Κίνα: Κανένα κρούσμα εγχώριας μετάδοσης για 9η μέρα Τι καταλαβαίνουν οι λαλίστατοι λοιμωξιολόγοι μας που εγκρίνουν τις γελοιότητες της κυβέρνησης;

 Κίνα: Κανένα κρούσμα εγχώριας μετάδοσης για 9η μέρα Τι καταλαβαίνουν οι λαλίστατοι λοιμωξιολόγοι μας που εγκρίνουν τις γελοιότητες της κυβέρνησης;

Για ένατη συνεχόμενη ημέρα, το κινεζικό υπουργείο Υγείας γνωστοποίησε σήμερα ότι ως τα μεσάνυχτα χθες Δευτέρα δεν ενημερώθηκε για τον εντοπισμό κανενός κρούσματος εντόπιας μετάδοσης του κορονοϊού στην ηπειρωτική Κίνα,

ωστόσο έκανε λόγο για 14 «εισαγόμενες» περιπτώσεις, κατά τον όρο που χρησιμοποιεί όταν αναφέρεται σε ταξιδιώτες που διαπιστώνεται πως έχουν προσβληθεί μετά την άφιξή τους από το εξωτερικό.

Την προηγουμένη, ανακοίνωνε 16 «εισαγόμενα» κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2.

Δεν διαπιστώθηκε χθες κανένας νέος θάνατος εξαιτίας της COVID-19, κατά την ίδια πηγή.

Εντοπίστηκαν 16 ασυμπτωματικοί φορείς, αριθμός μειωμένος από τους 27 της προηγουμένης.

Χθες 36 άνθρωποι κρίθηκε πως ανέρρωσαν και έλαβαν εξιτήρια από νοσοκομεία. Έχουν αποθεραπευθεί συνολικά 79.961 άνθρωποι, σύμφωνα με τα δεδομένα του κινεζικού υπουργείου Υγείας. Εξακολουθούν να νοσηλεύονται 386 ασθενείς, οι 10 σε σοβαρή ως κρίσιμη κατάσταση.

Επισήμως, ο απολογισμός της πανδημίας στη χώρα όπου έκανε την εμφάνισή του ο κορονοϊός στα τέλη Δεκεμβρίου ανέρχεται σε 4.634 νεκρούς επί συνόλου 84.981 επιβεβαιωμένων μολύνσεων.

Εκτός από τους εντατικούς ελέγχους στις πύλες εισόδου η Κίνα απαιτεί αρνητικό τεστ από τους ταξιδιώτες, από την αρχή που άνοιξε τα σύνορα, σε αντίθεση με τις γελοιότητες τις δικές μας ή των άλλων χωρών που «διψούσαν» για τουρίστες.

H Γουχάν, της επαρχίας Χουμπέι, το αρχικό επίκεντρο της πανδημίας COVID-19, μέσα σε λίγους μήνες εξελίχθηκε από έρημη πόλη σε σημείο αναφοράς για ψυχαγωγία και διασκέδαση.


Χιλιάδες άνθρωποι το προηγούμενο Σαββατοκύριακο συγκεντρώθηκαν, χωρίς μάσκες ή μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης, στο υδάτινο πάρκο Μάγια Μπιτς προκειμένου να συμμετάσχουν σε μουσικό φεστιβάλ. Οι εικόνες των συγκεντρωμένων, να διασκεδάζουν ανέμελα, κέρδισαν φυσικά το Διαδίκτυο, τη στιγμή που ο υπόλοιπος κόσμος δίνει καθημερινή μάχη ενάντια στην εξάπλωση της πανδημίας. Η σημερινή πραγματικότητα της Γουχάν είναι εντελώς διαφορετική από αυτήν του Ιανουαρίου, όταν ήταν μια πόλη-φάντασμα, κενή από κατοίκους και οχήματα.

Η πρωτεύουσα της επαρχίας Χουμπέι ήταν η πρώτη που εφάρμοσε δρακόντεια περιοριστικά μέτρα κατά του κορωνοϊού στις 23 Ιανουαρίου, όταν η COVID-19 είχε προκαλέσει 17 θανάτους και τα κρούσματα ανέρχονταν σε μόλις 400. Τα μέτρα εφαρμόστηκαν μία μόλις εβδομάδα αφού η Κίνα επιβεβαίωσε ότι ο παθογόνος παράγων μπορούσε να μεταδοθεί απευθείας μεταξύ των ανθρώπων.

Η πόλη των 11 εκατομμυρίων κατοίκων «σφραγίστηκε» και απομονώθηκε από την υπόλοιπη χώρα. Χιλιάδες άνθρωποι υποβλήθηκαν, τους επόμενους μήνες, σε διαγνωστικά τεστ και τέθηκαν σε καραντίνα. Ολες οι δημόσιες εκδηλώσεις ματαιώθηκαν και συνεστήθη στους πολίτες να αποφεύγουν κάθε συνωστισμό.

Τον Μάρτιο, ξεκίνησε η σταδιακή χαλάρωση των μέτρων. Αρχικά ένα μέλος κάθε νοικοκυριού μπορούσε να εγκαταλείψει την κατοικία του για δύο ώρες. Σταδιακά άνοιξαν ξανά τις πύλες τους τα εμπορικά κέντρα, ξαναλειτούργησαν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και ο κόσμος άρχισε να κυκλοφορεί, πάντα όμως με μάσκα και τηρώντας τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Στις 8 Απριλίου ήρθη επισήμως το lockdown. Στις 12 Μαΐου εντοπίστηκαν έξι νέα κρούσματα και οι Αρχές άρχισαν την εξέταση του συνόλου των πολιτών. Γρήγορα ο κίνδυνος εξάπλωσης της πανδημίας αποσοβήθηκε. Τον Ιούνιο, η καθημερινότητα ανέκτησε σε όλη την Κίνα τους κανονικούς της ρυθμούς. Οι κινηματογράφοι ξαναλειτούργησαν, όπως και πάρκα, βιβλιοθήκες και μουσεία, με τη μισή τους βέβαια χωρητικότητα.

Σήμερα η Γουχάν είναι μια «φυσιολογική» ζωντανή πόλη, όπως ακριβώς αποδεικνύουν οι εικόνες από το μεγάλο πάρτι.

Ωστόσο ο Σαντζάγια Σεναναγιάκε, αναπληρωτής καθηγητής Λοιμωξιολογίας του Εθνικού Πανεπιστημίου της Αυστραλίας, επισημαίνει ότι παρότι έχουν εξεταστεί τουλάχιστον οι μισοί κάτοικοι της πόλης, ο κορωνοϊός καιροφυλακτεί. «Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε καταφέρει να εξαλείψουμε παγκοσμίως τον κορωνοϊό και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει πάντα κίνδυνος εισαγωγής του από το εξωτερικό ή άλλού», εξηγεί. «Οταν, λοιπόν, συγκεντρώνει κανείς ένα πλήθος, οφείλει να είναι υπέρμετρα προσεκτικός. Ακόμα και αν μόνο ένα άτομο είναι φορέας του κορωνοϊού, το μέλλον θα είναι δύσκολο», υπογραμμίζει ο καθηγητής.

Η Κίνα με εμπειρία κεντρικού σχεδιασμού και έναν τεράστιο ακόμη δημόσιο τομέα στη διάθεση της έκανε το ακατόρθωτο. Ενώ θα έπρεπε να είναι η πιο χτυπημένη από την πανδημία χώρα, μια χώρα 1,5 δις, που προσβλήθηκε πρώτη, έφθασε στο σημείο να μην εντοπίζει καθόλου κρούσματα στο εσωτερικό της. Αν και καπιταλιστική χώρα πλέον, που κυριαρχούν γιγάντια μονοπώλια και με έντονα αυταρχική διακυβέρνηση τα πλεονεκτήματα του κεντρικού σχεδιασμού και της κινητοποίησης του δημόσιου του τομέα ήταν καταλυτικά. Δεν αφέθηκε ούτε σε χορηγίες ούτε στον ιδιωτικό τομέα και στη δίψα του για κέρδος..

 

Ν.Π.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Καθημερινή,

 

Σχόλια