Τον τρόπο που ονειρευόταν τον ανθρώπινο κόσμο ο Ζοάν Μιρό αποκαλύπτει έκθεση στο ΜΟΜΑ


Τον τρόπο που ονειρευόταν τον ανθρώπινο κόσμο ο Ζοάν Μιρό αποκαλύπτει έκθεση στο ΜΟΜΑ

 Το ανέκδοτο είναι πέρα για πέρα αληθινό κι ενδεικτικό: στην τρέχουσα έκθεση του διάσημου Καταλανού ζωγράφου στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης (Museum of Modern Art -MoMA) της Νέας Υόρκης, ένα παιδί ρωτάει τη μητέρα του μπροστά στον πίνακα του υπερρεαλιστή καλλιτέχνη «Η γέννηση του κόσμου»:
«πού είναι το παιδάκι;», «Το παιδάκι είναι ο Μιρό», του απαντά εκείνη. H έκθεση με τίτλο «Ζοάν Μιρό: η γέννηση του κόσμου» (Joan Miro: Birth of The World), είναι η τέταρτη που διοργανώνει το μουσείο κι είναι αφιερωμένη στον καλλιτέχνη που γεννήθηκε το 1893 στη Βαρκελώνη και πέθανε στην Πάλμα της Μαγιόρκα το 1983.
Ο André Bretón, ο σουρεαλιστής ποιητής, ήταν εκείνος που ενθάρρυνε τον Μιρό να ζωγραφίσει τον μεγάλο καμβά. Τότε τον αγόρασε. Ο Breton παρακολουθούσε τον Miró από τότε που αιχμαλώτισε με την ζωγραφική του  το Catalan Landscape ( Καταλανικό τοπίο 1923-1924) και τον ενθάρρυνε να συνθέσει ένα μεγαλύτερο έργο στην ίδια δημιουργική γραμμή. Ο Miró θαύμαζε την ποίηση από την εφηβεία του και πολλές φορές είπε ότι είχε μάθει πολλά από ποιητές. Έμαθε να ζωγραφίζει με την ανάγνωση, έφερε την ποίηση στον καμβά. Ο Miró ομολόγησε ότι προσπάθησε "να εφαρμόσει τα χρώματα όπως τις  λέξεις που σχηματίζουν ποιήματα, όπως οι σημειώσεις που αποτελούν μουσική". Το Καταλανικό τοπίο, που
παρουσιάστηκε στην έκθεση, εξέφρασεσε την έννοια της νέας αισθητικής που έφερε ο Miró στον κόσμο της τέχνης. Ο Miró είχε απελευθερωθεί από τον ορατό. Ακόμη και χωρίς να είναι εικονιστικός, ο πίνακας, σύμφωνα με τον ίδιο, "μιλάει περισσότερο για το Montroig από οποιοδήποτε έργο τοπίου".
 Η πρώτη του έκθεση στο ΜΟΜΑ χρονολογείται από το 1941 και ακολούθησαν εκείνες του 1959 και 1993. Η τωρινή έλκει τον τίτλο της από τον ομώνυμο πίνακα του 1925 με τις μνημειακές διαστάσεις, που αποτελεί το επίκεντρο γύρω από το οποίο 'χτίζεται' η εννοιολογική ακολουθία των υπόλοιπων έργων της έκθεσης, που ξεπερνούν τα 60 και είναι φιλοτεχνημένα στο διάστημα μεταξύ 1920 και 1950.


   Πηγή: El Pais

Σχόλια