Τεράστια προβλήματα στα νοσοκομεία της Κεντρικής Μακεδονίας
Ο εκρηκτικός συνδυασμός της απουσίας μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς, που τους μετατρέπει σε εστίες υπερμετάδοσης, με τα υποστελεχωμένα νοσοκομεία, εκθέτει τους εργαζόμενους και τον λαό σε μεγάλο κίνδυνο.
Αποκαλύπτει ταυτόχρονα ότι αυτό το σύστημα, σε κανονικές και έκτακτες συνθήκες, δεν μπορεί να προσφέρει ούτε στοιχειώδη προστασία στον λαό, επειδή έχει για προτεραιότητα τη στήριξη της κερδοφορίας του κεφαλαίου.Εκεί βρίσκεται η πηγή των δεινών για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα εν μέσω πανδημίας, στην Ελλάδα και σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο.
Ακόμη και αυτή η απατηλή προσπάθεια της κυβέρνησης να καθησυχάσει ότι έχει ενισχύσει το ΕΣΥ, εξελίσσεται και πάλι με θύμα την υγεία του λαού. Η μετατροπή των νοσοκομείων και κατ' επέκταση του συστήματος Υγείας σε «σύστημα μιας νόσου» έρχεται να επιβεβαιώσει τα αδιέξοδα για τον λαό από την πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας, με ευθύνη όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων.
Είναι τέτοια η κατάσταση στα νοσοκομεία της περιοχής, λόγω της έλλειψης προσωπικού, που μιλάμε ουσιαστικά για μη εφαρμογή του μέτρου της καραντίνας για τους υγειονομικούς που έρχονται σε επαφή με θετικό κρούσμα!
Οι διοικήσεις των νοσοκομείων παίζουν «κρυφτούλι» με τους εργαζόμενους, όλο το διάστημα που τα κρούσματα σε υγειονομικούς βρίσκονται σταθερά σε αυξητική πορεία (70 νέα κρούσματα στο ΑΧΕΠΑ, 24 στο «Παπανικολάου», 8 στο «Παπαγεωργίου» κ.λπ.): Δεν ενημερώνουν επίσημα για τα θετικά κρούσματα και όταν οι εργαζόμενοι το μάθουν, πηγαίνουν με δική τους πρωτοβουλία για τεστ.
Συναγερμός έχει σημάνει στο νοσοκομείο «Παπανικολάου» της Θεσσαλονίκης, καθώς εντοπίστηκαν τουλάχιστον 24 θετικά κρούσματα κορωνοϊού στο προσωπικό του νοσοκομείου.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, στο TyposThes, πάνω από 24 γιατροί και νοσηλευτές του Νοσοκομείου, ενημέρωσαν οι ίδιοι σήμερα πως νοσούν από τον ιό, έχοντας μάλιστα παρουσιάσει συμπτώματα, ενώ η ιχνηλάτηση συνεχίζεται με μεγάλη ανησυχία για την έκταση της διασποράς.
Μεγάλο προβληματισμό προκαλεί επίσης το γεγονός πως θετικοί στον ιό βρέθηκαν και πέντε ασθενείς στο Καρδιολογικό Τμήμα.
Οι νοσηλευόμενοι αυτοί μάλιστα ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου απέναντι στον κορωνοϊό.
Στο «επίπεδο 4» πέρασε η Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με έκτακτη ενημέρωση από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά.
Κι όχι μόνο αυτό, αλλά όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι στο ΑΧΕΠΑ, οι λοιμωξιολόγοι έδωσαν προφορική εντολή να μη βγαίνουν σε καραντίνα όσοι ήρθαν σε επαφή με θετικό κρούσμα, αλλά μόνο εφόσον διαγνωστούν οι ίδιοι θετικοί! Θυμίζουμε ότι τις προηγούμενες μέρες όλοι οι εργαζόμενοι της Καρδιολογικής μπήκαν σε καραντίνα και η κλινική λειτούργησε με προσωπικό από άλλα τμήματα.
