ΕΚΤ: μόνιμο το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης… γιατί οι κρίσεις θα συνεχισθούν
Σε ένα ακόμη ρηξικέλευθο βήμα στην προσπάθειά της να στηρίξει την ανάκαμψη της Ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) ζητεί από τις Βρυξέλλες να καταστήσουν μόνιμο το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, με την Ελλάδα να συμπεριλαμβάνεται στους μεγαλύτερους ωφελημένους αναφέρει άρθρο της Ναυτεμπορικής.
Η ΕΕ θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να καταστήσει το ταμείο ένα πιο μόνιμο μέρος του οπλοστασίου της χάραξης πολιτικής όταν ξαναρχίσει συνομιλίες σχετικά με τους κανόνες του προϋπολογισμού , ανέφερε η ΕΚΤ. Η χρηματοδότηση που αντλεί το ταμείο θα αυξήσει το εκκρεμές χρέος της ΕΕ κατά 15 φορές, εκτιμά η ΕΚΤ.
Αξιωματούχοι της ΕΚΤ έχουν από καιρό υποστηρίξει ότι η ΕΕ θα πρέπει να εκδώσει ένα μεγάλο, συνήθως εγγυημένο σύνολο χρεών για να ανταγωνιστεί τα γερμανικά ομόλογα σε μια προσπάθεια να μειωθεί η ευπάθεια της ένωσης σε μελλοντικές εθνικές κρίσεις χρέους. Ωστόσο, η ιδέα είναι αμφισβητούμενη μεταξύ των συντηρητικών υπευθύνων χάραξης πολιτικής που επιμένουν ότι το ταμείο ανάκαμψης - που ονομάζεται ΕΕ επόμενης γενιάς - θα πρέπει να είναι μόνο ένα προσωρινό εργαλείο καταπολέμησης της κρίσης και να ανησυχεί ότι ορισμένες χώρες ενδέχεται να μην καταβάλουν προσπάθειες για την αποπληρωμή των δανείων της ΕΕ.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Jens Weidmann, πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, προειδοποίησε αυτόν τον μήνα για τον κίνδυνο «να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι το χρέος σε επίπεδο ΕΕ με κάποιο τρόπο δεν μετράει ή ότι είναι ένας τρόπος αποφυγής των κουραστικών δημοσιονομικών κανόνων». Πρόσθεσε ότι το ταμείο ανάκαμψης θα πρέπει «να παραμείνει ένα σαφώς καθορισμένο μέτρο κρίσης και να μην ανοίγει την πόρτα για μόνιμο χρέος της ΕΕ».
Δεν άργησε πάντως να πάρει απάντηση από την ΕΚΤ που τόνισε πως «αν χρησιμοποιείται για δημιουργικές δαπάνες και συνοδεύεται από μεταρρυθμίσεις που δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη, το Ταμείο όχι μόνον θα δώσει ώθηση στην ανάκαμψη αλλά θα ενισχύσει τις αντοχές και το δυναμικό ανάπτυξης των κρατών-μελών».
Σε έρευνα της EKT που δημοσιεύθηκε χθες στους FT αναφέρεται ότι από τις επιχορηγήσεις ύψους 390 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης, το καθαρό όφελος για την Ελλάδα θα είναι κεφάλαια που ισοδυναμούν στο 9% του ΑΕΠ.
Εκτίμησε ότι η συνολική χρηματοδοτική στήριξη από το ταμείο θα ισούται με σχεδόν το 5% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος της ευρωζώνης.
Σύμφωνα λοιπόν με αυτά και άλλα δημοσιεύματα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προτείνει να αποκτήσει μόνιμα και «θεσμικά» χαρακτηριστικά το λεγόμενο «Ταμείο Ανάκαμψης», επεκτείνοντας τη λειτουργία του και μετά την κρίση. Το ...χαρμόσυνο νέο παρουσιάζεται από τα αστικά επιτελεία περίπου σαν «το αφεντικό τρελάθηκε και μοιράζει χρήμα». Μόνο που το «αφεντικό» τα έχει τετρακόσια. Πρώτα απ' όλα, η συζήτηση επιβεβαιώνει την ανησυχία ότι το σύστημα δεν πρόκειται να ξεμπερδέψει με τις κρίσεις και επομένως χρειάζεται πιο μόνιμους μηχανισμούς και εργαλεία για τη διαχείρισή τους. Σε κάθε περίπτωση, βασικό χαρακτηριστικό αυτού του ταμείου, που προέκυψε μέσα από παζάρια και συμβιβασμούς, δεν είναι τα χρήματα που δίνει, αλλά οι όροι που το κάνει, λειτουργώντας ως ένας ακόμα μηχανισμός εποπτείας και μνημονίων διαρκείας σε βάρος των λαών. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τα 32 δισ. που θα πάρει η ελληνική κυβέρνηση, για να επιχορηγήσει τους επιχειρηματίες και ειδικά το μεγάλο κεφάλαιο, θα εκπονήσει ένα μακροπρόθεσμο πρόγραμμα αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, που υπόκειται στα «Ευρωπαϊκά Εξάμηνα» και στους άλλους μηχανισμούς εποπτείας της ΕΕ, σφίγγοντας τη θηλιά στο λαιμό του λαού, ο οποίος θα πληρώσει και το χρέος από τα κονδύλια που καταλήγουν στις τσέπες των μονοπωλίων. Η εξέλιξη αυτή είναι διδακτική και για έναν ακόμη λόγο: Το συγκεκριμένο ταμείο διαφημίστηκε ως ένα αποφασιστικό βήμα για την «αμοιβαιοποίηση του χρέους» των κρατών - μελών της ΕΕ και για την «ενίσχυση της αλληλεγγύης», από τα οποία έχουν τάχα κάτι να περιμένουν οι λαοί. Επιβεβαιώνεται όμως ότι και τα δυο έχουν στόχο τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, ενώ ο λαός θα πληρώσει ξανά το λογαριασμό.
Τα ψίχουλα, ήδη το έχουμε δει πόσο λίγα είναι, που θα φθάσουν στους εργαζόμενους θα αφήσουν πολύ πικρή γεύση.
Επιμέλεια: Πάνος Ευθυμίου
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου