Επέστρεψαν οι αρκούδες στην Wall Street. Φόβοι για νέα κρίση.


Επέστρεψαν οι αρκούδες στην Wall Street. Φόβοι για νέα κρίση.

Ενώ οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες είναι κλειστές επειδή ο Τραμπ εκβιάζει το κογκρέσο για να πάρει τη χρηματοδότηση για το "τείχος" του και ταυτόχρονα στοχοποιεί την κεντρική τράπεζα σαν το "μοναδικό οικονομικό πρόβλημα" των ΗΠΑ, η χρηματιστηριακή αγορά  συνέχισε να βυθίζεται την παραμονή των Χριστουγέννων μετά από μια από τις χειρότερες εβδομάδες από την ύφεση του 2008.

Η ανοδική πορεία της Wall Street είχε διαρκέσει εννέα χρόνια. Το τελευταίο δίμηνο επικρατούν οι «αρκούδες» (Bear Market), δηλαδή οι πωλητές που ρευστοποιούν μαζικά θέσεις που είχαν κτίσει το προηγούμενο διάστημα. Οι επενδυτές που πουλούν τις μετοχές τους βλέπουν πως τα σύννεφα πάνω από την αμερικανική οικονομία πυκνώνουν και πως επέρχεται το τέλος του ανοδικού οικονομικού κύκλου.
Αυτό δημιουργεί μια αυτό- εκπληρούμενη προφητεία. Η παρατεταμένη πτώση των μετοχών πλήττει την πραγματική οικονομία, μέσω της επιδείνωσης του επιχειρηματικού κλίματος και του περιορισμού εταιρικών δαπανών και επενδύσεων και η επιβράδυνση της οικονομίας γίνεται πιο έντονη.
Το κλίμα επηρεάζει και η προσπάθεια του Ντόναλντ Τράμπ να παρέμβει στην νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), πιέζοντας για πάγωμα των επιτοκίων. Χθες το κλίμα στη Wall Street το βάρυναν πρόσθετα οι πληροφορίες πως ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ εξετάζει τρόπους να αποπέμψει τον Τζερόμ Πάουελ από τη θέση του προέδρου της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Ο Τράμπ μάλιστα ήλθε να επιβεβαιώσει τις φήμες μέσω twitter καθώς επιτέθηκε στη Fed, προσθέτοντας ότι η κεντρική τράπεζα είναι «το μοναδικό πρόβλημα» για την οικονομία των ΗΠΑ.
Η Δευτέρα έληξε με ιστορικά χαμηλά επίπεδα στις τιμές των μετοχών, αφού ο πρόεδρος είχε χρησιμοποιήσει το Twitter για να επιτεθεί στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Αμερικής,  γράφοντας : «Δεν έχουν αίσθηση της Αγοράς, δεν καταλαβαίνουν τους αναγκαίους εμπορικούς πόλεμους ή τα ισχυρά δολάρια ή ακόμα και τους τερματισμούς των δημοκρατιών πέρα ​​από τα σύνορα».

Σε κάθε περίπτωση η ικανότητα της Fed να ελέγξει το μακροπρόθεσμο κόστος δανεισμού είναι περιορισμένη. Εξαιρουμένων όλων των υπολοίπων, ο καταιγισμός έκδοσης νέων κρατικών ομολόγων ώστε να χρηματοδοτηθούν η μείωση της φορολογίας και η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών συνολικού ύψους 1,5 τρισ. δολαρίων θέτει φυσικό κατώτατο όριο στην απόδοση των αμερικανικών ομολόγων.
Τα δημοσιονομικά μέτρα ενίσχυσης της οικονομίας που έλαβε ο Τραμπ μπορεί να ενίσχυσαν βραχυπρόθεσμα την αμερικανική οικονομία, ωστόσο πλέον ξεθωριάζουν. Ο τρέχων ρυθμός ανάπτυξης του 3,5% θα επιβραδυνθεί στο 2% προς το τέλος του επόμενου έτους και αυξάνονται οι πιθανότητες για ύφεση της οικονομίας το 2020.
Την Κυριακή ο υπουργός Οικονομικών κ. Mnuchin κάλεσε κορυφαίους Αμερικανούς τραπεζίτες και διαβεβαίωσε ότι οι τράπεζες εξακολουθούν να είναι σε θέση να δανείζουν. Αν οι προσπάθειες του κ. Mnuchin για τη διερεύνηση των κορυφαίων τραπεζών σχετικά με την οικονομική τους κατάσταση και τη σύγκληση μιας ομάδας υπαλλήλων που συναντώνται συνήθως για να αντιμετωπίσουν μια κρίση είχαν ως στόχο να καταπραΰνουν τις αγορές, αυτό δεν ήταν εμφανές νωρίς τη Δευτέρα που οι μετοχές συνέχισαν την καθοδική τους πορεία.
Bear Market
Χθες Ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 653 μονάδες στη Wall Street, χάνοντας τις  22.000 στη χειρότερη προ- χριστουγεννιάτικη συνεδρίαση όλων των εποχών. Ο Dow Jones σημείωσε πτώση 2,91% στις 21.792, ο S&P κατέγραψε απώλειες 2,71% στις 2.351 μονάδες  και ο Nasdaq σημείωσε πτώση  2,21% στις 6.192 μονάδες. Οι μετοχές στις ΗΠΑ βρίσκονται σε καλό δρόμο για να φτάσουν τον χειρότερο Δεκέμβριο από το 1931, στην καρδιά της Μεγάλης Ύφεσης. 
Το ότι βρισκόμαστε σε μια αγορά «αρκούδων» (Bear Market) σηματοδοτείται από το γεγονός πως οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες στη Wall Street καταγράφουν πτώση 20% ή περισσότερο από τα πρόσφατα υψηλά τους επίπεδα (που είχαν σημειωθεί στις αρχές Οκτωβρίου).
Από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο έως σήμερα οι «Bear Markets», δηλαδή οι πτωτικοί χρηματιστηριακοί κύκλοι, έχουν συγκεκριμένη διάρκεια. Ενδεικτικά ο δείκτης S&P όταν βρίσκεται σε αυτό το καθοδικό κύκλο χάνει κατά μέσον όρο το 30,4% της αξίας του και υποχωρεί για 13 συνεχόμενους μήνες.
Η τελευταία φορά που είχε συμβεί αυτό ήταν μεταξύ Οκτωβρίου 2007 και Μαρτίου 2009 οπότε ο δείκτης S&P έχασε σωρευτικά το 57% της αξίας του και η πτώση διήρκεσε για 17 μήνες.
Χαρακτηριστική των εκροών στη Wall Street είναι η μαζική μεταφορά κεφαλαίων στα αμερικανικά ομόλογα, καθώς οι επενδυτές τα θεωρούν πιο ασφαλή επένδυση. Χθες η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς ομολόγου υποχώρησε στο 2,76%, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον προηγούμενο Ιούνιο.
Υποχώρηση και στην Ασία. Αναταραχή και στα εμπορεύματα.
Οι Ασιατικές χρηματιστηριακές αγορές υποχώρησαν ξανά την Τετάρτη, επεκτείνοντας μια διαδρομή που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα, καθώς η πολιτική αβεβαιότητα των ΗΠΑ επιδείνωσε τις ανησυχίες για την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης.
Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε 0,5%.
Ο δείκτης Shanghai Composite έχασε 0,4%, ενώ ο KOSPI της Νότιας Κορέας υποχώρησε 1,6%.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας, ο οποίος υποχώρησε 5 τοις εκατό την προηγούμενη ημέρα, είχε μια ασταθή συνεδρία. Μπαινόβγαινε μέσα και έξω από το κόκκινο, πέφτοντας περισσότερο από 1 τοις εκατό σε ένα χαμηλό 20 μηνών για ένα διάστημα, πριν τελειώσει η ημέρα έκλεισε με κέρδος 0,9 τοις εκατό.
Το δολάριο διαπραγματεύθηκε στα 110,35 γιέν μετά την υποχώρηση σε χαμηλό τετράμηνου κατά 110,00 τη νύχτα.
Το ευρώ ήταν 0,15 τοις εκατό υψηλότερο στα 1,1412 δολάρια.
Στα βασικά εμπορεύματα, τα αμερικανικά συμβόλαια μελλοντικής παράδοσης αυξήθηκαν κατά 0,4% στα 42,70 δολάρια το βαρέλι μετά την υποχώρηση κατά 6,7% τη Δευτέρα.
Τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου Brent μειώθηκαν κατά 0,18% στα $ 50,38 το βαρέλι, έχοντας παρουσιάσει άνοδο 6,2% στην προηγούμενη συνεδρίαση σχετικά με τη χαμηλότερη τιμή από τον Αύγουστο του 2017.
Ο χρυσός ως ασφαλές καταφύγιο ήταν πολύ δημοφιλής, με τις τιμές spot να αγγίζουν ένα υψηλό έξι μηνών στα $ 1.272,83 ανά ουγγιά.
Επιμέλεια: Νίκος Πυλιώτης

Σχόλια