Κινητοποίηση με τρακτέρ στον Πύργο Ηλείας Τι διεκδικούν στη Λάρισα
Την αντίθεσή τους στην εφαρμοζόμενη αγροτική πολιτική της κυβέρνησης εξέφρασαν χθες με πορεία διαμαρτυρίας στον Πύργο οι αγρότες της Ηλείας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να προστατευτεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας ο πρωτογενής τομέας και να μη «βυθιστεί» κι άλλο το αγροτικό εισόδημα.
Τα μέλη και οι φίλοι της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας (ΟΑΣΗ) ξεκίνησαν πορεία με τρακτέρ και αυτοκίνητα από τα χωριά της Ηλείας και κατέληξαν στον κόμβο του Αγίου Γεωργίου στον Πύργο, όπου και συντόνισαν τις ενέργειές τους ξεκινώντας πορεία με τρακτέρ και αυτοκίνητα στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, για να καταλήξουν στο Διοικητήριο της ΠΕ Ηλείας.
Αγρότες του νομού, αφού συγκεντρώθηκαν στον κόμβο της Αγίου Γεωργίου, πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας μέχρι την Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας στον Πύργο. Εκεί συναντήθηκαν με τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, στον οποίο παρέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματα τους.
Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Θανάσης Βομπίρης, αφού σημείωσε πως η Ομοσπονδία και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της περιοχής, όλο αυτό το διάστημα έχουν πραγματοποιήσει σημαντικές αγωνιστικές παρεμβάσεις, επισήμανε τα σοβαρά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν, όπως «Κάναμε παρεμβάσεις στην Περιφέρεια και την αντιπεριφέρεια δυο- τρεις φορές ενώ και ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης προσπάθησε να μας αποφύγει με δικαιολογίες. Είμαστε εδώ για να πάρουμε απαντήσεις. Με λεωφορεία πήγαμε στην Περιφέρεια και τον ΕΛΓΑ όπου και θέσαμε τα προβλήματα με την πατάτα. Όλοι ήξεραν ότι η πρώτη πατάτα που βγαίνει είναι στα Δουνέικα, δηλαδή της Ηλείας και μετά της Μεσσηνίας και της Αχαΐας, όπου κάθε χρόνο κάνουμε εξαγωγή σε Γερμανία και Πολωνία. Κι όμως επέτρεψαν στους κολλητούς τους να φέρουν πατάτα 100.000 τόνων από την Αίγυπτο, την οποία και έκαναν εξαγωγή στη Γερμανία και την Πολωνία, εκθέτοντας τους πατατοπαραγωγούς της παραγωγής» «οι εισαγωγές πατάτας στις αρχές του έτους, γεγονός που κόστισε στην ελληνική παραγωγή πατάτας, τα απούλητα καρπούζια λόγω του κορονοϊού, όπου οι παραγωγοί δεν έχουν δυνατότητα να καλλιεργήσουν πάλι, τα προβλήματα των κτηνοτρόφων οι οποίοι δεν κατάφεραν να πουλήσουν αμνοερίφια την περίοδο του Πάσχα, αλλά και των ελαιοπαραγωγών οι οποίοι είχαν να αντιμετωπίσουν την πολύ χαμηλή τιμή του ελαιολάδου».
Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας, Χρήστος Γιαννόπουλος, αναφέρθηκε στις κυβερνητικές εξαγγελίες για το ελαιόλαδο, σημειώνοντας ότι περιορίζουν τους δικαιούχους κατ' επίκληση της ιδιότητας του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη. «Μας βγάζει όλους κι όλους 152.000 κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Αν κάποιος συνάδελφος έχει την "ατυχία" να του άφησε ο πατέρας του ακίνητο και να εισπράττει ενοίκιο που βγαίνει παραπάνω από το αγροτικό εισόδημα, με βάση τη λογική τους δεν θα πάρει τα εξαγγελλόμενα», επισήμανε.
Να καλυφθεί η απώλεια εισοδήματος από την υποβάθμιση του
βαμβακιού
Να υπάρξει κάλυψη της απώλειας του εισοδήματος που προκαλείται από την υποβάθμιση του βαμβακιού, για την οποία δεν ευθύνονται οι παραγωγοί, ζητούν η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι επαρχίας Φαρσάλων.
Όπως σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους, «οι αγρότες της επαρχίας Φαρσάλων μετά το καταστροφικό πέρασμα του "Ιανού" καλούνται τις τελευταίες μέρες να διαχειριστούν και τις μειωμένες τιμές που πληρώνονται από τους εκκοκκιστές λόγω της υποβάθμισης της ποιότητας του βαμβακιού. Εκτός των χωραφιών που έχουν υποστεί ζημιά 100%, υπάρχουν και τα αγροτεμάχια τα οποία πάθανε εν μέρει ζημιά και στα οποία οι παραγωγοί προσπαθούν να συγκομίσουν το λιγοστό βαμβάκι που έχει απομείνει. Τα υποβαθμισμένα αυτά βαμβάκια πληρώνονται από τους εκκοκκιστές από 5 έως 20 λεπτά κάτω από την τρέχουσα τιμή αγοράς».
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου