Το ιστορικό σκανδάλων της Deutsche Bank

 Το ιστορικό σκανδάλων της Deutsche Bank


Το νέο σκάνδαλο ξεπλύματος τεράστιων ποσών από διεθνείς τραπεζικούς παίκτες, όπως η Deutsche Bank, δείχνει ότι η κορυφαία γερμανική τράπεζα, παρά τις προσπάθειές της, αδυνατεί να αποτινάξει το «αμαρτωλό» παρελθόν της.

Μετά από αρκετά χρόνια εμπλοκής σε κάθε λογής χρηματοπιστωτικό σκάνδαλο η Deutsche Bank έδειχνε να εισέρχεται πια σε ήρεμα νερά. Οι κατηγορίες και οι επιβολές προστίμων σε βάρος της κόπασαν. Την τελευταία διετία η νέα διοίκηση, με επικεφαλής τον Κρίστιαν Σέβινγκ, έδινε την εντύπωση ότι διασφάλισε την ηρεμία στα διάφορα μέτωπα έτσι ώστε να θέσει σε εφαρμογή ένα επίπονο, αλλά αναπόφευκτο πρόγραμμα ριζικών μεταρρυθμίσεων. Μετά την αποκάλυψη των λεγόμενων FinCen Files ωστόσο, σε συνδυασμό με τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Deutsche Bank, η ηρεμία των τελευταίων ετών τερματίζεται απροσδόκητα.

Από το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2007/2008 η κορυφαία γερμανική τράπεζα κοσμούσε πλήθοςαρνητικών πρωτοσέλιδων. Μια ματιά στα σημαντικότερα σκάνδαλα στα οποία έχει εμπλακεί:

Ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια στις ΗΠΑ

Το ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια (subprimes) θεωρούνται η απαρχή της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης πριν από περίπου 13 χρόνια. Τέτοιου είδους «τοξικά» στεγαστικά δάνεια αγοράστηκαν και από τη Deutsche Bank, η οποία στη συνέχεια τα «συσκεύαζε» σε πολύπλοκα χρηματοοικονομικά προϊόντα υψηλής ποιότητας και τα μεταπωλούσε ως σίγουρη επένδυση σε άλλες τράπεζες. Όταν η αμερικανική αγορά στεγαστικών δανείων κατέρρευσε όλα αυτά τα πακέτα έχασαν μεμιάς την αξία τους. Ας σημειωθεί ότι η γερμανική τράπεζα είχε οσμιστεί τις εξελίξεις και είχε επενδύσει τεράστια ποσά στην κατάρρευση της αγοράς. Λίγα χρόνια αργότερα η Deutsche Bank και το αμερικανικό δημόσιο συμβιβάζονταν σε πρόστιμο 14 δις δολαρίων, το οποίο εν τέλει περιορίστηκε στα 7,2 δις.

Ξέπλυμα χρήματος στη Ρωσία

 

Σε δύσκολη θέση ο επικεφαλής Κρίστιαν Σέβινγκ


Το 2015 αποκαλύφθηκε ότι η Deutsche Bank είχε ξεπλύνει την τελευταία τετραετία με τη βοήθεια αγοροπωλησίας μετοχών σε ρούβλια περίπου 10 δις δολάρια. Επειδή οι συναλλαγές έγιναν σε αμερικανικό νόμισμα παρενέβησαν οι αμερικανικές εποπτικές αρχές επιβάλλοντας πρόστιμο 600 εκατομμυρίων δολαρίων. Ως αποτέλεσμα το γερμανικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα σταμάτησε να δραστηριοποιείται ως επενδυτική τράπεζα στη Ρωσία. Όπως όλα δείχνουν, βάσει των FinCen files, οι τότε αποκαλύψεις ήταν απλά η κορυφή του παγόβουνου.

Χειραγωγήσεις διατραπεζικών επιτοκίων

Τα επιτόκια Euribor και Libor είναι διατραπεζικά επιτόκια αναφοράς, με τα όποια οι τράπεζες δανείζονται χρήματα μεταξύ τους. Παράλληλα έχουν ρόλο σημείου αναφοράς όταν πρόκειται για βραχυπρόθεσμα δάνεια ή μακροπρόθεσμες χρηματοπιστωτικές συναλλαγές όπως υποθήκες ή παράγωγα. Το 2013 η Κομισιόν επέβαλλε σε έξι διεθνείς τράπεζες συνολικά πρόστιμα 1,7 δις ευρώ για χειραγώγηση των εν λόγο επιτοκίων. Το μεγαλύτερο πρόστιμο, ύψους 725 εκατ. ευρώ, επιβλήθηκε στην Deutsche Bank.

Συναλλαγές με τον Τζέφρι Έπσταϊν

«Ήταν μεγάλο λάθος να δεχθούμε τον Τζέφρι Έπσταϊν ως πελάτη το 2013», παραδέχονταν το περασμένο καλοκαίρι η διοίκηση της Deutsche Bank όταν οι αμερικανικές αρχές της επέβαλλαν πρόστιμο 150 εκατομμυρίων δολαρίων. Η γερμανική τράπεζα γνώριζε το «εγκληματικό ιστορικό» του αμερικανού παιδόφιλου, δεν έκανε ωστόσο τίποτα παρά τις «συστηματικές ύποπτες αναλήψεις», δήλωσε η διοίκηση της τράπεζας στη Φρανκφούρτη.

Danske Bank

 

Ξέπλυμα 200 δις δολαρίων στην Εσθονία (2007-2015)


H Deutsche Bank διαδραμάτισε κορυφαίο ρόλο και στο μεγαλύτερο, μέχρι τότε, σκάνδαλο ξεπλύματος μαύρου χρήματος. Υπήρξε ο κύριος εταίρος της Danske Bank, η οποία μέσω υποκαταστημάτων στην Εσθονία ξέπλυνε από το 2007 μέχρι το 2015 περίπου 200 δις ευρώ. Όπως και στη περίπτωση Έπσταϊν έτσι και σε αυτή την υπόθεση η χρηματοπιστωτική ρυθμιστική αρχή της Νέας Υόρκης DFS επέρριψε στην γερμανική τράπεζα «ελλειπή έλεγχο στους πελάτες της». Το τελευταίο διάστημα η Deutsche Bank επένδυσε περίπου 1 δις ευρώ στη βελτίωση των εσωτερικών ελέγχων και αύξησε το ανθρώπινο δυναμικό της αντίστοιχης υπηρεσίας κατά 1.500 συνεργάτες.

Κατάρρευση της μετοχής

Τα σκάνδαλα των τελευταίων ετών δεν έπληξαν μόνο-ενδεχομένως ανεπανόρθωτα- το κύρος της ισχυρότερης γερμανικής τράπεζας. Η μετοχή της και κατά συνέπεια η χρηματιστηριακή της αξία βρίσκονται στο ναδίρ. Την τελευταία δεκαετία η μετοχή απώλεσε το 75% της αξίας της. Μόνο όσοι αγόρασαν τους τελευταίους μήνες μετοχές της Deutsche Bank είδαν κέρδη 25%. Οι αποκαλύψεις των FinCEN files ωστόσο ξαναρίχνουν τις μετοχές της τράπεζες στα...τάρταρα. Ήδη την περασμένη Δευτέρα η μετοχή της Deutsche Bank κατέγραψε απώλειες 8%...

 

Χένρικ Μπέμε

Επιμέλεια: Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΠΗΓΗ: DW

Σχόλια