Σημαντική πτώση της βιομηχανικής παραγωγής στην ευρωζώνη κατά 4,2% το Δεκέμβρη. Ανησυχία για ύφεση.


Σημαντική πτώση της βιομηχανικής παραγωγής στην ευρωζώνη κατά 4,2% το Δεκέμβρη. Ανησυχία για ύφεση.

Σε επιβεβαίωση των επίσημων προβλέψεων αναφορικά με την εντεινόμενη επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη και συνολικά, τα στοιχεία της Γιούροστατ καταγράφουν πτώση στον όγκο της βιομηχανικής παραγωγής για δεύτερο στη σειρά μήνα και μάλιστα στον πυρήνα των ισχυρών οικονομιών.

Ειδικότερα, το Δεκέμβρη του 2018 η υποχώρηση σε επίπεδο Ευρωζώνης, σε ετήσια βάση, έφτασε στο 4,2% (έναντι ρυθμού πτώσης 3% το Νοέμβρη) ενώ είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι η παραγωγή «κεφαλαιουχικών αγαθών» (χρησιμοποιούνται στην παραγωγική διαδικασία για την παραγωγή άλλων εμπορευμάτων) κατέγραψε ρυθμό υποχώρησης 5,5%.
Μεταξύ άλλων σε τέτοια πορεία βρέθηκε η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία με πτώση 3,9%, στη Γαλλία με 1,7%, στην Ιταλία με 5,5%, στην Ισπανία με 6,7% κ.ο.κ.
Σε επίπεδο ΕΕ των 28, η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής διαμορφώθηκε σε 2,7%, με την πτώση στο Ηνωμένο Βασίλειο να διαμορφώνεται σε 1,2%.
Νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μέσω του «οικονομικού δελτίου» της, αναφορικά με τους ρυθμούς επιβράδυνσης στην Ευρωζώνη, εστίαζε, μεταξύ άλλων, στις «πρόσκαιρες εμπλοκές στην αυτοκινητοβιομηχανία», κυρίως στη Γερμανία. Επίσης, σύμφωνα με την ΕΚΤ, η επιβράδυνση της βιομηχανικής παραγωγής στην Ευρωζώνη ήρθε ως αποτέλεσμα της σημαντικής επιβράδυνσης των επενδύσεων σε μηχανήματα και βιομηχανικό εξοπλισμό.
Σε αυτό το φόντο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις πρόσφατες «Χειμερινές Προβλέψεις» επισημαίνει ότι η αβεβαιότητα έκαμψε την εμπιστοσύνη και την παραγωγή σε ορισμένα κράτη - μέλη, καθώς επηρεάστηκε αρνητικά από προσωρινούς εγχώριους παράγοντες. Οπως σημειώνει η Κομισιόν, οι «αρνητικοί», «συγκυριακοί παράγοντες» αφορούν κατά κύριο λόγο την Ευρωζώνη. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι διαταραχές στην παραγωγή αυτοκινήτων (Γερμανία), οι κοινωνικές εντάσεις (όπως στη Γαλλία) και η αβεβαιότητα σχετικά με τη δημοσιονομική πολιτική (Ιταλία).
«Παρά τις ανησυχίες που προκαλεί ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για τις οικονομίες τους, φαίνεται να είναι η Ευρώπη αυτή που συνιστά την σοβαρότερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία», εκτιμά το πρακτορείο Bloomberg
Η υποχώρηση της ζήτησης είναι εμφανής στην ευρωζώνη, που συμπιέζεται ανάμεσα σε διεθνείς και σε δικές της δυσκολίες. Είναι ορατός ο κίνδυνος η οικονομική μεγέθυνση να ανέλθει μόλις άνω του 1% φέτος, επιβραδύνοντας απότομα σε σχέση με το 2018, ενώ ακόμη και η γερμανική ατμομηχανή αντιμετωπίζει προβλήματα. Οι επενδυτές το έχουν αντιληφθεί. Ο δείκτης euro του Bloomberg κινείται στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2017 και οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι φθηνότερες όσο ποτέ σε σχέση με τα ομόλογα.
Αν η κατάσταση χειροτερέψει, εγείρεται το ερώτημα πώς θα ανταποκριθούν οι θεσμοί, ενώ δεν έχουν απομείνει πολλά όπλα στην ΕΚΤ. Ίσως να μην χρειαστεί ανάληψη αποφασιστικής δράσης. Η γερμανική υποχώρηση πιθανό να περιοριστεί από την ελάχιστη ανεργία και την χρήση κάποιας συνετής πολιτικής κινήτρων. Η Goldman Sachs υποβάθμισε τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της ευρωζώνης, αν και διαβλέπει πιθανότητα βελτίωσης αργότερα εντός του έτους, λόγω της μείωσης των τιμών των καυσίμων και της δημοσιονομικής πολιτικής. «Η εγχώρια οικονομία παραμένει αρκετά ανθεκτική. Μπορεί να υπάρξει ένα αρνητικό πρώτο τρίμηνο και ένα αδύναμο δεύτερο, μετά όμως η οικονομία θα ανακάμψει. Δεν αναμένω βαθειά ή παρατεταμένη ύφεση», δήλωσε η Αλίν Σούλινγκ , οικονομολόγος στην ABN Amro.

Σχόλια