Ακόμη ένα ασφαλιστικό απαξίωσης και λεηλασίας των συντάξεων


Ακόμη ένα ασφαλιστικό απαξίωσης και λεηλασίας των συντάξεων

Η χαρά κάθε μνημονιακής και αστικής πολιτική δύναμης τη τελευταία εικοσαετία είναι να ψηφίζει ασφαλιστικά νομοσχέδια ή ασφαλιστικές διατάξεις. Κοινή συνισταμένη τους η μείωση της ασφαλιστικής δαπάνης του προϋπολογισμού.
 Αν έβρισκαν ευκαιρία δεν θα είχαν σε τίποτα να εφαρμόσουν το δόγμα "σκοτώνουν τα άλογα όταν γεράσουν". Η σφαγή στο ύψος, τις προϋποθέσεις και τα όρια ηλικίας των συντάξεων από ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, με τη βοήθεια παρατρεχάμενων πολιτικών δυνάμεων, όμως έφερε σε απόγνωση όλους σχεδόν τους συνταξιούχους που είτε ανάτρεψε προγραμματισμό και επίπεδο ζωής είτε τους έφερε στο έσχατο σημείο της εξαθλίωσης. Η συνέχεια στη συλλογιστική των περικοπών διαχρονική και άτεγκτη. Όλοι φυσικά έδρασαν με τη λογική να "σώσουν" το ασφαλιστικό. Μόνο που για να το κάνουν "κόβουν" ενώ για να σώσουν τράπεζες και δανειστές έδωσαν και δίνουν!
Έτσι, παρά τα 104 «νέα» άρθρα, την πληθώρα των διατάξεων, των «αλλαγών» και των προσαρμογών, ο σκληρός αντιδραστικός πυρήνας του νόμου 4387/2016 του ΣΥΡΙΖΑ (νόμος Κατρούγκαλου) και η «αρχιτεκτονική» του παραμένουν σε πλήρη ισχύ.
Παράλληλα, η ενοποίηση - ένταξη του σημερινού ΕΤΕΑΕΠ (επικουρικές και εφάπαξ) στον ΕΦΚΑ και η δημιουργία του λεγόμενου e-ΕΦΚΑ, με την ταυτόχρονη δυνατότητα ένταξης - σε προαιρετική βάση - νέων ομάδων ασφαλισμένων (αυτοαπασχολούμενων, αγροτών και επιστημόνων), αποτελούν τον προθάλαμο για την πλήρη ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων, όπως είναι το σχέδιο της ΝΔ, το οποίο θα προχωρήσει με νέο νομοσχέδιο μέσα στο 2020. Γεγονός που επιβεβαιώθηκε και κατά την προχτεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας ότι αποτελεί βασική προτεραιότητα στις σχεδιαζόμενες κυβερνητικές δράσεις του τρέχοντος έτους.
Σε πλήρη ισχύ το οπλοστάσιο για το μόνιμο πετσόκομμα των συντάξεων
Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο της ΝΔ, σε συνέχεια του νόμου Κατρούγκαλου, τον οποίο θωρακίζει, διατηρεί σε ισχύ όλες τις περικοπές στις συντάξεις από το 2010 και θεωρεί, και αυτό, αμετάκλητες την κατάργηση της 13ης και 14ης σύνταξης και τις περικοπές στις επικουρικές και τα εφάπαξ. Διατηρεί όλες τις αυξήσεις των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, που διαμόρφωσαν το υποχρεωτικό όριο στα 67 χρόνια για άνδρες και γυναίκες, στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Επιβεβαιώνει τη διάσπαση της ενιαίας σύνταξης σε «εθνική» και ανταποδοτική και, παρά τις γενικές αναφορές για «εγγύηση» των συντάξεων από το κράτος, περιορίζει και αυτό την κρατική χρηματοδότηση μόνο για το τμήμα της εθνικής σύνταξης.
Ειδικά για τις νέες συντάξεις, σε βάθος 50 χρόνων εξασφαλίζεται ότι αυτές θα παραμείνουν σε επίπεδα πτωχοκομείου. Προβλέπει, όπως και ο νόμος Κατρούγκαλου, το «πάγωμα» όλων των συντάξεων (παλιών και νέων) τουλάχιστον μέχρι το 2022. Από το 2023 και μετά οι «αυξήσεις» - ακριβώς όπως προβλέπει και ο νόμος Κατρούγκαλου - δεν μπορούν να ξεπερνούν τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (επίσημο πληθωρισμό), που σημαίνει ότι στην πραγματικότητα δεν θα αποτελούν αυξήσεις.

Διατηρεί την πρόβλεψη για τρίχρονες αναλογιστικές μελέτες προκειμένου να ελέγχεται η «βιωσιμότητα» του συστήματος, οι οποίες στην ουσία θα αξιοποιούνται από την εκάστοτε κυβέρνηση ως εργαλεία νέων περικοπών (μόνιμοι «κόφτες»), όταν κρίνεται αναγκαίο.
Στην ίδια λογική, διατηρείται και η ρήτρα του 1ου μνημονίου για τη συνολική δαπάνη για κύριες και επικουρικές συντάξεις ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Ουσιαστικά, δηλαδή, και στη... «γαλάζια» εκδοχή του νόμου Κατρούγκαλου, διατηρείται και θωρακίζεται όλο εκείνο το ασφυκτικό πλέγμα, με οικονομικούς δείκτες και περιορισμούς, που και για τις επόμενες δεκαετίες δεν επιτρέπει καμία ουσιαστική αύξηση στις συντάξεις, πολύ περισσότερο την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών συνταξιούχων και ασφαλισμένων.
Κοροϊδία με τα ποσοστά αναπλήρωσης
Στο φόντο όλων των παραπάνω η κυβέρνηση και διάφορα προπαγανδιστικά επιτελεία επιχειρούν, με ένα μπαράζ δηλώσεων, «διαρροών» και γραφημάτων, να συσκοτίσουν τον αντιδραστικό χαρακτήρα και αυτού του νομοθετήματος, επικεντρώνοντας την προπαγάνδα τους στις περιορισμένες αλλαγές των συντελεστών αναπλήρωσης για τους ασφαλισμένους που έχουν πάνω από 9.000 μέρες ασφάλισης (30 έτη), καθώς και στη δυνατότητα που δίνει ο νέος νόμος σε ελεύθερους επαγγελματίες, επιστήμονες και αγρότες να «επιλέγουν» την ασφαλιστική τους κλάση, άρα και το ύψος των εισφορών τους, σε αντιπαραβολή δήθεν με τον νόμο Κατρούγκαλου.
Με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο αυξάνονται τα ποσοστά αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων για παλιούς και νέους ασφαλισμένους και για τα έτη ασφάλισης από 30,1 και άνω. Με τα νέα ποσοστά αναπλήρωσης έρχονται αυξήσεις στις κύριες συντάξεις από 2% έως και 14% τον μήνα. Η μέση μηνιαία αύξηση φτάνει τα 110 ευρώ για όσους ασφαλισμένους έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια ασφάλισης και αποδοχές έως 1.500 ευρώ μεικτά. Η αύξηση για περισσότερους από 1 εκατ. συνταξιούχους ξεκινά από 12 ευρώ για 33 έτη ασφάλισης και μεικτό μισθό 700 ευρώ και φτάνει έως και 252 ευρώ τον μήνα για 40 έτη ασφάλισης και μεικτές αποδοχές 3.500 ευρώ.
Το τελικό σχέδιο των ποσοστών αναπλήρωσης των κύριων συντάξεων προβλέπει ότι στα 30 έτη ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης παραμένει 26,37% όπως ισχύει και σήμερα και για κάθε επιπλέον ημέρα ασφάλισης αυξάνεται, καθώς ο συντελεστής από 1,42% διαμορφώνεται στο 1,98%. Στα 33 έτη ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης από 30,63% με τον νόμο Κατρούγκαλου θα φτάσει στο 32,31%, ενώ στα 35 έτη θα διαμορφωθεί σε 37,31% από 33,81% σήμερα.
Στα 36 έτη ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης σήμερα είναι 35,40%, ενώ με το σχέδιο νόμου θα φτάσει 39,81%. Στα 40 έτη ασφάλισης η αναπλήρωση της ανταποδοτικής σύνταξης είναι 42,80% και θα διαμορφωθεί στο 50,01%, ενώ θα συνεχίσει να αυξάνεται για ασφάλιση 42 ετών με το ποσοστό αναπλήρωσης να φτάνει το 51,01% από 46,80% που είναι σήμερα. Η προσαύξηση στη σύνταξη δεν έχει πλαφόν ανάλογα με τα έτη ασφάλισης. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, για κάθε επιπλέον έτος πέρα των 40 ετών υπάρχει προσαύξηση στο ποσοστό αναπλήρωσης 0,50% κατ’ έτος. Μετά τα 40 έτη, η αύξηση της αναπλήρωσης ανακόπτεται σημαντικά.
