Νέο διάταγμα του Αμερικανού Προέδρου ενάντια στην ανταγωνιστική Huawei δεν μπορεί να εμποδίσει το τεχνολογικό λαχάνιασμα των ΗΠΑ


Νέο διάταγμα του Αμερικανού Προέδρου ενάντια στην ανταγωνιστική Huawei δεν μπορεί να εμποδίσει το τεχνολογικό λαχάνιασμα των ΗΠΑ

Νέο «λάδι στη φωτιά» της πολυεπίπεδης αντιπαράθεσης και των ευρύτερων ανταγωνισμών ΗΠΑ - Κίνας ρίχνει το νέο διάταγμα του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, που απαγορεύει σε αμερικανικές εταιρείες τη χρήση τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού από ξένα, ανταγωνιστικά μονοπώλια, που μπορεί να αποτελέσουν «απειλή για την εθνική ασφάλεια».

Το εκτελεστικό διάταγμα αξιοποιεί νόμο του 1977, που δίνει στον εκάστοτε Πρόεδρο των ΗΠΑ τη δυνατότητα να ρυθμίζει εμπορικά ζητήματα σε περίπτωση που διακρίνει «έκτακτη ανάγκη» η οποία απειλεί την «εθνική ασφάλεια». Υποτίθεται πως επιχειρεί να αποτρέψει «ξένους αντιπάλους» που θέλουν να μπουν στην «αλυσίδα εφοδιασμού της χώρας στα πεδία της πληροφορικής, των επικοινωνιών και των συναφών υπηρεσιών». Μολονότι δεν κατονομάζει με σαφήνεια χώρες και ονόματα ξένων εταιρειών, είναι σαφές πως το διάταγμα Τραμπ έχει απώτερο στόχο ένα από τα μεγαλύτερα μονοπώλια στο χώρο των τηλεπικοινωνιών παγκοσμίως, την κινεζική «Huawei», που απειλεί την πρωτοκαθεδρία αμερικανικών μονοπωλίων τεχνολογίας στις διεθνείς αγορές, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το στήσιμο των τηλεπικοινωνιακών δικτύων επόμενης γενιάς, 5G, που θεωρούνται ραχοκοκαλιά της «νέας οικονομίας» αυτοματισμών και άλλων τεχνολογικών καινοτομιών κατά την περίοδο της λεγόμενης «4ης Βιομηχανικής Επανάστασης».
Η αντίδραση της «Ηuawei»
Η κινεζική εταιρεία κατήγγειλε τους «παράλογους περιορισμούς» στην πρόσβασή της στην αμερικανική αγορά, τονίζοντας πως είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με την αμερικανική κυβέρνηση για να βρεθούν «αποτελεσματικά μέτρα ώστε να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των προϊόντων» και των υπηρεσιών που προσφέρει. Προειδοποίησε παράλληλα πως αν δεν της επιτραπεί να δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ, «οι ΗΠΑ δεν θα γίνουν ασφαλέστερες ή ισχυρότερες» αλλά θα στραφούν σε «κατώτερες και ακριβότερες εναλλακτικές», μένοντας πίσω ως προς την ανάπτυξη των δικτύων 5G και «πλήττοντας τα συμφέροντα αμερικανικών εταιρειών και Αμερικανών καταναλωτών».
Ο Ολλανδικός τύπος (και οι ολλανδικές μυστικές υπηρεσίες;) βάζει πλάτη για να περάσουν οι καταγγελίες
Η κινεζική Huawei έχει μία κρυφή «πίσω πόρτα» σε δίκτυο μεγάλης ολλανδικής εταιρείας τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, γεγονός που της δίνει πρόσβαση σε δεδομένα καταναλωτών, αποκαλύπτει η εφημερίδα De Volksrant επικαλούμενη μη κατονομαζόμενη πηγή των ολλανδικών υπηρεσιών Πληροφοριών. Το γιατί δεν την έκλεισαν ή δεν την κατήγγειλαν μόλις τη βρήκαν είναι άλλη ιστορία…
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ολλανδική υπηρεσία Πληροφοριών AIVD ερευνά αν η κατάσταση αυτή έχει δώσει στην Huawei την δυνατότητα κατασκοπείας υπέρ της κινεζικής κυβέρνησης.
Εκπρόσωπος της Huawei δήλωσε στην ολλανδική εφημερίδα ότι αρνείται τις κατηγορίες.

«Συμμορφωνόμαστε με τους νόμους και τις ρυθμίσεις σε κάθε χώρα όπου επιχειρούμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Η Huawei «κρατά κλειστή την πόρτα σε κυβερνήσεις ή άλλους που θέλουν να χρησιμοποιήσουν το δίκτυό μας για δραστηριότητες που θα απειλούσαν την κυβερνοασφάλεια».
Εκπρόσωπος της AIVD δήλωσε ότι η κυβέρνηση  δεν μπορεί να σχολιάσει το δημοσίευμα της De Volksrant. Αν είχαν βρει πόρτα δεν θα της είχαν δείξει την πόρτα;

Τον Απρίλιο, η ολλανδική υπηρεσία Πληροφοριών είχε ανακοινώσει ότι «δεν είναι επιθυμητό η Ολλανδία...να εξαρτάται ως προς το hardware ή το software από εταιρείες που προέρχονται από χώρες που λειτουργούν κυβερνοπρογράμματα που είναι αντίθετα με τα ολλανδικά συμφέροντα», κατονομάζοντας την Κίνα και την Ρωσία. Προφανώς οι ΗΠΑ, που έχουν δεκάδες ντοκουμέντα βγει στη φόρα ότι μας παρακολουθούν δεν μας ενοχλεί καθόλου…
Από τις τρεις μεγάλες ολλανδικές εταιρείες τηλεπικοινωνιών, οι KPN και Vodafone Ziggo αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα της ολλανδικής εφημερίδας, ενώ η T-Mobile/Tele2 απάντησε ότι δεν είναι ενημερωμένη για έρευνα της  AIVD. 
Παράλληλα, αξιωματούχοι της βρετανικής κυβέρνησης δήλωσαν πως επανεξετάζεται η πολιτική για τα δίκτυα 5G, ενώ σε σχέση με τη «Huawei» τόνισαν ότι η κυβέρνηση επανεξετάζει την «ορθή προσέγγιση πολιτικής» για το 5G και όταν μία ανακοίνωση θα είναι έτοιμη θα παρουσιαστεί στο Κοινοβούλιο.
Στο Παρίσι, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είπε ότι δεν αποτελεί στόχο της Γαλλίας να αποκλείσει τη «Huawei», ούτε να εξαπολύσει έναν «τεχνολογικό πόλεμο», αλλά «να διαφυλάξουμε την εθνική ασφάλεια και την ευρωπαϊκή κυριαρχία».
Γεγονός είναι πάντως ότι η οι Κινέζοι και ιδιαίτερα η Huawei έχει πάρει προβάδισμα και θα κυριαρχήσει στα δίκτυα 5G. Η δύση θα πληρώσει ακριβά τις καθυστερήσεις παρόλα τα εμπόδια που βάζει και ειδικότερα οι ΗΠΑ που χάνουν την πρωτοκαθεδρία και στις τεχνολογίες αιχμής πλέον…
Επιμέλεια-σχόλιο: Ν.Π.
ΠΗΓΗ: Ριζοσπάστης, ΑΠΕ

Σχόλια