O Σουλτάνος, το πόνι του ορυχείου.


O Σουλτάνος, το πόνι του ορυχείου.

Από τον 18ο έως και τον 20ό αιώνα «πόνι ορυχείων» δούλευαν στα ανθρακωρυχεία του Ηνωμένου Βασιλείου. Το 1750 έστειλαν πόνι κάτω απ' τη γη, μετά τον τραγικό πνιγμό 26 παιδιών που δούλευαν στο ανθρακωρυχείο Χάσκαρ.

Από το έδαφος, αυτό το γιγαντιαίο γλυπτό μοιάζει με μια σειρά από χαμηλούς λοφίσκους. Από ψηλά όμως, παίρνει το σχήμα ενός πόνι που καλπάζει στην ύπαιθρο. Είναι φόρος τιμής στον Σουλτάνο, ένα αγαπημένο πόνι που κάποτε δούλευε σε παλιό ορυχείο της Ουαλίας.
Το ίδιο το γλυπτό είναι χτισμένο από κάρβουνο από τα ορυχεία, ως υπενθύμιση ενός βιομηχανικού παρελθόντος που άλλαξε τη Βρετανία και τον κόσμο για πάντα. Ο άνθρακας ήταν το καύσιμο της Βιομηχανικής Επανάστασης που έθεσε τη Βρετανία στην πρωτοπορία για πάνω από 100 χρόνια από τον 19ο έως στις αρχές του 20ου αιώνα. Ο άνθρακας παρείχε την απαραίτητη πηγή ενέργειας για ατμομηχανές που επέτρεψαν τη βιομηχανική παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα.
   Από τον 18ο έως και τον 20ό αιώνα «πόνι ορυχείων» δούλευαν στα ανθρακωρυχεία του Ηνωμένου Βασιλείου. Το 1750 έστειλαν πόνι κάτω απ' τη γη, μετά τον τραγικό πνιγμό 26 παιδιών που δούλευαν στο ανθρακωρυχείο Χάσκαρ. Η δημόσια κατακραυγή έβαλε τέρμα στην έως τότε κοινή πρακτική να στέλνουν γυναίκες και παιδιά να δουλεύουν στα έγκατα της γης.  
Πόνι και άλογα αντικατέστησαν τις γυναίκες και τα παιδιά. Τα πόνι ζούσαν ως επί το πλείστον εκεί, στα βάθη. Δούλευαν οκτώ ώρες τη μέρα και τα στάβλιζαν σε υπόγειους στάβλους. Κουβαλούσαν λεκάνες με κάρβουνο στους απέραντους διαδρόμους των ορυχείων κι έβγαιναν στο φως μόνον όταν ήταν είχαν γιορτή οι ανθρακωρύχοι. Το 1913, 70.000 πόνι δούλευαν στα ανθρακωρυχεία της Βρετανίας (στις ΗΠΑ, προτιμούσαν γαϊδούρια και μουλάρια). Ήταν πολύτιμα για τις εταιρείες εξόρυξης άνθρακα, γι' αυτό τα φρόντιζαν περισσότερο από τους ανθρώπους-εργάτες. Αλλά, στα τέλη του 20ού αιώνα, η σύγχρονη τεχνολογία κατέστησε παρωχημένη τη χρήση των πόνι των ορυχείων. Το τελευταίο βρετανικό πόνι ορυχείων ανέβηκε στην επιφάνεια το 1999, για να μην ξανακατεβεί στα σκοτάδια.
Επιμέλεια: Χρ. Α.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AMUSIGPLANET



Σχόλια