Κορωνοϊός: Ολικό lockdown για δεύτερη φορά στο Ισραήλ

 Κορωνοϊός: Ολικό lockdown για δεύτερη φορά στο Ισραήλ


Η κυβέρνηση του Ισραήλ αποφάσισε να επιβάλει ολικό lockdown τριών εβδομάδων λόγω κορωνοϊού. Πρόκειται μάλιστα για την πρώτη χώρα που προχωράει σε τόσο αυστηρά μέτρα για δεύτερη φορά σε εθνικό επίπεδο, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Guardian.

Φοβούμενο τις μαζικές συγκεντρώσεις κατά τη διάρκεια μιας σειράς εθνικών αργιών τον επόμενο μήνα, το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε να κλείσει τη χώρα από την Παρασκευή, το εβραϊκό νέο έτος, έως τις 9 Οκτωβρίου.

Καθώς η χώρα έχει ήδη πληγεί από μια βαθιά, πανδημική ύφεση, η απόφαση για την επαναφορά του lockdown έχει διχάσει την κυβέρνηση και το έθνος.

Ο υπουργός στέγασης Γιαάκοφ Λίτζμαν, πρώην υπουργός Υγείας, παραιτήθηκε την Κυριακή. Ο Λίτζμαν, ο οποίος είναι επικεφαλής ενός εβραϊκού υπερ-Ορθόδοξου κόμματος, απέρριψε το κλείσιμο κατά τη διάρκεια της θρησκευτικής περιόδου διακοπών, το οποίο είπε ότι θα εμπόδιζε τους προσκυνητές να παρακολουθήσουν μεγάλες εβραϊκές γιορτές της χρονιάς.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ανέφερε ότι τα νοσοκομεία είχαν προειδοποιήσει πως το υγειονομικό σύστημα θα «λυγίσει» εάν συνεχίζουν να αυξάνονται τα κρούσματα.

Επίσης, διευκρίνισε ότι οι πολίτες δεν θα πρέπει να απομακρύνονται για πάνω από 500 μέτρα από την κατοικία τους, με εξαίρεση μόνο τη σωματική άσκηση.

Σχολεία και εμπορικά κέντρα θα είναι κλειστά αλλά τα σούπερ-μάρκετ και τα φαρμακεία θα παραμείνουν ανοικτά. Ο δημόσιος τομέας θα λειτουργεί με λιγότερο προσωπικό αλλά οι μη δημόσιες υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις δεν θα υποχρεωθούν να κλείσουν εφόσον δεν δέχονται κοινό και πελάτες.

Στους εσωτερικούς χώρους οι συγκεντρώσεις περιορίζονται στα 10 άτομα και όχι περισσότερα από 20 στους εξωτερικούς.

Το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι υπολογίζεται πως η καραντίνα θα κοστίσει 6,5 δισεκ. σέκελ (1,88 δισεκ. δολάρια) στην οικονομία, η οποία βυθίστηκε σε ύφεση μετά τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώνει το Γαλλικό Πρακτορείο, το Ισραήλ είναι η 2η χώρα στον κόσμο που έχει καταγράψει τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού ανά κάτοικο τις δύο τελευταίες εβδομάδες μετά το Μπαχρέιν, νέο σύμμαχο με τον οποίο αναμένεται να υπογράψει την Τρίτη στην Ουάσινγκτον συμφωνία εξομάλυνσης των σχέσεών του.

Το Ισραήλ είχε επιβάλει από τα μέσα Μαρτίου αυστηρή καραντίνα κατά τη διάρκεια της οποίας είχαν ακυρωθεί σχεδόν όλες οι πτήσεις προς το εξωτερικό, τα καταστήματα που δεν διαθέτουν τα βασικά προϊόντα ήταν κλειστά, οι δημόσιες συγκεντρώσεις είχαν απαγορευτεί και οι πολίτες είχαν κλειστεί στα σπίτια τους.

Την περασμένη άνοιξη, η χώρα των 9 εκατομμυρίων ανθρώπων επαινέθηκε ευρέως για ένα γρήγορο και αυστηρό κλείδωμα, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα τη δραματική μείωση της εξάπλωσης του ιού.



Ωστόσο, ο Νετανιάχου δέχτηκε έκτοτε κριτική για το άνοιγμα της οικονομίας πολύ γρήγορα τον Μάιο. Τα νέα κρούσματα αυξήθηκαν και η κυβέρνηση κατηγορήθηκε για κακοδιαχείριση καθώς η ανεργία αυξήθηκε σε διψήφια επίπεδα.

Ο Νετανιάχου έχει επίσης κατηγορηθεί επειδή φαίνεται να υποχωρεί σε πιέσεις από διάφορες ομάδες συμφερόντων, συμπεριλαμβανομένων πιο πρόσφατα των υπερ-Ορθόδοξων κυβερνητικών συνεργατών του, οι οποίοι φάνηκαν να τον έπεισαν να χαλαρώσει ένα καθορισμένο σχέδιο κλειδώματος με βάση την πόλη που θα επηρέαζε κυρίως τους υπερ-Ορθόδοξους και αραβικές κοινότητες.

Στη συνέντευξη Τύπου την Κυριακή ανακοινώνοντας το κλείδωμα, ο Νετανιάχου υπερασπίστηκε την απάντησή του, λέγοντας ότι η οικονομία του Ισραήλ μετά από το πρώτο κλείδωμα ήταν σε καλύτερη κατάσταση από πολλά άλλα ανεπτυγμένα έθνη και ότι ενώ τα κρούσματα ήταν πολλά, οι αριθμοί θνησιμότητας κοροναϊού της χώρας ήταν χαμηλότεροι από άλλες χώρες με παρόμοιες εκδηλώσεις.

Ένας σχετικά χαμηλός αριθμός ασθενών είχε επιτρέψει στις αρχές να επιταχύνουν τη χαλάρωση της καραντίνας με την επαναλειτουργία των μπαρ, των εστιατορίων, των καφέ, των χώρων λατρείας και την άδεια για την τέλεση γάμων διατηρώντας πάντα την υποχρέωση της χρήσης μάσκας.

Ωστόσο, το ποσοστό της λοίμωξης στο Ισραήλ άρχισε να αυξάνεται και σήμερα μετρά 153.217 κρούσματα της Covid-19, εκ των οποίων 1.103 θάνατοι, σε έναν πληθυσμό 9 εκατομμυρίων κατοίκων.

 

Επιμέλεια: Π.Ε.

 

 

Σχόλια