Ενεργειακή φτώχεια και δυστυχία Πισωγύρισμα της ζωής σε προηγούμενες εποχές
Ακόμα βαθύτερα βυθίζει χρόνο με το χρόνο το λαό στην ενεργειακή φτώχεια η πολιτική της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας που υλοποιούν με συνέπεια όλες διαδοχικά οι κυβερνήσεις πατώντας πάνω στις κατευθύνσεις της ΕΕ, για να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας στο κεφάλαιο.
Σκληραίνουν τη στάση τους οι εταιρείες προμήθειας ρεύματος απέναντι στους "κακοπληρωτές", όπως δείχνουν τα επίσημα στοιχεία για τις εντολές αποκοπής μετρητών από τον Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ).
Όπως προκύπτει από την έκθεση πεπραγμένων της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για το 2019, οι εταιρείες παροχής ηλεκτρικής ενέργειας προχώρησαν στη λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση του φαινομένου των "κακοπληρωτών".
Ο ΔΕΔΔΗΕ έλαβε από τους προμηθευτές ρεύματος 360.644 εντολές αποσύνδεσης των παροχών πελατών τους και εκτέλεσε 227.418. Από αυτούς επανασυνδέθηκαν, δηλαδή πλήρωσαν τις οφειλές τους όταν τους κόπηκε το ρεύμα, 111.298. Το 2019, όπως προκύπτει από τη διαφορά εντολών αποσύνδεσης και επανασύνδεσης, έμειναν χωρίς ρεύμα 116.120.
Τα στοιχεία αφορούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία πελάτες με σύνδεση χαμηλής τάσης, κατά βάση δηλαδή λαϊκά νοικοκυριά, καθώς οι εντολές αποσύνδεσης μετρητών παροχής μέσης τάσης έφτασαν μόλις τις 814.
Εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκοί άνθρωποι και τα παιδιά τους έμειναν χωρίς ρεύμα!
Οι εταιρείες προμήθειας ρεύματος, λόγω των καθυστερήσεων εκτέλεσης από τον ΔΕΔΔΗΕ των εντολών αποσυνδέσεων παροχών οφειλετών - πελατών τους, προχωρούσαν στη συνέχεια και στην εφαρμογή ενός ακόμη μέτρου. Δηλαδή οι πάροχοι, είτε η ΔΕΗ είτε οι ιδιώτες, όταν διαπιστώνουν ότι ο Διαχειριστής αργεί να εκτελέσει την εντολή για τη διακοπή ηλεκτροδότησης, συνεχίζουν με την καταγγελία της σύμβασης προμήθειας. Με τον τρόπο αυτόν δηλώνουν ότι ο οφειλέτης δεν είναι πια πελάτης τους κι εκείνος με τη σειρά του μεταπίπτει στο καθεστώς της καθολικής υπηρεσίας. Δηλαδή, συνεχίζει να ηλεκτροδοτείται, αλλά με υψηλότερη τιμή χρέωσης της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώνει. Έτσι, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της ΡΑΕ και του ΔΕΔΔΗΕ, για το 2019 οι εντολές παύσης εκπροσώπησης που δόθηκαν από τους προμηθευτές στον Διαχειριστή ανήλθαν σε 310.333 και εκτελέστηκαν οι 280.962
Επαναλαμβάνουμε:
Τα στοιχεία αφορούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία πελάτες με σύνδεση χαμηλής τάσης, κατά βάση δηλαδή λαϊκά νοικοκυριά, καθώς οι εντολές αποσύνδεσης μετρητών παροχής μέσης τάσης έφτασαν τις 814.
Παράλληλα, η έκθεση καταγράφει πως ένα ακόμη στοιχείο που διατηρήθηκε στη λιανική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας το 2019 ήταν το υψηλό επίπεδο ληξιπρόθεσμων οφειλών, κατά δέκατη συνεχόμενη χρονιά, γεγονός που αποτυπώνει ότι η πολιτική της «απελευθέρωσης», που υπηρέτησαν με συνέπεια όλες διαδοχικά οι κυβερνήσεις, πάει χέρι χέρι με τη γιγάντωση της ενεργειακής φτώχειας.
Επέλαση διαρκείας
Θυμίζουμε πως ήδη από το περασμένο φθινόπωρο, η κυβέρνηση, με το πρόσχημα της «διάσωσης» της ΔΕΗ ώστε αυτή να «παίξει επί ίσοις όροις» με τον ανταγωνισμό ειδικά σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις στην «πράσινη» Ενέργεια, ανακοίνωσε και παραπέρα αυξήσεις στα ήδη τσουχτερά τιμολόγια ρεύματος, ενώ το «επιχειρησιακό σχέδιο» που παρουσίασε η νέα διοίκηση της ΔΕΗ περιλάμβανε ένταση των εκβιασμών σε «συνεργασία» με εισπρακτικές εταιρείες και λοιπά «κοράκια», μαζική αποστολή «ειδοποιητηρίων» και συνολικά ένταση των εκβιασμών σε λαϊκές οικογένειες και μικρούς επαγγελματίες για την είσπραξη οφειλών, πλάι φυσικά στις χιλιάδες απολύσεις και την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων που προβλέπουν η λεγόμενη «απολιγνιτοποίηση» και η πώληση μονάδων.
Μάλιστα, μόλις τον Απρίλη, ο υπουργός Ενέργειας επί της ουσίας παραδεχόταν πως οι αποκοπές ρεύματος συνεχίστηκαν ακάθεκτες ακόμα και μέσα στην καραντίνα, ανακοινώνοντας ότι για ορισμένες από αυτές τις περιπτώσεις θα χρηματοδοτούσε την επανασύνδεση του ρεύματος, προφανώς μέχρι την επόμενη φορά.
Πάνε και τα τελευταία ασημικά
Εξελίξεις γύρω από την αποκρατικοποίηση του διαχειριστή του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας ΔΕΔΔΗΕ αναμένονται από το φθινόπωρο. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανώτατες πηγές του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, από τον Σεπτέμβριο αναμένεται να κλειδώσουν οι λεπτομέρειες για την πώληση του 49% της θυγατρικής της ΔΕΗ…
…Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη μεγάλη ιδιωτικοποίηση που διαχειρίζεται το ΥΠΕΝ, δηλαδή την περαιτέρω πώληση ποσοστού του διαχειριστή του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας ΑΔΜΗΕ, αυτή, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές παρουσιάζει μικρή καθυστέρηση καθώς ακόμη δεν έχει δοθεί η δυνατότητα στην ελληνική κυβέρνηση να ολοκληρωθούν οι συνεννοήσεις με τον στρατηγικό μέτοχο μειοψηφίας την κινεζική State Grid. Η κινεζική εταιρεία κατέχει το 24% του μετοχικού κεφαλαίου, με αυξημένα δικαιώματα στο μάνατζμεντ ενώ έχει και δικαίωμα πρώτης προτίμησης σε περίπτωση που προχωρήσει περαιτέρω αποκρατικοποίηση της εταιρείας. Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι το εγχείρημα της περαιτέρω αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ να μη "σκοντάψει” στην αυστηρή στάση που τηρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέναντι στις κινεζικές εξαγορές ευρωπαϊκών στρατηγικών υποδομών.
Όπως βλέπουμε λοιπόν, βγαίνουν στο σφυρί και τα τελευταία ασημικά της δημόσιας περιουσίας.
Και αν υπήρχε μια «ευαισθησία» παλιότερα στη διαχείριση της ενεργειακής φτώχειας εκατοντάδων χιλιάδων λαϊκών χρεοκοπημένων νοικοκυριών αυτή θα εξατμιστεί μπρος στις προφάσεις ότι πλέον ιδιώτες έχουν την ευθύνη και η εκάστοτε κυβέρνηση θα νίπτει τας χείρας της. Εκατοντάδες χιλιάδες σίγουρα ή και εκατομμύρια, αν εξελιχθεί άσχημα όπως φαίνεται η οικονομική κατάσταση, θα πισωγυρίσουν στην προ έλευσης ηλεκτρικού ρεύματος ζωή…
Επιμέλεια: Ν.Π.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου