Έλεγχος της επιδημίας στην Κίνα Οκτώβρης-Νοέμβρης οι «πιο δύσκολοι» μήνες στην Ευρώπη

 Έλεγχος της επιδημίας στην Κίνα Οκτώβρης-Νοέμβρης οι «πιο δύσκολοι» μήνες στην Ευρώπη


Δραματική προειδοποίηση για τους επόμενους δύο μήνες στο μέτωπο της πανδημίας του νέου κορονοϊού απευθύνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ειδικά για την Ευρώπη, εκτιμώντας ότι θα υπάρχει καθημερινή αύξηση του αριθμού των θανάτων.

Ο Οκτώβριος και ο Νοέμβριος θα είναι «πιο δύσκολοι» μήνες δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο διευθυντής της ευρωπαϊκής πτέρυγας του ΠΟΥ, Χανς Κλούγκε .

«Αυτό θα γίνει πιο σκληρό. Τον Οκτώβριο, τον Νοέμβριο θα δούμε μια πιο αυξημένη θνησιμότητα», είπε, ώρες μετά την ανακοίνωση νέου ημερήσιου ρεκόρ παγκοσμίως και καθώς στη γηραιά ήπειρο σημειώνει άνοδο ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων.

Αυτή η άνοδος του αριθμού των θανάτων σε ημερήσιο επίπεδο θα οφείλεται στην αύξηση των κρουσμάτων λόγω της επανόδου της επιδημίας στην Ευρώπη, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.

«Βρισκόμαστε σε μια στιγμή κατά την οποία οι χώρες δεν θέλουν να ακούν κακές ειδήσεις αυτού του είδους, και το καταλαβαίνω αυτό», σημείωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής πτέρυγας του ΠΟΥ, ο οποίος θέλησε ωστόσο να στείλει επίσης το «θετικό μήνυμα» ότι η πανδημία «θα σταματήσει κάποια στιγμή».

Όμως προειδοποίησε πως το τέλος της πανδημίας δεν θα έρθει απαραίτητα με το εμβόλιο. «Δεν γνωρίζουμε ούτε καν αν το εμβόλιο θα είναι αποτελεσματικό για όλες τις μερίδες του πληθυσμού.

Ορισμένες ενδείξεις που λαμβάνουμε είναι ότι θα είναι αποτελεσματικό για κάποιους, αλλά όχι για κάποιους άλλους», σημείωσε ο Βέλγος γιατρός. «Και αν επομένως οφείλουμε να παραγγείλουμε διαφορετικά εμβόλια, θα πρόκειται για έναν επιμελητειακό εφιάλτη...», προειδοποίησε ο Κλούγκε, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Ευρώπη θα δείξει αλληλεγγύη.

«Το τέλος της πανδημίας θα έρθει τη στιγμή που ως κοινότητα θα έχουμε μάθει να ζούμε με αυτήν την πανδημία. Και αυτό εξαρτάται από μας. Αυτό είναι ένα πολύ θετικό μήνυμα», σημείωσε.

Ο Κλούγκε υπεραμύνθηκε παράλληλα του γεγονότος ότι οι αρχές έψαχναν στα τυφλά τους τελευταίους μήνες, καθώς πρόκειται για μια νέα ασθένεια, και προειδοποίησε κατά μιας οποιασδήποτε υπερβολικά πολιτικοποιημένης διαχείρισης της υγειονομικής κρίσης.

 «Σε έναν αριθμό χωρών, βλέπουμε ότι η πολιτική επιβάλλεται στους επιστήμονες και επίσης σε έναν αριθμό άλλων χωρών βλέπουμε ότι οι άνθρωποι αμφισβητούν την επιστήμη, αυτό είναι πολύ επικίνδυνο» δήλωσε ακόμη.

Ο αριθμός των κρουσμάτων στην Ευρώπη σημειώνει σαφή αύξηση εδώ και εβδομάδες, κυρίως στην Ισπανία και τη Γαλλία.

Ημερήσιο ρεκόρ παγκοσμίως

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κατέγραψε ημερήσιο ρεκόρ αύξησης των νέων μολύνσεων από τον Sars-Cov2, καθώς το περασμένο 24ωρο καταγράφηκαν σε όλο τον κόσμο συνολικά 307.930 νέα κρούσματα.

Παράλληλα, η υπηρεσία του ΟΗΕ για την Υγεία ανακοίνωσε ότι υπέκυψαν στη νόσο άλλοι τουλάχιστον 5.500 άνθρωποι, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών από Covid-19 σε 917.417.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις στις λοιμώξεις καταγράφηκαν στην Ινδία, στις ΗΠΑ και στη Βραζιλία.

Σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν καταγραφεί περισσότερα από 28 εκατομμύρια περιστατικά, εκ των οποίων τα μισά στην Αμερική.



Η Κίνα λέει ότι δεν χρειάζεται να εμβολιαστεί ολόκληρος ο πληθυσμός κατά του Covid-19 σε αυτό το στάδιο

Δεν θα πρέπει όλοι στην Κίνα να εμβολιαστούν εναντίον του Covid-19, σύμφωνα με κορυφαίο ιατρικό αξιωματούχο της χώρας, καθώς το Πεκίνο φαίνεται να δίνει προτεραιότητα στους εργαζόμενους πρώτης γραμμής και στους πληθυσμούς υψηλού κινδύνου σε μια κίνηση που υπογραμμίζει την αυξανόμενη εμπιστοσύνη μεταξύ των υπευθύνων χάραξης πολιτικής για την ικανότητα περιορισμού του ιού.

"Από τότε που εμφανίστηκε το πρώτο κύμα του Covid-19 στη Γουχάν, η Κίνα έχει ήδη επιβιώσει από τον αντίκτυπο του Covid-19 αρκετές φορές", δήλωσε ο Γκάο Φου, διευθυντής του Κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) σε σύνοδο κορυφής για τα εμβόλια την πόλη Σενζέν το Σάββατο, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων China News Service .

Το ζήτημα του εμβολιασμού του κοινού ήταν ένα θέμα εξισορρόπησης «κινδύνων και οφελών», πρόσθεσε, επισημαίνοντας παράγοντες όπως το κόστος και οι πιθανές παρενέργειες. Δεν υπάρχει προς το παρόν ανάγκη μαζικού εμβολιασμού σε αυτό το στάδιο - αν και αυτό θα μπορούσε να αλλάξει εάν λάβει χώρα μια άλλη σοβαρή εστία, δήλωσε ο Γκάο.

Η πολιτική διφοροποιεί την Κίνα από πολλές δυτικές κυβερνήσεις, ιδίως την Αυστραλία, που έχουν σκιαγραφήσει σχέδια για την εισαγωγή μαζικών δημόσιων εμβολιασμών.

Οι αναφερόμενοι αριθμοί κρουσμάτων της Κίνας παρέμειναν χαμηλοί από την άνοιξη. Υπήρξαν μερικές εξάρσεις - συστάδες στη βορειοανατολική επαρχία Τζιλίν τον Μάιο, ξέσπασμα στο Πεκίνο τον Ιούνιο και άλλη στην πρωτεύουσα του Σιντζιάνγκ Ουρουμκί τον Ιούλιο - αλλά αυτές αντιμετωπίστηκαν με άμεσα μέτρα lockdown και μαζικά τεστ ανίχνευσης, έλεγχος όλων των εισερχομένων ταξιδιωτών και τα κρούσματα περιορίστηκαν μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Ο Γκάο ανέφερε αυτές τις σύντομες εστίες ως απόδειξη αποτελεσματικών μέτρων περιορισμού της Κίνας. "Τα γεγονότα έχουν αποδείξει ότι έχουμε αρκετά μαγικά όπλα για να ανταποκριθούμε στην επιδημία", είπε, σύμφωνα με το China News Service.

Αντίθετα, θα μπορούσε να δοθεί προτεραιότητα σε οποιοδήποτε πιθανό εμβόλιο για όσους βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, πρόσθεσε: εργαζόμενοι υγείας, Κινέζοι υπήκοοι που εργάζονται στο εξωτερικό σε χώρους φιλοξενίας ιών και άτομα που εργάζονται σε πυκνά περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου όπως εστιατόρια, σχολεία ή υπηρεσίες καθαρισμού.

Το Σάββατο, η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας κατέγραψε μόνο 10 νέα συμπτωματικά επιβεβαιωμένα κρούσματα, όλα εισαγόμενα από το εξωτερικό. Ανέφερε επίσης 70 νέα ασυμπτωματικά κρούσματα, τα οποία υπολογίζονται ξεχωριστά, επίσης όλα εισαγόμενα.

Το CNN απευθύνθηκε στο NHC για περαιτέρω σχόλια:



Παγκόσμιος αγώνας για ένα εμβόλιο

Παρά τα σχόλια του Γκάο, η Κίνα υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους παίκτες στον παγκόσμιο αγώνα για την ανάπτυξη εμβολίου κοροναϊού .

Η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός και καταναλωτής εμβολίων στον κόσμο και μπορεί να παρέχει πάνω από 1 δισεκατομμύριο δόσεις εμβολίου ετησίως από 40 κατασκευαστές σε ολόκληρη τη χώρα, σύμφωνα με την έκθεση της Κίνας 2018-2022 για το ανθρώπινο εμβόλιο.

Από τα περισσότερα από 30 εμβόλια που βρίσκονται σε δοκιμές σε ανθρώπους παγκοσμίως, εννέα προέρχονται από την Κίνα - τα περισσότερα από οποιαδήποτε χώρα. Και τέσσερις από τους εννέα υποψήφιους εμβολίων σε δοκιμές σε τελικό στάδιο αναπτύσσονται από κινεζικές εταιρείες.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα, το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι έχουν εγκριθεί κλινικές δοκιμές για ένα εμβόλιο με ρινικό σπρέι, που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τους ηπειρωτικούς Κινέζους ερευνητές.

 

Επιμέλεια: Α.Κ.

 

Σχόλια