Aκόμη πιο σφιχτά δεμένοι στο άρμα των ΗΠΑ
Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, που επισκέπτεται την Ελλάδα για δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο, βρέθηκε χτες στη Θεσσαλονίκη για συναντήσεις με σειρά υπουργών της κυβέρνησης, καταρχάς με τον Ελληνα ομόλογό του, Ν. Δένδια.
Κατόπιν δημοσιοποίησαν Κοινή Δήλωση Αθήνας - Ουάσιγκτον, σύμφωνα με την οποία «πραγματοποίησαν επισκόπηση υψηλού επιπέδου του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ - Ελλάδας εν αναμονή του τρίτου (γύρου) Στρατηγικού Διαλόγου που θα πραγματοποιηθεί στην Ουάσιγκτον το 2021», επιβεβαίωσαν «τη δέσμευσή τους» σε αυτόν και την «αμοιβαία επιθυμία τους για εμβάθυνση της συνεργασίας» για μετατροπή της Ελλάδας σε αμερικανοΝΑΤΟικό προπύργιο απέναντι στα αντίπαλα ιμπεριαλιστικά κέντρα σε όλους τους τομείς.
Με ΝΑΤΟική ομπρέλα
Επιβεβαιώνοντας πως οι στόχοι αυτοί των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ δίνουν τον τόνο των επικίνδυνων διευθετήσεων που δρομολογούνται στα Ελληνοτουρκικά, στο κομμάτι για την «Περιφερειακή συνεργασία» καταγράφεται πως οι ΗΠΑ «χαιρέτισαν την επιβεβαιωμένη ετοιμότητα της Ελλάδας να συνεργαστεί με άλλες χώρες της περιοχής για την επίτευξη συμφωνιών οριοθέτησης στη θάλασσα μέσω διαλόγου και σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο».
Και για να μην υπάρχουν περιθώρια παρερμηνειών για το σε τι «ζύγι» μπαίνουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, τονίζεται πως οι δύο κυβερνήσεις «επανέλαβαν επίσης την αφοσίωσή τους στην ενίσχυση της στενής συνεργασίας τους ως Συμμάχων του ΝΑΤΟ, χρησιμοποιώντας όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους, προκειμένου να διασφαλιστεί η σταθερότητα και η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή», με βασικό στόχο δηλαδή των μεθοδευόμενων διευθετήσεων τη διατήρηση της ΝΑΤΟικής συνοχής.
Διόλου τυχαία, άλλωστε, πριν την έλευσή του στην Ελλάδα, ο Πομπέο είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, όπου, σύμφωνα με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, συζήτησαν για «την αποκλιμάκωση της κατάστασης στην Ανατολική Μεσόγειο και υπογράμμισαν τη σημασία της ενότητας της συμμαχίας του ΝΑΤΟ»...
Ως κομμάτι αυτών των σχεδιασμών, στην κοινή δήλωση, «οι δύο πλευρές επανέλαβαν την επιθυμία τους να συνεχίσουν και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους σε διάφορους τομείς στο πλαίσιο της μορφής 3+1 (Κύπρος, Ελλάδα, Ισραήλ και ΗΠΑ)» για την προώθηση των αμερικανικών σχεδιασμών στην περιοχή.
Να σημειωθεί στο μεταξύ πως, σύμφωνα με δημοσιεύματα, στο «μενού» των συνομιλιών βρέθηκαν και τα σχέδια για αντίστοιχο «άξονα» με Ισραήλ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, στο φόντο των τελευταίων αμερικανικών παρεμβάσεων και της «ιστορικής συμφωνίας» Ισραήλ - ΗΑΕ, που προωθεί τα αμερικανικά σχέδια και βάζει «μπουρλότο» στη Μέση Ανατολή.
Αλλά και στην άλλη πλευρά του ίδιου «τόξου», τα Βαλκάνια, οι δύο κυβερνήσεις δεσμεύονται για την προώθηση της «ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης» με οδηγό και τη ΝΑΤΟική Συμφωνία των Πρεσπών (βλέπε και δίπλα θέμα).
«Σφραγίδα»
εμπλοκής στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια
Παραπέρα σε ό,τι αφορά τα στρατιωτικά σχέδια, στην ενότητα «Αμυνα και ασφάλεια» καταγράφεται η μετατροπή όλης της Ελλάδας σε πολεμικό ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, με τις δυο κυβερνήσεις να εκφράζουν «την πρόθεσή τους να ενισχύσουν περαιτέρω τη στρατηγική εταιρική σχέση άμυνας και ασφάλειας, επεκτείνοντας και εμβαθύνοντας τη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας ΗΠΑ - Ελλάδας», την κατάπτυστη συμφωνία για τις βάσεις που έγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ και υπέγραψε η ΝΔ. Στόχος μπαίνει «στον επόμενο Στρατηγικό Διάλογο, (...) οι δύο πλευρές (...) να συζητήσουν πώς να αλληλοβοηθιούνται περαιτέρω στη διατήρηση ισχυρών, ικανών και διαλειτουργικών στρατών».
Οι δυο πλευρές ετοιμάζουν ένταση των συνεκπαιδεύσεων, με παραπέρα στοίχιση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων στα αμερικανοΝΑΤΟικά πρότυπα και προτάγματα, που βάζουν τον λαό στο στόχαστρο και καμία σχέση δεν έχουν με τις ανάγκες υπεράσπισης των συνόρων και των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Π.χ. βασικό στοιχείο της πολυδιαφημισμένης νέας Δομής των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι η δημιουργία μιας διακλαδικής Διοικήσεως Ειδικού Πολέμου, με δημιουργία ενός Τάγματος Ειδικών Επιχειρήσεων Αεροπορίας Στρατού κατ' απαίτηση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών.
Στα εξοπλιστικά, οι ΗΠΑ (μέσω της «Λόκχιντ Μάρτιν») έχουν ήδη αναλάβει την αναβάθμιση 84 «F-16», έχει ολοκληρωθεί η συμφωνία προμήθειας τεσσάρων ελικοπτέρων MH-60R για το Πολεμικό Ναυτικό, ενώ πιέζουν για το πρόγραμμα απόκτησης 4 νέων φρεγατών και την αναβάθμιση των 4 φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ. Υπάρχει άλλωστε η αμερικανική πρόταση για ναυπήγηση 4 φρεγατών πολλαπλού ρόλου (MMCS) με παράλληλη αναβάθμιση των ΜΕΚΟ στην Ελλάδα στα ναυπηγεία της Ελευσίνας, που οδεύουν στην ONEX, με στόχο μεταξύ άλλων και τη μετατροπή τους σε «επισκευαστήριο» για τις ανάγκες του 6ου Στόλου.
Παραπέρα, κατά πηγές, ανοιχτό παραμένει σε περίπτωση μείωσης της αμερικανικής παρουσίας στην τουρκική βάση του Ιντσιρλίκ το σενάριο στάθμευσης ιπτάμενων τάνκερ KC-135 στην αεροπορική βάση της Λάρισας, η οποία με βάση την «ανανεωμένη» Συμφωνία για τις βάσεις, έχει γίνει ορμητήριο για τα ιπτάμενα μέσα των Αμερικανών.
Στη Σούδα, την οποία επισκέπτονται σήμερα Πομπέο και Μητσοτάκης, τη σημαντική αύξηση του στρατιωτικού αποτυπώματος των ΗΠΑ στην Ελλάδα αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, με αιχμή τη μετατροπή της Σούδας σε βάση μόνιμου ελλιμενισμού του τεραστίων διαστάσεων πολεμικού πλοίου USS Hershel «Woody» Williams, το οποίο στην πραγματικότητα αποτελεί μια πλατφόρμα, από όπου μπορούν να επιχειρούν ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη (UAV) σε ευρύτατες επιχειρήσεις. Ο μόνιμος ελλιμενισμός ενός τέτοιου πλοίου στη Σούδα σημαίνει σημαντική αναβάθμιση των δυνατοτήτων υποστήριξης της βάσης.
Οι Αμερικανοί έχουν έτοιμα σχέδια ανάπτυξης τόσο του αεροπορικού όσο και του ναυτικού σκέλους της, με υποδομές ώστε να φιλοξενούν περισσότερα και μεγαλύτερα μεταγωγικά αεροσκάφη, να διεκπεραιώνουν μεγαλύτερο όγκο φορτίου, όπως και περισσότερα μεγάλα πλοία που αναπτύσσουν στις γραμμές αντιπαράθεσης σε Ανατολική Μεσόγειο, Περσικό και Μαύρη Θάλασσα. Επίσης, να αναπτύξουν υποδομές για παραπέρα «φιλοξενία» Αμερικανών πεζοναυτών, οι ασκήσεις των οποίων έχουν αυξηθεί κατακόρυφα στον κόλπο της Σούδας και ευρύτερα στο Αιγαίο το τελευταίο διάστημα.
Το απόγευμα της Δευτέρας, στη Βουλή, ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος προχώρησε στην αποκάλυψη πως το υπουργείο Άμυνας έχει ήδη λάβει απόφαση -μετά από εισήγηση των Ενόπλων Δυνάμεων- να δημιουργήσει δεύτερο ναύσταθμο στη Σούδα της Κρήτης, προκειμένου να ανεφοδιάζονται τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και τα υποβρύχια.
Να σημειωθεί πως ξεχωριστή αναφορά γίνεται στην «επιβολή του νόμου και αντιτρομοκρατία» απέναντι σε «τρομοκράτες, διεθνικές εγκληματικές οργανώσεις και άλλους παράγοντες απειλής», με ό,τι περιεχόμενο δίνουν οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί στις τέτοιες έννοιες. Επιχαίρουν, δε, ότι «παρά την παγκόσμια πανδημία, η εξαιρετική συνεργασία επιβολής του νόμου μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας για συλλήψεις, κατασχέσεις και εκδόσεις συνεχίστηκε αμείωτη», ενώ σημειώνεται ότι «οι δύο χώρες εξέτασαν τη συνεχιζόμενη βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών και της συνεργασίας κατά της τρομοκρατίας» και την «έναρξη έκδοσης μιας ενημερωμένης εθνικής ταυτότητας και της πλήρους συλλογής και ανάλυσης δεδομένων επιβατών αεροπορικών μεταφορών», με γενίκευση του ηλεκτρονικού φακελώματος.
«Μαχαίρια» για τις
στρατηγικές υποδομές
Στο μεταξύ, με τα «μαχαίρια» για τα δίκτυα 5G και τις υπόλοιπες στρατηγικές υποδομές να έχουν βγει για τα καλά, ώστε να κλείσουν το δρόμο σε ανταγωνιστικούς, κινεζικούς και άλλους ομίλους, ξεχωριστή σημασία έχουν οι αναφορές στην ενότητα «εμπόριο και επενδύσεις» ότι αμφότερες οι πλευρές «αποδίδουν μεγάλη σημασία στη συνεργασία για την τεχνητή νοημοσύνη, στην ασφάλεια στον κυβερνοχώρο, στο 5G και την ιδιωτικοποίηση στρατηγικών υποδομών», ενώ «χαιρετίζονται» και οι εξαγορές και επενδύσεις αμερικανικών ομίλων.
Αλλά και στα σχέδια για την Ενέργεια, σημειώνεται πως «ΗΠΑ και Ελλάδα καλωσόρισαν την ολοκλήρωση του ελληνικού τμήματος του αγωγού ΤΑΡ και ανυπομονούν να συζητήσουν στον προσεχή Στρατηγικό Διάλογο την αμοιβαία υποστήριξή τους για τον διασυνδετήριο αγωγό Ελλάδας - Βουλγαρίας (IGB), το έργο της πλωτής μονάδας αποθήκευσης και αεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη, την ιδιωτικοποίηση της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου της Καβάλας, το έργο Διασύνδεσης Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας και άλλα εμπορικά βιώσιμα έργα, τα οποία θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τον αγωγό αερίου "EastMed"». Εργα όλα που εξυπηρετούν τον στόχο των Αμερικανών για «ενεργειακή απεξάρτηση» της ΕΕ από τη Ρωσία και προώθηση των ενεργειακών σχεδιασμών των ΗΠΑ.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου, οι δύο πλευρές «χαιρέτισαν την επίσημη καθιέρωση του φόρουμ αερίου "EastMed" στις 22 Σεπτεμβρίου ως περιφερειακού οργανισμού» - ομπρέλα για τα σχέδια συνεκμετάλλευσης, «υπογράμμισαν τη συμμετοχή της "ExxonMobil" σε συνεργασία με την "Total" και την "Hellenic Petroleum" σε υπεράκτια εξερευνητικά τεμάχια στα ανοικτά των ακτών της Κρήτης, καθώς και τις πιθανές ευκαιρίες για επενδύσεις των ΗΠΑ στον τομέα των ΑΠΕ».
Τέλος, στην ενότητα «Δεσμοί μεταξύ ανθρώπων», εντείνουν το μπάσιμο και στους τομείς του Πολιτισμού και της Παιδείας, για να μπολιαστεί η νεολαία με τις «αξίες» των δολοφόνων των λαών, καθώς «επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να ενισχύσουν τους δεσμούς μεταξύ των ΗΠΑ και των ελληνικών πανεπιστημίων και να δημιουργήσουν νέα κοινά προγράμματα», τύπου «Φούλμπραϊτ», ενώ συμφωνούν «να διερευνήσουν συμπράξεις δημόσιου - ιδιωτικού τομέα στον πολιτισμό και την τεχνολογία».
Ο Πομπέο μετείχε κατόπιν σε συνάντηση που διοργάνωσε η πρεσβεία των ΗΠΑ στα γραφεία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ) στη Θεσσαλονίκη, όπου διαβεβαίωσε για την αμερικανική στήριξη στα έργα που παρουσίασε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κ. Χατζηδάκης. Επίσης, με τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδ. Γεωργιάδη, ο Πομπέο υπέγραψε «συμφωνία συνεργασίας» στον τομέα «της επιστήμης και της τεχνολογίας».
ΠΗΓΗ: Ριζοσπάστης, Καθημερινή,iefimerida
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου