Και νέες απαράδεκτες παρεμβάσεις στα εσωτερικά σωματείων και κομμάτων
Έως και την ανάρτηση των προσωπικών στοιχείων μελών σωματείων και φορέων προβλέπει το νέο κυβερνητικό τερατούργημα, που «εμπλουτίζει» νόμο του ΣΥΡΙΖΑ!
Στις
βασικές αλλαγές που επιφέρει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών
για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές
δραστηριότητες αναφέρθηκαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός
Οικονομικών Γιώργος Ζαββός μιλώντας στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων
της Βουλής.
Ο υπουργός
Οικονομικών υπογράμμισε πως με το νομοσχέδιο ενσωματώνεται η πέμπτη κοινοτική
οδηγία για το ξέπλυμα χρήματος στην ελληνική έννομη τάξη και επέρχονται
σημαντικές αλλαγές που όπως τόνισε αφορούν στη διαφάνεια των εταιρικών δομών,
στον μεγαλύτερο έλεγχο των κρυπτονομισμάτων, στον περιορισμό των συναλλαγών που
μπορούν να πραγματοποιηθούν με προπληρωμένες ανώνυμες κάρτες, στην θέσπιση
Συστήματος Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών, στην
καλύτερη προστασία όσων αναφέρουν υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος, κ.α..
Και μέσα στα παραπάνω αναφερθέντα τρύπωσε και μια ακόμα μεγαλύτερη παρέμβαση στα εσωτερικά των κομμάτων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων .
Με το νομοσχέδιο εισάγεται στο ελληνικό Δίκαιο η 5η κατά σειρά Οδηγία της ΕΕ υποτίθεται ενάντια στο ξέπλυμα «μαύρου» χρήματος και για την «καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας». Έτσι διαμορφώνεται ανάλογα από τη ΝΔ σε ακόμα πιο αντιδραστική κατεύθυνση ο απαράδεκτος νόμος 4557/2018 της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με όχημα ακριβώς το ευρωενωσιακό πλαίσιο περί «καταπολέμησης της τρομοκρατίας» και με αιχμή τη δήθεν διαφάνεια στις οικονομικές συναλλαγές, θέσπισε νέα μέσα ελέγχου και ευθείας αντιδημοκρατικής παρέμβασης στη λειτουργία και τη δράση τους.
Έτσι, το νομοσχέδιο προβλέπει ακόμα μεγαλύτερη παρέμβαση στα κόμματα και τα συνδικάτα με πρόσχημα τα οικονομικά τους και στοχοποιεί ακόμα περισσότερο κάθε ριζοσπαστική σκέψη που αμφισβητεί το βάρβαρο σύστημα. Προβλέπει μέχρι ότι τα προσωπικά στοιχεία των μελών σωματείων και άλλων φορέων θα είναι αναρτημένα και διαθέσιμα στο κοινό, και θα μπορεί να τα δει ο οποιοσδήποτε και χωρίς ενημέρωση των θιγομένων προσώπων κ.ά.
Ο υπουργός Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρας εμφάνισε το νομοσχέδιο ως «περαιτέρω ενίσχυση του νομοθετικού πλαισίου για την πρόληψη και καταστολή της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας», και κυρίως ως έλεγχο του εικονικού ψηφιακού χρήματος (κρυπτονομίσματα) κ.ο.κ.
«Το οικονομικό έγκλημα, όπως ξέρουμε, δεν γνωρίζει
σύνορα, λειτουργεί σε εθνικό, σε ευρωπαϊκό και σε παγκόσμιο επίπεδο. Γι’ αυτό
και όλοι εκείνοι οι κρίκοι, οι οποίοι αφορούν τη ροή του χρήματος έχουν σημασία
γι’ αυτό το νομοσχέδιο, είτε είναι τράπεζες, είτε είναι άλλοι χρηματοπιστωτικοί
οργανισμοί, είτε είναι δικηγόροι, είτε είναι λογιστές, είτε είναι ορκωτοί
λογιστές», είπε ο κ. Ζαββός.
Ο υφυπουργός Οικονομικών υπογράμμισε σε αυτό το σημείο ότι οποιοσδήποτε νόμος όσο άρτιος και αν είναι, ειδικά για το ξέπλυμα χρήματος, δεν έχει μεγάλη αξία αν δεν μπορεί να εφαρμοστεί αποτελεσματικά από τις Αρχές.
«Με το νομοθέτημα το οποίο φέρνουμε προς συζήτηση,
σφυρηλατείται μια μεγάλης έκτασης συνεργασία μεταξύ των εθνικών αρχών. Θα έλεγα
ότι εδώ υπάρχει και ένα νέο στάδιο, στο οποίο καθοδηγούμαστε αρκετά γρήγορα. Το
στάδιο αυτό είναι η δημιουργία μιας Ευρωπαϊκής Αρχής, μιας Ενιαίας Ευρωπαϊκής
Αρχής, η οποία θα αντιμετωπίσει σε συστημικό επίπεδο, σε ευρωπαϊκό επίπεδο τα
θέματα του ξεπλύματος χρήματος», σημείωσε.
Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Συρμαλένιος δήλωσε ότι «η Οδηγία είναι βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και γι' αυτό την υποστηρίζουμε», υπενθύμισε άλλωστε πως ο νόμος που τώρα διευρύνεται με την ενσωμάτωση της Οδηγίας είναι της προηγούμενης κυβέρνησης. Θετικά στο νομοσχέδιο τοποθετήθηκε και το ΚΙΝΑΛ - ΠΑΣΟΚ. Δεν εξέφρασε πρόθεση ψήφου η Ελ. Λύση, χωρίς ωστόσο ο ειδικός της αγορητής Β. Βιλιάρδος να έχει αντιρρήσεις στην Οδηγία, ενώ επιφύλαξη δήλωσε το ΜέΡΑ25.
Ενισχύεται το
αντιδραστικό πλαίσιο
Την απόσυρση διατάξεων τόσο του προηγούμενου νόμου του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του παρόντος νομοσχεδίου οι οποίες βάζουν εμπόδια στη δράση των εργατικών - λαϊκών οργανώσεων και των κομμάτων απαίτησε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, καταψηφίζοντας το νομοσχέδιο.
Όπως ανέφερε, στο πλαίσιο της ελευθερίας κίνησης κεφαλαίων είναι τουλάχιστον υποκρισία να γίνεται λόγος για τον έλεγχο των διαδρομών του «μαύρου» χρήματος. «Τέτοιου είδους δραστηριότητες, στην πραγματικότητα, ούτε μπορείτε να τις ελέγξετε στο σύνολό τους, ούτε και θέλετε να ελέγξετε τη συγκέντρωση και τη διαδρομή, ακόμα κι όταν αυτή συνδέεται με σοβαρά εγκλήματα, αλλά επικερδή κυκλώματα», τόνισε.
Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι τέτοια νομοσχέδια αποτελούν φύλλο συκής για τη συγκάλυψη των πραγματικών ενόχων στη διακίνηση του μαύρου χρήματος που προέρχεται κυρίως από τα υπερκέρδη των μονοπωλίων που φοροδιαφεύγουν συστηματικά αλλά και τις άλλες παράνομες δραστηριότητες. Πραγματικών ενόχων, σε μεγάλη κλίμακα, που δεν είναι άλλες από τις ίδιες τις χώρες πλυντήρια, όπως το Λουξεμβούργο, η Ιρλανδία, η Ελβετία αλλά και ειδικοί φορολογικοί και "λευκαντικοί" παράδεισοι εντός των χωρών όπως η νήσος Τζέρσεϋ[1] του Ηνωμένου Βασιλείου.
Και φυσικά αφού όλα είναι για το θεαθήναι στον συγκεκριμένο τομέα σκέφτηκαν να έχουν ένα πρακτικό αποτέλεσμα. Έτσι μας μένουν οι άθλιες διατάξεις, που πρέπει να καταργηθούν, που προβλέπονται στο νομοσχέδιο και προδιαγράφουν ακόμα μεγαλύτερη παρέμβαση στα εσωτερικά σωματείων και κομμάτων, όπως είναι η δημοσιοποίηση των μελών τους, η συλλογή και καταγραφή των στοιχείων τους από τις κρατικές αρχές σε δεδομένα όπου μπορούν να έχουν πρόσβαση και «διεθνείς οργανισμοί». Μάλιστα τα στοιχεία αυτά θα παραμένουν στη βάση δεδομένων και 10 χρόνια μετά από τότε που τα «πολιτικώς εκτεθειμένα πρόσωπα», όπως αναφέρεται, έχουν διακόψει κάθε πολιτική δράση, ή παύει να υπάρχει ο συλλογικός φορέας όπου ανήκαν.
Στην πράξη εις τον αιώνα τον άπαντα δηλαδή στο στόχαστρο…
Επιμέλεια: Νίκος
Πυλιώτης
[1] Πρόκειται για ένα "κρατίδιο" στο μέγεθος της Αμοργού, με πληθυσμό ανάλογο της Κέρκυρας, δική του νομοθεσία, βουλή και κυβέρνηση, και ΑΕΠ 4 δισ. στερλίνες (περίπου 4,5 δισ. ευρώ). Ο οργανισμός Jersey Finance, που εκπροσωπεί τον οικονομικό τομέα του Τζέρσεϋ, υποστηρίζει ότι οι τράπεζες και οι επενδυτικοί οίκοι του νησιού διαχειρίζονται κεφάλαια με συνολική αξία πάνω από ένα τρισεκατομμύριο στερλίνεςJersey's Value to Britain | Capital Economics (1,3 δισ. δολάρια ή 1,12 δισ. ευρώ σε σημερινές αξίες).
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου