την επιχειρούμενη οικονομική συμμετοχή της Κίνας στην Ελλάδα». Εξ ου και επέμεινε για αποκλιμάκωση στα Ελληνοτουρκικά, λέγοντας ότι «πρέπει να επιτύχουμε λύση σε αυτά τα ζητήματα, γιατί όταν έχουμε δύο συμμάχους των ΗΠΑ, δύο συμμάχους του ΝΑΤΟ, που βρίσκονται σε σύγκρουση μεταξύ τους, καμία πλευρά δεν κερδίζει πλήρως. Μόνο η Ρωσική Ομοσπονδία κερδίζει». Η αντίδραση της Ρωσίας ήταν ακαριαία, με την εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα να απαντάει: «Η θέση των ΗΠΑ δεν είναι είδηση. Το ερώτημα για το πόσο αυτή η προσέγγιση ανταποκρίνεται στα συμφέροντα της Αθήνας πρέπει να απευθυνθεί στην ελληνική ηγεσία. Τα σχέδια της Ουάσιγκτον για τη διεύρυνση της στρατιωτικής παρουσίας στην Ανατολική Μεσόγειο μας ανησυχούν, επειδή έχουν ξεκάθαρο αντιρωσικό χαρακτήρα - κανείς δεν το κρύβει - αντικατοπτρίζουν την επιθετική πολιτική των ΗΠΑ και δεν συμβάλλουν στην ενίσχυση της ειρήνης και της ασφάλειας σε αυτήν την περιοχή». Τα λένε ανοιχτά, σκιαγραφώντας τους κινδύνους για το λαό από τη βαθύτερη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια και τους ανταγωνισμούς, που τον μετατρέπουν σε στόχο.

 

Π.Ε.

 

 

 

Σχόλια