Ο αγώνας για το νερό είναι αγώνας που αφορά κάθε έναν από εμάς, αφορά όλο το λαό


Ο αγώνας για το νερό είναι αγώνας που αφορά κάθε έναν από εμάς, αφορά όλο το λαό

Κλιμακώνουν τις αντιδράσεις τους οι εργαζόμενοι της ΕΥΔΑΠ απέναντι στα σχέδια της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη να ιδιωτικοποιήσει την ΕΥΔΑΠ μέσω ΣΔΙΤ που θα εκχωρήσουν τη διαχείριση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αθήνας (ΕΥΣ) σε εργολάβους με το πρόσχημα δήθεν του… ανταγωνισμού.

Στην τελευταία της συνεδρίαση η εκτελεστική επιτροπή της Ομοσπονδίας Εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ αποφάσισε ομόφωνα την προκήρυξη 24ωρης απεργίας για την Πέμπτη 25 Ιουνίου ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του ΕΥΣ της Αθήνας.
Την ίδια ημέρα, θα γίνει παράσταση διαμαρτυρίας στις 12 στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών στο Χολαργό, ενώ οι εργαζόμενοι προγραμματίζουν και την επίδοση ψηφίσματος διαμαρτυρίας κατά της ιδιωτικοποίησης του ΕΥΣ.
Παράλληλα, η εκτελεστική επιτροπή της ΟΜΕ ΕΥΔΑΠ σχεδιάζει να οργανώσει συνέντευξη Τύπου σε συνεργασία με το Σωματείο εργαζομένων της ΕΥΑΘ στην Αθήνα και το νομικό σύμβουλο Αλ. Σαρηβαλάση για τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται μετά τη νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας που βάζει στοπ στην ιδιωτικοποίηση ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ.

Οι εργαζόμενοι σκοπεύουν ακόμα να ολοκληρώσουν τις συναντήσεις τους με εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων αλλά και να ενημερώσουν τους δήμους και τις περιφέρειες Δυτικής Ελλάδος, Στερεάς Ελλάδος, Εύβοιας και Αττικής, για την κατάσταση που θα δημιουργηθεί σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης του ΕΥΣ ενώ παράλληλα θα κατατεθεί αίτημα για έγκριση ψηφισμάτων από τα Δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια ενάντια στην επιχειρούμενη εμπορευματοποίηση του νερού.
Η κυβέρνηση της ΝΔ προχωράει στην ολοκλήρωση του σχεδίου της ιδιωτικοποίησης του νερού που ξεκίνησε το 1999 με την “μετοχοποίηση” της ΕΥΔΑΠ από την κυβέρνηση Σημίτη και που προώθησαν από κοινού με την ΕΕ όλες οι επόμενες κυβερνήσεις που υπηρετούν την πολιτική της εμπορευματοποίησης του νερού και της παράδοσης κερδοφόρων τομέων της οικονομίας στους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους.
Προσαρμόζοντας την τακτική τους, που δεν αλλάζει το στόχο, (που είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση του νερού) και αξιοποιώντας το νομικό πλαίσιο που έδωσε προίκα η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για τις Συμπράξεις Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ), παραδίδουν στους ιδιώτες, το 80% των αποθεμάτων νερού της χώρας.

Το διαπράττουν σχεδιάζοντας την παραχώρηση στα πολυεθνικά κοράκια του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) της ΕΥΔΑΠ, που εκτείνεται σε τέσσερις νομούς (Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας, Βοιωτίας και Αττικής) και περιλαμβάνει τα φράγματα του Μόρνου, του Ευήνου και το κανάλι με το οποίο το νερό έρχεται στην Αθήνα, την λίμνη Υλίκη, τα εξωτερικά αντλιοστάσια κτλ. βάζοντας έτσι χέρι στις υποδομές του νερού και άρα και στον έλεγχο των αποθεμάτων, της ποιότητας και της τιμής του νερού.
Μια κίνηση που θα διευκολύνει το μονοπώλιο που θα αναλάβει την εργολαβία να βάλει στο χέρι και την εισηγμένη ΕΥΔΑΠ ΑΕ και φαίνεται προβάδισμα σ’ αυτό να έχει η πολυεθνική ύδατος SUEZ που, στο πλαίσιο της “ελληνογαλλικής φιλίας”, επιδιώκει διαχρονικά την εξαγορά των υπό ιδιωτικοποίηση ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Ήδη η «Suez» κατέχει το 5,5% των μετοχών της ΕΥΑΘ.
Που θα ‘χει αρνητικές συνέπειες στην τιμή του νερού, στην απρόσκοπτη πρόσβαση του λαού σ’ αυτό, στην ποιότητά του, θα θέσει σε κίνδυνο τις θέσεις εργασίας των συναδέλφων μας στο ΕΥΣ, μα και των υπολοίπων εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ, αφού η προδιαγεγραμμένη εξ’ αιτίας αυτού αύξηση της τιμής του αδιύλιστου θα γίνει αφορμή να ενεργοποιηθούν αντεργατικές διατάξεις, νόμοι και η οδηγία για το νερό της ΕΕ.
Φυσικά για μια ακόμα φορά, ένα ακόμα έγκλημα κατά του λαού και της δημόσιας περιουσίας θα επιχειρούν να το εμφανίσουν σαν "αξιοποίηση" .
Ταυτόχρονα θα βγάλουν από την ναφθαλίνη των νομικισμών ό,τι απόθεμα παραπλάνησης διαθέτουν, για να παριστάνουν πως τηρούν την απόφαση του ΣΤΕ με την οποία παρουσιάζουν ότι κρίθηκε αντισυνταγματική η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και του νερού ως βασικού αγαθού, αποκοιμίζοντας και αδρανοποιώντας έτσι τους εργαζόμενους και τα λαϊκά νοικοκυριά, ώστε την κρίσιμη στιγμή να κάτσουν στην άκρη και να μην αγωνιστούν για τη δουλειά τους, για την ζωή τους για το σημαντικότερο κοινωνικό αγαθό, το νερό.
Στα πλαίσια των κατευθύνσεων και οδηγιών της ΕΕ και την καπιταλιστική βαρβαρότητα καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να διασφαλίσει την ικανοποίηση των κοινωνικών αγαθών. 
Ο αγώνας για νερό, ως κοινωνικό αγαθό που καλύπτει τις λαϊκές ανάγκες, είναι αγώνας που αφορά κάθε έναν από εμάς, αφορά όλο το λαό. Το νερό και οι υποδομές του μόνο ως λαϊκή περιουσία μπορούν να αξιοποιηθούν για να διασφαλιστεί η συνδυασμένη ικανοποίηση των διευρυμένων και σύγχρονων κοινωνικών αναγκών.
Για να αποτρέψουμε τον σχεδιασμό του ξεπουλήματος των υποδομών, που κλιμακώνει τις εξελίξεις στην πλήρη παράδοση του νερού στα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα».

ΠΗΓΗ: 902, Ergasianet


Σχόλια