Ύποπτες επιθέσεις Ποιος έχει το κίνητρο να κλείσουν τα στενά ή ενός νέου πολέμου;


Ύποπτες επιθέσεις Ποιος έχει το κίνητρο να κλείσουν τα στενά  ή ενός νέου πολέμου;

Ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε σήμερα ότι οι επιθέσεις εναντίον δύο δεξαμενόπλοιων στη Θάλασσα του Ομάν φέρουν «την υπογραφή» του Ιράν, επικαλούμενος ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το Πεντάγωνο.

«Το Ιράν το έκανε αυτό» δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο αμερικανικό δίκτυο Fox News. «Βλέπουμε το πλοίο, με μία νάρκη, που δεν εξερράγη και αυτό έχει την υπογραφή του Ιράν».
Ο Τραμπ απέρριψε το ενδεχόμενο ενός μακροχρόνιου κλεισίματος των Στενών του Χορμούζ από την Τεχεράνη.
Οι Ιρανοί «δεν θα κλείσουν (τα Στενά). Δεν θα τα κλείσουν, δεν θα τα κλείσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα και το γνωρίζουν αυτό. Αυτό τους έχει ειπωθεί με τον πλέον σθεναρό τρόπο» σημείωσε ο Αμερικανός πρόεδρος.
Ερωτηθείς πώς σχεδιάζει να απευθυνθεί προς το Ιράν και να σταματήσει τέτοιου είδους επεισόδια, ο Ρεπουμπλικανός απάντησε: «Θα δούμε».
Ο Τραμπ δηλώνει έτοιμος για συνομιλίες με την Τεχεράνη παρά τις επιθέσεις
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διαμήνυσε σήμερα πως είναι έτοιμος να ξεκινήσει συνομιλίες με την Τεχεράνη, οποτεδήποτε είναι έτοιμη, ακόμα κι αν κατηγόρησε το Ιράν για τις επιθέσεις εναντίον των δύο δεξαμενόπλοιων στον Κόλπο του Ομάν.
«Θέλουμε να επιστρέψουν πίσω στο τραπέζι» υπογράμμισε ο Τραμπ σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο Fox News.
«Είμαι έτοιμος όταν εκείνοι είναι» συμπλήρωσε, σημειώνοντας κατόπιν ότι «δεν βιάζεται».
Η κυβέρνηση Τραμπ κατηγόρησε το Ιράν για την επίθεση, επικαλούμενη ένα βίντεο που λέει ότι εικονίζει στελέχη των Φρουρών της Επανάστασης, καθώς προσεγγίζουν το ένα από τα δύο δεξαμενόπλοια που δέχθηκαν επίθεση στον Κόλπο του Ομάν και κατόπιν αφαιρούν μια μαγνητική νάρκη που δεν είχε εκραγεί από το πλευρό του κύτους του τάνκερ.
«Το Ιράν το έκανε» είπε ο Τραμπ στο Fox. «Ουσιαστικά γράφει Ιράν παντού... Εικάζω ότι δεν ήθελαν να αφήσουν πίσω αποδείξεις».
Η Τεχεράνη χαρακτήρισε τις αμερικανικές κατηγορίες εσφαλμένες κι ανησυχητικές.
Οι ενέργειες των ΗΠΑ θέτουν μια σοβαρή απειλή στη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί στους ηγέτες ενός υπό την ηγεσία της Κίνας μπλοκ για την ασφάλεια, στον οποίο περιλαμβάνονται η Ρωσία και η Ινδία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέρριψαν την ευθύνη στο Ιράν για τις επιθέσεις σε δύο δεξαμενόπλοια στον Κόλπο του Ομάν χθες Πέμπτη που είχαν ως αποτέλεσμα να εκτοξευθούν οι τιμές του πετρελαίου και να εγερθούν ανησυχίες για μια αντιπαράθεση ΗΠΑ-Ιράν. Το Ιράν αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με τις επιθέσεις.
Ο Ροχανί δεν αναφέρθηκε στις επιθέσεις αλλά επικέντρωσε τις επικρίσεις του στην αποχώρηση πέρυσι του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, από την πυρηνική συμφωνία που εξασφάλισαν το 2015 οι διεθνείς δυνάμεις με το Ιράν.
Είπε πως το Ιράν εξακολουθεί να τηρεί τη συμφωνία. «Το Ιράν ζητά από τις υπόλοιπες χώρες που υπέγραψαν την πυρηνική συμφωνία να εκπληρώσουν αμέσως τις δεσμεύσεις τους», δήλωσε ο Ροχανί σε μια σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σανγκάης στην πρωτεύουσα του Κιργιστάν, Μπισκέκ.
Το Στενό του Χορμούζ, δίαυλος ζωτικής σημασίας για τη ναυτιλία που συνδέει τους πετρελαιοπαραγωγούς της Μέσης Ανατολής με τις αγορές στην Ασία, την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική κι όχι μόνο, βρίσκεται στο επίκεντρο των εντάσεων της περιοχής για δεκαετίες.
Οι επιθέσεις στα δεξαμενόπλοια "Kokuka Corageous" της ναυτιλιακής εταιρείας του Αμβούργου Schulte Group --ιδιοκτησίας γιαπωνέζικης εταιρείας-- την ώρα που ο Γιαπωνέζος πρωθυπουργός έκανε για πρώτη φορά μετά τη δεκαετία το '70 επίσημη επίσκεψη στην Τεχεράνη (μεγάλη σύμπτωση;!) και στο "Front Altair" του νορβηγικού φορέα Frontline δεν στοίχισαν καμία ανθρώπινη ζωή, αλλά προκάλεσαν αναταραχή που θα μπορούσε να πλήξει το διεθνές εμπόριο πετρελαίου. Ο Ιρανός ΥΠΕΞ διαψεύδει τις κατηγορίες των ΗΠΑ για τις επιθέσεις σε δεξαμενόπλοια
«Πριν από λίγο καιρό, η τιμή του πετρελαίου εκτοξεύτηκε μόνο και μόνο επειδή περίπου ένα εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα δεν προσφερόταν στην αγορά εξαιτίας του εμφυλίου πολέμου στη Λιβύη. Μέσω του Στενού του Χορμούζ μεταφέρονται καθημερινά πάνω από 15 φορές μεγαλύτερες ποσότητες» εξήγησε ο Εουτζέν Βάινμπεργκ, επικεφαλής αναλυτής της Commerzbank.
Ο θαλάσσιος δίαυλος χωρίζει το Ιράν και το Ομάν, συνδέοντας τον Κόλπο με τον Κόλπο του Ομάν και την Αραβική Θάλασσα.
Το στενότερο σημείο στο Στενό έχει πλάτος 33 χιλιομέτρων, αλλά η δίοδος ναυσιπλοΐας έχει πλάτος μόλις τρία χιλιόμετρα προς κάθε κατεύθυνση.
ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ;
Η αμερικανική Υπηρεσία Ενεργειακής Πληροφόρησης εκτιμά ότι 18,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα του πετρελαίου που μεταφέρεται διά θαλάσσης πέρασαν από τη δίοδο αυτή το 2016. Αυτό είναι περίπου το 30% του αργού και άλλων προϊόντων πετρελαίου σε υγρή μορφή που μεταφέρθηκαν διά θαλάσσης το 2016.
Περίπου 17,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αργό και συμπυκνώματα εκτιμάται ότι μεταφέρθηκαν μέσω του Στενού το 2017 και περίπου 17,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα το πρώτο εξάμηνο του 2018, σύμφωνα με την εταιρία αναλύσεων του πετρελαϊκού κλάδου Vortexa.
Με την παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου να είναι περίπου 100 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αυτό σημαίνει ότι περίπου το ένα πέμπτο περνά μέσω των Στενών.
Η μεγαλύτερη ποσότητα αργού που εξάγεται από τη Σαουδική Αραβία, το Ιράν, τα ΗΑΕ, το Κουβέιτ και το Ιράκ - όλα κράτη-μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών - μεταφέρεται μέσω του θαλάσσιου αυτού διαύλου.
Είναι χρησιμοποιείται για σχεδόν όλο το υγροποιημένο φυσικό αέριο (ΥΦΑ) που παράγεται από τον μεγαλύτερο εξαγωγέα ΥΦΑ του κόσμου, το Κατάρ.
Κατά τη διάρκεια του πολέμου Ιράν-Ιράν το 1980-1988, οι δύο πλευρές προσπάθησαν να διακόψουν η μία τις εξαγωγές πετρελαίου της άλλης, σε μια διαμάχη που έμεινε γνωστή ως «ο πόλεμος των δεξαμενόπλοιων».
Ο αμερικανικός 5ος Στόλος, που εδρεύει στο Μπαχρέιν, είναι επιφορτισμένος με την "προστασία" των εμπορικών πλοίων στην περιοχή.
Επιμέλεια: Χρ. Α.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ.


Σχόλια