Τρεις φορές παράνομη η απεργία Αντεργατικό μπλοκ εργοδοσίας, κράτους, Δικαιοσύνης


Τρεις φορές παράνομη η απεργία Αντεργατικό μπλοκ εργοδοσίας, κράτους, Δικαιοσύνης

Τα νέα χτυπήματα στο απεργιακό δικαίωμα δρομολογούνται την ώρα που ήδη οι απεργιακοί αγώνες των εργαζομένων έρχονται αντιμέτωποι με το ανεξάντλητο αντεργατικό οπλοστάσιο που έχουν διαμορφώσει όλες οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου, και με τις αντίστοιχες αντιαπεργιακές αποφάσεις που βγάζει με διαδικασίες εξπρές η αστική Δικαιοσύνη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στο τελευταίο δεκαήμερο τα αστικά δικαστήρια έχουν βγάλει τρεις φορές «παράνομη» την απεργία των εργαζομένων στην επιχείρηση «Αφοί Βλάχου», οι οποίοι παλεύουν για να μην απολυθεί συνάδελφός τους, ο οποίος μάλιστα είναι και πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής. Συγκεκριμένα, το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με αποφάσεις - καρμπόν έκρινε «παράνομες» τις απεργιακές αποφάσεις κατά σειρά του κλαδικού Συνδικάτου, της Ομοσπονδίας του κλάδου και του Εργατικού Κέντρου της περιοχής.
Ακόμα πιο αποκαλυπτικό είναι το «σκεπτικό» της αντιαπεργιακής απόφασης του δικαστηρίου, σύμφωνα με το οποίο η απεργία είναι παράνομη γιατί «επιδιώκεται στην πραγματικότητα να εξαναγκασθεί η ενάγουσα (σ.σ. η εργοδοσία) να συνάψει σύμβαση αορίστου χρόνου ως άμεση εργοδότρια» και αυτό «περιορίζει τις εξουσίες του εργοδότη, που προκύπτουν από το διευθυντικό του δικαίωμα, το οποίο περιλαμβάνει και την ελευθερία του να επιλέγει τα πρόσωπα που θα προσλάβει και αποτελεί επιχειρηματική απόφαση, στο πλαίσιο της συνταγματικά κατοχυρωμένης επιχειρηματικής και οικονομικής ελευθερίας»!
Με άλλα λόγια, αναγνωρίζονται στον συγκεκριμένο, όπως και σε κάθε εργοδότη, το «διευθυντικό δικαίωμα», η «επιχειρηματική ελευθερία» και η «εξουσία» να προσλαμβάνουν και να απολύουν κατά βούληση, να ξεζουμίζουν για χρόνια τους εργολαβικούς εργαζόμενους που προσλαμβάνουν και οι ίδιοι απασχολούν, και στη συνέχεια να τους απολύουν χωρίς αυτό να θεωρείται απόλυση, στοχοποιώντας και τη συνδικαλιστική δράση, όπως γίνεται και στη συγκεκριμένη περίπτωση...
Πηγαίνοντας ακόμα παραπέρα, το δικαστήριο λέει ότι επειδή αίτημα των εργαζομένων είναι η επαναπρόσληψη του συναδέλφου τους, η απεργία τους είναι «παράνομη» επειδή «δεν διώκεται η ικανοποίηση συλλογικού εργασιακού συμφέροντος, αλλά σαφώς ατομικού»!
Αντίστοιχη μεταχείριση από τα δικαστήρια είχε και η πρόσφατη κινητοποίηση των εργολαβικών εργαζομένων της ΔΕΠΑ, με αλλεπάλληλες αντιαπεργιακές δικαστικές αποφάσεις. Η απεργία βγήκε «παράνομη» πότε με την επίκληση των χρονικών ορίων ενημέρωσης της εργοδοσίας, πότε με την επίκληση ότι η επιχείρηση παρέχει «κοινωφελές έργο» και... οι νομικές «μυλόπετρες» δεν έχουν τέλος.
«Οι εργαζόμενοι βλέπουν και αντιλαμβάνονται ότι απέναντί τους έχουν ένα αντεργατικό μπλοκ δυνάμεων (εργοδοσία, κράτος, Δικαιοσύνη) που σκοπό έχουν να υπηρετήσουν τις επιλογές των βιομηχάνων για απρόσκοπτη κερδοφορία, με εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, χωρίς να μιλάνε, χωρίς να έχουν συνδικαλιστική δράση και κάλυψη. Αυτή η εχθρική στάση απέναντί τους τους κάνει πιο δυνατούς, πιο αποφασισμένους να συνεχίσουν να αγωνίζονται», σημειώνει το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου σε ανακοίνωσή του.
Με το πέρας της εκδίκασης της αγωγής της εργοδοσίας, ακολούθησε παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίαςαπό τους προέδρους του Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου, Θ. Φωτόπουλο, της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου, Π. Κατάρα, του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατ. Αττικής, Δ. Μέντη, και τον Β. Συρίγο, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.
Η αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών συναντήθηκε με την γενική γραμματέα και τον γενικό διευθυντή του υπουργείου Εργασίας, απαιτώντας να πάρουν σαφή θέση για την απόλυση - συνδικαλιστική δίωξη του Δ. Μέντη, όπως και συνολικότερα για το καθεστώς της «δουλεμπορικής» εργασίας.
Στο πλαίσιο της παρέμβασης ορίστηκε τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, υπό την γγ του υπουργείου Αννα Στρατινάκη, την Παρασκευή 26/7 στη 1.30 μ.μ.
Το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου καλεί συνδικάτα, εργαζόμενους και φορείς του μαζικού λαϊκού κινήματος να συμπαρασταθούν στον αγώνα των εργαζομένων στην «Αφοί Βλάχου» με παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας την ώρα της τριμερούς.
Σε ενημέρωση που ακολούθησε τη συνάντηση, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου - Ανατ. Αττικής σημείωσε μεταξύ άλλων:
«Το 1896, οι απεργοί μεταλλωρύχοι στο Λαύριο πάλευαν με κύριο αίτημά τους να πληρώνονται από την εταιρεία όπου δούλευαν και όχι από τον εργολάβο. Πάνω από 120 χρόνια μετά, φτάσαμε πάλι να συζητάμε για "δουλεμπορικά" και για εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα, για σκλαβοπάζαρα και τσάμπα εργάτες. Καταλύουν κάθε δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία και στην ελεύθερη συνδικαλιστική δράση, με την εργολαβική εργασία. Επειδή έχουμε το δίκαιο με το μέρος μας και επειδή τον 21ο αιώνα δεν μπορούμε να δουλεύουμε "δουλεμπορικά" και με τέτοιες μορφές εργασίας, συνεχίζουμε δυναμικά, με κύριο αίτημά μας μόνιμη και σταθερή εργασία για όλους».
Αναφερόμενος στους αντεργατικούς νόμους που θέσπισαν οι κυβερνήσεις όλα αυτά τα χρόνια, λύνοντας τα χέρια στην εργοδοσία, τόνισε: «Αυτήν την πραγματικότητα θα τη σπάσουμε μέσα από την κοινή, ταξική πάλη των συνδικάτων και σωματείων. Δεν κάνουμε βήμα πίσω στον αγώνα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων σε κάθε χώρο δουλειάς».

 Το Εργατικό Κέντρο Αθήνας συμπαραστέκεται στην άδικη και εκδικητική απόλυση του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής, συναδέλφου Δαμασκηνού Μέντη.  Η επίκληση από την πλευρά της εταιρείας των τεράστιων διαφυγόντων κερδών λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων σε μια περίοδο που όπως η ίδια ομολογεί η παραγωγή της είναι στο ζενίθ, επιβεβαιώνει ότι η απόλυση του συναδέλφου σχετίζεται αποκλειστικά με την πρωτοπόρα συνδικαλιστική του δράση.  Με τη δράση του για σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα κόντρα στο καθεστώς της ενοικιαζόμενης εργασίας, των εργολαβιών, της γενικευμένης ευελιξίας και της συνεχούς ομηρείας των εργαζομένων.

Υπερασπιζόμαστε το αναφαίρετο δικαίωμα στη συνδικαλιστική δράση, δυναμώνουμε την πάλη για σταθερή και μόνιμη δουλειά με δικαιώματα.

 Επιμέλεια: Πάνος Ευθυμίου

Σχόλια