Η Ουάσινγκτον επεξεργάζεται στρατιωτικά σχέδια εναντίον του Ιράν Τα τύμπανα του πολέμου ακούγονται ξανά


Η Ουάσινγκτον επεξεργάζεται στρατιωτικά σχέδια εναντίον του Ιράν Τα τύμπανα του πολέμου ακούγονται ξανά

Σε μια συνεδρίαση των συμβούλων εθνικής ασφαλείας του προέδρου Τραμπ την περασμένη εβδομάδα, ο εκτελών χρέη υπουργού Αμύνης Πάτρικ Σάναχαν παρουσίασε ένα στρατιωτικό σχέδιο που προβλέπει την αποστολή ως και 120.000 στρατιωτών στη Μέση Ανατολή. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός αυτός είναι κοντά στον αριθμό των στρατιωτών που εισέβαλαν το 2003 στο Ιράκ.

Το σχέδιο αυτό προετοιμάστηκε με εντολή των σκληροπυρηνικών της κυβέρνησης, με επικεφαλής τον σύμβουλο εθνικής ασφαλείας Τζον Μπόλτον. Και δεν περιλαμβάνει χερσαία εισβολή στο Ιράν.
   Χτες, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, «διέψευσε» ρεπορτάζ των «Τάιμς της Ν. Υόρκης» ότι στις 9 Μάη, ο εκτελών καθήκοντα υπουργού Αμυνας, Πάτρικ Σάναχαν, ο επιτελάρχης Τζο Ντάνφορντ, η διευθύντρια της CIA, Τζίνα Χάσπελ, και ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Τζον Μπόλτον, του παρουσίασαν τα επικαιροποιημένα σχέδια του Πενταγώνου για το Ιράν και ότι σε αυτά συμπεριλαμβάνεται πρόταση για την ανάπτυξη περίπου 120.000 Αμερικανών στρατιωτικών (όσοι δηλαδή χρησιμοποιήθηκαν το 2003 στην ιμπεριαλιστική επίθεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο Ιράκ).
Ισχυρίστηκε πως πρόκειται για «ψευδείς ειδήσεις» αλλά το αμέσως επόμενο λεπτό «προδόθηκε», αφού έδειξε ότι η «διάψευση» αφορά στον αριθμό των στρατιωτικών που αναφέρουν οι σχετικοί σχεδιασμοί. Εξέφρασε έτσι την πεποίθηση πως «δεν θα χρειαστεί να το σχεδιάσουμε αυτό, αλλά και εάν το κάνουμε, θα στείλουμε μία κόλαση πολύ περισσότερων στρατιωτών από αυτούς»...
Ενδιαφέρον είναι πως νωρίτερα, χτες, Αμερικανοί στρατιωτικοί «εμπειρογνώμονες» που στάλθηκαν στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και έκαναν μία πρώτη εκτίμηση για τις απόπειρες δολιοφθοράς σε τέσσερα δεξαμενόπλοια, έσπευσαν να κατηγορήσουν το Ιράν ή μέλη οργανώσεων που σχετίζονται με αυτό. Ισχυρίστηκαν ότι «Ιρανοί ή αντιπρόσωποι του Ιράν χρησιμοποίησαν εκρηκτικά για να προκαλέσουν οπές» στα τοιχώματα της καρίνας των τάνκερ. Δεν εξήγησαν γιατί έσπευσαν να ενοχοποιήσουν το Ιράν, στηρίζοντας τους ισχυρισμούς «σε πιθανά κίνητρα»...
Ωστόσο, Ιρανοί αξιωματούχοι τις τελευταίες μέρες προειδοποιούν για το ενδεχόμενο προβοκάτσιας σε βάρος τους, απαιτώντας από την πρώτη στιγμή τη διενέργεια «διεθνούς έρευνας» ώστε να διαλευκανθεί ποιος έκανε τις δολιοφθορές στα τέσσερα δεξαμενόπλοια, ανοιχτά του λιμανιού Φουτζάιρα το πρωί της 12ης Μάη.
Είναι ασαφές αν ο πρόεδρος Τραμπ, που έχει επιδιώξει την απεμπλοκή της χώρας του από το Αφγανιστάν και τη Συρία, είναι διατεθειμένος να στείλει τόσο πολλούς στρατιώτες στη Μέση Ανατολή. Είναι ασαφές ακόμη κι αν έχει ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες αυτών των σχεδίων. Όταν ρωτήθηκε αν υποστηρίζει την αλλαγή καθεστώτος στο Ιράν, απάντησε: «Θα δούμε τι θα γίνει. Αν κάνουν οτιδήποτε, θα είναι μεγάλο τους λάθος».
Η αμερικανική κυβέρνηση είναι διχασμένη για το πώς πρέπει να αντιμετωπιστεί το Ιράν. Ορισμένοι αξιωματούχοι λένε ότι τα σχέδια, ακόμη και σε αυτό το προκαταρκτικό στάδιο, δείχνουν πόσο επικίνδυνη έχει γίνει η ιρανική απειλή. Αλλοι, που πιστεύουν ότι η κρίση πρέπει να λυθεί με διπλωματικά μέσα, επισημαίνουν ότι η Ουάσιγκτον θέλει να προειδοποιήσει την Τεχεράνη να μην προχωρήσει σε νέες προκλήσεις.
Και οι ευρωπαίοι σύμμαχοι που συναντήθηκαν τη Δευτέρα με τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο εκφράζουν την ανησυχία τους.
Η αποστολή μιας τόσο μεγάλης δύναμης στη Μέση Ανατολή, που θα χρειαστεί εβδομάδες αν όχι μήνες, θα πρόσφερε στην Τεχεράνη πολλούς στόχους, αλλά και ένα κίνητρο να προσπαθήσει να εμπλέξει τις ΗΠΑ σε μια σύγκρουση. Σύμφωνα με δύο αμερικανούς αξιωματούχους της εθνικής ασφάλειας, η απόφαση του προέδρου Τραμπ να μειώσει τις αμερικανικές δυνάμεις στη Συρία έστειλε το μήνυμα στην Τεχεράνη ότι οι ΗΠΑ δεν θέλουν σύγκρουση.
Ορισμένα τάνκερ δέχθηκαν επίθεση ή έγιναν αντικείμενο σαμποτάζ το Σαββατοκύριακο στα Ενωμένα Αραβικά Εμιράτα και αμερικανοί αξιωματούχοι υποπτεύονται ότι την ευθύνη τη φέρει το Ιράν. Ο πρόεδρος Τραμπ αναφέρθηκε επίσης πρόσφατα, χωρίς αποδείξεις, σε νέες πληροφορίες της αντικατασκοπείας ότι το Ιράν κινητοποιεί οργανώσεις στο Ιράκ και τη Συρία για να επιτεθούν εναντίον αμερικανικών δυνάμεων.

Το Υπουργείο εξωτερικών των ΗΠΑ διέταξε την μερική εκκένωση της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βαγδάτη την Τετάρτη, απαντώντας σε αυτό που είπε η κυβέρνηση Trump ότι ήταν μια απειλή που συνδέεται με το Ιράν, η οποία οδήγησε σε επιταχυνόμενη μετακίνηση αμερικανικών πλοίων και βομβαρδιστικών στον Περσικό Κόλπο .
Τον περασμένο μήνα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ χαρακτήρισε τους  Φρουρούς της Επανάστασης ξένη τρομοκρατική οργάνωση.
Η προηγούμενη εκδοχή του πολεμικού σχεδίου του Πενταγώνου, που είχε την κωδική ονομασία Nitro Zeus, περιλάμβανε ηλεκτρονική επίθεση που θα προκαλούσε παράλυση στις μεγάλες πόλεις, στο ηλεκτρικό δίκτυο και στον στρατό της χώρας. Ακόμη και μια τέτοια επίθεση όμως ενέχει κινδύνους. Οι ιρανοί χάκερ θεωρούνται πλέον ικανοί να πλήξουν αμερικανικούς στόχους.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες παίζουν ένα "πολύ επικίνδυνο παιχνίδι", καθώς προσπαθούν να «σύρουν το Ιράν σε περιττό πόλεμο», δήλωσε ανώτατη ιρανική αξιωματούχος την Τρίτη. 
Ο Hamid Baeidinejad, πρεσβευτής του Ιράν στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι η κυβέρνηση Trump προέβη σε "σοβαρό εσφαλμένο υπολογισμό" στην ανάπτυξη ομάδας βομβαρδιστικών αεροσκαφών, Β-52 και άλλου στρατιωτικού προσωπικού και εξοπλισμού στον Περσικό Κόλπο για να αντιμετωπίσει εικαζόμενες, απροσδιόριστες ιρανικές απειλές. 
Από ότι λένε πλέον διεθνείς σχολιαστές είναι πολύ ύποπτα τα δήθεν σαμποτάζ και δολιοφθορές σε βάρος δεξαμενόπλοιων. Παρά ταύτα οι ΗΠΑ απηύθυναν σαφή προειδοποίηση σε επίδοξους δράστες να μην απειλήσουν τα εμπορικά πλοία στην περιοχή, ενώ και η Σαουδική Αραβία καταδίκασε τις επιθέσεις, τις οποίες μάλιστα χαρακτήρισε «προσπάθεια υπονόμευσης» της ενεργειακής τροφοδοσίας από τον Περσικό Κόλπο.
 Οι τιμές του πετρελαίου παρουσιάζουν τάσεις ανόδου.
Σύμφωνα με στοιχεία των αμερικανικών αρχών από τα στενά του Ορμούζ περνάει περίπου το 30% των πετρελαιοειδών που διακινούνται σε όλον τον κόσμο, δηλαδή 17,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Εξίσου σημαντική είναι η διαδρομή και για τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από το Κατάρ.
Ακόμη και αν τελικά επικρατήσει σύνεση οι λεονταρισμοί θα έχουν συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία. Όπως επισημαίνει ο Γουέιν Γκόρντον, σύμβουλος θυγατρικής της τράπεζας UBS, «.γεωπολιτικές εντάσεις που δεν μπορούμε να προβλέψουμε, μπορούν να εκτοξεύσουν την τιμή του πετρελαίου σε επίπεδα άνω των 100 δολαρίων το βαρέλι...».
Τα στενά του Ορμούζ χωρίζουν τις αραβικές χώρες της περιοχής από το Ιράν, αλλά κατά κάποιον τρόπο συνδέουν κιόλας χώρες τόσο διαφορετικές μεταξύ τους όπως η Σαουδική Αραβία, το Ιράν, τα Εμιράτα, το Κουβέιτ και το Ιράκ. Σε κάποιο σημείο το πλάτος της θαλάσσιας οδού είναι μικρότερο από 50 χλμ. Είναι τόσο νευραλγική η σημασία των στενών, που κάθε τόσο δίνει αφορμή για ρητορικές αντιπαραθέσεις ή ακόμη και σενάρια συγκρούσεων ανάμεσα σε αντίπαλες δυνάμεις της περιοχής. 
Οι ΗΠΑ ελέγχοντας τα στενά άμεσα ή δι' αντιπροσώπων ουσιαστικά κρατά την Ευρώπη και την Κίνα από τον λαιμό ως προς την ενεργειακή της τροφοδοσία.
Επιμέλεια: Πάνος Ευθυμίου
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, The New York Times, Ριζοσπάστης DW, USA Today,


Σχόλια