Αν λοιπόν, με τα τόσα χρόνια ανεργίας που καθυστερούν την έναρξη της ασφαλιστικής κάλυψης, φθάσετε δουλεύοντας ένα βήμα πριν το θάνατο τότε, ναι τότε, θα πάρετε αύξηση. Κλείνει δε το μάτι σε όσους δουλεύουν τώρα και τους ζητά να κάνουν υπομονή ενώ ετοιμάζουν και νέα μελλοντική σφαγή.
Μιλούν προκλητικά για «αυξήσεις στις συντάξεις για πρώτη φορά μετά από 10 χρόνια», όταν ο κρατικός προϋπολογισμός και οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι προβλέπουν νέα μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης!

Στην πράξη, βέβαια, ενσωματώνοντας σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), η κυβέρνηση «ντύνει» τον νόμο Κατρούγκαλου με ένα περιτύλιγμα... «αναλογικότητας» και «ισοτιμίας» στις περικοπές, προκειμένου να διασφαλίσει την απρόσκοπτη εφαρμογή τους.
Έτσι, οι συντελεστές αναπλήρωσης για τη συντριπτική πλειοψηφία, δηλαδή για όσους έχουν από 4.500 έως 9.000 ένσημα, παραμένουν οι ίδιοι που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου. Οι συντελεστές αυτοί σε συνδυασμό με τη μείωση του συντάξιμου μισθού (μέσος όρος αποδοχών σε ολόκληρο τον εργάσιμο βίο) οδηγούν σε συντάξεις πείνας.
Οι περιορισμένες αλλαγές στους συντελεστές αναπλήρωσης ξεκινούν πάνω από τα 9.000 ένσημα. Ακόμα όμως και γι' αυτούς τους ασφαλισμένους που συμπληρώνουν από 9.000 έως 12.000 ένσημα, καταβάλλοντας τεράστια ποσά από το μισθό τους ή το εισόδημά τους, η αύξηση των συντελεστών δεν οδηγεί σε ικανοποιητικές συντάξεις ούτε σε αναπλήρωση των τεράστιων περικοπών που επέφεραν ο νόμος Κατρούγκαλου και οι προηγούμενοι αντιασφαλιστικοί νόμοι.
Στην προπαγανδιστική απάτη θα πρέπει να συνυπολογιστεί επίσης το γεγονός ότι σε πολλούς πίνακες συγκρίσεων που παρουσιάζονται μεταξύ ποσών συντάξεων με το παλιό σύστημα, στη συνέχεια με το νόμο Κατρούγκαλου και τώρα με τα νέα ποσά που προκύπτουν από την αύξηση των συντελεστών... «ξεχνούν» ότι τα παλιά ποσά των συντάξεων αφορούσαν 14 συντάξεις το χρόνο, ενώ με το νόμο Κατρούγκαλου και μετά τα ποσά αφορούν 12 συντάξεις το χρόνο.
Η πραγματικότητα για τις επικουρικές συντάξεις
Αντίστοιχη είναι και η περίπτωση της «αύξησης» των επικουρικών συντάξεων που διαφημίζει η ΝΔ.
Μεσοσταθμική (τι ωραίο ακούγεται ενώ η μεγάλη πλειοψηφία θα είναι χαμηλότερα) αύξηση 99,57 ευρώ τον μήνα που σε απόλυτους αριθμούς θα κυμαίνεται από 5 έως 196 ευρώ φέρνει το νέο Ασφαλιστικό για τις επικουρικές συντάξεις.  Οι αυξήσεις των επικουρικών έρχονται αναδρομικά από 4 Οκτωβρίου 2019, ημερομηνία δημοσίευσης των αποφάσεων του ΣτΕ για τον νόμο Κατρούγκαλου.
Οι αυξήσεις αυτές αφορούν μόνο τις επικουρικές συντάξεις που είχαν υποστεί μείωση λόγω του ορίου των 1.300 ευρώ ως αθροίσματος κύριας και επικουρικής, καθώς το ΣτΕ έκρινε πως οι μειώσεις αυτές ήταν αντισυνταγματικές. Ολα τα ποσοστά αντικατοπτρίζονται σε αντίστοιχες μειώσεις του 2016. Από τους 300.000 και πλέον επικουρικούς συνταξιούχους που είχαν περικοπή το καλοκαίρι του 2016, οι 250.000 ήταν οι περισσότερο χαμένοι, καθώς είδαν μειώσεις έως 48,24%. Από το πρώην ΙΚΑ προέρχεται η μεγαλύτερη δεξαμενή συνταξιούχων που υπέστησαν το 2016 τις περικοπές και τώρα θα πρέπει να δουν αυξήσεις.
Η αύξηση αυτή, όπως και η επιστροφή αναδρομικών από τον Οκτώβρη του 2019, αφορά μόνο μία από τις περικοπές στις επικουρικές, δηλαδή την περικοπή του 2016 (κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ) για τις περιπτώσεις όπου το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης ξεπερνούσε το ποσό των 1.300 ευρώ μεικτά. Όλες οι άλλες περικοπές που προηγήθηκαν παραμένουν σε ισχύ.
Μάλιστα, παρότι το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική τη συγκεκριμένη περικοπή, η αναδρομικότητα ισχύει μόνο από τον χρόνο έκδοσης της απόφασης (Οκτώβρης 2019) και όχι από το καλοκαίρι του 2016 που επιβλήθηκε.
Επιπλέον, παραμένει σε ισχύ όλο το αντιλαϊκό νομοθετικό πλαίσιο των ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για τις επικουρικές, με το οποίο για μεν το διάστημα μέχρι το τέλος του 2014 μειώνονται καθώς ο συντελεστής αναπλήρωσης μειώθηκε κατά 50%, ενώ καταργήθηκαν και τα κατώτερα όρια αυτών των συντάξεων. Για τον χρόνο από 1/1/2015 και μετά, η σύνταξη είναι ακαθόριστη και εξαρτάται από την οικονομική κατάσταση του ΕΤΕΑΕΠ. Στην πραγματικότητα το κομμάτι της επικουρικής σύνταξης μετά το 2014 υπολογίζεται με βάση τις αρχές ενός κεφαλαιοποιητικού συστήματος (ατομικές μερίδες κ.λπ). ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, παίρνοντας ο ένας τη σκυτάλη από τον άλλο, χτύπησαν εξίσου την επικουρική σύνταξη, την οποία σήμερα η ΝΔ οδηγεί στη λαιμητόμο του χρηματιστηριακού τζόγου σχεδιάζοντας να της δώσει τη χαριστική βολή.
Αυτοαπασχολούμενοι - αγρότες: Αυξήσεις εισφορών με μανδύα... «ελεύθερης επιλογής»
Τέλος, μεγάλη απάτη αποτελεί και όλη η προπαγάνδα της κυβέρνησης περί «ελεύθερης επιλογής» εισφορών από τους αυτοαπασχολούμενους, τους επιστήμονες και τους αγρότες.
Στην πραγματικότητα, το νομοσχέδιο φέρνει μεγάλη αύξηση εισφορών για τη συντριπτική πλειοψηφία τους. Η πρώτη και πιο «χαμηλή» κατηγορία (στην οποία... «ελεύθερα» - υποχρεωτικά θα οδηγείται η μεγάλη πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων και των αγροτών που παλεύει να τα βγάλει πέρα) είναι στα 220 ευρώ το μήνα για τους επαγγελματίες και στα 121 για τους αγρότες. Και εδώ, όσον αφορά τις μελλοντικές συντάξεις το σίγουρο είναι ότι οδηγούμαστε σε συντάξεις φτώχειας, πολύ περισσότερο για την πιο «χαμηλή» κατηγορία.
Μείωση εισφορών για εργοδότες που δεν τους ξεχνούν ποτέ
Από 1ης Ιουνίου 2020 στις περιπτώσεις πλήρους απασχόλησης οι ασφαλιστικές εισφορές των μισθωτών μειώνονται κατά 0,90 μονάδες ως ακολούθως κατά 0,75 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ κλάδου ανεργίας. Η μείωση επιμερίζεται κατά 0,48 π.μ. στο ασφάλιστρο του εργοδότη και κατά 0,27 π.μ. στο ασφάλιστρο του εργαζομένου.
Το συνολικό ασφάλιστρο υπέρ ανεργίας διαμορφώνεται σε 4,25 ποσοστιαίες μονάδες και κατανέμεται 2,69 ποσοστιαίες μονάδες στον εργοδότη και 1,56 μονάδες στον εργαζόμενο και κατά 0,15 ποσοστιαίες μονάδες των ασφαλίστρων υπέρ του Ενιαίου Λογαριασμού για την εφαρμογή Κοινωνικών Πολιτικών (ΕΛΕΚΠ).


Σχόλια