Η Λατινική Αμερική μπορεί να γίνει το νέο επίκεντρο της πανδημίας με πρωταγωνιστή τη Βραζιλία


Η Λατινική Αμερική μπορεί να γίνει το νέο επίκεντρο της πανδημίας με πρωταγωνιστή τη Βραζιλία
Λήψη αποτυπωμάτων για την ταυτοποίηση άνδρα που πέθανε από κορονοϊό στη μέση το δρόμου στον Ισημερινό (5 Μαϊου)
 "Αυτό είναι πόλεμος". Και η φτώχεια σε κάποιες χώρες δίνει μάχη με τον κορονοϊό για το ποιος θα πάρει ή θα καταστρέψει τις πιο πολλές ζωές.


Ασία, Ευρώπη, ΗΠΑ. Η πανδημία κορονοϊού σαρώνει τον πλανήτη και τώρα η επόμενη μεγάλη στάση φαίνεται ότι μπορεί να είναι η Λατινική Αμερική με αρκετές χώρες αυτής να είναι σταθερά τις τελευταίες ημέρες στην πρώτη δεκάδα αυτών που καταγράφουν τον υψηλότερο αριθμό κρουσμάτων σε ημερήσια βάση, παγκοσμίως.

Οι χώρες της περιοχής, αριθμούν σήμερα περί τις 680.000 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ασθενών και σχεδόν 38.000 νεκρούς. Και αυτό ενώ η έξαρση των κρουσμάτων στις περισσότερες ξεκίνησε περί τα τέλη Απριλίου ή το πρώτο δεκαήμερο του Μαϊου.

Συγκριτικά στην Ευρώπη, όπου η Ιταλία ”χτυπήθηκε” με μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων από το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου, έχουμε μέχρι σήμερα συνολικά περί το 1,9 εκατ. κρούσματα και περί τους 170.000 νεκρούς. Εάν η Λατινική Αμερική συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς ίσως να φτάσει (ή και να ξεπεράσει;) τον θλιβερό απολογισμό της Γηραιάς Ηπείρου. Εξάλλου οι επιστήμονες προειδοποιούν πως στην περιοχή, η επιδημία δεν έχει φτάσει στην κορύφωσή της σε αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Eπίσης σε πολλές από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής εκτιμάται πως το πρόβλημα της μη πλήρους καταγραφής των ασθενών είναι πολύ σοβαρότερο απ′ ότι στις ΗΠΑ ή την Ευρώπη. Το Περού, η Χιλή, το Εκουαδόρ ή ακόμη και η Βραζιλία και το Μεξκό υστερούν επίσης πολύ περισσότερο στην διενέργεια τεστ όπως και στο σκέλος της εξαντλητικής ιχνηλάτησης των επαφών. Παράλληλα το πρόβλημα της υποκαταγραφής των νεκρών φαίνεται να είναι πιο οξύ αφού πολλοί περισσότεροι ασθενείς καταγγέλλεται πως πεθαίνουν στα σπίτια τους χωρίς ποτέ να εξεταστούν ή να νοσηλευτούν.

Παραλαβή του πτώματος άνδρα που εκτιμάται πως πέθανε στο σπίτι του από κορονοϊο (Χιλή 15 Μαϊου)
Οι δε εικόνες που είδαμε και οι περιγραφές που ακούσαμε και διαβάσαμε για τα νοσοκομεία π.χ της Ιταλίας κατά την κορύφωση της επιδημίας δεν διαφέρουν από τα όσα εκτυλίσσονται σε κάποιες χώρες της Λατινικής Αμερικής ενώ σύντομα ίσως ακόμη να ωχριούν μπροστά στην πραγματικότητα που μπορεί να διαμορφώσει η ανεξέλεγκτη εξάπλωση που τρυπώνει στις φαβέλες και τις παραγκουπόλεις.

Οι ελλείψεις εξοπλισμού στα νοσοκομεία, είναι στις περισσότερες περιπτώσεις τραγικές, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό γονατίζει ενώ οι πιο φτωχοί, που λόγω των περιοριστικών μέτρων αδυνατούν να εργαστούν στον τομέα της παραοικονομίας όπου δραστηριοποιείται σε αρκετές χώρες οι πλειοψηφία των πολιτών, είναι αντιμέτωποι με την πείνα και ήδη οι πρώτες ταραχές όπως π.χ στη Χιλή, έχουν κάνει την εμφάνισή τους.

Ιατροί και νοσηλευτές παρέχουν τις πρώτες βοήθεια σε ασθενή με συμπτώματα κορονοϊού και ετοιμάζονται για την διακομιδή από το σπίτι για το νοσοκομείο (Βραζιλία 5 Μαϊου)

Η Βραζιλία
Η Βραζιλία ή επισήμως, η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Βραζιλίας (República Federativa do Brasil) είναι η μεγαλύτερη και πολυπληθέστερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, στη Νότια Αμερική. Επίσης, είναι η πέμπτη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα στον κόσμο και πέμπτη σε πληθυσμό (8,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα και με πάνω από 211 εκατομμύρια ανθρώπους). Καλύπτει μια τεράστια έκταση μεταξύ των Άνδεων και του Ατλαντικού ωκεανού, ενώ συνορεύει με όλες τις χώρες της Νότιας Αμερικής, εκτός από τη Χιλή και τον Ισημερινό. Έχει το ένατο μεγαλύτερο εγχώριο ακαθάριστο προϊόν και αν μετρηθεί με ισοτιμία νομισματικής μονάδας την 8η θέση.
Η χώρα είναι η δεύτερη κατά σειρά παγκοσμίως σε αριθμό κρουσμάτων, αμέσως μετά τις ΗΠΑ. Μάλιστα επειδή οι χώρες βρίσκονται σε διαφορετική φάση, η σταδιακή υποχώρηση του αριθμού των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων ασθενών και των νεκρών σε ημερήσια βάση στις ΗΠΑ σε αντίθεση με την διαρκή αύξηση που καταγράφεται στη Βραζιλία, είναι πολύ πιθανό να την φέρει στην πρώτη θέση παγκοσμίως ενώ διενεργεί σαφώς πολύ λιγότερα τεστ από τις ΗΠΑ. Μέχρι τώρα έχουν καταγραφεί περί τους 340.000 ασθενείς και σχεδόν  22.000 νεκρούς. Η δε μεγάλη έξαρση ξεκίνησε μόλις πριν από περίπου τρεις εβδομάδες και έκτοτε η χώρα σπάει το ένα θλιβερό ρεκόρ μετά το άλλο.
Στη μεγαλύτερη και πιο σοβαρά μολυσμένη πόλη της Βραζιλίας το Σάο Πάολο, η επιδημία κορονοϊού δεν έχει ακόμη κορυφωθεί, αλλά ήδη το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης καταρρέει ορατά γύρω μας. Καθώς οι γιατροί αγωνίζονται γενναία για να σώσουν ζωές, ο Πρόεδρος της χώρας, ο ακροδεξιός Jair Bolsonaro, προσπαθεί να φαίνεται ότι επικεντρώνεται περισσότερο σε έναν άλλο ασθενή: την οικονομία της χώρας του.
Ο Μπολσονάρο, ο οποίος κάποτε χαρακτήρισε τον Covid-19 ως «μικρή γρίπη», παρότρυνε τις επιχειρήσεις να ανοίξουν ξανά, παρόλο που πολλοί κυβερνήτες πήραν μέτρα κοινωνικής απομόνωσης για να επιβραδύνουν την εξάπλωση.
Στην τεράστια μονάδα εντατικής θεραπείας του Ινστιτούτου Μολυσματικών Νόσων Emilio Ribas στο Σάο Πάολο, ο θυμός στροβιλίζεται μεταξύ των γιατρών όταν ρωτήθηκαν για τα σχόλια του Προέδρου τους.
Ο Δρ. Jacques Sztajnbok είναι πιο συγκρατημένος. "Δεν είναι γρίπη. Είναι το χειρότερο πράγμα που έχουμε αντιμετωπίσει ποτέ στην επαγγελματική μας ζωή."
Το νοσοκομείο Emilio Ribas είναι γεμάτο άσχημα νέα - χωρίς άλλα κρεβάτια πριν από την κορύφωση, και το προσωπικό πεθαίνει ήδη από τον ιό - αλλά είναι η καλύτερα εξοπλισμένη πόλη το Σάο Πάολο. Και αυτό είναι ένα σκοτεινό μήνυμα για τις επόμενες εβδομάδες της Βραζιλίας. Η μεγαλύτερη πόλη της είναι η πλουσιότερη, όπου ο τοπικός κυβερνήτης επέμενε σε lockdown και μάσκες προσώπου. Ωστόσο, οι θάνατοι ανέρχονται σχεδόν σε 6.000 και περισσότερες από 76.000 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις είναι εντυπωσιακές ενδείξεις για το τι - ακόμη και πιθανότατα στο καλύτερο προετοιμασμένο μέρος στη Βραζιλία - πρόκειται να έρθει.

Ο πλούτος όχι η υγεία απασχολεί τον Μπολσονάρο, ο οποίος πρόσφατα άρχισε να χαρακτηρίζει τον αγώνα κατά του ιού «πόλεμο». Αλλά στις 14 Μαΐου, είπε: «Πρέπει να είμαστε γενναίοι για να αντιμετωπίσουμε αυτόν τον ιό. Οι άνθρωποι πεθαίνουν; Ναι, και λυπάμαι. Αλλά πολλοί άλλοι θα πεθάνουν εάν η οικονομία συνεχίσει να καταστρέφεται λόγω αυτών [lockdown] των μέτρων. "
Στις φαβέλες το να μην έχεις τίποτα είναι συνηθισμένο και έχει φέρει τη δική του μορφή απομόνωσης από την υπόλοιπη πόλη πριν από λίγο καιρό. Αλλά η προτεραιότητα εδώ ήταν εδώ και πολύ καιρό σαφής: επιβίωση.
Η Ρενάτα Άλβες γελάει, κουνάει το κεφάλι της και λέει "είναι άσχετος", όταν ρωτήθηκε για την άποψη του Μπολσονάρο.
«Οι περιπτώσεις μπορεί να είναι δύσκολες», λέει η Renata Alves, εθελοντρια εργαζόμενη στον τομέα της υγείας με την ομάδα βοήθειας G10 Favela.
Γύρω από αυτήν, τα επείγοντα καθήκοντα να παραμείνουν ζωντανοί. Σε ένα δωμάτιο εκτίθενται σειρές ραπτομηχανών, όπου οι γυναίκες διδάσκονται πώς να επιστρέφουν στους δρόμους τους και να αρχίζουν να κατασκευάζουν μάσκες από οτιδήποτε μπορούν να βρουν. Σε ένα άλλο, 10.000 γεύματα μεταφέρονται, προετοιμάζονται και στη συνέχεια αποστέλλονται ξανά, σε μικρούς αριθμούς, σε δρόμους που δεν μπορούν να βάλουν φαγητό στα δικά τους τραπέζια.
Ακριβώς πάνω από το γεμάτο δρόμο - γεμάτο όταν όλοι φαίνεται να βγαίνουν για να συναντήσουν το φορτηγό απομάκρυνσης απορριμμάτων - είναι η Maria Rosa da Silva. Η 53χρονη λέει ότι πιστεύει ότι κόλλησε τον ιό από την είσοδο στην αγορά εδώ, παρόλο που φορούσε μάσκα και γάντια. Έτσι, «απομονώνεται», τρεις ορόφους πάνω στην καταπράσινη βεράντα της, χωρίς κιγκλιδώματα. Η κοινωνική απόσταση φαίνεται εφικτή εδώ μόνο εάν το κάνετε κάθετα.
«Άνθρωποι σαν κι εμένα που είναι στην ομάδα υψηλού κινδύνου πεθαίνουν», τονίζει. «Ακόμα και χθες ο ιδιοκτήτης του φαρμακείου πέθανε. Πολλοί χάνουν τη ζωή τους λόγω απροσεξίας κάποιου. Αν είναι προς το καλό της κοινωνίας, που πρέπει να το κάνουμε αυτό».
Η κοινωνική ευθύνη σε αυτούς τους επικίνδυνους και φτωχούς δρόμους οδήγησε επίσης σε ένα κέντρο απομόνωσης κοντά σε ένα εγκαταλελειμμένο σχολείο. Η κυβέρνηση παρέδωσε το κτίριο σε ένα έργο που χρηματοδοτήθηκε ιδιωτικά, το οποίο έχει τώρα δεκάδες ασθενείς μέσα. Είναι έτοιμο, με αφρώδεις ομοιόμορφους κοιτώνες που παρακολουθούνται από CCTV (τηλεόραση κλειστού κυκλώματος), για πολλούς ακόμη ασθενείς.

Άλλα σημάδια ετοιμότητας είναι λιγότερο παρηγορητικά. Στους λόφους πάνω από το Σάο Πάολο, το νεκροταφείο Vila Formosa γεμίζει με πένθος και ψιθύρους  προσδοκίας - γεμάτο με ατελείωτους άδειους και φρέσκους τάφους. Μια κηδεία φαίνεται να συμβαίνει κάθε 10 λεπτά και ακόμη και αυτό δεν φαίνεται να μειώνει τις πολλές νέες τρύπες που σκάβονται στην κόκκινη σκόνη.
Σε ένα βίντεο που κυκλοφόρησε την Παρασκευή (22-5), μία από τις λίγες αναφορές του COVID-19 στο βίντεο - ως μέρος μιας έρευνας για το κατά πόσον ο ακροδεξιός πρόεδρος παρεμπόδισε τη δικαιοσύνη απολύοντας τον ομοσπονδιακό αρχηγό της αστυνομίας - ήταν όταν ο υπουργός περιβάλλοντος είπε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να εκμεταλλευτεί την απόσπαση της προσοχής που δημιουργείται από την πανδημία για να χαλαρώσει τους κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος της χώρας.


Σχόλια