Η Θεσσαλονίκη θέλει να ανασαίνει

 Η Θεσσαλονίκη θέλει να ανασαίνει


Οι κάτοικοι της Θεσσαλονίκης και των γύρω περιοχών διεκδικούμε το δικαίωμά μας να αναπνεύσουμε! Στην πόλη μας έχουμε να αντιμετωπίσουμε την απόλυτη υποβάθμιση της ζωής μας από την καύση απορριμμάτων στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ

(και όποια άλλη ενεργοβόρα βιομηχανία), την κατασκευή των γιγαντιαίων Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων (Μ.Ε.Α.) στον Αγ. Αντώνιο της Θέρμης και την Μαυροράχη του Λαγκαδά (δίπλα στον έτσι κι αλλιώς καταστροφικό για την περιοχή των λιμνών Κορώνειας-Βόλβης ΧΥΤΑ-χωματερή) αλλά και την καθημερινή αέρια ρύπανση από τα ΕΛ.ΠΕ. και την Elpedison στην περιοχή του Κορδελιού και της Δυτ. Θεσσαλονίκης. Ενώ η κλιματική αλλαγή δείχνει καθημερινά όλο και πιο φοβερά τα δόντια της, οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα κι όλο τον κόσμο συνεχίζουν να σχεδιάζουν πολιτικές για την εξυπηρέτηση των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και καταστροφής του περιβάλλοντος. Από τις εξορύξεις και τα γιγαντιαίων διαστάσεων αιολικά πάρκα (Β.Α.Π.Ε.) μέχρι την ανεξέλεγκτη λειτουργία ρυπογόνων εργοστασίων και της “βιομηχανίας των απορριμμάτων”, έχουμε να αντιμετωπίσουμε μια πολιτική που βάζει τα κέρδη των επιχειρήσεων πάνω από την υγεία και τη ζωή μας. Λέμε ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΥΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΠΟΤΕ ΚΑΙ ΠΟΥΘΕΝΑ! – ΟΧΙ στις Μ.Ε.Α. Αγ, Αντωνίου Θέρμης και Μαυροράχης Λαγκαδά και την παραγωγή SRF–RDF Λέμε ΟΧΙ στην ρύπανση από τα ΕΛ.ΠΕ.-Elpedison! Λέμε ΟΧΙ στην εξόρυξη χρυσού στη Χαλκιδική! Απαιτούμε μέτρα για τη δραστική μείωση του όγκου των απορριμμάτων και μια άλλη πολιτική διαχείρισης τους με την προώθηση της επαναχρησιμοποίησης, της διαλογής στην πηγή, της ανακύκλωσης και της κομποστοποίησης!

Οι εξελίξεις μέσα στο καλοκαίρι απέδειξαν ότι η αδειοδότηση της «ΤΙΤΑΝ» για καύση RDF/SRF αποτελεί μια ψηφίδα στον συνολικότερο σχεδιασμό που υπάρχει για τη διαχείριση των απορριμμάτων, αλλά και τις προτεραιότητες κυβέρνησης, Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης.

Ο νέος Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ) που προωθεί η κυβέρνηση θέτει την καύση σε προτεραιότητα. Η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) δυτικού τομέα, που θα χωροθετηθεί στη Μαυροράχη και θα κατασκευαστεί μέσω ΣΔΙΤ, προβλέπεται να εισάγει 254.000 τόνους σκουπίδια από Δυτική Θεσσαλονίκη, Κατερίνη, Πέλλα, Ημαθία και να παράγει κάθε χρόνο περίπου 120.000 τόνους RDF/SRF, το πολύτιμο απορριμματογενές καύσιμο που εγκρίθηκε να καίει η «ΤΙΤΑΝ».

Φορείς και σύλλογοι της περιοχής έχουν καταθέσει προσφυγή στο ΣτΕ ενάντια στη χωροθέτηση της ΜΕΑ στη Μαυροράχη. Την επιλογή της θέσης υπερασπίζεται ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ), που πέραν των άλλων επικαλείται ότι με την κατασκευή της Μονάδας στην περιοχή του Λαγκαδά θα κλείσει οριστικά ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης και θα μετατραπεί σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ).

