Ωμή παρέμβαση ΗΠΑ και παρότρυνση σε πραξικόπημα στη Βενεζουέλα


Ωμή παρέμβαση ΗΠΑ και παρότρυνση σε πραξικόπημα στη Βενεζουέλα

Μαζί με άλλες συμμαχικές  τους, "πρόθυμες" κυβερνήσεις, αναγνώρισαν ως «μεταβατικό Πρόεδρο» τον Χ. Γκουαϊδό έναντι του εκλεγμένου Ν. Μαδούρο.
Άλλη μια επιβεβαίωση της οξυμένης αντιπαράθεσης και διαπάλης που εξελίσσεται στη Βενεζουέλα αποτέλεσε η χτεσινή μέρα, όπου με αφορμή τη λήξη της δικτατορίας του Μάρκος Πέρες Χιμένες πριν από 61 χρόνια, διοργανώθηκαν συγκεντρώσεις στήριξης της κυβέρνησης από το σοσιαλδημοκρατικό Ενωμένο Σοσιαλιστικό Κόμμα, ενάντια στις προσπάθειες αποσταθεροποίησης αλλά και ενάντια σε αυτήν από την αντιδραστική αντιπολίτευση, που ανοιχτά καλεί σε ανατροπή του Προέδρου της χώρας Νικολάς Μαδούρο, τον οποίο κατηγορεί ως «καταχραστή της εξουσίας».
Μάλιστα ο Χουάν Γκουαϊδό, πρόεδρος της Βουλής (η οποία από το 2016 ελέγχεται κατά τα 2/3 από την αντιπολίτευση, αλλά έχει ακυρωθεί από το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο), αυτοανακηρύχθηκε χτες Πρόεδρος της χώρας και διακήρυξε ότι δήθεν «θα αποκαταστήσει τη δημοκρατία και θα οδηγήσει τη χώρα σε ελεύθερες εκλογές». Ο 35χρονος Γκουάιδο, που ορκίστηκε ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του στο Καράκας, δήλωσε ότι η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί την αρχή ενός «ασταμάτητου κινήματος» που θα «επαναφέρει την ανεξαρτησία και τη δημοκρατία» στη χώρα. Αποκάλεσε, μάλιστα, τον Μαδούρο τύραννο και δικτάτορα και ζήτησε να στηθούν εκ νέου κάλπες.
  Τον συγκεκριμένο αστό πολιτικό έσπευσε να αναγνωρίσει αμέσως ως «μεταβατικό Πρόεδρο» η αμερικανική κυβέρνηση, με δηλώσεις τόσο του Προέδρου Ντ. Τραμπ όσο και του αντιπροέδρου Μ. Πενς. Σε αναγνώριση του Γκουαϊδό προχώρησαν επίσης ο Καναδάς, η Βραζιλία, η Κολομβία και η Παραγουάη.
Η απάντηση από πλευράς του Μαδούρο ήταν άμεσημιλώντας στους υποστηρικτές του από το μπαλκόνι του προεδρικού μεγάρου θύμισε στους συγκεντρωμένους τη «μακρά ιστορία παρεμβάσεων των ΗΠΑ στις πολιτικές υποθέσεις της χώρας» του και διεμήνυσε ότι μόνο οι κάτοικοι της Βενεζουέλας μπορούν να εκλέξουν και να εκδιώξουν από την εξουσία κυβερνητικούς ηγέτες.
«Δεν θα παραδοθούμε» ανέφερε ο ίδιος, κατηγορώντας τον Ντόναλντ Τραμπ ότι σχεδίασε «πραξικόπημα στη Βενεζουέλα».

Μετά απ' αυτό, ο Μαδούρο ζήτησε από το υπουργείο Εξωτερικών να αναθεωρήσει τις διπλωματικές και πολιτικές σχέσεις με τις ΗΠΑ και λίγο αργότερα ανακοινώθηκε ότι η Βενεζουέλα διακόπτει τις διπλωματικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, δίνοντας διορία 72 ωρών στους Αμερικανούς διπλωμάτες να εγκαταλείψουν τη χώρα.
Νωρίτερα, το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας προέτρεψε την Εισαγγελία να ξεκινήσει έρευνα κατά της Βουλής για σφετερισμό αρμοδιοτήτων.
Τόσο ο Γκουαϊδό όσο και οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις που τον στηρίζουν έχουν καλέσει ανοιχτά το στρατό σε πραξικόπημα, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρώτος έδωσε πλήρη κάλυψη στη στάση ομάδας αξιωματικών οι οποίοι έκλεψαν οπλισμό αλλά στη συνέχεια εξουδετερώθηκαν.
Η δήλωση του Γκουάιντο μεταφέρει τη Βενεζουέλα σε μια καινοφανή κατάσταση, με τη δυνατότητα της αντιπολίτευσης να λειτουργεί τώρα μια παράλληλη κυβέρνηση αναγνωρισμένη στο εξωτερικό ως νόμιμη (όλες οι πρόθυμες χώρες των ΗΠΑ στη λατινική Αμερική έσπευσαν να την αναγνωρίσουν, εκτός Μεξικού, Βολιβίας, Νικαράγουας, Κούβας) αλλά χωρίς έλεγχο των κρατικών λειτουργιών.
Στο συλλαλητήριο ενάντια στην αποσταθεροποίηση της χώρας συμμετείχε με δικό του μπλοκ και πλαίσιο το ΚΚ Βενεζουέλας, προτρέποντας σε λήψη επαναστατικών μέτρων για την αντιμετώπιση της καπιταλιστικής κρίσης σε όφελος των εργαζομένων. Επίσης ζήτησε αντιμετώπιση του προβλήματος του τεράστιου πληθωρισμού μέσα από ένα άμεσο διατροφικό πρόγραμμα που θα είναι κάτω από τον έλεγχο των εργαζομένων, των αγροτών και λαϊκών επαναστατικών οργανώσεων, μέτρα για τον άμεσο έλεγχο των αυξήσεων στις τιμές των βασικών προϊόντων, δίωξη των διεφθαρμένων υπαλλήλων όπου κι αν βρίσκονται. Ταυτόχρονα, οι κομμουνιστές κατήγγειλαν τις κυβερνητικές πρακτικές στην επαρχία της Αράγκουα, όπου διώκονται εργάτες συνδικαλιστές στην εταιρεία «Agropatria» οι οποίοι διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους.
Μία μέρα νωρίτερα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Μάικ Πενς με βιντεοσκοπημένο του μήνυμα στήριξης στην αντιπολίτευση της Βενεζουέλας, ενθάρρυνε τους πολίτες της χώρας, εκείνους που διαδηλώνουν ενάντια στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, υπογραμμίζοντας την αμερικανική στήριξη στον Γκουάιντο και φυσικά δίνοντας το πράσινο φως για να ξεκινήσουν διαδικασίες πραξικοπήματος έδωσε το έναυσμα για τον νέο γύρο των συγκρούσεων.
Μιλώντας στα αγγλικά, χρησιμοποιώντας λίγες ισπανικές λέξεις και φράσεις, ο Πενς, που έχει επιτεθεί επανειλημμένα φραστικά στον Μαδούρο, τον αποκάλεσε «δικτάτορα» που δεν κανένα νόμιμο δικαίωμα στην εξουσία.
«Εκ μέρους του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και ολόκληρου του αμερικανικού λαού, επιτρέψτε με να σας εκφράσω την ακλόνητη στήριξη των ΗΠΑ, καθόσον εσείς, ο λαός της Βενεζουέλας, υψώνετε τη φωνή σας απαιτώντας ελευθερία», τόνισε ο Αμερικανικός αντιπρόεδρος, χαιρετώντας στα ισπανικά, λέγοντας «hola» τους ιθαγενείς υποτακτικούς του.
«Ο Νικολάς Μαδούρο είναι ένας δικτάτορας ο οποίος δεν έχει νόμιμο δικαίωμα στην εξουσία. Δεν κέρδισε ποτέ την εξουσία με ελεύθερες και δίκαιες εκλογές και διατηρεί τον έλεγχο της εξουσίας φυλακίζοντας οποιονδήποτε τολμά να του αντιτεθεί».
Έτσι ακριβώς προωθούν τη "σταθερότητα" οι ΗΠΑ στην περιοχή τους, όπως και σε εμάς στην Βαλκανική στο παρελθόν και αν δεν εμποδιστούν και στο άμεσο μέλλον. Όποιος εναγκαλίζεται την αμερικανική πολιτική φέρει ατόφια την ευθύνη του αποτελέσματος της. Ακούει η κυβέρνηση το μήνυμα και από τη Βενεζουέλα ή κουφάθηκαν τελείως;
Χώρα του ΟΠΕΚ της Νότιας Αμερικής η Βενεζουέλα έχει τα μεγαλύτερα αποθέματα αργού στον κόσμο και αποτελεί σημαντικό προμηθευτή για τα αμερικανικά διυλιστήρια, αν και η παραγωγή κυμαίνεται στα χαμηλότερα επίπεδα των 70 ετών και η αντίδραση στις αγορές πετρελαίου ήταν μηδενική την Τετάρτη.
Πάνος Ευθυμίου

Σχόλια