Σε ποιους θα μεταδώσει τον ιό η οικονομία των ΗΠΑ; Ιστορική βουτιά του ΑΕΠ


Σε ποιους θα μεταδώσει τον ιό η οικονομία των ΗΠΑ;
Ιστορική βουτιά του ΑΕΠ

Το δεύτερο τρίμηνο του 2020 το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν των ΗΠΑ κατέρρευσε κατά 32,9%, με αναγωγή σε ετήσια βάση. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη συρρίκνωση του ΑΕΠ από το 1947, όταν η αμερικανική κυβέρνηση άρχισε να συγκεντρώνει τα σχετικά στοιχεία.
  Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή η μείωση του ΑΕΠ είναι υπερτριπλάσιας της συρρίκνωσης- ρεκόρ (έως τώρα), της τάξης του 10%, που είχε καταγραφεί το δεύτερο τρίμηνο του 1958. Σημειώνεται ότι το πρώτο τρίμηνο η αμερικανική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 5%.  
Το μεγαλύτερο ποσοστό αυτής της ιστορικής βουτιάς του ΑΕΠ αφορά τον Απρίλιο, όταν η οικονομική δραστηριότητα σχεδόν «πάγωσε», εξαιτίας του lockdown. Αν και από τον Μάιο η οικονομία άρχισε ξανά να κινείται, η δυναμική της έχει επιβραδυνθεί εξαιτίας της νέας έξαρσης κρουσμάτων κορωνοϊού. Γεγονός που περιορίζει τις ελπίδες για απότομη ανάκαμψη το τρίτο τρίμηνο του έτους.  
Σε ό,τι αφορά τη Γερμανία, η οικονομία της χώρας το δεύτερο τρίμηνο συρρικνώθηκε επίσης σε ποσοστό ρεκόρ.   Το ΑΕΠ της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής οικονομίας συρρικνώθηκε κατά 10,1% σε τριμηνιαία βάση, από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, ύστερα από αναθεωρημένη συρρίκνωση κατά 2% το πρώτο τρίμηνο.   Πρόκειται για τη μεγαλύτερη βουτιά της γερμανικής οικονομίας από το 1970, όταν η στατιστική υπηρεσία της χώρας άρχισε να συγκεντρώνει τριμηνιαία στοιχεία.
Επίσης, πρόκειται για χειρότερη συρρίκνωση από την ύφεση 9% που προέβλεπαν οι οικονομολόγοι σε δημοσκόπηση του Reuters.   Πλέον, τα στοιχεία αυτά εξανεμίζουν σχεδόν μία δεκαετία ανάπτυξης, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία. Σε ετήσια βάση, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 11,7% από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία. Αναλυτές σε έρευνα του Reuters ανέμεναν συρρίκνωση κατά 11,3%.  
Οι εξαγωγές και οι εισαγωγές προϊόντων και υπηρεσιών κατέρρευσαν το δεύτερο τρίμηνο, όπως και οι δαπάνες των νοικοκυριών και οι επενδύσεις σε εξοπλισμό, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία. Αυξήθηκαν όμως οι κρατικές δαπάνες.   Πάντως, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Commerzbank Γιοργκ Κρέμερ δήλωσε ότι η ανάκαμψη ήδη ξεκίνησε στα τέλη Απριλίου, το οποίο σημαίνει ότι για το τρίτο τρίμηνο αναμένεται ισχυρή αύξηση στην οικονομική ανάπτυξη. «Ωστόσο, αυτό δεν αλλάζει το γεγονός ότι η γερμανική οικονομία θα χρειαστεί πολύ χρόνο για να επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδά της», πρόσθεσε ο ίδιος.  
  Στο μεταξύ, σε μια απρόσμενη εξέλιξη, ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε τον Ιούλιο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοίνωσε το Γραφείο Απασχόλησης. Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 18.000, σε 2,923 εκατ. σε εποχικά προσαρμοσμένους όρους, με το ποσοστό της ανεργίας να διαμορφώνεται στο 6,4%. Οικονομολόγοι σε έρευνα του Reuters προέβλεπαν αύξηση του αριθμού των ανέργων κατά 43.000, το οποίο θα οδηγούσε το ποσοστό της ανεργίας στο 6,5%.   
Η Γαλλία κατέγραψε ιστορική μείωση του ΑΕΠ της το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, κατά 13,8%, εξαιτίας του αντίκτυπου τα πανδημίας του κορονοϊού, ανακοίνωσε σήμερα το γαλλικό Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών (INSEE).
Αφότου άρχισε να καταγράφει δεδομένα για την οικονομική δραστηριότητα στη Γαλλία σε τριμηνιαία βάση, το Ινστιτούτο δεν έχει καταγράψει ποτέ τέτοια κατακρήμνισή του. Εξάλλου, αναθεώρησε την εκτίμησή του για το πρώτο τρίμηνο, σημειώνοντας ότι μειώθηκε κατά 5,9% και όχι κατά 5,3%, όπως υπολόγιζε ως εδώ.
Η μείωση της δραστηριότητας το δεύτερο τρίμηνο πάντως ήταν μικρότερη από ότι ανέμενε η πλειονότητα των αναλυτών του ίδιου του INSEE (προέβλεπε –17% τον Ιούνιο).
Η κατανάλωση των νοικοκυριών, βασική συνιστώσα της ανάπτυξης, μειώθηκε κατά 11%, οι επενδύσεις υποχώρησαν κατά 17,8%, οι εξαγωγές συρρικνώθηκαν κατά 25,5%.
Η μείωση του ΑΕΠ το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους «συνδέεται με τη διακοπή των ‘μη απαραίτητων’ δραστηριοτήτων στο πλαίσιο των μέτρων περιορισμού που επιβλήθηκαν από τα μέσα του Μαρτίου ως τις αρχές του Μαΐου», εξήγησε το Ινστιτούτο σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.
«Η προοδευτική άρση των περιορισμών οδήγησε σε σταδιακή επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας τον Μάιο και κατόπιν τον Ιούνιο, μετά το χαμηλό όπου είχε φθάσει τον Απρίλιο», συνεχίζει το κείμενο.
Η πιο απότομη συρρίκνωση του ΑΕΠ σε τριμηνιαία βάση που είχε καταγραφεί στη Γαλλία προτού τη χτυπήσει η πανδημία του κορονοϊού ανάγεται στο δεύτερο τρίμηνο του 1968 και οφειλόταν στη γενική απεργία του Μαΐου, αλλά είχε ακολουθηθεί από ανάπτυξη 8% το καλοκαίρι.
Ρωμαλέα ανάκαμψη της γαλλικής οικονομίας, μετά την αβυσσαλέα πτώση της, προβλέπεται για αργότερα φέτος: το INSEE αναμένει ότι θα φθάσει το 19% του ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο, η Natixis το 16%, η Τράπεζα της Γαλλίας (Banque de France, το κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα της χώρας) το 14%.
Σε μία παγκοσμιοποιημένη οικονομία όπως η σημερινή, αρκεί να βουλιάξει ένας για να τραβήξει στο βυθό μαζί του και όλους τους υπόλοιπους. Με έντονο προβληματισμό κοιτάζουν πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο, τη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως, τις ΗΠΑ, να ακροβατεί μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας μη μπορώντας να ελέγξει τη συνεχιζόμενη έξαρση της πανδημίας εντός των συνόρων της. 
Όπως επισημαίνει το Reuters σε ανάλυσή του, μετά από δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης, το 2008 μια αχτίδα αισιοδοξίας εμφανίσθηκε και πάλι καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες βοήθησαν να τραβήξουν τον κόσμο «ξανά στη ζωή» καθώς τα επιπλέον μετρητά από τις φορολογικές περικοπές και οι κυβερνητικές δαπάνες ενίσχυαν την εγχώρια αγορά.
Αλλά αν τότε ήταν οι πολιτικές των ΗΠΑ που τράβηξαν τον υπόλοιπο κόσμο προς τα πάνω, από τότε και έως και σήμερα οι πολιτικές των ΗΠΑ απειλούν να τραβήξουν τον κόσμο προς τα κάτω, καθώς η προβληματική αντίδραση της χώρας στην πανδημία κορονοϊού αναδύεται ως ο κύριος κίνδυνος για οποιαδήποτε παγκόσμια ανάκαμψη.
Η οικονομία των ΗΠΑ αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο του παγκόσμιου ΑΕΠ. Αν και πολλά από αυτά σχετίζονται με τις υπηρεσίες και μεγάλο μέρος του άμεσου αντίκτυπου του ιού συνδέεται με αγορές όπως εκείνη της εστίασης που δεν επηρεάζει άμεσα την παγκόσμια οικονομία, οι συνδέσεις εξακολουθούν να υπάρχουν. Μια χαμένη δουλειά οδηγεί σε χαμηλότερες καταναλωτικές δαπάνες που οδηγούν σε λιγότερες εισαγωγές. Οι αδύναμες επιχειρηματικές συνθήκες οδηγούν σε λιγότερες επενδύσεις στον εξοπλισμό ή τις προμήθειες που παράγονται συχνά αλλού.
Οι εισαγωγές στις ΗΠΑ σε ετήσια βάση έως τον Μάιο μειώθηκαν περισσότερο από 13%, ή περίπου σε 176 δισ. δολάρια. Στη Γερμανία, όπου τα μέτρα για την καταπολέμηση της πανδημίας θεωρούνται από τα πιο αποτελεσματικά, οι εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσαν πτώση 36% σε ετήσια βάση τον Μάιο. Οι αναλυτές βλέπουν λίγες προοπτικές βελτίωσης, με τις ετήσιες πωλήσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ έως τον Ιούνιο να έχουν μειωθεί σχεδόν κατά 24% από την περασμένη χρονιά. «Αυτό είναι πραγματικά μια απογοήτευση», δήλωσε ο Gabriel Felbermayr, πρόεδρος του Ινστιτούτου Kiel για την Παγκόσμια Οικονομία, σε μια πρόσφατη συνέντευξη στο ραδιοφωνικό δίκτυο Deutschlandfunk. Όπως είπε αυτή η έξαρση κρουσμάτων στις ΗΠΑ, δεν θα μπορούσε να προβλεφθεί.
Στην Ιαπωνία, η ταχύτητα της ανάκαμψης φαίνεται να συνδέεται άμεσα με την επιτυχία ή αποτυχία των ΗΠΑ στον περιορισμό του ιού. «Η ανάκαμψη της Ιαπωνίας θα καθυστερήσει πραγματικά εάν η εξάπλωση του κορονοϊού στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν σταματήσει και οι εξαγωγές που συνδέονται με τις ΗΠΑ από διάφορες ασιατικές χώρες δεν αυξηθούν», δήλωσε ο Hideo Kumano, πρώην αξιωματούχος της Τράπεζας της Ιαπωνίας που είναι τώρα επικεφαλής οικονομολόγος στο Dai-ichi Life Research Institute.
Το ΔΝΤ προέβλεπε ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα μειωθεί φέτος κατά 6,6%. Η Τράπεζα του Καναδά είναι πιο απαισιόδοξη, προβλέποντας ότι το ΑΕΠ των ΗΠΑ θα μειωθεί 8,1% σε ετήσια βάση. Μία ακόμα μείωση του ΑΕΠ της Αμερικής θα χτυπήσει άμεσα τον Καναδά, με τα τρία τέταρτα των εξαγωγών της χώρας να κατευθύνονται στις ΗΠΑ. Στα νότια σύνορα, το Μεξικό δημοσιεύει επίσης ρεκόρ ημερήσιων νέων κρουσμάτων, αλλά ο Πρόεδρος Andres Manuel Lopez Obrador έχει προσπαθήσει να αποφύγει την κριτική για την αντιμετώπιση της πανδημίας παραθέτοντας τα χειρότερα νούμερα των ΗΠΑ.
Ο Λόπεζ Ομπραντόρ πραγματοποίησε μια επικίνδυνη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ νωρίτερα τον Ιούλιο, αποκαλώντας το ταξίδι του στην Ουάσινγκτον θέμα οικονομικής ανάγκης, καθώς το Μεξικό προσπαθεί να αναζωογονήσει μια οικονομία που θα μπορούσε να συρρικνωθεί κατά 10% ή περισσότερο φέτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις.
Στην άλλη όχθη του Ειρηνικού, ωστόσο, η Κίνα ανακοίνωσε πως ο PMI μεταποίησης αυξήθηκε τον Ιούλιο για πέμπτο συνεχόμενο μήνα και μάλιστα με ταχύτερο ρυθμό, διαψεύδοντας τις εκτιμήσεις για μείωσή του, ενώ και στην Ιαπωνία η βιομηχανική παραγωγή κινήθηκε ανοδικά για πρώτη φορά μετά από τέσσερις μήνες.
Ετήσια αύξηση κατά 3,2% κατέγραψε το ΑΕΠ της Κίνας, στο δεύτερο τρίμηνο του 2020, όπως δείχνουν τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (NBS) στο Πεκίνο.
Για το πρώτο εξάμηνο του 2020 το κινεζικό ΑΕΠ κατέγραψε ετήσια μείωση κατά 1,6% στα 45, 66 τρισεκατομμύρια γουάν (περίπου 6,53 τρισεκατομμύρια δολάρια), εξαιτίας των οικονομικών επιπτώσεων από την έξαρση της πανδημίας COVID-19 σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία.

Επιμέλεια: Α.Κ.


Σχόλια