Η «Οδύσσεια» του Χασάν Μπιρλίκ, επειδή... πήγε στην κηδεία του γιου του


Η «Οδύσσεια» του Χασάν Μπιρλίκ, επειδή... πήγε στην κηδεία του γιου του

Δικαστήριο στην περιοχή του Ντιγιάρμπακιρ ανακάλεσε παλαιότερη απαλλακτική απόφαση στέλνοντας ξανά στη φυλακή, τον Χασάν Μπιρλίν, έναν άνδρα που έχει περάσει τη δική του «Οδύσσεια», επειδή πήγε στην κηδεία του γιου του.

Ο γιος του Μπιρλίκ είχε σκοτωθεί το 2015 και ο Χασάν συνελήφθη με την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση, όταν πήγε να παρακολουθήσει την κηδεία.
Οι τουρκικές αρχές τότε τον κατηγόρησαν για συμμετοχή στο PKK, το οποίο έχει βγει εκτός νόμου στη γειτονική χώρα. Ανάμεσα στα «στοιχεία» που χρησιμοποιήθηκαν στη δίκη ήταν το γεγονός ότι κρατούσε τη σημαία με τα παραδοσιακά χρώματα των Κούρδων (κόκκινο, κίτρινο και πράσινο), τα οποία χρησιμοποιεί και το PKK, αλλά και το γεγονός πως όσοι συμμετείχαν στην τελετή τραγουδούσαν «οι μάρτυρες δεν πεθαίνουν».
«Εγώ απλά πήγα στην κηδεία του γιου μου. Τι έγκλημα έχω διαπράξει;» είχε πει τότε στο δικαστήριο ο Μπιρλίκ.
Το Νοέμβριο του 2019, το δικαστήριο του Σιρνάκ είχε αθωώσει τον Μπιρλίκ και εννέα συγκατηγορούμενούς του, λόγω έλλειψης στοιχείων, όμως τώρα ανώτερο δικαστήριο αποφάσισε να ανατρέψει την απόφαση αυτή.
Η περίπτωση του Χασί Λοκμάν Μπιρλίκ αποτελεί μνημείο σκληρότητας από τις τουρκικές αρχές και είχε απασχολήσει πολύ την επικαιρότητα στη χώρα. Ο 24χρονος γιος του Χασάν, είχε πυροβοληθεί 28 φορές και το πτώμα του δέθηκε σε τεθωρακισμένο όχημα και σύρθηκε στους δρόμους του Σιρνάκ, τον Οκτώβρη του 2015. Οι τουρκικές αρχές είχε υποστηρίξει ότι ήταν μέλος του PKK και είχε σκοτωθεί σε σύγκρουση μεταξύ Τούρκων στρατιωτών και Κούρδων ανταρτών.
Το φιλοκουρδικό κόμμα HDP, είχε δηλώσει πως η ο Μπιρλίκ δεν ήταν μέλος του PKK, αλλά ήταν ακτιβιστής που «δολοφονήθηκε από την αστυνομία». 
Ο νεαρός ήταν επίσης ηθοποιός και εργαζόταν στο Πολιτιστικό τμήμα του δήμου της πόλης, ήταν επίσης γαμπρός της πρώην βουλεύτριας του HDP, Λέιλα Μπιρλίκ. 
Την περίοδο του θανάτου του, ο τότε πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούντογλου είχε χαρακτηρίσει το γεγονός «απαράδεκτο» επισημαίνοντας ότι οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας πολεμούν την τρομοκρατία μέσα στα όρια του κράτους δικαίου και διατάζοντας έρευνα για το περιστατικό.
Η οικογένεια του Μπιρλίκ είχε καταθέσει μήνυση κατά του Χασί Μουράτ Ντινσέρ, αστυνομικού που είχε διατάξει την βεβήλωση της σορού, και τον κατηγορούσε για βασανιστήρια, βεβήλωση νεκρού, κατάχρηση εξουσίας και φόνο πρώτου βαθμού. Οι δικηγόροι υποστήριζαν ότι ο 24χρονος ήταν ακόμη ζωντανός όταν τον έδεσαν στο όχημα.
Τεσσεράμισι χρόνια μετά έχουν υπάρξει ελάχιστες εξελίξεις, όμως ο αστυνομικός, στο ενδιάμεσο, κατέβηκε ως υποψήφιος βουλευτής του κόμματους AKP του Ταγίπ Ερντογάν, ενώ, παρασημοφορήθηκε από τον πρόεδρο για τις υπηρεσίες του στην περιοχή…

ΠΗΓΗ: Efsyn

Σχόλια