Υγειονομική βόμβα από ανθεκτικά βακτήρια σε
συσκευασμένα κοτόπουλα
Έρευνα αποκαλύπτει ότι πάνω από τις μισές συσκευασίες σε αλυσίδες σουπερμάρκετ χαμηλού κόστους στη Γερμανία
έχουν βακτήρια ανθεκτικά σε αντιβιοτικά, τα οποία μπορούν να επιφέρουν
σοβαρά προβλήματα υγείας.
Τα αποτελέσματα της έρευνας αποδεικνύουν για ακόμη φορά ότι οι εκτροφείς πουλερικών χρησιμοποιούν
τεράστιες ποσότητες αντιβιοτικών.
Η γερμανική περιβαλλοντική και καταναλωτική οργάνωση
Germanwatch, στην ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας κρούει τον
κώδωνα του κινδύνου, υπογραμμίζοντας ότι η βιομηχανική εκτροφή πουλερικών
μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά προβλήματα για την ανθρώπινη υγεία. Η οργάνωση
έλαβε 59 δείγματα κοτόπουλου από μεγάλες
αλυσίδες εκπτωτικών σουπερμάρκετ κατέληξε μέσα από αναλύσεις σε
πανεπιστημιακά εργαστήρια στο ότι σε ένα ποσοστό 56% είχαν σχηματιστεί αποικίες
βακτηρίων, τα οποία ήταν ανθεκτικά σε αντιβιοτικά. Τα δείγματα προέρχονται
από τα τέσσερα μεγαλύτερα γερμανικά σφαγεία.
Απαντώντας στην έρευνα το ομοσπονδιακό υπουργείο Γεωργίας
σημείωσε πως «οι ποσότητες αντιβιοτικών
που χρησιμοποιεί η βιομηχανία πουλερικών είναι πράγματι πάρα πολύ μεγάλες».
Κατά συνέπεια, όπως είναι γνωστό, όσο περισσότερα αντιβιοτικά χρησιμοποιούν,
τόσο αυξάνεται τελικά η ανθεκτικότητα των βακτηρίων.
Υπεύθυνη η τεράστια χρήση αντιβιοτικών
Πολύ ανησυχητικό, σύμφωνα με την έρευνα, είναι το γεγονός
ότι το ένα τρίτο των δειγμάτων που
προέρχονταν από τις γερμανικές αλυσίδες Lidl,
Netto, Real και Penny ήταν μολυσμένα με βακτήρια ανθεκτικά σε αντιβιοτικά
τέταρτης και πέμπτης γενιάς – την τελευταία ελπίδα μέχρι τώρα να καταπολεμηθούν
τα ανθεκτικά βακτήρια. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτά βέβαια μπορεί να
εξοντώνονται στο μαγείρεμα, αλλά οι
άνθρωποι μπορεί να αρρωστήσουν ακόμη και μέσω απλής επαφής με τα ωμά φαγητά
στην κουζίνα, όπως λόγου χάρη με τις επιφάνειες κοπής. Επιπλέον εργαζόμενοι
σε μονάδες παραγωγής και μονάδες βρίσκονται εκτεθειμένοι σε αυτά μέσω του
αναπνευστικής οδού.
Δώδεκα από τα
δείγματα προέρχονταν από μικρές μονάδες παραγωγής – από εκείνα μόνο σε ένα
βρέθηκαν βακτήρια ανθεκτικά σε αντιβιοτικά. Σε μία άλλη ανάλυση έξι δείγματα από οικολογικές μονάδες παραγωγής
βρέθηκαν απολύτως καθαρά. Για την Germanwatch όλα αυτά συνδέονται απόλυτα
με τη χρήση αντιβιοτικών στις βιομηχανικές μονάδες πουλερικών.
Η κατάσταση μπορεί μόνο να βελτιωθεί εάν η κυβέρνηση
απαγορεύσει στους κτηνιάτρους να συνταγογραφούν αντιβιοτικά, ώστε να «εξισορροπήσουν τις επιπτώσεις που
προκαλούν οι καταστροφικές συνθήκες που επικρατούν στις μονάδες παραγωγής
φθηνού κρέατος», υπογραμμίζουν από την Germanwatch.
