Με φωνή δανεική Του Κίμωνα Ρηγόπουλου


Με φωνή δανεική

Του Κίμωνα Ρηγόπουλου
Η κοινή γνώμη χωρίς ταξικό πρόσημο και με αφοπλι­σμένη την ανθρώπινη φιλοτιμία μας, είναι το συνονθύλευμα ακατέργαστων απωθημένων. Είναι η κρεατομηχανή που αλέθει τον άνθρωπο σε υπόλοιπο ανθρώπου και κατιμά.

Το 224, που κάνει τη διαδρομή Καισαριανή-Πολύγωνο, έρχεται στη στάση μετά από 45 λεπτά. Σαρδελοποιημένοι άνθρωποι αγκομαχούν να ανεβούν και να χωρέσουν. Οι πιο πολλοί δείχνουν παραιτημένοι. Κάποια χέρια μετεωρίζονται μέχρι να βρουν χειρολα­βή. Ταπεινωμένοι και συμφιλιωμένοι οι περισσότεροι με την πτώση τους. Απ' έξω, σαν υπόμνηση ειρωνείας, μερικά ξεχασμένα στολίδια των γιορτών. Μια γυναίκα αρχίζει να ξεφωνίζει άκυρα: Φταίνε οι μετανάστες. Ένας κύριος δί­πλα της την σεκοντάρει: Γι' αυτό μας πετσόκοψαν και τις συντάξεις, για να τους έχουμε τους κηφήνες στα ώπα ώπα. Ξεθαρρεύουν και κάποιοι άλλοι. Υπερθεματίζουν: Να πάνε στον αγύριστο, στο διάολο να πάνε. Η σιωπηρή πλειοψηφία μίλησε. Βρήκε τον ένοχο για την καθυστέρηση του λεωφορείου και ψάχνει την κρεμάλα. Κάποιοι επιβάτες αδιαφορούν. Ένα κορίτσι κουνάει με απόγνωση το κεφάλι του. Δεν θα μιλήσει τελικά. Θα καταπιεί τη διαφωνία της. Κουράζει η απόδειξη του αυταπόδεικτου όταν η «κοινή γνώμη» επιβάλλεται με τη μοχθηρία της. Και τότε το αμετάδοτο δίκιο σου σε πνίγει.
Η κοινή γνώμη βρυχάται. Έχει απο­φασίσει να μην ακούει. Η κοινή λογική δεν έχει θέση σε αυτό το αργοπορημένο λεωφορείο. Αφού «το είπε και η τηλεόρα­ση». Δεν χωράμε όλοι σε αυτή τη χώρα, όπως δεν χωράμε και σε αυτό το λεωφο­ρείο. Με «τα φρένα σπασμένα» πού πάει; Πού το πάει αυτό το λεωφορείο;
Η κοινή γνώμη είναι μια κατασκευή.
Ο κοινός και άνυδρος τόπος που επι­βάλλει η ισχύς της άρχουσας τάξης. Η «ουδέτερη» πληροφορία αμετάφραστη γίνεται φήμη προς χειραγώγηση και κα­λός αγωγός του φόβου που διαχέεται ως ο μόνος τρόπος ύπαρξης. Φοβάμαι άρα υπάρχω. Αυτή είναι η φωνή της κοινής γνώμης. Φωνή δανεική που ισούται με εμπεδωμένη βαρβαρότητα.
Αισθανόμαστε ίσοι, όχι επειδή έχου­με την ίδια πρόσβαση στα μέσα παραγω­γής, αλλά επειδή έχουμε την ίδια πρό­σβαση στα μέσα μαζικής επικοινωνίας κι ας πηγαίνουμε εμείς με το σαράβαλο. Ποιος οριοθετεί τους δρόμους και κάνει την πρόσβαση διαδρομή αλλοτρίωσης, μικρή σημασία έχει. Φτάνει που εμείς «ξέρουμε».
Η χειραφέτηση επομένως είναι μια πολεμική διαδικασία εναντίον των όρων διαμόρφωσης της κοινής γνώμης. Δεν περιορίζεται σε μια νοσταλγική αντικαπιταλιστική επιθυμία χωρίς χρέωση. Προϋποθέτει τη διαρκή ρήξη με το αλά­θητο της κοινής γνώμης. Χειραφέτηση είναι η απελευθέρωση της λαϊκής βού­λησης από τα δεσμά των προκαταλήψε­ων που την κατευθύνουν. Εδώ κάθε κολακεία ισοδυναμεί με την παράδοσή μας στις δυνάμεις του εχθρού. Χρειαζόμαστε θηριώδη επιμονή για να μη μας κατα­πιεί η παλίρροια της μνησικακίας. Μια μνησικακία που βρίσκεται στον αντίπο­δα του ταξικού μίσους. Όσο πιο κάτω ο «εχθρός» τόσο πιο εύκολο και το θάψι­μό του. Και μαζί με αυτόν μπορούμε να θάψουμε στη λήθη και ό,τι μας θυμίζει την κοινή μοίρα μας, δηλαδή το κοινό έλλειμμα προοπτικής. Η κοινή γνώμη χωρίς ταξικό πρόσημο και με αφοπλι­σμένη την ανθρώπινη φιλοτιμία μας, είναι το συνονθύλευμα ακατέργαστων απωθημένων. Είναι η κρεατομηχανή που αλέθει τον άνθρωπο σε υπόλοιπο ανθρώπου και κατιμά.
Ανάποδος καιρός και το πλήρωμα ζαλισμένο. Με κύματα βουβά που στις κορυφές τους δεν ασπρίζουν. Με τεμα­χισμένο το όλον ώστε να ελέγχονται οι επιμέρους αντιστάσεις και οι περιστασιακοί στασιαστές. Όμως ας αφήσουμε τις μεταφορές και την καλολογία. Είμα­στε ακόμα όρθιοι για να το αλλάξουμε. Να βρούμε τη ρότα και να φωνάξουμε λυτρωμένοι αντί για θάλαττα, θάλαττα: Άνθρωποι στη στεριά. Και αυτό να είναι η κυριολεξία.

*Είναι κάποιες σκέψεις που μου γεννήθηκαν διαβάζοντας το υπό έκδο­ση έργο του Γιώργου Ρούση σχετικά με τον μύθο της ελεύθερης βούλησης της πλειοψηφίας.

ΠΗΓΗ: Πριν

Σχόλια

  1. "...Ο κοινός και άνυδρος τόπος που επι­βάλλει η ισχύς της άρχουσας τάξης. Η «ουδέτερη» πληροφορία αμετάφραστη γίνεται φήμη προς χειραγώγηση και κα­λός αγωγός του φόβου που διαχέεται ως ο μόνος τρόπος ύπαρξης. Φοβάμαι άρα υπάρχω. Αυτή είναι η φωνή της κοινής γνώμης. Φωνή δανεική που ισούται με εμπεδωμένη βαρβαρότητα..."
    -Ωραία, εντυπωσιακά λόγια, αλλά...
    Καθόλου απλή και καθόλου έτσι, δεν είναι δυστυχώς η πραγματικότητα!
    Η άρχουσα τάξη είναι ...αντιμεταναστευτική; Πού; Από πότε; Εδώ; Στην Γερμανία; Στην Γαλλία; Στην ΕΕ συνολικά;... Ποιος Σύνδεσμος Βιομηχάνων από αυτές τις χώρες δεν απαιτεί πολλούς, πάρα πολλούς μετανάστες;
    Η άρχουσα τάξη, μα και παρασιτικά και μικροαστικά της πόλης και του χωριού στρώματα θέλουν και μάλιστα πάρα πολύ, τους μετανάστες! Τους χρειάζονται τόσο (κυρίως) για τους λόγους που πρώτος ο Μαρξ ανέλυσε (φτηνή εργατική δύναμη παραγωγής πρόσθετης υπεραξίας και εύκολα χειραγωγήσιμη δύναμη αναίρεσης εργασιακών κατακτήσεων αγώνων των ανά χώρα εργατικών τάξεων) όσο (οι μικρομεσαίοι φαρισαϊκά "φιλάνθρωποι" αστοί) και για λόγους που δεν είπε ο Μαρξ αλλά όσοι ζούμε σ΄αυτή την χώρα τους ξέρουμε πολύ καλά: Για φτηνή ευκαιριακή ανασφάλιστη εργασία σε μικρομάγαζα, οικοδομές,φροντίδα ηλικιωμένων, στα χωράφια, μα και ως φτηνό προλεταριάτο του σεξ και για γάμους συμφέροντος-αγοραπωλησίες ουσιαστικά, εύπορων μικροαστών και χωρικών (ανδρών και γυναικών)...
    Πλείστοι όσοι ουδεμία σχέση έχοντες με όσα λέει (και) σ΄αυτό το ζήτημα ο Μαρξ (μα και η απλή κοινή λογική) αυτοαναποκαλούμενοι "μαρξιστές" ή "αριστεροί" ή πιο απλά και πιο έντιμα "δικαιωματικοί", είτε σκόπιμα είτε από εμμονική ιδεοληψία, αναστρέφουν την πραγματικότητα όπως νομίζουν πως τους βολεύει και ...χτυπούν δονκιχωτικά το κατασκεύασμα της ιδεοληψίας τους.
    "Επιβάλλει η ισχύς της άρχουσας τάξης" λοιπόν την υποτιθέμενη - σουρρεαλιστικά εξωπραγματική χάριν καισαρικής τομής εξαγωγής επιδιωκόμενου συμπεράσματος συζήτηση αυτή στο λεωφορείο; Ή έστω λέω εγώ, παρόμοιους (ενίοτε όντως υπερβολικούς και άδικους) διαλόγους Ελλήνων μισθοσυντήρητων σε χώρους δουλειάς που όντως ακούμε συχνά;...
    Μα ίσα ίσα όλη η ισχύς της άρχουσας τάξης επιβάλει, για το δικό της ζωτικό συμφέρον,εδώ και δεκαετίες, την μετανάστευση! Υπάρχει κανένα συμφέρον της αστικής τάξης να μην ανοίξει διάπλατα τα σύνορα για εκατομμύρια μετανάστες-τεράστια ποσότητα ελάχιστου κόστους εργατικής δύναμης; Υπάρχει τέτοιο συμφέρον της μα την αλήθεια; Μόνο η αποφυγή έντονης δυσαρέσκειας, και εκρηκτικού ξεσπάσματος της εγχώριας εργατικής τάξης και της αυτοαπασχολούμενης-μη χρησιμοποιούσας εργασία μεταναστών μικροαστικής τάξης για τις συνέπειες ενός τόσο "ανθρωπιστικού-διεθνιστικού" εγχειρήματός της!
    Ο εργατολαϊκός διεθνισμός δεν ήταν ποτέ ούτε για τον Μαρξ ούτε για τον Μπακούνιν ποτέ τα ανοιχτά σύνορα σε συνθήκες καπιταλισμού! Κάτι τέτοιο ανέλυσαν κι αυτοί και ακόμα περισσότερο οΛένιν πόσο σε βάρος των φτωχών σε όλατα έθνη θα ήταν.
    Μα και σε όλες τις χώρες του τέως υπαρκτού σοσιαλισμού, ο οποίος, με όσα κουσούρια κι αν είχε, ήταν η πιο γνήσια ανθρωπιστική και πιο δίκαιη κοινωνία που υπήρξε ως τώρα, ούτε επί Λένιν-Τρότσκι ούτε επί Στάλιν και διαδόχων, ούτε επί Μάο, ούτε επί Κάστρο και Τσε ή Χο Τσι Μιν κλπ δεν υπήρξαν "ανοιχτά σύνορα"
    Δεν υπήρξε καμιά απολύτως ανεξέλεγκτη μετακίνηση εργαζομένων ούτε μεταξύ συντροφικών σοσιαλιστικών χωρών μα και ούτε καν μεταξύ περιοχών της ίδιας σοσιαλιστικής χώρας, κυρίως για τον απλούστατο λόγο ότι σε κάθε αδελφή χώρα μα και σε κάθε περιοχή σε κάθε πόλη ή χωριό της ίδιας χώρας, οι αιτήσεις αλλαγής τόπου διαμονής και εργασίας ικανοποιούντο μόνο αφού εξασφαλιζόταν η δυνατότητα ανθρώπινης διαβίωσης και εργασίας των αιτούντων!
    Αυτά με εκτίμηση παρά τις διαφωνίες μου και χωρίς αμφισβήτηση των καλύτερων εκ μέρους σας προθέσεων.

    Κώστας Σ. Ντουντουλάκης, Χανιά Κρήτης


    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου