Προνόμια, προνόμια, προνόμια στο κεφάλαιο. Κυβέρνηση, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ σε αγαστή συνεργασία


Προνόμια, προνόμια, προνόμια στο κεφάλαιο. Κυβέρνηση, ΝΔ και ΚΙΝΑΛ σε αγαστή συνεργασία

Για θετική εξέλιξη ως προς την απλοποίηση του επενδυτικού και επιχειρηματικού περιβάλλοντος κάνει λόγο ο ΣΕΒ σε flash report του για τα επενδυτικά κίνητρα, με αφορμή την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου (Ν.4605/19) του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Όπως σημειώνει, το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει σειρά ευνοϊκών διατάξεων για τις επενδύσεις και το επιχειρηματικό περιβάλλον, ενώ υλοποιεί ορισμένες πάγιες θέσεις της αγοράς για τα επιχειρηματικά πάρκα, την εξυγίανση άτυπων συγκεντρώσεων βιομηχανίας και εφοδιαστικής αλυσίδας, τα επενδυτικά κίνητρα για κέντρα κοινών υπηρεσιών, την απλοποίηση κίνητρων του “αναπτυξιακού νόμου”, την ενσωμάτωση ευρωπαϊκής οδηγίας για το εμπορικό απόρρητο, κ.τλ.
Αν και δεν επιλύεται το σημαντικό θέμα της υπερφορολόγησης, o ΣΕΒ τονίζει ότι το νομοσχέδιο προβλέπει διευκολύνσεις στην αξιοποίηση κινήτρων από επενδύσεις που εντάσσονται στον Ν4399/16 και για επενδύσεις σε κέντρα κοινών υπηρεσιών (Ν89/1967). Λαμβάνει, επίσης, υπόψη τις ανάγκες των επιχειρήσεων που διατυπώθηκαν προς το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης από το Φόρουμ Κλαδικών και Περιφερειακών Βιομηχανικών Συνδέσμων που συντονίζει ο ΣΕΒ και η Ελληνική Παραγωγή, με συμμετοχή των ΣΒΘΚΕ, ΣΕΒΠΔΕ, ΣΒΑΠ, ΣΘΕΒ, ΣΒΣΕ.
Σύμφωνα με τον ΣΕΒ, οι ρυθμίσεις αυτές δείχνουν το δρόμο για τη συνεργασία δημόσιου – ιδιωτικού τομέα στην απλοποίηση του επενδυτικού περιβάλλοντος.
Στη λίστα των παρεμβάσεων στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ταυτόχρονα και σε συνδυασμό με την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής, αναμφίβολα ξεχωρίζει το μπαράζ των διατάξεων που ενσωματώθηκαν στον πρόσφατο πολυνόμο (4605/19). Μεταξύ αυτών ενδεικτικά αναφέρουμε:
-- Το ύψος των επενδύσεων μεγάλου μεγέθους για την ένταξή τους στο ειδικό καθεστώς κρατικών επιδοτήσεων και απαλλαγών ξεκινά από τα 15 εκατ. ευρώ, από 20 εκατ. προηγουμένως. Αποκαλυπτικό είναι το γεγονός ότι το συγκεκριμένο καθεστώς κρατικών ενισχύσεων «προϋποθέτει» τη «δημιουργία μιας θέσης εργασίας ανά 1 εκατ. επιλέξιμου κόστους επένδυσης» (!), αντί 2 θέσεων εργασίας για το ίδιο κόστος επένδυσης προηγουμένως... Υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ψήφισε παρών.
-- Ήδη, με τον αρχικό «αναπτυξιακό νόμο» της σημερινής κυβέρνησης, μεταξύ άλλων, προβλέπεται σταθερός φορολογικός συντελεστής για 12 χρόνια μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης, ενώ, όπως ρητά αναφέρεται, σε περίπτωση μείωσης του φορολογικού συντελεστή επί των κερδών θα εφαρμόζεται ο μειωμένος συντελεστής.
-- Το δικαίωμα χρήσης της φορολογικής απαλλαγής θεμελιώνεται με την ολοκλήρωση του 50% της επένδυσης (από 100% σήμερα), δίνεται επί της ουσίας... προκαταβολικά, πριν ολοκληρωθεί το σύνολο της επένδυσης. Το μέτρο υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ψήφισε παρών.
-- Επεκτείνεται σε νέες επιχειρηματικές δραστηριότητες η κάθε μορφής κρατική στήριξη για «ενδοομιλικές υπηρεσίες», ενώ αυτές περιλαμβάνουν τόσο τις εγχώριες επιχειρήσεις όσο και τις ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα που παράγουν αποκλειστικά για τους μητρικούς ομίλους τους στο εξωτερικό οι ενισχύσεις για πρόσληψη εργαζομένων, για προγράμματα κατάρτισης, για έργα έρευνας και ανάπτυξηςδαπάνες εξοπλισμού. Πέρασαν με την ψήφο και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.
Όσο για τα παραμύθια περί θέσεων εργασίας, οι υπηρεσίες «υποχρεούνται» να απασχολούν στην Ελλάδα προσωπικό μόλις τεσσάρων ατόμων και μάλιστα με την επιπλέον πρόβλεψη ότι ένα από αυτά(δηλαδή το 25% των θέσεων εργασίας) μπορεί να είναι και μερικής απασχόλησης...
Με βάση και τα παραπάνω, ανάγλυφα προκύπτει το γεγονός ότι η προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων, παράλληλα και σε συνδυασμό με τις κρατικές ενισχύσεις, προϋποθέτει τη θωράκιση του αντεργατικού οπλοστασίου με νέα μέτρα, μεγαλύτερη «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, στη γραμμή του «συγκριτικού πλεονεκτήματος», της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.

Στον ίδιο νόμο εξάλλου η κυβέρνηση κατέθεσε την επαίσχυντη τροπολογία για τη διάλυση της προστασίας στην πρώτη κατοικία για τα «κόκκινα» δάνεια λαϊκών νοικοκυριών, που σηματοδοτεί ένταση των εκβιασμών και των πλειστηριασμών.
Και βέβαια σε φάση τελικής επεξεργασίας περνά το σχέδιο για το νέο κρατικό πακέτο στήριξης των εγχώριων τραπεζικών ομίλων, με στόχο να τους ξεφορτώσει από τα «βαρίδια» των «κόκκινων» δανείων για να τα μεταφέρει σε λεγόμενες «κακές» τράπεζες ή εταιρικά σχήματα «ειδικού σκοπού» που θα συγκροτήσει η κάθε τράπεζα, με τη συμβολή νέων «επενδυτών» και «παικτών».
Μέτρα και αντίμετρα για το κεφάλαιο
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση νομοθετεί το ένα πίσω απ' το άλλο τα «αντίμετρα» για το κεφάλαιο που προβλέπονται στον κρατικό προϋπολογισμό. Ανάμεσα σ' αυτά δεσπόζουν:
-- Η μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη κατά τέσσερις μονάδες, από το 29% στο 25%, σε βάθος τετραετίας, αρχής γενομένης από φέτος (28% από 29%). Οι σωρευτικές απώλειες για το κρατικό ταμείο από το 2023 και μετά αναμένονται στα 450 εκατ. ευρώ το χρόνο (142 εκατ. για το 2019). Βέβαια, όπως αναφέρει η έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, «θα αναπληρώνεται από άλλες πηγές εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού», δηλαδή από την παραπέρα λεηλασία του λαού. Ψηφίστηκε με τις ψήφους ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ναζιστικής Χρυσής Αυγής.
-- Η μείωση φορολογίας και επί των διανεμόμενων κερδών, στο 10% από 15% από φέτος, που επιφέρει νέες απώλειες στον κρατικό προϋπολογισμό, ύψους 45 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση. Υπερψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ ενώ παρών ψήφισε το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.
-- Η κρατική επιδότηση στο 50% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για νέους μισθωτούς έως 24 ετών, με ποσό ύψους 51 εκατ. για το 2019. Το μέτρο ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, παρών ψήφισε η ναζιστική Χρυσή Αυγή.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζει τη νέα φουρνιά των παρεμβάσεων τόνωσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων.
Η σχετική λίστα περιλαμβάνει:
-- Διαμόρφωση «εθνικού προγράμματος ανάπτυξης» κατ' αντιστοιχία με το ΕΣΠΑ. Πρόκειται για «ένα πολυετές αναπτυξιακό πρόγραμμα» που χρηματοδοτείται από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και σε αντιστοίχιση με τα κοινοτικά κονδύλια του ΕΣΠΑ, έτσι ώστε να «επιτρέπει τον επαρκή προγραμματισμό και σχεδιασμό των έργων και των παρεμβάσεων (...) σε αντίθεση με τον υπάρχοντα μονοετή σχεδιασμό του εθνικού ΠΔΕ, που δεν επέτρεπε κάτι τέτοιο».
-- Σχέδιο νόμου - «ομπρέλα» για τον «εκσυγχρονισμό των διαδικασιών υλοποίησης του συνόλου του ΠΔΕ, Εθνικού και Συγχρηματοδοτούμενου».
Δεν δίνεις λογαριασμό!
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση περνάει το ένα πίσω απ' το άλλο τα νομοσχέδια με τα οποία βγάζει από τη μέση κάθε πιθανό και απίθανο «εμπόδιο» και στρώνει κόκκινο χαλί στους «επενδυτές».
Ετσι, μόνο τις τελευταίες βδομάδες:
-- Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που ανοίγει το δρόμο στους επιχειρηματικούς ομίλους να «ξεσαλώνουν» σε αιγιαλούς, λίμνες, ποτάμια, παρόχθιες περιοχές, σε περιοχές NATURA και βραχονησίδες. Τελείως ενδεικτικά προβλέπει ότι με μια απλή Υπουργική Απόφαση είναι δυνατή η, χωρίς δημοπρασία, απευθείας παραχώρηση όλων των παραπάνω σε φορείς του δημόσιου τομέα και σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για βιομηχανικές, εξορυκτικές, ενεργειακές, διαμετακομιστικές κι άλλες μπίζνες, ότι τα χωροταξικά σχέδια λαμβάνονται υπόψη μετά την έγκρισή τους, ότι παρέχεται η δυνατότητα απευθείας παραχώρησης αιγιαλού, παραλίας κ.λπ. στους ΟΤΑ α' βαθμού, ακόμη και σε περιοχές NATURA, όπως και η μεταπώλησή τους σε μεγαλοεπενδυτές για εκμετάλλευση, νομιμοποιούνται τα αυθαίρετα των ομίλων στον «παλαιό αιγιαλό» κ.ά. Η κυβέρνηση το «πέρασε» με τις ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.
-- Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για την «Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και προσέλκυση Στρατηγικών Επενδύσεων και άλλες διατάξεις», που μεταξύ άλλων προβλέπει κίνητρα χωροθέτησης, τα οποία έρχονται να κουμπώσουν με τις παραχωρήσεις των αιγιαλών, φορολογικά «κίνητρα», όπως φορολογικές απαλλαγές που υπολογίζονται έως 50 εκατ. ευρώ, ανάλογα με το ύψος της επένδυσης, ταχεία αδειοδότηση, επιχορηγήσεις, δηλαδή «ζεστό» χρήμα που μπορεί να φτάσει τα 20 εκατ. ευρώ ανά επενδυτικό έργο, επιδότηση «μισθολογικού κόστους» και άλλα. Και αυτό το νομοσχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ φέρει τις θετικές ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.
-- Είχε προηγηθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου που προέβλεπε σωρό από νέα φορολογικά κίνητρα, ενισχύσεις και εξασφάλιση εκατομμυρίων για τα επιχειρηματικά πάρκα και τις εταιρείες logistics, με αύξηση φοροαπαλλαγών για τους «επενδυτές» στα 7 εκατ. ευρώ από 5 σήμερα και μάλιστα και εδώ ...προκαταβολικά, καθώς αρκεί να έχει υλοποιηθεί το 50% του έργου. Επίσης, η απαλλαγή των «επιχειρηματικών πάρκων» και των εταιρειών logistics από την καταβολή φόρου εισοδήματος, από δημοτικά τέλη, ακόμα και από την υποχρέωση να υποβάλλουν προκαταρκτική περιβαλλοντική μελέτη για την άδεια εγκατάστασης, η ίδρυση Επιχειρηματικού Πάρκου στα Οινόφυτα όπου οι βιομήχανοι... θα ελέγχουν τον εαυτό τους, αφού θα εγκρίνουν οι ίδιοι άδειες και όρους λειτουργίας, επεκτάσεων κ.ά. Υπερψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.
Σε όλα τα παραπάνω χρειάζεται φυσικά να προστεθούν τα νομοσχέδια που αφορούν την παραπέρα προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων, όπως π.χ. το πρόσφατο νομοσχέδιο για την ιδιωτικοποίηση των 10 περιφερειακών λιμανιών, εκείνο για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ (με την ιδιωτικοποίηση συμφώνησαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και Χρυσή Αυγή, αλλά καταψήφισαν λόγω... «μοντέλου»), η ανανέωση για άλλα 20 χρόνια της σύμβασης παραχώρησης του «Ελ. Βενιζέλος», που ψηφίστηκε από ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ.
Καθώς επίσης και μια σειρά από άλλα νομοθετήματα που ενσωματώνουν αντιδραστικές ευρωπαϊκές Οδηγίες ή προσαρμόζουν την κρατική διοίκηση ώστε να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες στους επιχειρηματικούς ομίλους με τη γρήγορη προώθηση και παρακολούθηση της εφαρμογής των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, όπως π.χ. το νομοσχέδιο για την «ενίσχυση και αναβάθμιση της Δημόσιας Διοίκησης», το αντίστοιχο για την «κωδικοποίηση» της μνημονιακής νομοθεσίας κ.ο.κ.
Ο νόμος ενσωματώνει στην ελληνική νομοθεσία την Οδηγία (ΕΕ) 2016/943 σχετικά με την προστασία της τεχνογνωσίας και των επιχειρηματικών πληροφοριών που δεν έχουν αποκαλυφθεί (εμπορικό απόρρητο) από την παράνομη απόκτηση, χρήση και αποκάλυψή τους. Κάθε δικαστική προσφυγή επί της ουσίας θα γίνεται πίσω από κλειστές πόρτες και περιορισμένη πρόσβαση προσώπων με αποτέλεσμα να καταργείται κάθε δημόσιος έλεγχος και χαρακτήρας της απόδοσης δικαιοσύνης.
Άλλωστε με φερετζέ το εμπορικό απόρρητο έχουν γίνει τα μύρια όσα σε βάρος καταναλωτών, εργαζομένων και δημοσίου συμφέροντος…
Επιμέλεια-σχόλιο: Νίκος Πυλιώτης

Σχόλια