Την καρκινογόνα καύση με την έγκριση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΓΠΣ) Ευκαρπίας επισφράγισε η δημοτική αρχή Παύλου Μελά. Τον Ιούλη, παρά τις ομόφωνες αποφάσεις του ΔΣ ενάντια στην καρκινογόνα καύση, η διοίκηση του δήμου, με την ισχνή πλειοψηφία της διπλής ψήφου της προέδρου, πέρασε το ΓΠΣ, αναγνωρίζοντας την περιοχή στην οποία είναι εγκατεστημένη η «ΤΙΤΑΝ» ως «υποδοχέα χωροθέτησης μεμονωμένης μεγάλης βιομηχανικής μονάδας». Με την απόφαση αυτή, ο όμιλος «ΤΙΤΑΝ» καλύπτει το κενό πολεοδομικής φύσης που αναγνωρίζει και η ίδια η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων η οποία κατατέθηκε το Δεκέμβρη στο υπουργείο Ενέργειας και κατοχυρώνει την αδειοδότηση της καρκινογόνας καύσης. Ομως ο όμιλος δεν ικανοποιήθηκε πλήρως, καθώς στο ΓΠΣ γίνεται λόγος για χαμηλής όχλησης δραστηριότητες, και προσέφυγε δικαστικά προκειμένου να διορθώσει την «αστοχία» της διοίκησης του δήμου Π. Μελά.

Η διοίκηση του δήμου, που εξακολουθεί να προσπαθεί ανεπιτυχώς να πατήσει σε δύο βάρκες, ανέθεσε σε ΜΚΟ να πραγματοποιήσει ολιγοήμερες μετρήσεις ρύπων, επιλέγοντας να περιορίσει την όποια δράση της σε ενδεχόμενη προσφυγή στα δικαστήρια.

Η καύση στην «ΤΙΤΑΝ» προωθείται και με τη σφραγίδα της διοίκησης της Περιφέρειας και των υπόλοιπων παρατάξεων, των κομμάτων που στοιχίζονται πίσω από τις κατευθύνσεις της ΕΕ, του Εθνικού και του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων. Τον Ιούλη, αντί να πάρουν σαφή θέση ενάντια στην καύση των απορριμμάτων και να στηρίξουν το πλαίσιο των λαϊκών διεκδικήσεων, ενέκριναν ένα ψήφισμα που επαναφέρει ως προτεραιότητα τη συνέχιση μιας ανούσιας διαβούλευσης, κερδίζοντας επιπλέον χρόνο για την εταιρεία και τον αντιλαϊκό σχεδιασμό της κυβέρνησης. Επιβεβαίωσαν παράλληλα ότι στηρίζουν τη στρατηγική διαχείρισης των απορριμμάτων στην οποία εντάσσεται και η καύση RDF/SRF στην τσιμεντοβιομηχανία, παρά τις τυχόν επιμέρους διαφωνίες στην εφαρμογή της.

Την ίδια ώρα, η καταστροφική και πολύνεκρη έκρηξη στη Βηρυτό και η πρόσφατη πυρκαγιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στη Μεταμόρφωση είναι «καθρέφτες» για ένα ενδεχόμενο αντίστοιχο περιστατικό στο μέλλον, με την «ΤΙΤΑΝ» να λειτουργεί μέσα στις γειτονιές της Ευκαρπίας, χωρίς κανένα σχέδιο πολιτικής προστασίας και εκκένωσης της περιοχής σε περίπτωση μεγάλου βιομηχανικού ατυχήματος.

Καλούμε κάθε περιβαλλοντική ομάδα, εργατοϋπαλληλικό σωματείο, φοιτητικό σύλλογο και σύλλογο γονέων, κάθε τοπική και κοινωνικοπολιτική συλλογικότητα, να ενώσουμε την φωνή μας σε ένα μαζικό συλλαλητήριο στην Θεσσαλονίκη ενάντια στην καύση απορριμμάτων και την περιβαλλοντική καταστροφή.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Ενάντια στην καύση απορριμμάτων και την περιβαλλοντική καταστροφή

Σχόλια