Νοσοκομεία «μιας
νόσου» και με τη βούλα
Η Θεσσαλονίκη και οι Σέρρες, μετά την ταχύτατη αύξηση των κρουσμάτων, μπήκαν στο επίπεδο 4, στην «κόκκινη» ζώνη. Ήδη όμως από τις προηγούμενες μέρες, στο «κόκκινο» είχαν μπει τα νοσοκομεία: Στη Θεσσαλονίκη, με τις κλινικές κορονοϊού να φτάνουν στα όριά τους (αύξηση νοσηλειών κρουσμάτων κατά 350% στο ΑΧΕΠΑ) και τις κλίνες ΜΕΘ σε ορισμένα νοσοκομεία να έχουν ξεπεράσει σε πληρότητα το 75%.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν το νοσοκομείο «Γ. Παπανικολάου», που στη ΜΕΘ για περιστατικά κορονοϊού η πληρότητα έφτασε στο 100%, όπως και το ΑΧΕΠΑ, με γεμάτες τις 13 από τις 16 κλίνες ΜΕΘ. Ακόμη και αυτές οι ΜΕΘ λειτουργούν υποστελεχωμένες, επιδρώντας στις πιθανότητες θεραπείας ή και επιβίωσης των ασθενών.
Πλέον στα νοσοκομεία αναφοράς, για τη Θεσσαλονίκη το Παπανικολάου, το ΑΧΕΠΑ, το Παπαγεωργίου και το Ιπποκράτειο, αναστέλλεται η λειτουργία όλων των τακτικών εξωτερικών ιατρείων.
Σύμφωνα με στοιχεία που καταγράφηκαν προχθές αργά το απόγευμα, έχουν καλυφθεί οι 32 από τις 44, δηλαδή σχεδόν το 75% των ΜΕΘ που προορίζονται αποκλειστικά για ασθενείς οι οποίοι χρειάζεται να διασωληνωθούν εξαιτίας του COVID-19 στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ, Παπανικολάου και Παπαγεωργίου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, η κατάσταση είναι οριακή στο νοσοκομείο Παπανικολάου όπου έχουν καλυφθεί και οι 18 κλίνες ΜΕΘ για Covid-19 ενώ νοσηλεύονται πάνω από 60 άτομα με ηπιότερα συμπτώματα. Αντίστοιχα στο ΑΧΕΠΑ νοσηλεύονται 12 άτομα στη ΜΕΘ και ακόμα 48 ασθενείς στην κλινική νοσηλείας κορωνοϊού. Η συνολική διαθεσιμότητα της συγκεκριμένης εντατικής είναι 16 κλίνες, ωστόσο μπορεί να επεκταθεί φτάνοντας τις 20, ενώ η διαθεσιμότητα της κλινικής νοσηλείας για Covid-19 φτάνει τις 70 κλίνες. Ο αριθμός των διασωληνωμένων αναμένεται να αυξηθεί καθώς το ΑΧΕΠΑ εφημέρευε χθες το βράδυ. Τέλος, στο Παπαγεωργίου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία νοσηλεύονται δύο άτομα στη ΜΕΘ η οποία διαθέτει συνολικά έξι κρεβάτια για ασθενείς Covid-19, ενώ άλλοι 30 ασθενείς νοσηλεύονται στην απλή κλινική νοσηλείας για Covid-19 που καλύπτουν το μεγαλύτερο ποσοστό των 32 συνολικά θέσεων. Επιπλέον, νοσηλεύονται 13 ασθενείς στον Άγιο Παύλο και ακόμα 43 στο Ιπποκράτειο.
Ταυτόχρονα, από την Παρασκευή μπήκε σε εφαρμογή στα νοσοκομεία ο περιορισμός των τακτικών εξωτερικών ιατρείων και των προγραμματισμένων χειρουργείων στο ελάχιστο δυνατό ακόμα και πέραν του προβλεπόμενου 60%, με εξαίρεση τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά. Στο «Θεαγένειο» Αντικαρκινικό Νοσοκομείο, ακυρώνονται όλα τα απογευματινά ιατρεία και οι εγχειρήσεις καλοηθειών.
Παράλληλα «τρέχουν» και οι διαδικασίες μετακινήσεων και συρρίκνωσης κλινικών. Στο ΑΧΕΠΑ, ξεκίνησε να αδειάζει από κλινικές το νέο κτίριο προκειμένου να φιλοξενεί μόνο περιστατικά κορονοϊού. Στο πλαίσιο αυτό, μεταφέρθηκε η Νευροχειρουργική κλινική στην Καρδιοχειρουργική και ετοιμάζεται η μεταφορά και των δύο νευρολογικών κλινικών σε άλλη πτέρυγα.
