Διάλυση σε νοσοκομεία-πρωτοβάθμια υγεία Εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης Του Γιάννη Ελαφρού

 Διάλυση σε νοσοκομεία-πρωτοβάθμια υγεία Εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης


Του Γιάννη Ελαφρού

Το πρωί της Κυριακής 20 Σεπτέμβρη οι για­τροί και οι νοσηλευτές του νοσοκομείου στη Νίκαια υποχρεώθηκαν, χωρίς καμία προειδοποίηση, να δεχθούν πολύ περισσότε­ρα περιστατικά Covid-19 από εκείνα που μπορούσαν να νοσηλεύσουν με ασφάλεια.

 Είχαν με αυτοθυσία δημιουργήσει εκ των ενόντων 12 κρεβάτια - σε ένα ήδη υποστελεχωμένο και με άθλιο εξοπλισμό νοσο­κομείο- και ξαφνικά έμαθαν πως το υπουργείο θεωρεί πως διαθέτει 30 κλίνες! Έτσι, χωρίς συνεννόηση, χωρίς προετοι­μασία! Καταλαβαίνουμε πόσο επικίνδυνο είναι αυτό, εκτός των άλλων για μαζική διασπορά του κορονοϊού εντός ενός νοσοκομείου! Την απαράδεκτη αυτή κατάσταση κατήγγειλαν με ομόφωνη απόφαση οι για­τροί του νοσοκομείου στη συ­νέλευσή τους, ενώ παραιτήθη­καν ο Διευθυντής της Ιατρικής Υπηρεσίας και η υπεύθυνη της πτέρυγας Covid. «Ξέρουμε ότι αντίστοιχη κατάσταση επικρα­τεί στα περισσότερα νοσοκο­μεία της χώρας. Η εγκληματική αμέλεια των κυβερνώντων να οργανώσουν εγκαίρως ασφα­λείς συνθήκες νοσηλείας στο ΕΣΥ, να κάνουν έστω και μια ελάχιστη κίνηση βελτίωσης, με­τατράπηκε σε μία νύχτα σε αυ­ταρχικές κραυγές», τονίζεται στην απόφαση της συνέλευσης. «Απαιτούμε τις υλικές προϋπο­θέσεις για να δώσουμε τη μάχη, που έχουν ανάγκη οι κάτοικοι αυτής της χώρας για να επιβιώσουν», συμπληρώνουν.

Η κυβέρνηση έχει εγκλημα­τικές ευθύνες για την κατάστα­ση που επικρατεί στα νοσοκομεία. Μετά από έξι μήνες, με τόσες υποσχέσεις για προσλή­ψεις και ενώ τα σωματεία μι­λούν για 35.000 κενά γιατρών και νοσηλευτών, οι μόνιμοι εργαζόμενοι στη δημόσια Υγεία είναι φέτος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, λιγότεροι από πέρυσι! Συγκεκριμένα, τον Αύγουστο του 2020 ήταν 77.030 έναντι 79.052 τον Αύγουστο του 2019! Τα τεράστια κενά μπα­λώνονται όπως-όπως με συμβασιούχους, μέρος των οποίων απολύεται τους επόμενους μή­νες, παρά την κυβερνητική και πρωθυπουργική δέσμευση πως θα μονιμοποιηθούν.

Όπως τονίζει η ΟΕΝΓΕ, «για κάθε κρεβάτι ΜΕΘ που ανοίγει πρέπει να προσλαμβά­νονται τουλάχιστον τέσσερις νοσηλευτές και ένας γιατρός». Κι όμως, στο Ιπποκράτειο Θεσ­σαλονίκης για 30 νέα κρεβάτια ΜΕΘ προκήρυξαν μόλις 19 θέ­σεις μόνιμων γιατρών. Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρόσληψη 15.000 επαγγελματιών οπλιτών, καθώς και ένα γιγαντιαίο εξοπλιστικό πρό­γραμμα άνω των 10 δισ.

Αλλά δεν είναι μόνο τα νοσοκομεία. «Ανέτοιμο είναι το δίκτυο της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ) για να αντιμετωπίσει το νέο κύμα της επιδημίας», τονίζει ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος. Ο ΠΙΣ επισημαίνει ότι «παρά τις δεσμεύσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας εδώ και μήνες, ότι το σύστημα θα προετοιμασθεί κατάλληλα, μέχρι στιγμής ουδεμία ενέρ­γεια έχει γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση»! Ας σημειωθεί πως στον ΠΙΣ πλειοψηφεί η παράταξη της ΝΔ. Όπως τονί­ζει, από τα 310 Κέντρα Υγείας ελάχιστα διαθέτουν το απαιτούμενο προσωπικό, οι οικογενειακοί ιατροί βρίσκονται σε άτυπη στάση πληρωμών, ενώ και οι 800 νέες συμβάσεις με συμβεβλημένους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ βρίσκονται σε διαρκή αναβολή.

Παιχνίδια με τις ΜΕΘ, ενώ αυτές εξαντλούνται

 Στα όριά τους βρίσκονται τα νοσοκομεία της Αττικής, κι ακόμα δεν έχει αναπτυχθεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας, ούτε έχουμε μπει στον χειμώνα. «Αυτή τη στιγμή ο Ευαγγελισμός έχει φρακάρει. Δεν μπορεί να πάρει άλλους ασθενείς, είναι γεμάτος και με κρούσματα Covid-19», είπε την Τετάρτη στον Σκάι η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας- Πειραιά Ματίνα Παγώνη. Οι κλίνες ΜΕΘ του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας έχουν ήδη γεμίσει και έξι διευθυντές του απέστειλαν επιστολή που προειδοποιούν για την κρισιμότητα της κατάστασης.

Η επικοινωνιακή διαχείριση της κυβέρνησης καταρρέει με πάταγο, μπροστά στην πραγματικότητα. Επτά μήνες μετά την εκδήλωση της πανδημίας έχει πλήρως αποτύχει να ενισχύσει το δημόσιο σύστημα υγείας. Πανικόβλητος ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας συγκάλεσε σύσκεψη την Τετάρτη, ειδικά για τις ΜΕΘ, καθώς στην Αττική οι 53 από τις 75 διαθέσιμες για ασθενείς Covid-19 ήταν ήδη κατειλημμένες (70%), σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.

Ο υπουργός ανακοίνωσε πως θα διατεθούν άλλες 40 κλίνες άμεσα για ασθενείς Covid-19.

Δεν πρόκειται για καινούργια κρεβάτια· θα αφαιρεθούν από το σύνολο, όπου και πάλι τα 519 από τα 701 κρεβάτια ΜΕΘ για όλες τις υπόλοιπες περιπτώσεις ήταν γεμάτα (70%). Πρόκειται για «ξαναμοίρασμα της τράπουλας σε βάρος της αντιμετώπισης άλλων ασθενειών» που μετατρέπει το ΕΣΥ σε «σύστημα μιας νόσου με ολέθριες επιπτώσεις για την υγεία των ασθενών», σημειώνει η ΟΕΝΓΕ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα: Στο Θριάσιο Νοσοκομείο μετατράπηκαν και οι δύο ΜΕΘ (η κανονική και η ΜΕΘ Κέντρου Εγκαυμάτων) σε μονάδες Covid-19, αφήνοντας το μοναδικό νοσοκομείο στη Δυτική Αττική (με 428 κρεβάτια) χωρίς γενική ΜΕΘ!

 

ΠΗΓΗ: Πριν

Σχόλια