Απεργούν οι γιατροί του δημοσίου στην Ισπανία

 Απεργούν οι γιατροί του δημοσίου στην Ισπανία


Εξαντλημένοι από τη μάχη εναντίον της πανδημίας του νέου κορονοϊού, για παραπάνω από 6 μήνες, η μεγάλη πλειοψηφία των Ισπανών γιατρών του δημοσίου συμμετείχε σήμερα στην πανεθνική απεργία, την πρώτη εδώ και 25 χρόνια, για να ζητήσουν την αναγνώριση του έργου τους.

Ήταν μήνες κενών υποσχέσεων. Αυτό οδήγησε την ένωση με τα περισσότερα μέλη μεταξύ των ιατρών στην Ισπανία, το CESM , να κρεμάσει το σήμα " απεργία " στις πόρτες του Εθνικού Συστήματος Υγείας (SNS). Οι περισσότεροι από τους 150.000 γιατρούς που ασκούνται στις 17 περιοχές καλούνται να υποστηρίξουν απεργία διαρκείας που ξεκινά σήμερα, Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, η οποία θα επαναλαμβάνεται την τελευταία Τρίτη εργασίας κάθε μήνα .

Λόγω των μέτρων κοινωνικής αποστασιοποίησης και της υποχρέωσης να παράσχουν το ελάχιστο των υπηρεσιών τους, ο αριθμός των διαδηλωτών στη Μαδρίτη, που συγκεντρώθηκαν μπροστά από το κοινοβούλιο για να διαμαρτυρηθούν, ήταν περίπου 50, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της εθνικής Συνομοσπονδίας Συνδικαλιστικών Ενώσεων Γιατρών (CESM).



Όμως, σύμφωνα με τη CESM, έπειτα από επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο, περίπου το 85% των 267.000 Ισπανών γιατρών συμμετείχε στην απεργία, οι περισσότεροι εξ αυτών με συμβολικό τρόπο, προσφέροντας παράλληλα τις υπηρεσίες τους.

Ο Σύλλογος Ιατρών και Ανώτερων Πτυχιούχων (Amyts), που συνήλθε στη Μαδρίτη μαζί με την Κρατική Συνομοσπονδία Ιατρικών Ενώσεων (CESM), διαβεβαιώνει ότι υπήρξε μεταξύ 80% και 90% στα κέντρα της περιοχής και περίπου 85 % σε εθνικό επίπεδο. "Παρά τα εμπόδια που έχουν θέσει οι περιφερειακές υπηρεσίες υγείας στη διαπραγμάτευση ελάχιστων υπηρεσιών, σε ορισμένες περιπτώσεις 24 ώρες μόλις πριν από την απεργία. 

Η κινητοποίηση αυτή σε πανεθνικό επίπεδο, σε μία από τις πλέον πληγείσες από την πανδημία Covid-19 χώρες παγκοσμίως, αποτελεί μια πρώτη εδώ και 25 χρόνια, καθώς οι κινητοποιήσεις των γιατρών πραγματοποιούνται συνήθως σε περιφερειακό επίπεδο στην Ισπανία, δεδομένου ότι οι περιφέρειες είναι επιφορτισμένες με το ζήτημα της υγείας.



Σύμφωνα με τον Σέρχιο Κασαμπόνα, έναν γαστρεντερολόγο που διαδήλωσε μπροστά από το κοινοβούλιο, «η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι» για τους επαγγελματίες υγείας, οι οποίοι δοκιμάζονται από τη μάχη εναντίον της Covid-19 ήταν ένα διάταγμα, που δημοσιεύτηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου και το οποίο επιτρέπει την ανάθεση στους γιατρούς, όποια κι αν είναι η ειδικότητά τους, κι άλλων νοσοκομειακών υπηρεσιών, ανάλογα με τις ανάγκες.

Για τη συνομοσπονδία CESM, το εν λόγω μέτρο είναι «η μεγαλύτερη επίθεση που έχει διαπραχθεί εναντίον του δημόσιου συστήματος υγείας της Ισπανίας».

Το διάταγμα εξουσιοδοτεί τις Περιοχές να προσλαμβάνουν απόφοιτους ιατρικής που δεν έχουν κάνει το MIR ή γιατρούς εκτός ΕΕ που δεν έχουν ακόμη τον εγκεκριμένο τίτλο τους και επιτρέπει επίσης την κινητικότητα των γιατρών και των νοσοκόμων από τη μία μονάδα στην άλλη ή ακόμα και μεταξύ των επιπέδων φροντίδας (από ένα κέντρο υγείας σε νοσοκομείο ή το αντίστροφο), εάν η έλλειψη προσωπικού που λόγω πανδημίας "το συμβουλεύει."

Κρατώντας μεταξύ τους αποστάσεις αρκετών μέτρων, οι διαδηλωτές, φορώντας τις λευκές ρόμπες τους και μάσκες, κρατούσαν ένα πανό όπου διακρινόταν μια ομάδα ασθενών με τον γιατρό τους λίγο προτού συνθλιβούν από μια στρατιωτική μπότα, με το σύνθημα «Πανεθνική απεργία, ας σώσουμε την Υγεία».

Για τον χειρουργό Πάμπλο Θερεθέδα, πρόκειται για ένα «πρόχειρο διάταγμα που αποκαλύπτει την ανικανότητα (των αρχών) να αντιμετωπίσουν αυτήν την πανδημία».

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, El Mundo, El Pais

 

Σχόλια