Ανοίγουν τα σχολεία σε όλο τον κόσμο;

 Ανοίγουν τα σχολεία σε όλο τον κόσμο;

Νέα Ζηλανδία: μερικές φορές σχολείο, μερικές φορές απαγορευτικό

Αυτές οι μαθήτριες στην πρωτεύουσα της Νέας Ζηλανδίας Ουέλλινγκτον είναι πολύ χαρούμενες. Μπορούν να πάνε σχολείο.

Διαφορετική είναι η κατάσταση στο Όκλαντ. Αν και η χώρα θεωρήθηκε απαλλαγμένη από κορωνοϊό για πάνω από τρεις μήνες, υπήρξαν τέσσερα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας στα μέσα της εβδομάδας. Τα σχολεία και όλες οι μη απαραίτητες επιχειρήσεις έκλεισαν.

Ταϊλάνδη: Μαθήματα σε πλαστικό κουτί

Οι περίπου 250 μαθητές στο σχολείο Γουάτ Κλονγκ Τόι στη Μπανγκόκ πρέπει να κάθονται πίσω από πλαστικά παραβάν κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Και δεν πρέπει να βγάζουν τη μάσκα. Υπάρχουν βρύσες και σαπούνι μπροστά από κάθε τάξη και συσκευές μέτρησης της θερμοκρασίας στην είσοδο του κτηρίου. Τα αυστηρά μέτρα έχουν φέρει αποτελέσματα: δεν υπήρξαν νέες μολύνσεις στο σχολείο από τα μέσα Ιουλίου.

Σουηδία: τον "δικό της δρόμο" και στο σχολείο

Είναι ακόμη καλοκαιρινές διακοπές στη Σουηδία. Αυτή η εικόνα από το γυμνάσιο Νάκα στη Στοκχόλμη είναι από τις αρχές του καλοκαιριού, ωστόσο συμβολίζει την ιδιαίτερη πορεία που έχει ακολουθήσει η χώρα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού. Σε αντίθεση με πολλές άλλες χώρες στον κόσμο, δεν επιβλήθηκε υποχρεωτική χρήση μάσκας, ούτε έκλεισαν σχολεία ή μπαρ. Και βέβαια πέθαιναν σαν τις μύγες. Άδειασαν τα γηροκομεία...

Γερμανία: Στη σειρά και με αποστάσεις

Οι μαθητές στο δημοτικό σχολείο Πέτρι στο Ντόρτμουντ δείχνουν τον τρόπο: στο πιο πυκνοκατοικημένο κρατίδιο της Γερμανίας, τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία, απαιτείται μάσκα στα σχολικά κτήρια. Σε αντίθεση με τα άλλα 15 ομόσπονδα κρατίδια, αυτό ισχύει και κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. Τα αποτελέσματα των μέτρων δεν μπορούν ακόμη να εκτιμηθούν γιατί η σχολική χρονιά ξεκίνησε μόλις στις 12 Αυγούστου.

Εν τω μεταξύ στο πολυπληθέστερο κρατίδιο της Γερμανίας, στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία όπου την περασμένη εβδομάδα ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά για τα περίπου 2,5 εκατομμύρια των μαθητών, έκλεισαν ήδη και πάλι τα πρώτα σχολεία μετά από κρούσματα κορωνοϊού. 

Πρόκειται για δυο σχολεία στις πόλεις Φίρζεν και Ντόρστεν. Σε τουλάχιστον άλλα 10 σχολεία αποφασίστηκε μερικό κλείσιμο, με τους μαθητές 14 τάξεων όπου καταγράφηκαν κρούσματα να επιστρέφουν σπίτια τους και να μπαίνουν σε καραντίνα. 

Αξιοσημείωτο είναι ότι η Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία είναι το μοναδικό γερμανικό κρατίδιο μέχρι στιγμής όπου ισχύει υποχρεωτική χρήση μάσκας για μαθητές και εκπαιδευτικούς της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ακόμη και εν ώρα μαθήματος. 

(Επανα-)Κλείσιμο σχολείων και καραντίνα για μαθητές και δασκάλους αποφασίστηκε και σε δεκάδες άλλες περιπτώσεις σχολείων στα κρατίδια του Βερολίνου, του Μεκλεμβούργου-Πομερανίας και στο Αμβούργο όπου τα σχολεία άνοιξαν επίσης τις τελευταίες εβδομάδες. Σημειώνεται ότι πλην Βάδης-Βυρτεμβέργης και Βαυαρίας όπου η νέα σχολική χρονιά ξεκινά αρχές/μέσα Σεπτεμβρίου, σε όλα τα υπόλοιπα κρατίδια τα μαθήματα ξεκινούν εντός του Αυγούστου. 

 

Παλαιστίνη: επανεκκίνηση μετά από πέντε μήνες

Το σχολείο αρχίζει ξανά σε αυτό το σχολείο στη Χεβρώνα της Δυτικής Όχθης, περίπου 30 χιλιόμετρα νότια της Ιερουσαλήμ. Με μάσκες και σε ορισμένες περιπτώσεις με γάντια. Παρά τη μάσκα φαίνεται όμως η χαρά της δασκάλας. Τα σχολεία στη Δυτική Όχθη έκλεισαν από τον Μάρτιο. Η Χεβρώνα ήταν το επίκεντρο των κρουσμάτων.

Ινδία: Ηχογραφημένα μαθήματα

Αυτό το σχολείο στο χωριό Νταντβάλ στην πολιτεία Μαχαράστρα της δυτικής Ινδίας διαθέτει μια πρωτοτυπία: το σχολείο προσφέρει στους μαθητές που δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, ένα είδος βοηθητικής διδασκαλίας για να αντισταθμίσουν αυτό που έχουν χάσει. Οι μαθητές μπορούν να ακούσουν τα ηχογραφημένα μαθήματα μέσω ηχείων. Η Μαχαράστρα έχει πληγεί ιδιαίτερα από τον κορωνοϊό.

ΗΠΑ: Μαθητές δημοτικού στο "hotspot" του κορωνοϊού

Στις ΗΠΑ οι μετρήσεις της θερμοκρασίας στα σχολεία αποτελούν πλέον καθημερινότητα. Απαιτούνται επειγόντως μέτρα για την καταπολέμηση του κορωνοϊού, η χώρα έχει πληγεί πολύ από την πανδημία. Την Πέμπτη το Πανεπιστήμιο John Hopkins ανακοίνωσε ότι μέσα σε 24 ώρες, πέθαναν οι περισσότεροι άνθρωποι σε μια μέρα σε σχέση με τα τέλη Μαΐου.

Βραζιλία: αγκαλιές με προφυλάξεις

Η Μάουρα Σίλβα είναι δασκάλα σε δημόσιο σχολείο στο δυτικό Ρίο ντε Τζανέιρο. Μια από τις μεγαλύτερες παραγκουπόλεις της αχανούς μητρόπολης. Για να ανακουφίσει λίγο τον πόνο των μαθητών της οργάνωσε ένα είδος «δεξαμενής αγκαλιάς». Εδώ επισκέπτεται έναν από τους μαθητές της στο σπίτι και τον βοηθά να φορέσει πλαστικά γάντια προτού τον αγκαλιάσει.

 

ΠΗΓΗ: DW

Σχόλια