Καμιά απάντηση στα δίκαια αιτήματα των αγροτών από την κυβέρνηση


Καμιά απάντηση στα δίκαια αιτήματα των αγροτών από την κυβέρνηση
Από παλιότερη κινητοποίηση
Απαιτώντας συγκεκριμένες δεσμεύσεις πάνω στα δίκαια και ζωτικής σημασίας αιτήματα για τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, που προβάλλει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, αντιπροσωπεία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας συναντήθηκε χτες στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με τον υπουργό, Μ. Βορίδη.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός εμφανίστηκε να δηλώνει ότι αναγνωρίζει τάχα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, ωστόσο για μια ακόμη φορά δεν δεσμεύτηκε για την επίλυσή τους και την ικανοποίηση των συγκεκριμένων αιτημάτων που του τέθηκαν.
Μετά τη συνάντηση, σε δήλωσή του, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας και μέλος της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, σημείωσε τα εξής:
«Εμείς θέσαμε το πλαίσιο αιτημάτων που έχουμε ως οργανωμένο αγροτικό κίνημα, στα μπλόκα και στις αγωνιστικές μας κινητοποιήσεις. Αιτήματα που δεν αφορούν στενά το νομό Λάρισας, τα πιο πολλά αφορούν τους συναδέλφους αγρότες και κτηνοτρόφους σε όλη τη χώρα.
Θέσαμε το αίτημα των κατώτερων εγγυημένων τιμών. Δηλαδή, να πληρωνόμαστε με βάση το κόστος παραγωγής και με ένα μεροκάματο για να μπορούμε να επιβιώσουμε.
Το ζήτημα της μείωσης του κόστους παραγωγής, με βάση και τις υποσχέσεις που η ίδια η κυβέρνηση είχε δώσει προεκλογικά, ο κ. Μητσοτάκης, για επιστροφή του φόρου στο πετρέλαιο. Αντί να γίνει αυτό, πέρασε ένας χρόνος και αυτό που βλέπουμε είναι η επιβάρυνση του κόστους παραγωγής, η αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος πέρσι το φθινόπωρο.
Τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με τον ΕΛΓΑ, με τις εκτεταμένες ζημιές, αλλά και με τον αντιδραστικό και αναχρονιστικό κανονισμό του που ούτε αποζημιώνει, ούτε ασφαλίζει στο 100% την παραγωγή από όλους τους ασφαλιστικούς κινδύνους και από όλες τις νόσους και στη γεωργία και στην κτηνοτροφία.
Το θέμα του τέλους επιτηδεύματος που για φέτος, για το 2019, στις φορολογικές δηλώσεις που κάνουμε, επιβαρύνει με 650 ευρώ τον κάθε αγρότη και κτηνοτρόφο. Εξαιρούνται κάποιοι που είναι στους συνεταιρισμούς, πρόκειται για μικρό ποσοστό, 5% - 8% περίπου. Οι υπόλοιποι πληρώνουν ακόμα ένα υπέρογκο χαράτσι.
Βεβαίως βάλαμε και άλλα ζητήματα που έχουν να κάνουν και με τοπικά προβλήματα, όπως το τσίπουρο, τα ρεβύθια, το σιτάρι, το κριθάρι, γενικά πώς γίνεται η εμπορία των αγροτικών προϊόντων.
Βάλαμε το θέμα των κτηνοτρόφων, το θέμα των συναδέλφων μας που είναι παραγωγοί στις λαϊκές αγορές και δεν έχουν αποζημιωθεί από τις επιπτώσεις από τον κορονοϊό, χρήματα που χρωστάνε από ΠΣΕΑ στα αμύγδαλα και σε άλλα προϊόντα».
Η κυβέρνηση δεν ικανοποιεί τα αιτήματά μας γιατί στηρίζει το μεγάλο κεφάλαιο
Σε ό,τι αφορά τις απαντήσεις που έδωσε ο υπουργός, ο Ρ.
Μαρούδας επισήμανε τα εξής: «Εμείς δεν είχαμε αυταπάτες. Υπάρχει μια συγκεκριμένη πολιτική από την πλευρά της κυβέρνησης. Μας έχει απαντήσει και στα μπλόκα σε αυτά τα αιτήματα. Τι καταλαβαίνουμε όμως; Όταν μας λέει ότι δεν υπάρχει δημοσιονομική δυνατότητα για να δώσουν μια επιστροφή του φόρου στα καύσιμα, αλλά υπάρχει δημοσιονομική δυνατότητα να δίνουν αφορολόγητο πετρέλαιο στους εφοπλιστές, στους ξενοδόχους, στους κλινικάρχες, αυτή είναι μια πολιτική επιλογή της κυβέρνησης. Προτιμά να στηρίξει αυτούς και όχι εμάς.
Μας είπε ότι οι κατώτερες εγγυημένες τιμές δεν μπορούν να γίνουν από λόγους αρχής. Πρέπει όμως να συνειδητοποιήσουν ότι το θέμα το να υπάρχει αγροτική παραγωγή στην Ελλάδα δεν πρόκειται να λυθεί αν δεν υπάρχει τιμή βιώσιμη. Γιατί αλλιώς θα ξεκληριστούν και οι υπόλοιποι. Ήδη, μένουν 8% του αγροτικού κόσμου.
Στο τέλος επιτηδεύματος είπε ότι θα το σκεφτεί η κυβέρνηση, αλλά εμείς θέλουμε συγκεκριμένη δέσμευση. Στο θέμα του ΕΛΓΑ επανέλαβε ότι γίνεται προσπάθεια να μπουν ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, να γίνει ένας "εξορθολογισμός", στην ουσία να προστεθούν ζημιογόνα αίτια αλλά με αύξηση των ασφαλίστρων, εμείς αυτό αποκομίσαμε από τη συζήτηση.
Εμείς πιστεύουμε ότι θα πρέπει να δυναμώσει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, να δυναμώσουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι, οι Ομοσπονδίες σε όλη τη χώρα και να μπορούμε μέσα από τους αγώνες και την κοινή δράση μας να φέρουμε αποτελέσματα.
Απέναντι στην κυβερνητική κοροϊδία και αδιαλλαξία, εντείνουμε σε δεκάδες χωριά όλης της χώρας τις πρωτοβουλίες ενημέρωσης των αγροτών μπροστά στη βδομάδα αγωνιστικής δράσης από 28 Ιούνη μέχρι 5 Ιούλη, που αποφάσισε η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων. Την Τετάρτη 1/7 θα κάνουμε πανελλαδική κινητοποίηση για το θέμα του ΕΛΓΑμε στόχο να πληρωθεί άμεσα το 35% που υπολείπεται για τις τιμές του 2019 και βεβαίως με στόχο να αλλάξει ο κανονισμός».
Σύμφωνα με άλλο ρεπορτάζ σαφώς πιο κοντά στις κυβερνητικές θέσεις γόνιμη χαρακτήρισαν τη συζήτηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης τα μέλη της Ενωτική Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, στη συνάντηση που είχαν στην πλατεία Βάθης τη Δευτέρα το μεσημέρι. Ο κ. Βορίδης, σύμφωνα με το μέλος της ΕΟΑΣΝΛ Αλέκο Λαχανά, είδε θετικά ακόμη και το θέμα των εγγυημένων τιμών, αν και διαφωνεί πολιτικά, κυρίως στο σκέλος ότι θα πρέπει τα αγροτικά προϊόντα να καλύπτουν το κόστος παραγωγής κι να αφήνουν κι ένα λογικό κέρδος στον παραγωγό. Ο υπουργός άκουσε με προσοχή την επιχειρηματολογία των αγροτών για τη χειραγώγηση των τιμών σε βασικά αγροτικά προϊόντα και τα φαινόμενα καρτελοποίησης της αγοράς, όπως σε σιτάρι, κριθάρι (όπυ φέτος έχουμε τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής) και βαμβάκι.
 Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει σύντομα νομοσχέδιο που θα αντιμετωπίζει το θέμα των αθέμιτων πρακτικών στην εμπορία των αγροτικών προϊόντων.
 Για το τέλος επιτηδεύματος, δήλωσε σύμφωνος ότι θα πρέπει τουλάχιστο φέτος που είναι μία ιδιαίτερη χρονιά λόγω πανδημίας να ανασταλεί, αλλά παρέπεμψε σε απόφαση που θα ληφθεί από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Το ίδιο είπε και για την επιστροφή του ΕΦΚ του αγροτικού πετρέλαιο, λέγοντας πως προς το παρόν δεν επιτρέπουν τα δημοσιονομικά να θεσπιστεί, ωστόσο  τόνισε πως αποτελεί πρωτοβουλία του πρωθυπουργού.
 Τέλος συζήτηση έγινε και για τα αρδευτικά ζητήματα της Θεσσαλίας και για το Αχελώο, με τον κ, Βορίδη να διευκρινίζει ότι αποτελεί κυβερνητική επιλογή, ωστόσο δεν είναι άμεσης προτεραιότητας καθώς προέχει το θέμα της πανδημία και των επιπτώσεων της. Αξίζει να τονιστεί πως πέρα από τον Αλέκο Λαχανά και τον πρόεδρο της ΕΟΑΣΝΛ Ρίζο Μαρούδα καθώς  τον πρόεδρο του συνεταιρισμού Πλατυκάμπου Γιάννη Κουκούτση, παρών ήταν και ο πρόεδρος του ΑΣ Τυρνάβου Στέλιος Τσικριτσης, με τον οποίο ο υπουργός συζήτησε το θέμα του τσίπουρου διευκρινίζοντας πως υπήρξε μία αρρυθμία στην απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης, την οποία θα έρθει να καλύψει ο ίδιος με νομοθετική πρωτοβουλία που θα κατοχυρώνει την ονομασία και για τους αμβυκούχους
 Αξίζει να τονιστεί πως παρά το γεγονός ότι η συνάντηση ήταν σε καλό κλίμα, η εκτίμηση των αγροτών ήταν πως παρότι δεν πήραν συγκεκριμένες απαντήσεις, ήταν θετικό ότι ο υπουργός ενημερώθηκε για πρώτη φορά από τους ίδιους τους αγρότες για τα προβλήματα που ταλανίζουν το χώρο, ενώ έδωσαν έμφαση και στα θέματα ΕΛΓΑ- κλιματικής αλλαγής και ερημοποίησης της ανατολικής πεδιάδας της Θεσσαλίας


Σχόλια