ΕΕ: Αλλαγές για να καλυφθεί το χαμένο έδαφος
Στη δημοσιότητα δόθηκε πρόσφατα η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με την ετήσια στρατηγική για τη λεγόμενη «βιώσιμη ανάκαμψη», η οποία - όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση - εγκαινιάζει τον φετινό κύκλο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, δηλαδή των μόνιμων μνημονίων της ΕΕ, για να φορτωθεί και αυτή η καπιταλιστική κρίση στις πλάτες του λαού.
Οι
ετήσιες εκθέσεις στρατηγικής πρόβλεψης είναι το κορυφαίο προϊόν στρατηγικής
πρόβλεψης της Επιτροπής. Οι μελλοντικές εκθέσεις θα ενημερώνουν τις
προτεραιότητες των ετήσιων διευθύνσεων του κράτους της Ένωσης, τα επακόλουθα
προγράμματα εργασίας της Επιτροπής και τον πολυετή προγραμματισμό. Ο στόχος
είναι να πυροδοτήσει στρατηγικές και χωρίς αποκλεισμούς συζητήσεις σε ολόκληρη
την ΕΕ σχετικά με τις μελλοντικές ευρωπαϊκές προτεραιότητες,
συμπεριλαμβανομένων ασκήσεων δημιουργίας σεναρίων σχετικά με τις πράσινες,
ψηφιακές και δίκαιες μεταβάσεις.
Σε μια προσπάθεια ανάκαμψης εκεί όπου ολιγωρεί ή έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα η ΕΕ προτείνεται μία σημαντική αλλαγή, η οποία επηρεάζει και το μοίρασμα των ενισχύσεων προς τους εγχώριους επιχειρηματικούς ομίλους, είναι η αύξηση του ποσοστού χρηματοδότησης για «πράσινες» επενδύσεις στο 37% (από 30% αρχικά), ενώ προβλέπεται ότι τουλάχιστον το 20% των κονδυλίων θα διοχετευθεί σε ψηφιακές επενδύσεις.
Μεταξύ άλλων υπογραμμίζεται ότι «τα σχέδια ανάκαμψης και ανθεκτικότητας των κρατών - μελών θα πρέπει να αντιμετωπίζουν τις προκλήσεις οικονομικής πολιτικής που καθορίζονται στις ειδικές ανά χώρα συστάσεις των τελευταίων ετών».
Σε αδρές γραμμές το «εθνικό σχέδιο ανάκαμψης και ανθεκτικότητας», που θα υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση, περιγράφεται από τη φετινή έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που εκδόθηκε στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου 2020.
Σε ό,τι αφορά τους στρατηγικούς στόχους της αστικής τάξης, ως προτεραιότητες ορίζονται μεταξύ άλλων οι «τομείς με σημαντικές επενδυτικές ανάγκες, όπου περιλαμβάνονται οι Μεταφορές και η Εφοδιαστική Αλυσίδα (...) Αναβάθμιση κόμβων συνδυασμένων μεταφορών, καθώς και η διαχείριση των στερεών αποβλήτων και των αστικών λυμάτων, όπου χρειάζονται περιβαλλοντικά βιώσιμες επενδύσεις», διευρύνοντας τα πεδία κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων. Κάψτε, κάψτε τα σκουπίδια θα είναι το σύνθημα τους το αμέσως προσεχές διάστημα.
Στο επίκεντρο μπαίνουν και οι «διασυνοριακές συνδέσεις για την εισαγωγή και την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μεταξύ γειτονικών κρατών - μελών (...) καθώς και μέτρα για τη διασφάλιση της δίκαιης μετάβασης των περιοχών που πλήττονται περισσότερο από το φιλόδοξο σχέδιο της Ελλάδας για απομάκρυνση από την ηλεκτροπαραγωγή με βάση το λιγνίτη».
Τα παραπάνω συνδυάζονται με την ολόπλευρη κλιμάκωση των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων οι οποίες προβλέπονται στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας που εφαρμόζεται στην περίπτωση της ελληνικής οικονομίας.
Επιπλέον, η έκθεση της Κομισιόν με τις ειδικές συστάσεις για την ελληνική οικονομία υπογραμμίζει πως «είναι κρίσιμης σημασίας στην παρούσα κατάσταση να διατηρηθεί η προσήλωση στην αναδιοργάνωση των τραπεζών, με σκοπό να διατηρηθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να αποδεσμευτούν πόροι στον τραπεζικό τομέα, ώστε να καταστεί δυνατή η χρηματοδότηση της οικονομικής ανάκαμψης».
Σπάνιες γαίες-σπάνιες πρώτες ύλες
Σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοινώθηκε η δημιουργία "Ευρωπαϊκής Συμμαχίας για τις Κρίσιμες Πρώτες Ύλες". Η εν λόγω συμμαχία θα έχει τη μορφή συνεταιρισμού επιχειρήσεων, κυβερνήσεων και ερευνητικών Ιδρυμάτων και θα αποσκοπεί στο "χτίσιμο" κατάλληλης αλυσίδας αξίας ("value chain") κρίσιμων ορυκτών.
Το συγκεκριμένο εγχείρημα είναι τεραστίων διαστάσεων αν αναλογισθεί κανείς το οικονομικό μέγεθος του ευρωπαϊκού εξορυκτικού κλάδου και τις μελλοντικές προκλήσεις στα ενεργειακά θέματα. Ειδικότερα σήμερα, όπου η χώρα μας βιώνει τα αποτελέσματα ενός παρωχημένου παραγωγικού μοντέλου το οποίο στηριζόταν σχεδόν αποκλειστικά στον τουρισμό, το εν λόγω ευρωπαϊκό εγχείρημα θα λειτουργήσει ως αναπτυξιακή ευκαιρία πρωτοφανούς εμβέλειας. Από τη συγκεκριμένη ευρωπαϊκή δράση θα μπορέσουν να επωφεληθούν οι ελληνικές εξορυκτικές επιχειρήσεις, οι Έλληνες επιστήμονες και εργαζόμενοι. Τα επόμενα χρόνια αναμένεται να ανοίξουν πολλά ορυχεία σπάνιων γαιών και άλλων κρίσιμων ορυκτών στην Ευρώπη. Ο λόγος είναι ότι χωρίς σπάνιες γαίες, και άλλα κρίσιμα ορυκτά, η Πράσινη Συμφωνία δεν θα προχωρήσει. Αυτό είναι το διακύβευμα.
Ακόμη μια συμμετοχή της ΕΕ σε ένα περιβαλλοντικό έγκλημα
Η εμπορική συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των λατινοαμερικανικών χωρών της Mercosur αποτελεί μια "χαμένη ευκαιρία" για το κλίμα, σύμφωνα με έκθεση που θα δοθεί αύριο, Παρασκευή, στον Γάλλο πρωθυπουργό, η οποία αποτιμά κυρίως την επίδραση της αποψίλωσης στην Αμαζονία λόγω μιας αύξησης της παραγωγής βοδινού κρέατος.
Η συμφωνία που υπογράφηκε το καλοκαίρι του 2019 μεταξύ της ΕΕ και της Mercosur (Βραζιλία, Αργεντινή, Ουρουγουάη και Παραγουάη) "είναι μια χαμένη ευκαιρία για την ΕΕ να χρησιμοποιήσει τη διαπραγματευτική ισχύ της προκειμένου να αποσπάσει ασφαλείς εγγυήσεις που να ανταποκρίνονται στις περιβαλλοντικές, υγειονομικές και γενικότερα κοινωνικές προσδοκίες των συμπολιτών μας", καταλήγει η Επιτροπή αξιολόγησης στην έκθεσή της των 184 σελίδων που περιήλθε σε γνώση του Γαλλικού Πρακτορείου.
Επιμέλεια: Νίκος
Πυλιώτης
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου