Η συμφωνία των Πρεσπών και ο κίνδυνος εμπλοκής του Κυπριακού. Εύσημα δίνει και η έκθεση του Ιδρύματος «Open Society» του Τζορτζ Σόρος.


Η συμφωνία των Πρεσπών και ο κίνδυνος εμπλοκής του Κυπριακού. Εύσημα δίνει και η έκθεση του Ιδρύματος «Open Society» του Τζορτζ Σόρος.

Πλήρη επιβεβαίωση ότι η συμφωνία των Πρεσπών αποτελεί κρίκο στην αλυσίδα των επικίνδυνων σχεδιασμών ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην ευρύτερη περιοχή, στην προώθηση των οποίων πρωτοστατεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε χτες ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, συσχετίζοντας ευθέως τη συμφωνία με το «ξαναζέσταμα» των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, για διχοτομική λύση εντός ευρωατλαντικού πλαισίου.

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού έγιναν κατά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη, στη Λευκωσία, λίγες μέρες πριν η κυβέρνηση φέρει στη Βουλή για επικύρωση το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, και προτού ο Αλ. Τσίπρας επισκεφτεί την ερχόμενη βδομάδα την Κωνσταντινούπολη, όπου θα συναντηθεί με τον Ρ. Τ. Ερντογάν.
Όπως είπε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο διάλογο που είχαν ενώπιον των τηλεοπτικών συνεργείων, ο συντονισμός των ενεργειών Κύπρου και Ελλάδας έχει στόχο την επιδίωξη μιας λύσης στο Κυπριακό «που να επιτρέπει επιτέλους την ειρηνική συνύπαρξη, τη σταθερότητα, την ειρήνη αλλά ιδιαίτερα και μια λύση που να συνάδει απόλυτα με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες και το διεθνές δίκαιο έτσι ώστε να διασφαλίζεται από τη μια η λειτουργικότητα, αλλά και η βιωσιμότητα και η συμβατότητα της λύσης με το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο».
Παράλληλα, ο Ν. Αναστασιάδης συνεχάρη θερμά τον Αλ. Τσίπρα για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών και τόνισε ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός έδειξε τόλμη και θάρρος και έδωσε τέλος σε μια «αχρείαστη» διαμάχη που ταλάνιζε επί τριάντα χρόνια την Ελλάδα, ανοίγοντας ταυτόχρονα πόρτες για συνεργασία, ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή.
Ο Αλ. Τσίπρας δεν άφησε να πάει χαμένη η ευκαιρία, επαναλαμβάνοντας όλη την κυβερνητική προπαγάνδα για τις ευρωατλαντικές διευθετήσεις και προσθέτοντας ότι η επίτευξη της συμφωνίας δίνει «τη δυνατότητα να στραφούμε με πιο ενισχυμένα επιχειρήματα στα πραγματικά μεγάλα μέτωπα της εξωτερικής μας πολιτικής. Και μετά από αυτή την εξέλιξη, πιστεύω με ενισχυμένη τη στήριξη και την υποστήριξη και της διεθνούς κοινής γνώμης και της διεθνούς κοινότητας. Διότι όταν μια χώρα έχει ως βασικό όπλο το Διεθνές Δίκαιο και αποδεικνύει ότι στη βάση του Διεθνούς Δικαίου μπορεί να επιδεικνύει την ωριμότητα έντιμων συμβιβασμών, έχει την έξωθεν μαρτυρία ότι στα μεγάλα ζητήματα που έχει μπροστά της, αυτή είναι που θέλει λύση, άλλοι είναι που δεν θέλουν ή την αποφεύγουν. Νομίζω ότι αυτή είναι μία σημαντική εξέλιξη και πιστεύω ότι θα βοηθήσει την προσπάθειά μας να διεκδικήσουμε, στο πλαίσιο της διεθνούς κοινότητας, του ΟΗΕ, μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό»!
Ο Ν. Αναστασιάδης επανέλαβε ότι αναζητείται λύση «που να συνάδει απόλυτα με τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες στο Διεθνές Δίκαιο», συμβατή «με το Διεθνές Δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο», εξήρε ξανά την ελληνική κυβέρνηση για «την επικύρωση της Συνθήκης», συμπληρώνοντας πως «όταν επικρατεί η λογική, αντί του συναισθήματος, υπάρχει προοπτική να υπάρξουν και επιτυχείς καταλήξεις σε διενέξεις που εν τη ουσία δεν δικαιολογούντο να υπάρχουν». Προεξόφλησε δε ότι «διαγράφονται τα περί αλυτρωτισμού» και έτσι διασφαλίζεται «η μελλοντική προοπτική άριστων σχέσεων, άριστης συνεργασίας» μιας και «ούτως ή άλλως υπήρχε η συνεργασία, δυστυχώς ή ευτυχώς, ούτως ή άλλως το όνομα είχε δοθεί από το '92, και έχω την εντύπωση ότι θα πρέπει κάποια στιγμή να ξεπεράσουμε συναισθηματισμούς που δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Καλώς όρισες. Και όπως βλέπω στις συνομιλίες που εν συνεχεία θα έχουμε, για να δούμε πώς καλύτερα συντονιζόμαστε και πώς μεθοδεύουμε τρόπους, για να επαναρχίσει ένας διάλογος με προοπτική αυτήν τη φορά για τη λύση του κυπριακού προβλήματος».
Το Ίδρυμα Σόρος για τη συμφωνία των Πρεσπών
Τον ευρωατλαντικό χαρακτήρα της συμφωνίας των Πρεσπών και το πώς δένει με σχεδιασμούς αναδιάταξης στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό αποτυπώνει έκθεση του Ιδρύματος «Open Society» του Τζορτζ Σόρος, με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Βόρεια Μακεδονία: Τι ακολουθεί;», που συντάχτηκε πριν από την έγκριση της συμφωνίας από την ελληνική Βουλή και δόθηκε χτες στη δημοσιότητα.
Παίρνοντας ξεκάθαρα θέση υπέρ της συμφωνίας, το «Open Society» αποτυπώνει τον ΝΑΤΟικό χαρακτήρα της συμφωνίας και το πώς αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών: «Η συμφωνία των Πρεσπών δείχνει τη διαχρονική έλξη που ασκεί η ευρωατλαντική ενσωμάτωση στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Ο πρωθυπουργός της Β. Μακεδονίας Ζάεφ και ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Ντιμιτρόφ δρομολόγησαν ένα συμβιβασμό ώστε να διασφαλίσουν την ένταξη της χώρας τους στο ΝΑΤΟ και προοπτικά στην ΕΕ, υπό ένα συμβιβαστικό όνομα, Βόρεια Μακεδονία. Ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας και ο Ν. Κοτζιάς, υπουργός Εξωτερικών κατά την υπογραφή της συμφωνίας, ο οποίος υπηρέτησε ως σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου κατά τη διάρκεια της επαναπροσέγγισης με την Τουρκία το 1999, αποτελούν ένθερμους υποστηρικτές για τα δυτικά διαπιστευτήρια στη γειτονική χώρα». Παράλληλα, επισημαίνει ότι «η συμφωνία παραμένει ευάλωτη», καθώς «η Ρωσία βλέπει μια ευκαιρία για να υπονομεύσει τη δυτική επιρροή», ενώ «και άλλες χώρες των Δυτικών Βαλκανίων παραμένουν αναμεμειγμένες και η συνεισφορά τους στη σταθερότητα της Β. Μακεδονίας είναι ανάμεικτη».
Δείχνοντας εξάλλου ότι η συμφωνία αποτελεί κρίκο για να ξεδιπλωθούν συνολικά τα δολοφονικά σχέδια του ΝΑΤΟ στην περιοχή, εκτιμά ότι η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να φέρει στη Βουλή το «πρωτόκολλο» για την ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ το επόμενο διάστημα και «ως εκ τούτου, το καλοκαίρι του 2019 το ΝΑΤΟ είναι πιθανό να καλωσορίσει το 30ό κράτος - μέλος του και η ΕΕ αναμένεται να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις ένταξης με τη Βόρεια Μακεδονία και ενδεχομένως με την Αλβανία, κάποια στιγμή το 2019 ή στις αρχές του 2020. Η εξέλιξη θα ενθαρρύνει τις ευρωατλαντικές πολιτικές στην περιοχή. Με τη Βόρεια Μακεδονία στο σωστό δρόμο, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θα επικεντρωθούν στις σκληρές περιπτώσεις, όπως η Βοσνία - Ερζεγοβίνη και το Κοσσυφοπέδιο. Η Σερβία θα συνεχίσει να ενισχύει τη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας με το ΝΑΤΟ, χωρίς να αλλάζει τυπικά την πολιτική της ουδετερότητας. Η επέκταση της συμμαχίας θα περιορίσει αποφασιστικά τη ρωσική επιρροή στα Δυτικά Βαλκάνια».
Η έκθεση εστιάζει ακόμα στις προσπάθειες της Γερμανίας να πείσει κυβερνήσεις εντός ΕΕ, όπως της Γαλλίας, για την ανάγκη να ξεμπλοκάρουν τη διαδικασία ευρωενωσιακής ενσωμάτωσης της Βόρειας Μακεδονίας.
Παράλληλα, η έκθεση καταγράφει τα «οφέλη» για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα από την επικύρωση της συμφωνίας: «Ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε να ενισχύσει την εικόνα του ανάμεσα σε ξένους εταίρους - κλειδιά, από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία μέχρι την ΕΕ, κάτι που θα μπορούσε να αποδειχθεί επωφελές για τη βελτίωση του διεθνούς πολιτικού κλίματος που περιβάλλει τις αποφάσεις σχετικά με την οικονομική ατζέντα», ενώ «κέρδη» βλέπει και στην «εσωτερική πολιτική σκηνή», σημειώνοντας ότι «έχει μακροχρόνια προοπτική και είναι συνδεδεμένο με το στόχο του ΣΥΡΙΖΑ να κυριαρχεί στην κεντροαριστερά για πολλά χρόνια. Η διευθέτηση της διένεξης για το όνομα και άλλες κινήσεις (...) η επίθεση στη ΝΔ για τα δεξιά διαπιστευτήριά της, όλα αποτελούν κομμάτι της ίδιας τακτικής: Να αναδείξουν και να επισημάνουν τη διάκριση μεταξύ των δεξιών και των αριστερών - προοδευτικών δυνάμεων, όπου κυριαρχεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Το ζήτημα της ονομασίας, παρά το γεγονός ότι αποτελεί συναισθηματικό θέμα για τους περισσότερους Έλληνες, αποτελεί παράδειγμα της στρατηγικής αυτής».
Ως προς το ζήτημα της επίδρασης της συμφωνίας στην εκλογική μάχη του 2019, το Ίδρυμα εκτιμά ότι «σε κάθε περίπτωση, ο ΣΥΡΙΖΑ θα υποστεί απώλειες σε σχέση με την επίδοσή του το 2015, αλλά κυρίως για άλλους λόγους και όχι εξαιτίας της συμφωνίας των Πρεσπών».
Επιμέλεια: Π. Ε.

Σχόλια