Η αγορά του ελαιολάδου σε αριθμούς
Του Νίκου Μανάβη
Τα βασικά δεδομένα που πρέπει να γνωρίζουν οι ελαιοπαραγωγοί λίγο πριν την έναρξη της νέας περιόδου συγκομιδής είναι τα ακόλουθα: α) Η παγκόσμια κατανάλωση ελαιολάδου την περίοδο 2019/2020 έφθασε στους 3,1 εκατ. τόνους καταγράφοντας αύξηση 3%. β) Οι εκτιμήσεις για την παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου της περιόδου 2020 /2021 την ανεβάζουν στους 3 εκατ. τόνους (1,5 εκατ. τόνους η Ισπανία, κάτω από τους 300.000 τόνους η Ιταλία).
Τα αποθέματα ελαιολάδου στην Ισπανία είναι 490.000 τόνοι και στην Ιταλία 260.000 τόνοι. Αν σε αυτά προστεθούν και τα αποθέματα άλλων χωρών η νέα ελαιοκομική περίοδος ξεκινάει με αποθέματα κοντά στους 800.000 τόνους.
Οι παραπάνω αριθμοί δεν οδηγούν σε αύξηση των τιμών παραγωγού, ωστόσο το τελευταίο δίμηνο παρατηρείται αύξηση των τιμών στην Ισπανία. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην διαπίστωση των μεγάλων τυποποιητών και εμπόρων ότι η πτώση των τιμών δεν οδήγησε σε αύξηση των κερδών τους. Από την άνοιξη του 2019 υπήρχαν δηλώσεις κορυφαίων στελεχών εμπορικών επιχειρήσεων του κλάδου που τάσσονταν ενάντια στις χαμηλές τιμές.
Στην πράξη η αύξηση ή μη των τιμών παραγωγού στο ελαιόλαδο θα εξαρτηθεί από τρία στοιχεία:
1) Από τις διαθέσεις των μεγάλων ολιγοπωλίων που ελέγχουν την παγκόσμια αγορά
2) Από τις ποσότητες έξτρα παρθένου ελαιολάδου που θα παραχθούν το χειμώνα και
3) Το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών.
Εκτίμηση: Στην
ελληνική αγορά είναι πιθανό να δούμε μια
οριακή βελτίωση των τιμών παραγωγού του έξτρα παρθένου ελαιολάδου, πολύ πιο
δύσκολη είναι η βελτίωση των τιμών παραγωγού στο παρθένο και το κοινό
ελαιόλαδο. Ωστόσο η μείωση του διαθέσιμου εισοδήματος των καταναλωτών μπορεί
πολύ εύκολα να οδηγήσει σε μείωση την κατανάλωση και των τιμών παραγωγού.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου