Η φωτιά «προτιμάει» τα πλαστικά και η καύση τους σπέρνει τον καρκίνο στους ανθρώπους
Συχνά πυκνά διαβάζουμε για μεγάλες πυρκαγιές σε εργοστάσια πλαστικών ή ανακύκλωση τους. Θαρρείς και κάποια μαγική δύναμη προτιμά να ανάβει τη φωτιά ειδικά σε αυτά. Σταχυολογούμε εν τάχει…
Πυρκαγιά σε μεγάλη αποθήκη με πλαστικά και χαρτικά στις 15-8-2016 στη θέση Φάκα Ασπροπύργου.
Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η πυρκαγιά περιορίστηκε στο κτίριο και δεν κινδύνευσε η γύρω περιοχή, αλλά λόγω των εύφλεκτων υλικών έιχε πάρει διαστάσεις και θα χρειαζόταν χρόνος για να τεθεί υπό έλεγχο.
Μεγάλη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα στις 29-12-2017 σε εργοστάσιο πλαστικών υλών και χάρτου στη Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ) Σίνδου της Θεσσαλονίκης.
Ύστερα από ολονύκτια μάχη με τις φλόγες, οι πυροσβεστικές δυνάμεις, κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά.
«Το έργο της κατάσβεσης ήταν ιδιαιτέρως δυσχερές, καθώς καίγονταν πλαστικά και χαρτί. Η πυρκαγιά έφευγε γρήγορα λόγω της καύσης των εύφλεκτων υλικών», ανέφερε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας νομού Θεσσαλονίκης, Δημήτρης Τσατσούλας.
Οι πυροσβέστες πάλευαν επί ώρες προκειμένου η φωτιά να μην επεκταθεί σε παρακείμενα εργοστάσια.
20-8-2018 φωτιά ξέσπασε σε εταιρία ανακυκλώσιμων υλικών στη βιομηχανική περιοχή της Σίνδου, στη δυτική Θεσσαλονίκη. Ο τοπικός δήμαρχος, της πιο επιβαρυμένης με ρύπους περιοχής, έσπευσε να καθησυχάσει τους κατοίκους. «Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής, γιατί οι ρύποι είναι χαμηλότεροι από το μισό του επιτρεπτού ορίου.»
Πυρκαγιά στις 15-5-2020 Σύμφωνα με την πυροσβεστική, η φωτιά ξέσπασε σε εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών και χαρτικών ειδών, στην περιοχή της Νέας Ζωής Ασπροπύργου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική υπήρξε μεγάλη κινητοποίηση από την υπηρεσία λόγω των εύφλεκτων υλικών (χαρτικά και πλαστικά) που υπάρχουν στο εργοστάσιο, το οποίο την ώρα που ξέσπασε η πυρκαγιά βρισκόταν εκτός ωραρίου λειτουργίας.
Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 19-6-2020 σε εργοστάσιο του Ασπροπύργου. Οι καπνοί είναι ορατοί ακόμη και από την Αθήνα. Πρόκειται για εργοστάσιο πλαστικών - λιπαντικών στη λεωφόρο ΝΑΤΟ. Λόγω της πυρκαγιάς, διακόπηκε η κυκλοφορία των οχημάτων και στα δύο ρεύματα της λεωφόρου ΝΑΤΟ.
Αγκαλιά με τον καρκίνο
Ο
Δημόκριτος γράφει: Σκοπός της παρούσας έκθεσης είναι η αξιολόγηση των
μετρήσεων για επικίνδυνους οργανικούς ρύπους που προέκυψαν από την πυρκαγιά που
εκδηλώθηκε την 6 η Ιουνίου 2015 στην θέση Πεύκο Μαυράκη στον Ασπρόπυργο, σε
υπαίθριο χώρο αποθήκευσης σύμμικτων απορριμμάτων στο κέντρο διαλογής
ανακυκλώσιμων υλικών «Γενική Ανακυκλώσεως-Κτηματική Ξενοδοχειακή Α.Ε.» και η
τυχόν επιβάρυνση του περιβάλλοντος από την παραμονή των καμένων υλικών στην
περιοχή. Κατά την καύση πλαστικών,
ελαστικών, ηλεκτρικών συσκευών κλπ. παράγονται σημαντικές ποσότητες επιβλαβών
χημικών ουσιών επικινδυνότερες των οποίων είναι οι διοξίνες, τα φουράνια, οι
πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες, τα βαρέα μέταλλα και τα μικροσωματίδια PM-10 2
και PM-2,5. Όλες αυτές οι ουσίες μολύνουν τον αέρα, εναποτίθενται στο έδαφος,
στα φυτά, στα επιφανειακά νερά και τέλος καταλήγουν στα τρόφιμα. Εξαιτίας της
μεγάλης επικινδυνότητας των επιβλαβών χημικών ουσιών που παράγονται κατά την
καύση πλαστικών και τον κίνδυνο υποβάθμισης του περιβάλλοντος, κατά την
αποθήκευση στερεών αποβλήτων, πρέπει να εφαρμόζονται αυστηροί περιβαλλοντικοί
όροι και αυξημένα μέτρα πυρασφάλειας…
Oι διοξίνες και τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια ανήκουν στην κατηγορία των "ανθεκτικών οργανικών ρύπων" (POPs) οι οποίοι παρουσιάζουν πολύ μεγάλη ανθεκτικότητα στη χημική και βιολογική διάσπαση και κατά συνέπεια περνούν από το περιβάλλον στην τροφική αλυσίδα των ζώων και τελικά βιοσυσσωρεύονται στον ανθρώπινο οργανισμό, με καταστρεπτικές συνέπειες για την υγεία. Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (WHO), ο Διεθνής Οργανισμός Ερευνών του Καρκίνου (IARC) και άλλοι διεθνείς οργανισμοί έχουν χαρακτηρίσει τις διοξίνες καρκινογόνες για τον άνθρωπο και υπεύθυνες για άλλες σοβαρές βλάβες όπως ενδομητρίωση, νευροσυμπεριφορικές και ανοσοκατασταλτικές ανωμαλίες…
Η πυρκαγιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης πλαστικών στη Μεταμόρφωση, που μετέτρεψε για τρεις μέρες την Αττική σε «θάλαμο αερίων», χτυπάει για μια ακόμα φορά «καμπάνα» για τον κίνδυνο ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης κλίμακας με ανυπολόγιστες συνέπειες για τα λαϊκά στρώματα.
Οι ευθύνες της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων, αλλά και των περιφερειακών και δημοτικών αρχών, συνολικά οι ευθύνες του κράτους είναι κυριολεκτικά τεράστιες, αφού λύνει τα χέρια στους επιχειρηματικούς ομίλους να ξεσαλώνουν σε βάρος της υγείας και της ζωής του λαού, καταργώντας ακόμα και τα πιο στοιχειώδη μέτρα πρόληψης και ασφάλειας, τα οποία αντιμετωπίζονται ως «περιττό κόστος», «αγκυλώσεις» και «βαρίδια» για τους «επενδυτές» και την κούρσα της καπιταλιστικής κερδοφορίας.
Στον βωμό του κέρδους
Στον βωμό του κέρδους και της άναρχης καπιταλιστικής ανάπτυξης, η «μπάλα» παίρνει ελέγχους και μέτρα ασφαλείας, όπως βέβαια κι ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πρόληψης και προστασίας των λαϊκών στρωμάτων απέναντι σε ένα πιθανό βιομηχανικό ατύχημα, σε περιοχές που εργοστάσια βρίσκονται δίπλα ή και μέσα στον οικιστικό ιστό, κι ενώ βασικοί οδικοί άξονες, όπως π.χ. οι δύο βασικές έξοδοι από την Αττική, περνάνε μέσα από βιομηχανικές ζώνες υψηλού κινδύνου!
Τεράστιες περιοχές, με άναρχη χωροθέτηση βιομηχανιών, όπως διυλιστήρια και χημικά εργοστάσια, αποθήκες, μονάδες κατεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων, ακόμα και αποθήκευσης επικίνδυνων εκρηκτικών υλών, όπως αποκαλύφτηκε αμέσως μετά την τραγική έκρηξη στη Βηρυτό, βρίσκονται κυριολεκτικά «μια ανάσα» από τα μεγάλα αστικά κέντρα, μέσα σε κατοικημένες περιοχές, και χωρίς ούτε καν στοιχειώδη μέτρα προστασίας για ενδεχόμενο Βιομηχανικό Ατύχημα Μεγάλης Έκτασης, χωρίς ασφαλείς οδούς διαφυγής ή ένα δοκιμασμένο σχέδιο εκκένωσης για τους δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους και κατοίκους.
Όλα αυτά πλάι στις υποστελεχωμένες υπηρεσίες πυρόσβεσης και αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων, πλάι στις αποψιλωμένες υπηρεσίες ελέγχων, που όχι μόνο δεν φτάνουν να ελέγξουν τις εκατοντάδες βιομηχανίες, αλλά κι όταν το κάνουν, το τρύπιο νομοθετικό πλαίσιο, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, απαλλάσσει το κεφάλαιο ακόμα και από στοιχειώδη μέτρα.
Με βάση άλλωστε αυτό το νομοθετικό πλαίσιο οι κυβερνήσεις ΝΔ και προηγουμένως του ΣΥΡΙΖΑ έχουν χωροθετήσει ακόμα και μονάδες καύσης σκουπιδιών μέσα στις πόλεις, στον Βόλο, στη Θεσσαλονίκη κι αλλού, «πνίγοντας» τους εργαζόμενους των περιοχών αυτών στις διοξίνες και στα καρκινογόνα αέρια. Κι όλα αυτά ενώ έχουν σημάνει πάμπολλες προειδοποιήσεις, όπως π.χ. με την πυρκαγιά σε μεγάλη επιχείρηση ανταλλακτικών στον Ασπρόπυργο στα τέλη Ιούνη, την έκρηξη με τρία θύματα στο χώρο της πρώην ΠΥΡΚΑΛ στην Ελευσίνα προ ημερών, για να μην πάμε ακόμη πιο πίσω.
Ακόμη πιο προκλητική όμως είναι η προσπάθεια της κυβέρνησης και της Περιφέρειας να φορτώσουν μέχρι και την ευθύνη για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πυρκαγιά στην περιβόητη... «ατομική ευθύνη», με τις ανεκδιήγητες οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και της Περιφέρειας στις ευπαθείς ομάδες... να κλείσουν τα παράθυρα και άλλα παρόμοια.
Καμιά ουσιαστική και άμεση ενημέρωση δεν υπήρξε για το πού κατευθύνεται το τοξικό νέφος, ποιες περιοχές κινδυνεύουν περισσότερο και ποια είναι η σύσταση και η διασπορά του. Για να μη μιλήσουμε για τα μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν οργανωμένα και με κρατική ευθύνη, κυρίως για τις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.
Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι το αστικό κράτος, που είναι «παντού» όπου το απαιτήσουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και τα συμφέροντά τους, δεν μπορεί παρά να είναι «απών» και εχθρικό απέναντι στις εργατικές - λαϊκές ανάγκες, να αντιμετωπίζει ως «κόστος» τα μέτρα προστασίας της υγείας και της ζωής του λαού, παρά τις σημερινές πολύ μεγάλες δυνατότητες της επιστήμης, της τεχνολογίας, της παραγωγής.
Γι' αυτό οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να περιμένουν την επόμενη τοξική βόμβα να εκραγεί. Μαζί με τον αγώνα τους για άμεσα μέτρα πρόληψης, προστασίας, όπως και για όλους τους απαραίτητους ελέγχους, χρειάζεται να βάλουν στο στόχαστρο την πολιτική στήριξης των καπιταλιστικών κερδών, το ίδιο το σύστημα που έχει θεό και σκοπό του το κέρδος που προκαλεί «ασφυξία» στις ανάγκες των ανθρώπων.
Επιμέλεια: Ν.Π.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου