ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ κυβέρνησης κεφαλαίου για φτηνή εργασία Άγρια επίθεση στους εργαζόμενους Του Δημήτρη Σταμούλη


ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ κυβέρνησης κεφαλαίου για φτηνή εργασία
Άγρια επίθεση στους εργαζόμενους

Του Δημήτρη Σταμούλη
Με τη.... μάσκα του «προστάτη» του κόσμου της εργασίας εμφανίστηκε στο νέο διάγγελμά του ο Κ. Μητσοτάκης, επιχειρώντας να δώσει φιλεργατικό περιτύλιγμα στη νέα άγρια αντιλαϊκή επίθεση που θα εξαπολύσει.

Μάλιστα η κυβέρνηση της ΝΔ εμφανίζεται σαν έτοιμη από καιρό για να αξιοποιήσει την απότομη επιτάχυνση της καπιταλιστικής κρίσης λόγω της παν­δημίας, με απώτερο στόχο να χτυπήσει βάναυσα τα εργατικά και λαϊκά δικαι­ώματα, επιβάλλοντας ένα ριζικά δια­φορετικό και βαθύτερα εκμεταλλευτικό τοπίο στην αγορά εργασίας.
Ο πρωθυπουργός επιχείρησε να εμ­φανιστεί ως «δυνατός ηγέτης», ισχυριζόμενος ότι αντιμετώπισε παράλληλα «την πρόκληση της οικονομίας, την καταιγίδα του μεταναστευτικού και την απειλή μίας παγκόσμιας πανδημί­ας». Ωστόσο το νέο πακέτο μέτρων του έχει σαφέστατο ταξικό στίγμα, καθώς προασπίζεται τα ιδιοτελή συμφέρο­ντα του κεφαλαίου, των βιομηχάνων, των ξενοδόχων, των μεγαλεμπόρων. Για τους εργαζόμενους ανακοίνωσε πάλι ψίχουλα, ενώ το νέο «μότο» της κυβέρνησης είναι ότι στο δίλημμα, «επίδομα ανεργίας ή ενίσχυση εργασί­ας», επιλέγει την «ενίσχυση εργασίας» (sic). Εννοεί βεβαίως την ενίσχυση της ελαστικής εργασίας, τη βίαιη καταβα­ράθρωση των μισθών, την επιδότηση του κεφαλαίου, τις φοροελαφρύνσεις των επιχειρηματιών, τη γιγάντωση της ανεργίας, την εγκατάλειψη χιλιάδων μακροχρόνια ανέργων.
Ενδεικτικό του ποιο ταξικό στρα­τόπεδο υπηρετεί ο Κ. Μητσοτάκης είναι ότι προτίμησε να συναντηθεί με ξενοδόχους, όπως αποκάλυψε, και όχι βέβαια με εποχικούς εργαζόμενους του
τουριστικού κλάδου. Μάλιστα έσπευσε αμέσως να ικανοποιήσει το αίτημά τους: Έως τέλη Οκτωβρίου, να μπορούν να ελαστικοποιούν κατά το δοκούν τον χρόνο εργασίας των υπαλλήλων τους, στο όνομα της πτώσης του τζίρου και της αμφίβολης τουριστικής κίνησης.
Το «έκτακτο και προσωρινό πρό­γραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ για την απα­σχόληση», ουσιαστικά αποτελεί έναν μηχανισμό μεγάλης μείωσης των μι­σθών των εργαζόμενων και μαζικής μετατροπής συμβάσεων πλήρους απα­σχόλησης σε μερικής. Συγκεκριμένα, για τον Μάιο έχει ήδη επεκταθεί το δικαίωμα αναστολής των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων σε κλάδους που παραμένουν με κατεβασμένα ρολά, όπως τουρισμός, εστίαση, μεταφορές, εκπαίδευση, πολιτισμός και αθλητισμός. Για τον Ιούνιο παρατείνεται η δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας σε ποσοστό 100%(!) των εργαζομένων για όσες επιχειρήσεις θα παραμείνουν κλει­στές αλλά και για επιχειρήσεις των προαναφερόμενων κλάδων που πλήτ­τονται. Οι εργαζόμενοι σε αναστολή καλούνται να τα βγάλουν πέρα με τα 534 ευρώ το μήνα. Τα ίδια θα ισχύσουν και για τον Ιούλιο για τις επιχειρήσεις που θα επιλέξουν να μην ανοίξουν.
Ο «Μηχανισμός Ενίσχυσης Απα­σχόλησης» τίθεται σε ισχύ από 1η Ιου­νίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2020, αλλά ανοιχτό αφήνεται το ενδεχόμενο να επεκταθεί χωρίς χρονικό όριο η διάρκεια ισχύος του «εάν και εφόσον χρειαστεί»!
Αποκαλυπτικό επίσης είναι και το γεγονός ότι δικαίωμα συμμετοχής στον μηχανισμό έχουν όλες οι επιχειρή­σεις με μόνη προϋπόθε­ση την εμφάνιση μείωσης τζίρου, τουλάχιστον 20%, κατά το προηγούμενο χρονικό διά­στημα. Τα συσσωρευμένα κέρδη ή τα παχυλά μερίσματα που έχουν δοθεί σε μετόχους τα περασμένα έτη δεν απο­τελούν λόγο αποκλεισμού καμιάς επιχείρησης! Αυτό και μόνο αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι αποτελεί πολιτική επι­λογή το καθολικό ξήλωμα των εργασι­ακών σχέσεων!
Μέσω της ένταξης της επιχείρησής του στον «Μηχανισμό», ο εργοδότης θα έχει δικαίωμα να μειώσει τον χρό­νο εργασίας του εργαζομένου πλή­ρους απασχόλησης έως και 50%, με όρο υποτίθεται τη μη μεταβολή του είδους της σχέ­σης εργασίας. Αλλά αυτό δεν αποτελεί κανένα πρόβλημα για τον εργο­δότη αφού θα απασχολεί όσο και όποτε θέλει τον εργαζόμενο και θα τον πληρώνει μόνο για αυτές τις ώρες/ή μέρες εργασί­ας. Από εκεί και πέρα, η πολιτεία αναλαμβάνει να αναπληρώσει το 60% του εισοδήματος του εργαζομένου για τον χρόνο που δεν θα εργάζεται. Αυτό πρακτικά ισοδυναμεί με συνολική απώλεια μισθού 20% για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζό­μενους.
Ειδικότερα για τις τουριστικές επι­χειρήσεις, επεκτείνεται η
δυνατότητα επαναπρόσληψης των εποχικά εργα­ζομένων με μερική και όχι πλήρη απα­σχόληση, ενώ όσοι δεν επαναπροσληφθούν -τον Απρίλιο 2020 οι επιδοτού­μενοι εποχικοί του τουριστικού κλάδου ήταν 103.000- θα περιοριστούν στο εποχικό επίδομα των 400 ευρώ μέ­χρι και τον Σεπτέμβριο, όσοι έχουν τουλάχιστον 50 ένσημα, κάτι που αφήνει εκτός οποιασδήποτε ενίσχυσης χιλιάδες εργα­ζόμενους. Να σημειω­θεί ότι οι μακροχρόνια άνεργοι (άνω του ενός έτους) είναι σχεδόν 590.000, οι οποίοι βέβαια ούτε στα πρώ­τα μέτρα της πανδημίας ούτε και στα τελευταία που εξαγ­γέλθηκαν, προβλέπεται να λάβουν την παραμικρή ενίσχυση.
Η κυβέρνηση επαίρεται ότι με αυτή την πολιτική της προστατεύει τις θέ­σεις εργασίας. Πρόκειται για μεγάλο ψέμα. Σύμφωνα με τον Γ. Βρούτση, ο εργοδότης απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας και σε μείωση του ονομαστικού μισθού του εργαζομένου «για όσο διάστημα ο εργαζόμενος βρίσκεται σε καθεστώς μειωμέ­νης απασχόλησης». Όταν αρθεί αυτό το καθεστώς, η κυβέρνηση δεν απαγορεύ­ει στον εργοδότη να απολύσει. Αυτό άλ­λωστε αποδείχτηκε περίτρανα τον Μάρ­τιο και Απρίλιο, όπου επισήμως είχαμε πάνω από 80.000 απολύσεις!
Σε σχέση με τα λεγόμενα μέτρα ανα­ζωογόνησης της κατανάλωσης, αφενός είναι πολύ περιορισμένα, αφετέρου θα ωφεληθούν κυρίως οι επιχειρήσεις. Η μείωση του ΦΠΑ κατά 11% σε μετακινή­σεις, καφέ, αναψυκτικά κ.α. δεν συνιστά κάποια ουσιαστική ελάφρυνση των εξόδων, είναι μέτρο προσωρινό, ενώ δεν διασφαλίζεται ότι η μείωση αυτή θα περάσει στην κατανάλωση. Ενώ η «αύ­ξηση» από 10 σε 30 εκατ. ευρώ του κον­δυλίου για τον «κοινωνικό τουρισμό», αποτελεί σταγόνα στον ωκεανό των αναγκών για οικονομικές διακοπές ερ­γαζόμενων, αυτοαπασχολούμενων κλπ.
Αντίθετα, η κυβέρνηση φρόντισε να ανακοινώσει γενναιόδωρες ενισχύσεις για τις επιχειρήσεις. Μειώνει σημαντι­κά την προκαταβολή φόρου, δρομολο­γεί την επιστρεπτέα προκαταβολή (2 δισ. ευρώ συνολικά), μέσω του Τα­μείου Εγγυοδοσίας Επιχειρήσεων θα «μοιράσει» άλλα 7 δισ. ευρώ (με εγγύηση Δημοσί­ου στο 80%), μέσω του αναπτυξιακού νόμου και θα χρηματοδοτή­σει επενδύσεις με επι­πλέον 2,7 δισ. ευρώ.

ΠΗΓΗ: Πριν


Σχόλια