Το ξύλο έχει ονοματεπώνυμο Πετρελαϊκοί κολοσσοί, τράπεζες, πολυεθνικές οι μεγάλοι «δωρητές» της αστυνομίας στις ΗΠΑ


Το ξύλο έχει ονοματεπώνυμο Πετρελαϊκοί κολοσσοί, τράπεζες, πολυεθνικές οι μεγάλοι «δωρητές» της αστυνομίας στις ΗΠΑ

Έρευνα ανεξάρτητης ΜΚΟ δείχνει ότι ορισμένοι από τους μεγαλύτερους ρυπαντές στον πλανήτη είναι και οι μεγάλοι εχθροί του αγώνα κατά του ρατσισμού και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με νέα έρευνα, αυτές οι επιχειρήσεις που κατηγορούνται ότι ευθύνονται για τις μεγάλες ανισότητες στις μειονοτικές κοινότητες είναι οι ίδιες που χρηματοδοτούν και τις πανίσχυρες οργανώσεις των αστυνομικών στις μεγάλες πόλεις των ΗΠΑ.
Όπως αναφέρεται στα ευρήματα του μη κερδοσκοπικού ινστιτούτου για τη λογοδοσία επιχειρήσεων και κράτους Public Accountability Initiative, ιδρύματα αστυνομικών σε πόλεις όπως το Σιάτλ, το Σικάγο, την Ουάσιγκτον, τη Νέα Ορλεάνη και το Σολτ Λέικ Σίτι, χρηματοδοτούνται από πολύ γνωστά ονόματα όπως τη Chevron, τη Shell και τη Wells Fargo.
Τα ιδρύματα αυτά διοχετεύουν σημαντικά κονδύλια σε αστυνομικά τμήματα, ωστόσο επειδή χαρακτηρίζονται «μη κερδοσκοπικά», αποφεύγουν ως επί το πλείστον τον δημόσιο έλεγχο. Πρόκειται για αδιαφανείς ιδιωτικές οντότητες που συγκεντρώνουν χρήματα από «δωρητές», με στόχο να διοχετεύσουν τα χρήματα στις αστυνομικές διευθύνσεις σε ολόκληρη τη χώρα για εκπαίδευση, εξοπλισμό και τεχνολογία παρακολουθήσεων.
Η Chevron, μια πολυεθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου, συγκαταλέγεται μεταξύ των 25 κορυφαίων ρυπαντών στον κόσμο. Στις ΗΠΑ, διαθέτει δύο από τα χειρότερα έξι διυλιστήρια που εκπέμπουν βενζόλιο, σύμφωνα με την EPA. Η Chevron είναι εταιρικός χορηγός του Ιδρύματος Αστυνομίας και Δικαιοσύνης της Νέας Ορλεάνης, καθώς και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος αστυνομίας του Χιούστον και χορηγός της έφιππης αστυνομίας στο Χιούστον. Επίσης, δωρίζει και εξυπηρετεί το διοικητικό συμβούλιο του ιδρύματος της αστυνομίας του Salt Lake City.
Η Shell είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες ορυκτών καυσίμων στον κόσμο και επί του παρόντος κατασκευάζει ένα τεράστιο εργοστάσιο πυρόλυσης αιθανίου κοντά στο Πίτσμπουργκ, το οποίο προειδοποιούν οι επικριτές του ότι θα μπορούσε να μετατρέψει την Appalachia στο επόμενο λεγόμενο Cancer Alley - έναν διάδρομο των διυλιστηρίων της Λουιζιάνας, όπου η Shell είναι επίσης ένας σημαντικός ρυπαντής. Η Shell είναι « επιλεγμένος συνεργάτης » του αστυνομικού ιδρύματος της Νέας Ορλεάνης και χορηγός της έφιππης αστυνομίας του Χιούστον.
Η μεγαλύτερη εταιρεία διύλισης πετρελαίου του έθνους Marathon Petroleum έχει από καιρό κατηγορηθεί ότι προκαλεί ρύπανση που επηρεάζει δυσανάλογα την υγεία των μαύρων και εγχρώμων κοινοτήτων. Το διυλιστήριό του στο Ντιτρόιτ έχει εντοπισθεί με 15 παραβιάσεις από την κρατική περιβαλλοντική ρυθμιστική αρχή από το 2013. Ο συντονιστής ασφαλείας του είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου του αστυνομικού ιδρύματος του Ντιτρόιτ και χρηματοδοτεί πολλές εκδηλώσεις.
Η έρευνα αυτή δείχνει με κάθε λεπτομέρεια πώς η πετρελαϊκή βιομηχανία χρηματοδοτεί «εκδηλώσεις», αθλητικές ή «κοινωνικές» των αστυνομικών ιδρυμάτων, ορισμένα από τα οποία με κάποιο τρόπο «επιβλέπει», αφού τοποθετεί δικά της στελέχη στα διοικητικά συμβούλια.
Στην έρευνα αναφέρονται μεταξύ άλλων οι πολυεθνικές: Chevron, Shell, τα μεγαλύτερα διυλιστήρια στις ΗΠΑ Marathon Petroleum και Valero, εταιρείες παροχής δημοσίων υπηρεσιών, επιχειρήσεις επεξεργασίας και διακίνησης ορυκτών καυσίμων, όπως οι Aramco, Cabot Oil & Gas, Energy Transfer Partners, Hilcorp. Αλλά και οι κολοσσοί του χρηματοπιστωτικού τομέα: JPMorgan Chase, Wells Fargo, Bank of America, Morgan Stanley, BlackRock, Goldman Sachs
Τα ιδρύματα των αστυνομικών παίζουν σημαντικό ρόλο στην αστυνόμευση των πόλεων. Οι υποστηρικτές τους ισχυρίζονται ότι «παρεμβαίνουν» εκεί που υπάρχουν ελλείμματα στους προϋπολογισμούς των αστυνομικών διοικήσεων, διασφαλίζοντας ότι τα αστυνομικά τμήματα είναι εξοπλισμένα με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας.
Οι επικριτές τους από την άλλη πλευρά λένε ότι  τα αστυνομικά τμήματα έχουν ήδη άφθονους πόρους, ότι σε όλη τη χώρα περίπου 100 δισ. δολάρια δαπανώνται κάθε χρόνο για την αστυνόμευση και ότι οι δήμοι δίνουν από 20% έως 45% του γενικού προϋπολογισμού τους στα αστυνομικά τμήματα. Και οι «δωρεές» από τα ιδρύματα των ένστολων είναι πρόσθετα κονδύλια, τα οποία μάλιστα δύσκολα εντοπίζονται και δεν υπόκεινται στους ίδιους κανόνες διαφάνειας, όπως άλλες οργανώσεις.
Το κεφάλαιο αισθάνεται την ανάγκη να χειραγωγεί και άμεσα τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους έτσι ώστε να μη υπόκεινται στον οποιοδήποτε έλεγχο. Η "αγάπη" που δείχνουν στην αστυνομία με δωρεές κατά καιρούς και στην Ελλάδα διάφοροι εφοπλιστές, αερομεταφορείς κλπ δεν είναι τυχαία...

ΠΗΓΗ: The Hill, The Guardian


Σχόλια