Οι χώρες με τις πιο φιλικές πολιτικές για τη γέννηση παιδιών και η θλιβερή επίδοση της Ελλάδας σύμφωνα με ανάλυση της Unicef


Οι χώρες με τις πιο φιλικές πολιτικές για τη γέννηση παιδιών και η θλιβερή επίδοση της Ελλάδας σύμφωνα με ανάλυση της Unicef

Μια νέα ανάλυση της Unicef επί των στοιχείων που συλλέγει ο ΟΟΣΑ από τα κράτη-μέλη του εστιάζει στον κατά πόσο σε ευρωπαϊκές χώρες τηρούν πολιτικές η οποίες μπορούν να χαρακτηριστούν φιλικές, δηλαδή υποστηρικτικές, προς την οικογένεια και προφανώς ενθαρρύνουν ή όχι τη δημιουργία αυτής.

Οι φιλικές προς την οικογένεια πολιτικές έχουν σημασία επειδή βοηθούν τα παιδιά να πάρουν ένα καλύτερο ξεκίνημα στη ζωή και να βοηθήσουν τους γονείς να βρεθεί η σωστή ισορροπία μεταξύ των δεσμεύσεών τους στην εργασία και στο σπίτι. Ακόμα και μερικές από τις πλουσιότερες χώρες δεν προσφέρουν ολοκληρωμένες λύσεις σε όλες τις οικογένειες. Αυτή η αναφορά επικεντρώνεται σε δύο βασικά στοιχεία-πολιτικές: η άδεια παιδικής μέριμνας για τους γονείς και η παιδική εκπαίδευση και φροντίδα για παιδιά προσχολικής ηλικίας. Εξετάζει αυτές τις πολιτικές στις 41 χώρες υψηλού και μεσαίου εισοδήματος που αποτελούν μέρος του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), χρησιμοποιώντας τα πιο πρόσφατα συγκρίσιμα δεδομένα. Η ανάλυση περιλαμβάνει τα εθνικά ποσοστά και τις πολιτικές θηλασμού, καθώς και την ποιότητα της προσχολικής εκπαίδευσης, όπου υπάρχουν συγκρίσιμοι δείκτες. Αποκλείει άλλα στοιχεία οικογενειακής πολιτικής, όπως τα επιδόματα τέκνων ή τις επιδοτήσεις γέννησης, προκειμένου να περιοριστεί το εύρος της έκθεσης σε θέματα που αφορούν την ισορροπία μεταξύ εργασίας και οικογένειας.
Οι πολιτικές για τη μητρότητα, την πατρότητα και τη γονική άδεια μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στη στήριξη των οικογενειών κατά τη διάρκεια της στα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού. Η άδεια μητρότητας επιτρέπει στις μητέρες να ανακάμψουν από την εγκυμοσύνη και τον τοκετό και να δεθούν με τα παιδιά τους. Η καλά αμειβόμενη, προστατευόμενη άδεια από την εργασία βοηθάει τις γυναίκες εργαζόμενες να διατηρούν τις αμοιβές-δικαιώματα τους και την προσκόλλησή τους στην αγορά εργασίας, αν και η άδεια είναι πολύ μεγάλη μπορεί να έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.
Διατηρήστε την άδεια για τους πατέρες, που αν ληφθεί, μπορεί να προωθήσει μια πιο δίκαιη κατανομή φροντίδας στο σπίτι και να βοηθήσει τους πατέρες να δεθούν με τα παιδιά τους.
Δεκαπέντε από τις 41 χώρες έχουν επικυρώσει τη σύμβαση περί προστασίας της μητρότητας (2000) της Διεθνούς Οργάνωση Εργασίας, το πιο σύγχρονο διεθνές πρότυπο εργασίας για την προστασία της μητρότητας. (Εκτός αυτού των πρώην σοσιαλιστικών χωρών σσ)
Συνιστάται στις χώρες να παρέχουν παροχές μητρότητας για 14 εβδομάδες να λάβουν και άλλα μέτρα για την προστασία τους όπως και για τις συνθήκες εργασίας των γυναικών.
Η σχετική ανάλυση συνοπτικά αξιολόγησε θέματα όπως η άδεια λοχείας/άδεια μητρότητας μετ′ αποδοχών, η γονική άδεια για τους πατέρες επίσης μετ′ αποδοχών, η μέριμνα για τη φροντίδα των παιδιών πριν την ηλικία των τριών ετών αλλά και μέχρι να πάνε σχολείο. 
Πόσα παιδιά κάνουν οι Ελληνίδες και σε ποια ηλικία - Τα αρνητικά ρεκόρ σύμφωνα με τη Eurostat
Η αλήθεια είναι πως τα ευρήματα δεν προκαλούν έκπληξη.
Η Σουηδία βρίσκεται στην κορυφή των χωρών που χαρακτηρίζεται ως η πλέον φιλική, σε σύνολο 31 ευρωπαϊκών, ενώ ακολουθεί στη δεύτερη θέση η Νορβηγία. Στην 5η θέση βρίσκεται Πορτογαλία, γεγονός που προκαλεί μια έκπληξη καθώς αναγκάστηκε να κάνει πολλές θυσίες την περίοδο της κρίσης.
Η δε Ελλάδα (της υπογεννητικότητας) δυστυχώς βρίσκεται στην 30η θέση και η μόνη χώρα μεταξύ των ευρωπαϊκών με την αμέσως χειρότερη επίδοση είναι η Ελβετία η οποία ήρθε 31η και τελευταία.
Η έρευνα της Unicef δημοσιεύτηκε τον Ιουνίου του 2019 και τα στοιχεία του ΟΟΣΑ αφορούν το 2016 ενώ τα ευρήματα απεικονίζονται στο Infographic του Statista.  
Εκλογές έχουμε και όλη η πολιτική τους, των "κυβερνητικών κομμάτων", στο θέμα εξαντλείται σε διχίλιαρα και άλλα τέτοια σημαντικά…
Επιμέλεια-σχόλιο: Νίκος Πυλιώτης


Σχόλια