Παρά το γεγονός ότι οι γερμανοί παραγωγοί πουλερικών μείωσαν
κατά το ήμισυ τη χρήση αντιβιοτικών από το 2011, κάνουν ακόμη σχεδόν τη
διπλάσια χρήση σε σύγκριση με τη Δανία, τη Μ. Βρετανία και την Αυστρία, σύμφωνα
με τον περιβαλλοντικό και καταναλωτικό οργανισμό. Η Germanwatch απαιτεί να
μειωθεί ακόμη περισσότερο η χρήση αντιβιοτικών στα πουλερικά, καθώς επίσης και
οι ετικέτες των προιόντων να ενημερώνουν καλύτερα τους καταναλωτές σχετικά με
το συσκευασμένο κρέας.
Guardian: Αν
διαβάσετε αυτό το κείμενο, ίσως να μην φάτε ποτέ ξανά κοτόπουλο
Τα περισσότερα ζώα που προορίζονται για σφαγή, εκτρέφονται
με τη βοήθεια υψηλών δόσεων αντιβιοτικών σε καθημερινή βάση. Μέχρι το 2050, η
ανοσία στα αντιβιοτικά θα προκαλεί 10 εκατομμύρια θανάτους ετησίως.
Μπορεί οι περισσότεροι να απολαμβάνουν τη γεύση του
κοτόπουλου, αλλά είναι ασφαλής τροφή για τον άνθρωπο; Σε άρθρο του ο Guardian
αναφέρεται στη βιομηχανία πουλερικών και για την επίδραση των αντιβιοτικών στην
υγεία των ανθρώπων.
Το Gainesville στην Τζόρτζια των ΗΠΑ, θεωρείται η πρωτεύουσα
των πουλερικών όλου του κόσμου, αφού εκεί γεννήθηκε η σύγχρονη βιομηχανία
κοτόπουλου. Η Τζόρτζια εκτρέφει 1.4 δισεκατομμύρια κοτόπουλα κάθε χρόνο. Στις
ΗΠΑ, εκτρέφονται συνολικά 9 δισεκατομμύρια πτηνά κάθε χρόνο. Τα κοτόπουλα
εκτρέφονται σε απομακρυσμένους περιφραγμένους αχυρώνες. Eκεί λειτουργούν και τα
σφαγεία, όπου μετατρέπονται σε κρέας.
Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η αρθρογράφος Maryn
McKenna:
"Ανακάλυψα τον λόγο για τον οποίο το κοτόπουλο που
εκτρέφεται στην Αμερική είναι τόσο διαφορετικό στην γεύση σε σχέση με εκείνα
που έφαγα σε άλλα μέρη του κόσμου.
Στις Ηνωμένες Πολιτείες εκτρέφουμε κοτόπουλα για όλους τους
άλλους λόγους εκτός από τη γεύση: για αφθονία, για ταχύτητα κ.ο.κ.. Εδώ και
δεκαετίες, ταΐζουμε τα κοτόπουλα και σχεδόν κάθε άλλο ζώο που προορίζεται για
κατανάλωση, με μεγάλες δόσεις αντιβιοτικών κάθε μέρα της ζωής τους.
Τα αντιβιοτικά δημιουργούν τις συνθήκες που κάνουν το κοτόπουλο
άνοστο. Οι άνθρωποι έχουν μετατρέψει ένα δραστήριο πτηνό που παλιά μεγάλωνε
στις αυλές των σπιτιών, σε αργοκίνητο, υπάκουο όγκο πρωτεΐνης, με μύες που
συναγωνίζονται εκείνους των bodybuilder στα παιδικά καρτούν.
Αυτή τη στιγμή, τα περισσότερα ζώα που προορίζονται για
κατανάλωση, σε όλο τον πλανήτη, εκτρέφονται με τη βοήθεια μεγάλων δόσεων
αντιβιοτικών τις περισσότερες ημέρες της ζωής τους: 63.151 τόνους αντιβιοτικών
ετησίως.
Οι αγρότες άρχισαν να χρησιμοποιούν τα φάρμακα επειδή τα
αντιβιοτικά επέτρεπαν στα ζώα να μετατρέπουν τις ζωοτροφές σε νόστιμους μύες
πιο αποτελεσματικά.
Έτσι, περισσότερα ζώα άρχισαν να στοιβάζονται σε αχυρώνες
και τα αντιβιοτικά βοηθούσαν να είναι προστατευμένα από την πιθανότητα
εμφάνισης ασθένειας. Αυτές οι ανακαλύψεις, που ξεκίνησαν με τα κοτόπουλα,
δημιούργησαν "αυτό που επιλέγουμε να ονομάσουμε βιομηχανοποιημένη
γεωργία".
Οι τιμές κοτόπουλου μειώθηκαν τόσο πολύ, ώστε έγινε το κρέας
που οι Αμερικανοί τρώνε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο. Αλλά και το κρέας που
πιθανότατα μεταδίδει τις περισσότερες ασθένεις και προκαλεί ανοσία στα
αντιβιοτικά. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη κρίση της εποχής μας, που χτυπάει αργά
και σταθερά την υγεία των ανθρώπων.
Για τους περισσότερους ανθρώπους, η ανθεκτικότητα στα
αντιβιοτικά είναι μια κρυμμένη επιδημία, εκτός αν έχουν την ατυχία να πάθουν
κάποια μόλυνση οι ίδιοι ή κάποιο μέλος της οικογένειάς τους.
Οι λοιμώξεις που είναι ανθεκτικές στην φαρμακευτική αγωγή
παραμένουν σχεδόν άγνωστες και σπάνια τραβούν την προσοχή των μέσων ενημέρωσης.
Αν σκεφτούμε τις ανθεκτικές λοιμώξεις, νομίζουμε ότι είναι κάτι σπάνιο. Αλλά
αυτές οι λοιμώξεις είναι ένα τεράστιο πρόβλημα που αφορά υγιείς κατά τ' άλλα
ανθρώπους.
Τα ανθεκτικά βακτήρια αποτελούν σοβαρή απειλή για την υγεία
μας και η κατάσταση αυτή αναμένεται να επιδεινωθεί.
Είναι υπεύθυνα για τουλάχιστον 700.000 θανάτους ανά τον
κόσμο κάθε χρόνο: 23.000 στις Ηνωμένες Πολιτείες, 25.000 στην Ευρώπη, πάνω από
63.000 μωρά χάνουν τη ζωή τους στην Ινδία.
Πέρα από αυτούς τους θανάτους, βακτήρια που είναι ανθεκτικά
στα αντιβιοτικά προκαλούν εκατομμύρια ασθένειες - 2 εκατομμύρια ετησίως μόνο
στις Ηνωμένες Πολιτείες - και κοστίζουν δισεκατομμύρια σε δαπάνες για
υγειονομική περίθαλψη, απώλεια μισθών και εθνικής παραγωγικότητας.
Προβλέπεται ότι μέχρι το 2050, η ανοσία στα αντιβιοτικά θα
προκαλεί 10 εκατομμύρια θανάτους ετησίως".
Οι φαρμακευτικές εταιρείες κερδίζουν περίπου 5
δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως από την παραγωγή αντιβιοτικών για αγροτικά ζώα,
σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Animal Pharm ,
των αναλυτών των γεωργικών επιχειρήσεων. Η ευρωπαϊκή αγορά αντιβιοτικών
ζώων ανέρχεται σε περίπου 1,25 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως και η αμερικανική
βιομηχανία αντιβιοτικών ζώων περίπου 2 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.
Με την παγκόσμια αγορά αντιβιοτικών αξίας περίπου 45
δισεκατομμυρίων δολαρίων, αυτό αντιπροσωπεύει μια μικρή αλλά σημαντική πηγή
εσόδων για τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες, ιδιαίτερα εκείνες που
επικεντρώνονται σε αυτόν τον τομέα.
Εμείς θα προσθέταμε ότι το κυνήγι του κέρδους βλάπτει σοβαρά
την υγεία και των κοτόπουλων και τη δική μας.
Επιμέλεια- σχόλιο:
Χρήστος Αειβάτης
ΠΗΓΗ: Afp, dpa Επιμέλεια: Χρύσα Βαχτσεβάνου DW,
The Guardian
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου