Θάνατος εργάτριας σε εργοστάσιο


Θάνατος εργάτριας στο εργοστάσιο της ΒΑ (πρώην «Γιούλα»)

Καταγγελία από το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας
Άλλος ένας θάνατος εργαζόμενου την ώρα της δουλειάς ήρθε να προστεθεί στην τραγική λίστα την περασμένη Κυριακή, όταν 54χρονη εργάτρια στο εργοστάσιο BA (πρώην «Γιούλα»),μητέρα δύο παιδιών, βρέθηκε κάτω από κλαρκ χάνοντας τη ζωή της.

Το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας εκφράζει τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια και τους συναδέλφους της εργάτριας, καταγγέλλοντας ταυτόχρονα ότι ο θάνατός της αποτελεί ένα ακόμα εργοδοτικό έγκλημα.
Σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο επισημαίνει:
«Κάθε άλλο παρά τυχαίο δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ένα τέτοιο γεγονός. Είναι μια εξέλιξη που οφείλεται στη συνεχιζόμενη έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας με σκοπό να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης.
Σε αυτή την κατεύθυνση απασχολούνται ανειδίκευτοι εργαζόμενοι σε θέσεις που θα έπρεπε να απασχολούνται εξειδικευμένοι εργαζόμενοι και άρα καλύτερα αμειβόμενοι. Ειδικότητες όπως αυτή του κουμανταδόρου - μανουβραδόρου μηχανήματος δεν προσλαμβάνονται. Ενώ για εργασίες που χρειάζονται πάνω από ένας εργαζόμενος τις κάνει απλά ένας.
Αύξηση της εντατικοποίησης, μειώνοντας προσωπικό και αυξάνοντας την παραγωγή, ενώ η εταιρεία το τελευταίο διάστημα προτιμάει τις φτηνές μορφές εργασίας, προσλαμβάνοντας ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, συμβασιούχους, καλύπτοντας όμως πάγιες ανάγκες στο χώρο του εργοστασίου, προκειμένου να μειώσει το "μισθολογικό κόστος". Είναι μερικά από τα στοιχεία που διαμόρφωσαν τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη αυτό το περιστατικό».
Υπενθυμίζοντας και τα άλλα πρόσφατα θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα στον κλάδο, με τον θάνατο του 35χρονου εργαζόμενου της ΛΑΡΚΟ και το θάνατο του 42χρονου εργάτη στο Πέραμα, το Συνδικάτο τονίζει ότι όλα τα εργοδοτικά εγκλήματα έχουν «την ίδια ρίζα του κακού. Το λογάριασμα από τους εργοδότες των μέτρων ασφαλείας ως κόστος το οποίο μπαίνει εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητά τους».
 «Έχουμε βαρεθεί να ακούμε από τους εργοδότες και τα κόμματα που τους στηρίζουν ότι τα μέτρα πρόληψης και προστασίας της υγείας και της ζωής των εργαζομένων αποτελούν "κόστος", που αν το επωμισθούν, δεν θα είναι ανταγωνιστικοί και άρα να μην τους πιέζουμε γιατί αυτό δυσκολεύει τις επενδύσεις και βάζει εμπόδια στην ανάπτυξη», καταγγέλλει το Συνδικάτο.
«Αυτή είναι η ζωή με ή χωρίς μνημόνιο που μας ετοιμάζουν για τις επόμενες δεκαετίες. Αυτή η ανάπτυξη, που είναι κομμένη και ραμμένη για να γεμίζουν τις τσέπες τους εργοδότες, δεν είναι μονόδρομος για εμάς. Δεν είναι στο κακό μας το ριζικό να σκοτωνόμαστε στους χώρους δουλειάς», σημειώνει το Συνδικάτο και καλεί τους εργαζόμενους να οργανωθούν ώστε να παλέψουν και να επιβάλουν μέτρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς, μισθούς και ωράρια στο ύψος των αναγκών τους.
Καλεί επίσης το Επιχειρησιακό Σωματείο να πάρει αγωνιστικές πρωτοβουλίες, διεκδικώντας από την εργοδοσία: Άμεση απομάκρυνση όλων των εργολάβων. Άμεσα να συναφθούν συμβάσεις αορίστου χρόνου με όλους τους εργολαβικούς εργαζόμενους που εργάζονται στο εργοστάσιο. Άμεσα να ληφθούν μέτρα υγιεινής και ασφάλειας ικανά να προστατέψουν τη ζωή των εργαζομένων. Μέγιστος εργάσιμος χρόνος 8 ώρες τη μέρα, δύο ρεπό τη βδομάδα.


Σχόλια