Απεργούν 50.000 εργαζόμενοι στην General Motors


Απεργούν 50.000 εργαζόμενοι στην General Motors
Εργαζόμενοι στην είσοδο εργοστασίου της General Motors, στο Φλιντ του Μίσιγκαν, το ξημέρωμα της Δευτέρας. (Ryan Garza/Detroit Free Press via AP)
ΝΤΙΤΡΟΙΤ. Πάνω από 49.000 μέλη του ισχυρού συνδικάτου στην αυτοκινητοβιομηχανία United Auto Workers (UAW) και εργαζόμενοι στην εταιρεία General Motors βρίσκονται σε απεργία από τα μεσάνυκτα της Κυριακής 15 Σεπτεμβρίου, προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις στη διοίκηση της εταιρείας για την υπογραφή νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι εγκατέλειψαν τα πόστα τους στα εργοστάσια και πραγματοποίησαν πικετοφορίες νωρίς το πρωί της Δευτέρας έξω από αυτά. Οι εργαζόμενοι έκλεισαν 33 εργοστάσια σε εννιά πολιτείες ανά τις ΗΠΑ, καθώς και 22 αποθήκες διανομής προϊόντων της GM.
Η διάρκεια της απεργίας παραμένει άγνωστη, με το συνδικάτο να λέει πως η εταιρεία έπραξε πολύ λίγα κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων και την GM να αντιτείνει πως προχώρησε σε σημαντικές προσφορές, όπως στην αύξηση των μισθών και σε επενδύσεις στα εργοστάσια.
Είναι η πρώτη πανεθνική απεργία που καλεί το συνδικάτο μετά την 48ωρη κινητοποίηση το 2007, η οποία πολύ λίγο επηρέασε την εταιρεία, σημειώνει το «Associated Press».
«Σήμερα, στεκόμαστε δυνατοί και με μία φωνή λέμε ότι ξεσηκωνόμαστε για τα μέλη μας και τα θεμελιώδη δικαιώματα της εργατικής τάξης σε αυτή τη χώρα», ανέφερε ο Τέρι Ντάιτς, αντιπρόεδρος του σωματείου, τα μέλη του οποίου ψήφισαν την Κυριακή ομόφωνα την κήρυξη της απεργίας.
Οι εργαζόμενοι στην GM πιέζουν την εταιρεία για τη βελτίωση των μισθών τους, το άνοιγμα των εργοστασίων που δεν λειτουργούν και τη μείωση της διαφοράς στους μισθούς των μακροχρόνια εργαζόμενων και των νεοπροσληφθέντων. Η εταιρεία από την πλευρά της επιθυμεί την αύξηση του ποσοστού συμμετοχής των εργαζομένων στο κόστος της υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και την αύξηση της παραγωγικότητας και της ευελιξίας στα ωράρια των εργοστασίων της, αναφέρει η «New York Times».
Οι εργαζόμενοι στη νυχτερινή βάρδια στο εργοστάσιο χύτευσης αλουμινίου στο Μπρέντφορντ της Ιντιάνα, έκλεισαν τις μηχανές του εργοστασίου και έσπευσαν προς την έξοδο, ανέφερε ο Ντέιβ Γκριν, εργαζόμενος που μεταφέρθηκε από το μικρό εργοστάσιο αυτοκινήτων που έκλεισε στο Λορντστάουν του Οχάιο.
«Εάν δεν αγωνιστούμε τώρα, πότε θα το πράξουμε», διερωτήθηκε. «Δεν πρόκειται για εμάς. Πρόκειται για το μέλλον», είπε χαρακτηριστικά.


Σχόλια