Στο «Ιπποκράτειο», προετοιμάζουν την επέκταση των κλινών κορονοϊού, με κλείσιμο των κλινικών ΩΡΛ και Ορθοπεδικής. Επίσης προετοιμάζουν και τη μετατροπή του νοσοκομείου «Αγιος Παύλος» αλλά και όλων των νοσοκομείων της Κ. Μακεδονίας σε νοσοκομεία αναφοράς κορονοϊού.
«Αλχημείες» με κλινικές και προσωπικό σε συνθήκες οριακής λειτουργίας
Οι ελλείψεις στα νοσοκομεία καθιστούν οριακή τη λειτουργία τους για ασθενείς και εργαζόμενους, όπως κατήγγειλε πρόσφατα το Σωματείο Εργαζομένων στο ΑΧΕΠΑ.
Ενδεικτικά αναφέρει «έλλειψη προσωπικού: 35% περίπου στη νοσηλευτική υπηρεσία, 40% περίπου στην ιατρική υπηρεσία, 45% στη διοικητική υπηρεσία, 80% στην τεχνική υπηρεσία και 20% στο παραϊατρικό προσωπικό». Ελλείψεις που η διοίκηση προσπαθεί να καλύψει με επικουρικό προσωπικό και συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, με μετακινήσεις προσωπικού από άλλες κλινικές, αποδυναμώνοντας με αυτόν τον τρόπο και τη λειτουργία των κλινικών από τις οποίες προήλθαν, αλλά και αυξάνοντας τον κίνδυνο διασποράς του κορονοϊού.
Στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου», οι 300 και πλέον κενές θέσεις του ελλιπέστατου οργανογράμματος καλύπτονται από 220 συμβασιούχους. Και εδώ είναι κανόνας οι συγχωνεύσεις κλινικών για να αυξηθούν οι κλινικές Covid, οι συνεχείς μετακινήσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Οι εργαζόμενοι που επιστρέφουν από άδεια κάνουν μέχρι και δύο βάρδιες μέχρι να βγει το αποτέλεσμα του τεστ. Μάλιστα, τις προηγούμενες μέρες έκλεισαν δύο τμήματα (βιοϊατρική και εργαστήριο δειγμάτων Covid), λόγω θετικών κρουσμάτων στο προσωπικό.
Στο «Θεαγένειο» Αντικαρκινικό Νοσοκομείο, οι 200 κενές οργανικές θέσεις γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν με υποπολλαπλάσιους αριθμητικά συμβασιούχους. Και με τις απουσίες λόγω θετικών κρουσμάτων, ουσιαστικά το νοσοκομείο λειτουργεί με προσωπικό κάτω από τα όρια ασφαλείας.
Στο «Γ. Παπανικολάου» για τη νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό έκλεισαν δυο κλινικές, η μία από τις δύο Πνευμονολογικές κλινικές και η μία Χειρουργική. Στην πραγματικότητα, ολόκληρη η Θεσσαλονίκη και η μισή Κεντρική Μακεδονία έμειναν με μια Πνευμονολογική κλινική που λειτουργεί στο «Γ. Παπανικολάου» ελάχιστες μέρες τον μήνα και πιο συγκεκριμένα μόλις 4 τον Σεπτέμβρη και 3 τον Οκτώβρη.
Ενδεικτικό για το πώς στελεχώνουν και τις ΜΕΘ που «ανοίγουν» είναι το στοιχείο ότι για τις 30 νέες ΜΕΘ που θα δημιουργηθούν στο «Ιπποκράτειο», έχουν προκηρυχθεί μόλις 19 θέσεις γιατρών, όταν με βάση τα διεθνή στάνταρ απαιτούνται 4 ανά ασθενή.
Σε άλλες πόλεις
Στο μεταξύ, εκτός ορίων λειτουργεί πλέον το Νοσοκομείο Σερρών, που ήδη στέναζε από ελλείψεις σε προσωπικό, καθώς διαγνώστηκαν θετικοί στον κορονοϊό τέσσερις γιατροί και μια ακόμα τέθηκε σε καραντίνα, με επιβεβαιωμένο κρούσμα στο οικογενειακό της περιβάλλον.
Πριν από 20 μέρες, η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Σερρών χτυπούσε τον κώδωνα του κινδύνου, αποκαλύπτοντας ότι η Καρδιολογική κλινική δεν μπορεί να λειτουργήσει με ασφάλεια, οι Παθολογικές ξεμένουν από γιατρούς λόγω συνταξιοδοτήσεων, πνευμονολόγοι και παθολόγοι που καλύπτουν τα εμπύρετα και πιθανά κρούσματα προειδοποιούσαν ότι από Νοέμβρη δεν φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες.
Επίσης τα τακτικά χειρουργεία είχαν μπει «στον πάγο» λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων, τα κρεβάτια ΜΕΘ παραμένουν 6 λόγω έλλειψης προσωπικού, αντί 11, όπως είχε ανακοινωθεί στην αρχή της πανδημίας.
Και ενώ δεν μπορούν να πάρουν ούτε ρεπό, η διοίκηση του νοσοκομείου απειλεί τους γιατρούς πως αν δεν πάρουν τις άδειες του 2019 μέχρι το τέλος του 2020, οι άδειες θα διαγραφούν!
Η ΕΝΙΣ έχει αναδείξει και απαιτεί άμεση προκήρυξη τουλάχιστον 20-25 θέσεων μόνιμων ιατρών ΕΣΥ, για να μπορέσει το νοσοκομείο να λειτουργήσει με ασφάλεια και άμεσο προγραμματισμό για την προκήρυξη και των υπόλοιπων θέσεων που χρειάζονται με βάση τις ανάγκες του νομού Σερρών και φυσικά μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
Το Νομαρχιακό Τμήμα Ν. Σερρών της ΑΔΕΔΥ ζητάει την άμεση στήριξη των υγειονομικών. Αναγκαίος κρίνεται, σε ανακοίνωσή του, ο χαρακτηρισμός του νοσοκομείου Σερρών ως νοσοκομείου αναφοράς για τον κορωνοϊό. Επιβεβλημένη χαρακτηρίζει η ενίσχυση του νοσοκομείου Σερρών, σε ιατρικό προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή, ενώ εκφράζεται ευγνωμοσύνη προς το δυναμικό του για την άοκνη προσπάθειά που καταβάλλει, προκειμένου να ανταποκριθεί στις υψηλές ανάγκες. Ζητάει:
- άμεση κάλυψη όλων των οργανικών θέσεων
- μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων στο Νοσοκομείο, αφού καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες
- τακτικά τεστ σε όλο το Υγειονομικό, Εκπαιδευτικό και λοιπό προσωπικό όπου υπάρχει ανάγκη
Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στο Νοσοκομείο του Κιλκίς. Λόγω έλλειψης ιατρικού προσωπικού, δεν λειτουργεί ο αξονικός τομογράφος σε καθημερινή βάση και για όλο το εικοσιτετράωρο, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών. Δεν λειτουργεί ούτε ο ολοκαίνουριος ψηφιακός μαστογράφος. Λείπουν πνευμονολόγος, γαστρεντερολόγος, νευρολόγος και παθολογοανατόμος, αλλά και νοσηλευτικό, διοικητικό και τεχνικό προσωπικό. Ενώ μόλις δύο τραυματιοφορείς καλύπτουν την απογευματινή και νυχτερινή βάρδια. Τόσο στην Α' όσο και στη Β' πτέρυγα πέφτουν σοβάδες, ενώ και το κτίριο των διοικητικών υπηρεσιών αντιμετωπίζει προβλήματα.
Η πλύση του ακάθαρτου ιματισμού του Νοσοκομείου Κιλκίς λόγω της αναστολής λειτουργείας των πλυντηρίων επί 2,5 έτη έχει ανατεθεί σε ιδιωτική εταιρία. Ο στολές του Ιατρικού, Νοσηλευτικού και Παραϊατρικού προσωπικού λόγω περικοπών δεν περιλαμβάνονται στην σύμβαση παρότι είναι υποχρέωση του Νοσοκομείου και μεταφέρονται για καθαρισμό στις οικίες των εργαζομένων με ότι αυτό συνεπάγεται εν μέσω πανδημίας.
Δραματικές είναι οι ελλείψεις και στα νοσοκομεία της Πέλλας (Γιαννιτσά, Έδεσσα) και της Ημαθίας (Βέροια, Νάουσα), σε μια περιοχή με 400.000 κατοίκους, με μεγάλες βιομηχανίες και εργοστάσια, με αυξημένο κίνδυνο εργατικών «ατυχημάτων»...
Επιμέλεια: Πάνος
Ευθυμίου
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου