Οι πλούσιοι θεωρούν τον εαυτό τους καλύτερο από όλους τους άλλους


Οι πλούσιοι θεωρούν τον εαυτό τους καλύτερο από όλους τους άλλους

Ως άποψη είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη, όμως, πλέον, η επιστήμη το επιβεβαιώνει: Οι πλούσιοι πιστεύουν πως είναι καλύτεροι από όλους τους άλλους. Και γιατί να μην το πιστεύουν αφού στον καπιταλισμό κυρίαρχος είναι αυτός που έχει.

Η νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό Journal of Personality and Social Psychology διατυπώνει το συμπέρασμα πως όσοι έχουν γεννηθεί σε περιβάλλον που ανήκει στις υψηλές τάξεις είναι πιο υπερόπτες και έχουν «μία υπερβάλλουσα αυτοπεποίθηση» ότι εκτελούν καλύτερα από όλους τους άλλους κάποιες αποστολές, άποψη που όμως δεν συμμερίζονται οι αντίστοιχοι εκπρόσωποι των άλλων τάξεων.
Σύμφωνα με τον κύριο συντάκτη της έκθεσης, Πίτερ Μπένι, του πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, στόχος της έρευνας ήταν να διαψευσθεί η παρανόηση πως όλοι, ανεξαιρέτως, πιστεύουν πως είναι καλύτεροι από τον μέσο όρο ανθρώπων. «Τα αποτελέσματά μας αποδεικνύουν πως αυτή η ιδέα είναι περισσότερο διαδεδομένη μεταξύ των μεσαίων και υψηλών τάξεων», τονίζει στην ανακοίνωσή του ο Μπένι για τα συμπεράσματα της έρευνάς του σχετικά με τη σύνδεση κοινωνικής τάξης και υπερβάλλουσας εμπιστοσύνης.
Στο πλαίσιο του πειράματός τους, οι ερευνητές παρατήρησαν πάνω από 150.000 ιδιοκτήτες μικρών εταιρειών στο Μεξικό, που είχαν κάνει αίτηση για χρηματοδότηση και ζήτησαν πληροφορίες για το εισόδημά τους, το επίπεδο σπουδών τους και την προσωπική αντίληψή τους για τη θέση τους στην κοινωνία. Σε όλους ζητήθηκε να συμμετάσχουν σε ψυχολογικές αξιολογήσεις που περιελάμβαναν ένα μνημονικό παιχνίδι με ειδικές κάρτες, προκειμένου να διαπιστωθεί η οικονομική αξιοπιστία τους.
Μετά το πέρας των αξιολογήσεων ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να βαθμολογήσουν την απόδοσή τους έναντι των άλλων συμμετεχόντων σε μία κλίμακα βαθμολόγησης από 1 έως 100.
Οι ερευνητές εντόπισαν πως όσοι είχαν υψηλό εκπαιδευτικό επίπεδο, μεγαλύτερο εισόδημα και ανήκαν σε τάξη που αντιλαμβάνεται εαυτήν ως υψηλότερου επιπέδου, τρέφουν μία «υπερβολική πεποίθηση πως έχουν καλύτερες επιδόσεις εν σχέσει προς τους υπολοίπους, εν σχέσει προς τους αντιστοίχους τους που ανήκουν σε κατώτερες τάξεις», προστίθεται στην ίδια έκθεση.
Χαρακτηριστικό δείγμα της υπερφίαλης εγωκεντρικής αντίληψης αυτών των ατόμων είναι ο κ. Βαρουφάκης. Δεν αναφερόμαστε στους γόνους των Παπανδρέου, Μητσοτάκηδων και λοιπών οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί να κρύβουν πόσο υποτιμούν την πλέμπα λόγο παράδοσης και εξάρτησης από την ψήφο τους, αλλά και πάλι όλο και κάτι τους ξεφεύγει. Πρόσφατο παράδειγμα η κ. Ντόρα και η απάντηση γιατί ήταν σύμβουλος ο γιος της στο υπουργείο μόλις τέλειωσε το Harvard. Λίγο να κοιτάξεις γύρω σου, μικρή χώρα είμαστε, όλο και θα αναγνωρίσεις την ορθότητα της μελέτης σε γνωστές φυσιογνωμίες…
Επιμέλεια-σχόλιο Εύφ. Π. : Πάνος Ευθυμίου
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σχόλια